Najświeższe wątki:
Zasady gry
Aktualności Polityczne
Wątek w temacie: Inne
Post #3781, autor:
SebekS
napisany: 31. grudnia 2011, sobota, 17:33
zmieniany przez autora, 31. grudnia 2011, 17:34
napisany: 31. grudnia 2011, sobota, 17:33
zmieniany przez autora, 31. grudnia 2011, 17:34
Przeczytałem pierwszy artykuł, drugiego nie chciało mi się czytać. Co z tego, że chwalisz ludzi jako najlepiej wyszkolonych, jak na kilometr widać, że po pierwsze nie stać nas na taką misję finansowo. Po drugie zadanie jakie na siebie wzięło Wojsko Polskie jest ponad jego możliwości. Ale chyba najgorsze jest podejście "góry", która ma za nic "dół".
Żywcem przypomina mi to moje boje w cywilu, gdzie firma ma już (nazwijmy to) zachodnie standardy chce wdrożyć pewne projekty. A nasze polskie kierownictwo i dyrektor mają zawsze jedną odpowiedź: "nie ma pieniędzy". Pewne rzeczy można zorganizować bez pieniędzy, społecznie, że tak powiem, ale tu uruchamiają się kierownicy, którzy zrobią wszystko, by pokazać, że "nie da się", bo dyrektor stwierdził "że nie ma pieniędzy". Myślenie "góry" jest zawsze takie samo. Mają nas za nic i że każdego można wymienić. Czasem odchodzą lub są zwalniani pracownicy z ogromnym doświadczeniem i na ich miejsce przychodzą młodzi typu "mam to w d." Wóz ciągną konie, które są ambitne i uparte, a na wozie siedzą konie, które chcą tylko przerobić jak najmniej 8 godzin, zrobić przekręt, zwalić swoje obowiązki na innych. Karawana jedzie dalej, wyniki jakieś tam są, a za to, że zostały zaoszczędzone pieniądze ktoś zgarnie premię bo był gospodarny. A że inni płacą za to wysoką cenę to tych co biorą premie nie interesuje.
Mnie denerwuje takie dziadowanie. A jeszcze bardziej denerwuje mnie to że system czy organizacja nie eliminuje takich niekompetentnych czy nieodpowiedzialnych ludzi. Denerwuje mnie to, że tylu ludziom po prostu nie zależy. Myślałem, że to wina PRL czy brak jakiegoś poczucia odpowiedzialności czy obowiązki, może solidarności. Jednak przykłady zwycięstwa chciwości i egoizmu nad dobrem wspólnym są też na Zachodzie i to bardzo liczne.
Pesymistycznie, ale tak to już jest, jak jedyną istotną informacją dziś jest chęć Iranu do zablokowania cieśniny Ormuz, gdzie przepływa 40% światowej ropy. Do tego sprzeciw Rosji przeciwko sankcjom dla Iranu, chęci Izraela do siłowego rozwiązania kwestii irańskiego programu atomowego i rządu irańskiego, który pewnie planuje posłać cały naród na wojnę, by nie dopuścić do rewolucji podobnej jak w Libii, Egipcie czy Syrii. Jak pomyślę, że przemysł zbrojeniowy USA już zaciera ręce, to optymizmu być nie może.
Żywcem przypomina mi to moje boje w cywilu, gdzie firma ma już (nazwijmy to) zachodnie standardy chce wdrożyć pewne projekty. A nasze polskie kierownictwo i dyrektor mają zawsze jedną odpowiedź: "nie ma pieniędzy". Pewne rzeczy można zorganizować bez pieniędzy, społecznie, że tak powiem, ale tu uruchamiają się kierownicy, którzy zrobią wszystko, by pokazać, że "nie da się", bo dyrektor stwierdził "że nie ma pieniędzy". Myślenie "góry" jest zawsze takie samo. Mają nas za nic i że każdego można wymienić. Czasem odchodzą lub są zwalniani pracownicy z ogromnym doświadczeniem i na ich miejsce przychodzą młodzi typu "mam to w d." Wóz ciągną konie, które są ambitne i uparte, a na wozie siedzą konie, które chcą tylko przerobić jak najmniej 8 godzin, zrobić przekręt, zwalić swoje obowiązki na innych. Karawana jedzie dalej, wyniki jakieś tam są, a za to, że zostały zaoszczędzone pieniądze ktoś zgarnie premię bo był gospodarny. A że inni płacą za to wysoką cenę to tych co biorą premie nie interesuje.
Mnie denerwuje takie dziadowanie. A jeszcze bardziej denerwuje mnie to że system czy organizacja nie eliminuje takich niekompetentnych czy nieodpowiedzialnych ludzi. Denerwuje mnie to, że tylu ludziom po prostu nie zależy. Myślałem, że to wina PRL czy brak jakiegoś poczucia odpowiedzialności czy obowiązki, może solidarności. Jednak przykłady zwycięstwa chciwości i egoizmu nad dobrem wspólnym są też na Zachodzie i to bardzo liczne.
Pesymistycznie, ale tak to już jest, jak jedyną istotną informacją dziś jest chęć Iranu do zablokowania cieśniny Ormuz, gdzie przepływa 40% światowej ropy. Do tego sprzeciw Rosji przeciwko sankcjom dla Iranu, chęci Izraela do siłowego rozwiązania kwestii irańskiego programu atomowego i rządu irańskiego, który pewnie planuje posłać cały naród na wojnę, by nie dopuścić do rewolucji podobnej jak w Libii, Egipcie czy Syrii. Jak pomyślę, że przemysł zbrojeniowy USA już zaciera ręce, to optymizmu być nie może.
Post #3782, autor:
Hejtar
napisany: 31. grudnia 2011, sobota, 18:09
zmieniany przez autora, 31. grudnia 2011, 18:10
napisany: 31. grudnia 2011, sobota, 18:09
zmieniany przez autora, 31. grudnia 2011, 18:10
Cytat:
chwalisz ludzi jako najlepiej wyszkolonych, jak na kilometr widać, że po pierwsze nie stać nas na taką misję finansowo. Po drugie zadanie jakie na siebie wzięło Wojsko Polskie jest ponad jego możliwości. Ale chyba najgorsze jest podejście "góry", która ma za nic "dół"
Chwalę, bo to najlepsi żołnierze jakich miałem.
Twierdzę, że od czasów II w.św. nie mieliśmy lepie wyszkolonych żołnierzy.
A to, że inni mają "głęboko w d..." naszą Armię, nie rozumieją jej, nie cierpią jej, a nawet nie rozumieją znaczenia armii w dzisiejszym świecie, to co innego...
I to nie WP wzięło to na swoje barki, ale władowali mu to "na plery" politycy [cały Parlament], którzy gówn.. wiedzieli jak ma być i ile to kosztuje, a teraz "oszczędzają".
Podobnie w Armii jest z
Cytat:
Mają nas za nic i że każdego można wymienić. Czasem odchodzą lub są zwalniani pracownicy z ogromnym doświadczeniem i na ich miejsce przychodzą młodzi typu "mam to w d."
Pisałem nie raz o Wielkim Psychiatrze [oraz całym PO] i co zrobił z Armią przy poklasku klakierów, nooo... ogólnie powywalał "Skrzypczaków", co w d... mu nie włazili i mówili prawdę, a wywyższył "Błazeuszy" i innych klakierów.
Armia jest częścią Polski, więc jeżeli Wielki Psychiatra z PO tak działał w MONie, to nic dziwnego, że Jego koledzy działali tak i działają w innych "resortach".
Ja na nich nie głosowałem.
Obawiam się, że gdyby wygrali wybory inni było by podobnie, albo tak samo. Jednych od drugich różni trochę stosunek do Unii Europejskiej (pisze trochę, bo dopłaty robią swoje). Jeśli Ci drudzy byli by bardziej przeciw UE, to byli by bliżej USA. Efekt byłby ten sam. Interwencja w Afganistanie.
Nie chce gadać mi się dziś o racji stanu, refundacji leków. Nic mi się nie chce :/ Może to efekt sylwestra w domu.
Przyszłość jest taka, że nie da się przewidzieć co będzie w 2012 roku, ani co będzie wpływać na wydarzenia. Myślę, że będzie tak samo ciężko. Zarabiać będziemy tyle samo, bo słowo klucz kryzys będzie wytłumaczeniem. Ceny pójdą do góry, bo to najprostsza metoda walki z kryzysem, a firmy przecież muszą mieć dobre wyniki mimo kryzysu i "góra" dostanie za to premie. Nie czarujmy się paliwa, energii elektrycznej, mięsa czy papierosów nie odmówimy sobie. W Polsce jedyną rozrywką będzie Euro 2012, a po nim wpadniemy w marazm, bo nie będzie nowego celu. no chyba, że będziemy tu chcieli zorganizować olimpiadę letnią, bo na organizację zimowej to chyba nas nie stać. Na świecie to jedna wielka niewiadoma o oby tej wojny nie było (z Iranem).
Nie chce gadać mi się dziś o racji stanu, refundacji leków. Nic mi się nie chce :/ Może to efekt sylwestra w domu.
Przyszłość jest taka, że nie da się przewidzieć co będzie w 2012 roku, ani co będzie wpływać na wydarzenia. Myślę, że będzie tak samo ciężko. Zarabiać będziemy tyle samo, bo słowo klucz kryzys będzie wytłumaczeniem. Ceny pójdą do góry, bo to najprostsza metoda walki z kryzysem, a firmy przecież muszą mieć dobre wyniki mimo kryzysu i "góra" dostanie za to premie. Nie czarujmy się paliwa, energii elektrycznej, mięsa czy papierosów nie odmówimy sobie. W Polsce jedyną rozrywką będzie Euro 2012, a po nim wpadniemy w marazm, bo nie będzie nowego celu. no chyba, że będziemy tu chcieli zorganizować olimpiadę letnią, bo na organizację zimowej to chyba nas nie stać. Na świecie to jedna wielka niewiadoma o oby tej wojny nie było (z Iranem).
"Uwaga - oglądaj uważnie od 20 sekundy. Donald Tusk mówi wyraźnie per "Wy Polacy" - i co na to Wy Polacy? Premier życzy "by tysiące przedsięwzięć, które WY Polacy będziecie wprowadzali w życie, zakończyły się sukcesem". Tusk również gratuluje nam (no bo przecież nie sobie) pracowitości w 2011 roku. Rzeczywiście w Polsce nie będzie łatwo wprowadzić w sukces nasze przedsięwzięcia. Ale cieszmy się w końcu "nam Polakom" - on Tusk - życzy jak najlepiej..."
http://vod.gazetapolska.pl/950-szczer(...)zauwazyl
http://vod.gazetapolska.pl/950-szczer(...)zauwazyl
rozmyślałem sobie o Prawie Kopernika-Greshama (gorszy pieniądz wypiera z obiegu ten lepszy) i doszedłem do wniosku, że ta zasada działa także w innych dziedzinach naszego życia. głównie zaś w polityce.
Cytat:
głównie zaś w polityce.
Dziś kolejna "gwiazda" Dzień Dobry TVN "błysnęła.
Ładna blondyneczka rozmawiała z Rosjanami o ich dzisiejszej Wigilii, którą będą obchodzić w Zakopanem.
No i ta Blondyneczka pyta tych Rosjan - A czym się różni prawosławna Wigilia od chrześcijańskiej?
------------
buahahahahahaha...
Skąd oni biorą w tym TVN te Blondyneczki?
Jedna twierdzi, że hasło Bóg, Honor, Ojczyzna jest faszystowskie, a teraz druga nie uznaje prawosławia za chrześcijaństwo. Ciekawe jak Ona w tym swoim rozumku, tłumaczy istnienie Wigilii w religii innej niż chrześcijańska? Narodzenie Buddy?
hahahahahahaha... łapy i ciupagi opadają, ale SebekS i tak ją pewnie będzie umiał "wytłumaczyć" hahahahahahaha...
Post #3787, autor:
SebekS
napisany: 6. stycznia 2012, piątek, 11:47
zmieniany przez autora, 6. stycznia 2012, 11:48
napisany: 6. stycznia 2012, piątek, 11:47
zmieniany przez autora, 6. stycznia 2012, 11:48
Cytat:
ale SebekS i tak ją pewnie będzie umiał "wytłumaczyć"
Nie rozumiem, czego nie rozumiesz :)
Tv to show biznes. Trzeba zrobić show, więc zatrudnia się blondynkę, a ona podnosi oglądalność i wtedy jest biznes (z reklam). Jakby wywiad przeprowadzał teolog to pewnie pytania były by lepiej dostosowane, ale kto będzie oglądał jakiegoś nudziarza :) Po drugie nie stresuj biednych odbiorców filozofią religii i pamiętaj, że DDTVN to tak zwana telewizja śniadaniowa, a ludzie nie chcą rano stresować się lub by ktoś im się od rana wymądrzał w tv ;)
Cytat:
a ludzie nie chcą rano stresować się lub by ktoś im się od rana wymądrzał w tv ;)
Tylko plótł ewidentne bzdury?
"Tylko plótł ewidentne bzdury?"
tak jak zrobił to Sebek w 3787
tak jak zrobił to Sebek w 3787
Dlaczego bzdury? Dzień Dobry TVN to jest produkt skierowany do określonego typu konsumenta. To, że Hejtar czyje niesmak widząc brak profesjonalizmu, nie oznacza, że od razu produkt trzeba zmieniać. Dla bardziej wymagającego widza są kanały religijne. Dla konsumenta popkultury jest DDTVN.
To nie jest nowy program. Na pewno mają badania rynkowe i marketingowe i przykro to stwierdzić, ale Hejtar nie pasuje do targetu odbiorców. No chyba, ze na emeryturze zajmie się pieczeniem ciasteczek, odchudzaniem, komentowanie mody i wychowywaniem dzieci/wnuków.
To nie jest nowy program. Na pewno mają badania rynkowe i marketingowe i przykro to stwierdzić, ale Hejtar nie pasuje do targetu odbiorców. No chyba, ze na emeryturze zajmie się pieczeniem ciasteczek, odchudzaniem, komentowanie mody i wychowywaniem dzieci/wnuków.
Cytat:
. Dla bardziej wymagającego widza są kanały religijne. Dla bardziej wymagającego widza są kanały religijne.
"A czym się różni prawosławna Wigilia od chrześcijańskiej?" - to są bzdury i tyle, nieważne jaki jest target. Więc nie rozumiem pytania dlaczego bzdury. Może lepiej powiedzieć, że jest to program gdzie opowiadają bzdury. A że się sprzedają to inna sprawa.
Rozumiem, że aby się dowiedzieć że prawosławie to też chrześcijańska religia należy oglądać programy religijne.
Ja myślę, że przeciętny widz DDTV nie wie lub wie, ale zapomniał, że wigilia prawosławia jest później. "Gdzieś w styczniu" sobie myśli, a o całej reszcie nia ma zielonego pojęcia. I podejrzewam, że 80% oglądających po usłyszeniu takiego pytania z ciekawością oglądało, by dowiedzieć się gdzie są różnice.
Ja osobiście jestem ignorantem. Mnie prawosławi kojarzy się coś tam z Bizancjum, z brodatymi mnichami i bogato zdobionymi szatami. No i z Ruskami oczywiście :)
Ale do jednej rzeczy podchodzę poważnie. Chodzi o ikony. One są po prostu przepiękne. Ech ... :)
Dajmy już spokój blondynkom :) Czy PISowcy dziś organizowali jakieś marsze? Bo czytałem niedawno, że mieli sobie przywłaszczyć święto trzech króli. Nie chce mi się włączać tv dziś. Było coś czy to kolejny polityczny tekst w necie był? A może będzie coś po południu?
Ja osobiście jestem ignorantem. Mnie prawosławi kojarzy się coś tam z Bizancjum, z brodatymi mnichami i bogato zdobionymi szatami. No i z Ruskami oczywiście :)
Ale do jednej rzeczy podchodzę poważnie. Chodzi o ikony. One są po prostu przepiękne. Ech ... :)
Dajmy już spokój blondynkom :) Czy PISowcy dziś organizowali jakieś marsze? Bo czytałem niedawno, że mieli sobie przywłaszczyć święto trzech króli. Nie chce mi się włączać tv dziś. Było coś czy to kolejny polityczny tekst w necie był? A może będzie coś po południu?
Cytat:
Bo czytałem niedawno, że mieli sobie przywłaszczyć święto trzech króli.
A może w TVNie mówili?
Na szczęście "oglądalność" TVN spada tak więc jest szansa, że coraz mniej debilne programy TVN będzie "rozpuszczało" mózgi oglądaczy.
juz dawno przerzucilem sie na Polsat. Potrafili nawet ruszyc moj strusi zoladek pokazujac wiadomosci w tak ukierunkowany sposob. Zawsze ogladam programy i czytam wiadomosci z 2 obozow, ale tvn po prostu przegielo. Wyladowalo w koszu razem z Radio Maryja i innymi ekstremami.
swoja droga malo kto wie ze inna data swiat to wynik pomylki i korekty przy zabawie z kalendarzem Gregorianskim. Popytajcie sami i nie mowie o gimnazjalistach.
swoja droga malo kto wie ze inna data swiat to wynik pomylki i korekty przy zabawie z kalendarzem Gregorianskim. Popytajcie sami i nie mowie o gimnazjalistach.
Ja też lubię wiadomości na Polsacie. Jest w nich jakby więcej tematów. W TVN temat numer jeden potrafi trwać nawet z 10 minut, potem kilka szybkich newsów i na koniec jakaś pierdoła. Zwłaszcza te ostatnie materiały mnie drażnią i dlatego przeniosłem się na Polsat.
Ostatnio jak mam wolne czasem TVP Info oglądam, ale często mam dość ględzenia czy mszy, więc tylko czasem oglądam ;)
Kiedyś Polsat miał chyba jakąś umowę z BBC bo chyba było więcej newsów ze świata. A po wiadomościach serial "Świat według Kiepskich" :D
Ostatnio jak mam wolne czasem TVP Info oglądam, ale często mam dość ględzenia czy mszy, więc tylko czasem oglądam ;)
Kiedyś Polsat miał chyba jakąś umowę z BBC bo chyba było więcej newsów ze świata. A po wiadomościach serial "Świat według Kiepskich" :D
Twardziele z Was...
No czekałem na taki artykuł. Okazuje się że ostatnie mrozy, są wynikiem globalnego ocieplenia:
http://wiadomosci.onet.pl/nauka/wyjas(...)osc.html
"Przenikliwy mróz w Europie wziął się z kurczenia się powłoki lodowej pokrywającej Ocean Arktyczny, gdzie skutki globalnego ocieplenia są najbardziej widoczne"
http://wiadomosci.onet.pl/nauka/wyjas(...)osc.html
"Przenikliwy mróz w Europie wziął się z kurczenia się powłoki lodowej pokrywającej Ocean Arktyczny, gdzie skutki globalnego ocieplenia są najbardziej widoczne"
jest tak goraco ze az zimno :D
Ciekawe - szczególnie, że wybory w Rosji się zbliżają :)
http://www.youtube.com/watch?v=SYkqXN(...)=g-all-c
http://www.youtube.com/watch?v=SYkqXN(...)=g-all-c
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.