Najświeższe wątki:
Zasady gry
Aktualności Polityczne
Wątek w temacie: Inne
Proponuję ten nowy temat, żeby tu krótko opisywać aktualne wydarzenia polityczne. Jeśli ktoś wpisze tu nieprawdę, to można (a nawet trzeba) sprostować, jednak interpretacje i dyskusję proponuję prowadzić w innych wątkach. Tu niech po prostu będzie podręczne archiwum wydarzeń.
Dziś marszałek sejmu Bronisław Komorowski (PO), pełniący obowiązki prezydenta państwa, podpisał przygotowaną przez rząd PO-PSL ustawę nowelizującą przepisy dotyczące IPN. Najbardziej kontrowersyjne zmiany dotyczą: wprowadzenia wyboru prezesa IPN przez zwykłą większość sejmową, udostępnienia ORYGINAŁÓW dokumentów wszystkim, których dotyczą, w tym równierz byłym i obecnym funkcjonariuszom i TW służb.
"Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale , Ty , Panie wiesz, że chciałbym zachować do końca paru przyjaciół... "
Kronosie - ja nie wiem czy warto faszerować to forum aktualną polityką. Wszak każdy zainteresowany może sobie wyszperać jakie tam chce wiadomości, na przeróżnych forach przewalają się kaskady komentarzy, od zacnych i wyważonych po zwykłe kloaczne brudy.
Ja osobiście wolałbym dyskutować o jakimś rozgrywanym tu świecie z otwartym forum, bo jednak wchodząc na Lav o jakąś rozrywkę mi chodzi i chwilową ucieczkę od spraw codziennych.
Wybacz, że zaśmieciłem ten wątek.
Kronosie - ja nie wiem czy warto faszerować to forum aktualną polityką. Wszak każdy zainteresowany może sobie wyszperać jakie tam chce wiadomości, na przeróżnych forach przewalają się kaskady komentarzy, od zacnych i wyważonych po zwykłe kloaczne brudy.
Ja osobiście wolałbym dyskutować o jakimś rozgrywanym tu świecie z otwartym forum, bo jednak wchodząc na Lav o jakąś rozrywkę mi chodzi i chwilową ucieczkę od spraw codziennych.
Wybacz, że zaśmieciłem ten wątek.
Luty, moim zdaniem, jak kolwiek śmiesznie to zabrzmi w najbliższych 2 miesiącach nie pora na ucieczkę. Bo nam się ważą losy Polski.
Albo będziemy krajem hmm wmiarę wolnym i niezależnym, albo faktycznym wasalem kremla.
Albo będziemy krajem hmm wmiarę wolnym i niezależnym, albo faktycznym wasalem kremla.
Wortigern - pewny jesteś, że ta batalia odbędzie się na forum Lav?
Post #6, autor:
jedidia
napisany: 29. kwietnia 2010, czwartek, 14:17
zmieniany przez autora, 29. kwietnia 2010, 14:21
napisany: 29. kwietnia 2010, czwartek, 14:17
zmieniany przez autora, 29. kwietnia 2010, 14:21
Też- p. Luty. Np. aktualnie zbierane są podpisy na poparcie kandydatów na Urząd Prezydenta. Dobra okazja żeby się zaangażować w proces demokratyczny.
Pomijając kto jakie ma zapatrywania polityczne trza się zastanowić czy to zdrowe dla Polski było by gdyby CAŁA władza wpadła w ręce jednej partii ....
Pomijając kto jakie ma zapatrywania polityczne trza się zastanowić czy to zdrowe dla Polski było by gdyby CAŁA władza wpadła w ręce jednej partii ....
Post #7, autor:
Lomion
napisany: 29. kwietnia 2010, czwartek, 14:28
zmieniany przez autora, 29. kwietnia 2010, 14:29
napisany: 29. kwietnia 2010, czwartek, 14:28
zmieniany przez autora, 29. kwietnia 2010, 14:29
[4]Przez ostatnie 20 lat przeżyliśmy więcej IV rozbiorów Polski niż wszystkich innych przez ostatnie tysiąclecie. Więc raczej nie widzę powodów do kolejnego darcia szat.
[2] Jeśli tak wygląda obiektywizm to pokuszę się o kontrprzykład:
Dziś marszałek sejmu Bronisław Komorowski (PO), pełniący obowiązki prezydenta państwa, podpisał przygotowaną przez rząd PO-PSL ustawę nowelizującą przepisy dotyczące IPN. Ustawa ta znosi po wielu latach wymóg uzyskania większości kwalifikowanej podczas wyboru prezesa, poszerza też znacznie prawo obywateli do wglądu do dotyczących ich teczek.
Jeśli więc Kronosie naprawdę zależy się na prowadzeniu obiektywnego archiwum (choć w sumie to zgadzam się z Lutym że to raczej mija się z celem) to moim zdaniem powinieneś pisać w taki sposób, by nie dało się z tego odczytać twoich sympatii politycznych.
[6] W Stanach czy Wielkiej Brytanii jakoś to się sprawdza.
[2] Jeśli tak wygląda obiektywizm to pokuszę się o kontrprzykład:
Dziś marszałek sejmu Bronisław Komorowski (PO), pełniący obowiązki prezydenta państwa, podpisał przygotowaną przez rząd PO-PSL ustawę nowelizującą przepisy dotyczące IPN. Ustawa ta znosi po wielu latach wymóg uzyskania większości kwalifikowanej podczas wyboru prezesa, poszerza też znacznie prawo obywateli do wglądu do dotyczących ich teczek.
Jeśli więc Kronosie naprawdę zależy się na prowadzeniu obiektywnego archiwum (choć w sumie to zgadzam się z Lutym że to raczej mija się z celem) to moim zdaniem powinieneś pisać w taki sposób, by nie dało się z tego odczytać twoich sympatii politycznych.
[6] W Stanach czy Wielkiej Brytanii jakoś to się sprawdza.
W sprawie kampanii prezydenckiej;
We wtorek (przedwczoraj) odwiedziła mnie w firmie "klientka", która załatwiała drobną sprawę. na koniec poprosiła, czy mógłbym podpisać się jej na liście, bo jak nazbiera podpisów, to wezmą ją do komisji wyborczej. Lista była z podpisami popierającymi kandydowanie Komorowskiego.
We środę (wczoraj) przyszedł młodzieniec (wcale nie udawał "klienta"), od progu oznajmił, że zbiera podpisy na kandydata Olechowskiego. Kiedy spytałem, co konkretnie Olechowski chce zrobić dobrego dla Polski, młodzienieć objaśnił: "Jest kandydatem partii demokratycznej, więcej nie wiem, bo tylko chodzę i zbieram podpisy, żeby sobie zarobić". Wieczorem podzieliłem się tą informacją w domu, a wtedy moja córka - maturzystka - odpowiedziała: "z mojej szkoły koleżanki tak samo chodzą i zarabiają".
a tymczasem Olechowski twierdzi:
http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,78(...)sy_.html
We wtorek (przedwczoraj) odwiedziła mnie w firmie "klientka", która załatwiała drobną sprawę. na koniec poprosiła, czy mógłbym podpisać się jej na liście, bo jak nazbiera podpisów, to wezmą ją do komisji wyborczej. Lista była z podpisami popierającymi kandydowanie Komorowskiego.
We środę (wczoraj) przyszedł młodzieniec (wcale nie udawał "klienta"), od progu oznajmił, że zbiera podpisy na kandydata Olechowskiego. Kiedy spytałem, co konkretnie Olechowski chce zrobić dobrego dla Polski, młodzienieć objaśnił: "Jest kandydatem partii demokratycznej, więcej nie wiem, bo tylko chodzę i zbieram podpisy, żeby sobie zarobić". Wieczorem podzieliłem się tą informacją w domu, a wtedy moja córka - maturzystka - odpowiedziała: "z mojej szkoły koleżanki tak samo chodzą i zarabiają".
a tymczasem Olechowski twierdzi:
http://lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,78(...)sy_.html
[7] Lomionie, napisałem, że to są kontrowersyjne zapisy, a nie że złe, natomiast sposób który Ty proponujesz prezentuje celowe ukrywanie kontrowersyjnych treści, czyli jest to zamydlanie. Jaki miałoby sens tworzenie zamydlonego archiwum, z którego nie można nic konkretnego odczytać?
Ja ukrywam to co ty podkreślasz (wady ustawy), ty ukrywasz to co ja podkreślam (zalety ustawy) - oba wpisy są równie nieobiektywne. Z tego powodu odnoszę wrażenie że bardziej niż stworzenie archiwum motywuje się forsowanie własnych poglądów.
Oburzające. Natomiast jeszcze bardziej oburzające jest puszczanie w publicznej bądź co bądź TV, w dniu kiedy kandydat PiS zgłosił się do wyborów, reportarzu, który absolutnie nic nie ma wspólnego z neutralnością polityczną czy pluralizmem. W programie tym, przez bite półtorej godziny, różni ludzie, z różnych kolejek do oddawania hołdu śp Prezydentowi, tłukli to samo: jacy jesteśmy szczęśliwi, że tyle nas jest, wreszczcie czas na zmiany, musimy wziąść władze we własne ręce, ja staju tu gdzie kiedyś stałem a oni tam gdzie ZOMO, media kłamią itd itp. Nie piszę już o spiskowych teoriach dziejów na temat przyczyn katastrofy, bo to wógóle żenada, a też w tym reportarzu było. To wszystko w publicznej TV, na którą akurat sam również płacę, a takich bzdur i politycznych (darmowych) wypocin jednej ze stron nie mam ochoty słuchać.
Teraz na forum gry, którą lubię czytam: "w najbliższych 2 miesiącach nie pora na ucieczkę. Bo nam się ważą losy Polski.
Albo będziemy krajem hmm wmiarę wolnym i niezależnym, albo faktycznym wasalem kremla."
Wortigen nie czujesz się zmanipulowany? Nie widzisz, że "gadasz" dokładnie takimi słowami, które ktoś Ci w ostatnich dniach wtłoczył do głowy? Zagłosuje na kandydata PO, a może na kandydata SLD (choć jego akurat osobiście uważam za szuję, więc mam wobec tego duże opory). I co z tego - czy to oznacza, że chcę aby mój kraj był od kogoś zależny, lub chce być wasalem kremla? Ludzie, zastanówcie się zanim takie głupoty zaczniecie dalej wypisywać. Apeluje do was, to nie forum onetu, czy forum radia Maryja, czy TV TRWAM jeśli takie jest.
Teraz na forum gry, którą lubię czytam: "w najbliższych 2 miesiącach nie pora na ucieczkę. Bo nam się ważą losy Polski.
Albo będziemy krajem hmm wmiarę wolnym i niezależnym, albo faktycznym wasalem kremla."
Wortigen nie czujesz się zmanipulowany? Nie widzisz, że "gadasz" dokładnie takimi słowami, które ktoś Ci w ostatnich dniach wtłoczył do głowy? Zagłosuje na kandydata PO, a może na kandydata SLD (choć jego akurat osobiście uważam za szuję, więc mam wobec tego duże opory). I co z tego - czy to oznacza, że chcę aby mój kraj był od kogoś zależny, lub chce być wasalem kremla? Ludzie, zastanówcie się zanim takie głupoty zaczniecie dalej wypisywać. Apeluje do was, to nie forum onetu, czy forum radia Maryja, czy TV TRWAM jeśli takie jest.
Lomionie, źle odczytujesz intencje.
1. zwróć uwagę, że we wstępie napisałem, że proponuję w tym temacie nie prowadzić dyskusji, a w innych tematach do dyskusji posiłkować się tym archiwum.
2. Uważam, że warto tu zamieszczać tylko informacje o wydarzeniach budzących kontrowersje, więc chyba oczywistym jest, że z podaniem, czego te kontrowersje dotyczą.
3. Każdy może tu wpisywać PRAWDZIWE INFORMACJE o wydarzeniach, które wg niego są kontrowersyjne, nie rozumiem więc Twojego stanowiska.
1. zwróć uwagę, że we wstępie napisałem, że proponuję w tym temacie nie prowadzić dyskusji, a w innych tematach do dyskusji posiłkować się tym archiwum.
2. Uważam, że warto tu zamieszczać tylko informacje o wydarzeniach budzących kontrowersje, więc chyba oczywistym jest, że z podaniem, czego te kontrowersje dotyczą.
3. Każdy może tu wpisywać PRAWDZIWE INFORMACJE o wydarzeniach, które wg niego są kontrowersyjne, nie rozumiem więc Twojego stanowiska.
Nie napisałeś też aby w tym temacie zamieszczać odezwy polityczne, a kiedy taka się pojawiła to nie zareagowałeś. Dlaczego?
Po drugie kto będzie weryfikował PRAWDZIWOŚĆ informacji?
Po drugie kto będzie weryfikował PRAWDZIWOŚĆ informacji?
Post #14, autor:
Hejtar
napisany: 29. kwietnia 2010, czwartek, 14:59
zmieniany przez autora, 29. kwietnia 2010, 15:00
napisany: 29. kwietnia 2010, czwartek, 14:59
zmieniany przez autora, 29. kwietnia 2010, 15:00
Doskonały pomysł!
Kronos zrobi nam tu prawdziwe i bezstronne archiwum.
Tego mi naprawdę brakowało w "sieci" i nie tylko, a już w Lav. przede wszystkim.
Ba! Dodatkowo cenię sobie bardzo bezstronność z jaką Kronos przedstawia fakty i "moderuje" niezbędne nam informacje.
Myślę, że tylko redaktor Pospieszalski mógłby być określany jako bardziej rzeczowy i obiektywny niż Kronos i to w dodatku jedynie przez samych złośliwców.
Brawo!
ps.
To skandal, by Prezesa IPN wybierała "zwykła większość" sejmowa!
Co innego jak "zwykła większość" sejmowa przegłosuje ustawę zabierającą komuś możliwość przejścia na wypracowaną przez lata emeryturę poprzez wydłużenie czasu pracy. Co innego, jak "zwykła większość" sejmowa przegłosuje budżet państwa.
Ale, żeby wybierać poprzez "zwykłą większość" sejmową Prezesa IPN?! Szok! Tym bardziej, że to może uniemożliwić okrzepnięcie IPN po "zamachu stanu w IPN" dokonanym przez znaną z bezstronności dr Barbarę Fedyszak-Radziejowską!
Jestem oburzony!
Kronos zrobi nam tu prawdziwe i bezstronne archiwum.
Tego mi naprawdę brakowało w "sieci" i nie tylko, a już w Lav. przede wszystkim.
Ba! Dodatkowo cenię sobie bardzo bezstronność z jaką Kronos przedstawia fakty i "moderuje" niezbędne nam informacje.
Myślę, że tylko redaktor Pospieszalski mógłby być określany jako bardziej rzeczowy i obiektywny niż Kronos i to w dodatku jedynie przez samych złośliwców.
Brawo!
ps.
To skandal, by Prezesa IPN wybierała "zwykła większość" sejmowa!
Co innego jak "zwykła większość" sejmowa przegłosuje ustawę zabierającą komuś możliwość przejścia na wypracowaną przez lata emeryturę poprzez wydłużenie czasu pracy. Co innego, jak "zwykła większość" sejmowa przegłosuje budżet państwa.
Ale, żeby wybierać poprzez "zwykłą większość" sejmową Prezesa IPN?! Szok! Tym bardziej, że to może uniemożliwić okrzepnięcie IPN po "zamachu stanu w IPN" dokonanym przez znaną z bezstronności dr Barbarę Fedyszak-Radziejowską!
Jestem oburzony!
Co tu dużo mówić wystarczy poczytać to forum by wiedzieć jaka opcja polityczna jest najbardziej nachalna.
Wiedziałem że polityka to bagno ale to co teraz się dzieje to szczyt politycznego cynizmu.
Popieram Lutego to forum nie jest miejscem do prowadzenia kampanii wyborczej.
Wiedziałem że polityka to bagno ale to co teraz się dzieje to szczyt politycznego cynizmu.
Popieram Lutego to forum nie jest miejscem do prowadzenia kampanii wyborczej.
a mnie się wydaje że "aktualności polityczne" jak najbardziej mieszczą się w tym forum w dziale "INNE". natomiast bez sensu jest twierdzić że będą bezstronne- bezstronne aktualności... nie ma czegoś takiego.
mamy znowu do wyboru - DŻUMA albo TYFUS,
po. prezydenta Bronek K. nie odmówił sobie tej przyjemności aby wrzucić granat do szamba - chyba Piwosz nie tak dawno w innym wątku wyraził nadzieję, że teraz wszystko ruszy z kopyta bo została zdjęta straszliwa blokada w postaci nieudolnego prezydenta, natomiast ja nie tak dawno w innym wątku napisałem, że nie zostanie podjęta żadna decyzja istotna dla rozwoju państwa, bo nie ma takiej potrzeby, obecny stan wiodącym siłom politycznym odpowiada.
Jesteśmy karmieni POZORAMI , a spór idzie co najwyżej o stopień łajdactwa względem własnego narodu.
po. prezydenta Bronek K. nie odmówił sobie tej przyjemności aby wrzucić granat do szamba - chyba Piwosz nie tak dawno w innym wątku wyraził nadzieję, że teraz wszystko ruszy z kopyta bo została zdjęta straszliwa blokada w postaci nieudolnego prezydenta, natomiast ja nie tak dawno w innym wątku napisałem, że nie zostanie podjęta żadna decyzja istotna dla rozwoju państwa, bo nie ma takiej potrzeby, obecny stan wiodącym siłom politycznym odpowiada.
Jesteśmy karmieni POZORAMI , a spór idzie co najwyżej o stopień łajdactwa względem własnego narodu.
tak, tak napisalem. Mam szczera nadzieje ze majac badz co badz 100% wladzy zrobia cos dobrego dla Polski poza obsadzaniem newralgicznych stanowisk i zakladaniem obrozy IPNowi. Nie napisalem ze zostala zdjeta "straszliwa blokada" tylko ze teraz nie ma zadnej blokady nawet takiej malutkiej i niestrasznej i jest to wielka szansa na reformy.
To sa politycy, zwykli ludzie po jednej jak i po drugiej stronie barykady. W kazdej grupie 90% mysli tylko co moze zrobic dla siebie i kolegow i zeby cos co spieprz sie nie wydalo. Polowalem i z jednymi i zdrugimi i po wodce sa bardzo do siebie podobni. Pozdr dla brata Komornika ktory zabil nam psa na zbiorowce strzelajac w miot i jeszcze na poczatku sie wypieral baran.
To sa politycy, zwykli ludzie po jednej jak i po drugiej stronie barykady. W kazdej grupie 90% mysli tylko co moze zrobic dla siebie i kolegow i zeby cos co spieprz sie nie wydalo. Polowalem i z jednymi i zdrugimi i po wodce sa bardzo do siebie podobni. Pozdr dla brata Komornika ktory zabil nam psa na zbiorowce strzelajac w miot i jeszcze na poczatku sie wypieral baran.
11
Nie czuję się zmanipulowany, ponieważ o tym, że Niemcy i Moskale chętnie by nas podzielili między siebie wiem od dość dawna. O tym, że po zamordowaniu Kaczyńskiego i 95 innych osób w tym meczu prowadzą Moskale też wiem.
Z resztą w ciągu najbliższych 2 miesięcy zobaczymy jakież to reformy PO przeprowadzi.
Nic nie ucieszyłoby mnie bardziej, niż gdybym nie miał racji.
A co do prób wpływania na to jakie treści będzie dany wątek przedstawiał, to jestem zdziwiony, wszyscy przecież wiemy, że chyba nie ma wątku w lavie, który od początku do końca skupiałby się na jednym temacie. ;p
Nie czuję się zmanipulowany, ponieważ o tym, że Niemcy i Moskale chętnie by nas podzielili między siebie wiem od dość dawna. O tym, że po zamordowaniu Kaczyńskiego i 95 innych osób w tym meczu prowadzą Moskale też wiem.
Z resztą w ciągu najbliższych 2 miesięcy zobaczymy jakież to reformy PO przeprowadzi.
Nic nie ucieszyłoby mnie bardziej, niż gdybym nie miał racji.
A co do prób wpływania na to jakie treści będzie dany wątek przedstawiał, to jestem zdziwiony, wszyscy przecież wiemy, że chyba nie ma wątku w lavie, który od początku do końca skupiałby się na jednym temacie. ;p
[11] To czego ty wiesz inni muszą się niestety domyślać, bo brakuje im twego daru widzenia prawdy i odkrywania tajemnic. Co do reform, to raczej nie spodziewałbym się ich przed wyborami, ale podzielam zdanie Piwosza - teraz to będzie już wóz albo przewóz, brak możliwości zasłaniania się prezydenckim wetem sprawi że zarówno za reformy jak i za ich zaniechanie łatwo będzie wskazać odpowiedzialnych. Oczywiście o ile PO wygra wybory.
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.