Alfabety, języki, czcionki, itp...

Wątek w temacie: Problemy techniczne

Wyniki od 1 do 5. Przejdź do strony: 1
Post #1, autor: nieznany
napisany: 29. grudnia 2010, środa, 12:05
Chciałem sobie poeksperymentować i jakoś słabo to wyszło. Problemem jest to, że w jednych miejscach można użyć alfabetów innych niż łaciński, a w innych miejscach jest to niemożliwe. Wg mnie powinna być bezproblemowa obsługa wszystkich alfabetów europejskich (podstawowych, czyli jeśli odmian np. cyrylicy jest może z 8, to tylko najbardziej popularna odmiana). Chciałem sobie ponazywać oddziały, miasta, itp za pomocą liter greckich, albo niemieckich i niestety, ale są problemy.

IMHO wszędzie, czyli w: nazwach osad, regimentów, oddziałów, bohaterów, w korespondencji, kronikach i na forum, powinny być wszędzie dostępne te same zestawy znaków.

Teraz jest tak, że np w jednym miejscu mam nazwę ze znakami czeskimi (różne kreski nad literkami), albo z niemieckimi umlautami, albo z cyrylicą czy greką, a w innym miejscu nie mogę ich wkleić (ani wpisać "z palca").
Gorąca prośba więc do capo di tutti (Boro), czy można by to jakoś rozszerzyć i ujednolicić?!

Post #2, autor: Eryk
napisany: 29. grudnia 2010, środa, 12:42
awatar
To masz rzeczywiście problem...

Post #3, autor: Amras DelMonte
napisany: 29. grudnia 2010, środa, 16:34
brak awatara
Też byś miał jakbyś "rzeczywiście" pisać mógł jeno "rzeczywiscie" ;-) Brak zagranicznych czcionek to drobiazg, ale jeśli komuś do klimatu to potrzebne bo chce wojska nazywać "ὁπλῖται"a nie "hoplici", i jeśli nie będzie nic pilniejszego do robienia w wolnym czasie, to czemu nie dodać;-)?

Post #4, autor: Lomion
napisany: 29. grudnia 2010, środa, 18:26
zmieniany przez autora, 29. grudnia 2010, 23:42
awatar
Jak uda ci się te "&#8001itd odmienić przez przypadki to jestem całym sercem za :)

Post #5, autor: nieznany
napisany: 29. grudnia 2010, środa, 19:47
Widzę, że Lomion nie wierzy, że ktoś inny (niż on) może na tyle znać obce języki, by znać i odmianę...

Wyniki od 1 do 5. Przejdź do strony: 1
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: