Najświeższe wątki:
Zasady gry
Bitwa w osadzie a 'czekaj na wroga'
Wątek w temacie: Zasady gry
Wyniki od 1 do 8. Przejdź do strony: 1
Post #1, autor:
Hejtar
napisany: 7. marca 2011, poniedziałek, 00:36
zmieniany przez autora, 7. marca 2011, 00:58
napisany: 7. marca 2011, poniedziałek, 00:36
zmieniany przez autora, 7. marca 2011, 00:58
Mam pewien problem.
W świecie Calamitas Tragicus odbyła się bitwa w osadzie.
W sumie nic szczególnego - zwykła bitwa wewnątrz osady.
Problem jednak powstał po bitwie, gdyż jeden z Książąt którego ludzie brali w niej udział, napisał do mnie i zakwestionował jej wynik, tłumacząc że przecież wszyscy żołnierze mający wziąć w niej udział [żołnierze obu walczących stron], mieli rozkaz "czekaj na wroga".
Ja ze swej strony odpisałem Księciu, że:
"... Bitwa odbywała się w osadzie - zatem oddziały stały tuż przed sobą, a tym samym walczyły od pierwszej rundy.
Podczas bitwy w osadzie, nie ma szarż, nie ma strzelania, nie ma czekania na wroga - jest tylko [i natychmiast] walka w ręcz..."
Książę na to odpisał mi, że:
"... Zatem w którym miejscu w zasadach jest to napisane?
Ja nie znalazłem. Owszem, jest wyraźnie napisane, że nie ma szarży i strzelania, ale nigdzie nie znalazłem, że nie ma czekania na wroga, wręcz przeciwnie, w zasadach jest wyraźnie napisane, że (cytuję):
Cóż, muszę przyznać, że szukałem i też nie znalazłem.
I teraz [moim zdaniem] jest problem z regulaminem, gdyż zakładając nawet, że to ja mam rację, a nie Książę i zakładając nawet, że jestem ślepy i nie mogę znaleźć tego zapisu, tooo...
- albo trzeba to zapisać w regulaminie, by nie trzeba było odwoływać się do "intuicji" czy symulatora
- albo [jeżeli jest to zapisane] zapisać to tak, by każdy mógł to odnaleźć, bo teraz jest tak zapisane [o ile jest] że nas dwóch nie może tego znaleźć
Bo ja nie umiem tego znaleźć i dać odpowiedzi?
------------
Nie tak dawno znów, dwóch weteranów Lav. też pisało do mnie z "pretensjami", że ble, ble, ble... - wtedy jednak udało mi się wyjaśnić im, że są w błędzie, że regulamin stanowi itp. ble, ble ble...
Aleeee... to, że tym weteranom "uciekła" pewna zmiana w regulaminie, która była istotna dla bitwy, a której Oni nie "wyłapali" to "pryszcz" [każdy z nas coś tam zapomina lub nie zauważa] wobec tego, że zapis dot. tego "fragmentu walki" jest tak zapisany w regulaminie, że ciężko go odszukać.
Myślę, że trzeba by poprawić zapisy regulaminu tak, by były bardziej czytelne.
-------------
Np.
Ważna informacja dotycząca oddziału, który bierze udział bitwie, a stanowiąca że
1. Zasady techniczne - oddziały
- Ataki
Zamiast w
1. Opis i zasady dotyczące bitew
No, przynajmniej tu się szuka inf. na temat bitwy, a nie w zasadach technicznych dot. oddziałów.
I to między innymi spowodowało, że dwóch naszych weteranów się "zagubiło"
W świecie Calamitas Tragicus odbyła się bitwa w osadzie.
W sumie nic szczególnego - zwykła bitwa wewnątrz osady.
Problem jednak powstał po bitwie, gdyż jeden z Książąt którego ludzie brali w niej udział, napisał do mnie i zakwestionował jej wynik, tłumacząc że przecież wszyscy żołnierze mający wziąć w niej udział [żołnierze obu walczących stron], mieli rozkaz "czekaj na wroga".
Ja ze swej strony odpisałem Księciu, że:
"... Bitwa odbywała się w osadzie - zatem oddziały stały tuż przed sobą, a tym samym walczyły od pierwszej rundy.
Podczas bitwy w osadzie, nie ma szarż, nie ma strzelania, nie ma czekania na wroga - jest tylko [i natychmiast] walka w ręcz..."
Książę na to odpisał mi, że:
"... Zatem w którym miejscu w zasadach jest to napisane?
Ja nie znalazłem. Owszem, jest wyraźnie napisane, że nie ma szarży i strzelania, ale nigdzie nie znalazłem, że nie ma czekania na wroga, wręcz przeciwnie, w zasadach jest wyraźnie napisane, że (cytuję):
Cytat:
czekaj na wroga - regiment biernie oczekuje na atak przeciwnika
, nigdzie nie jest napisane, że dla tego rozkazu wyjątkiem jest bitwa w osadzie..."Cóż, muszę przyznać, że szukałem i też nie znalazłem.
I teraz [moim zdaniem] jest problem z regulaminem, gdyż zakładając nawet, że to ja mam rację, a nie Książę i zakładając nawet, że jestem ślepy i nie mogę znaleźć tego zapisu, tooo...
- albo trzeba to zapisać w regulaminie, by nie trzeba było odwoływać się do "intuicji" czy symulatora
- albo [jeżeli jest to zapisane] zapisać to tak, by każdy mógł to odnaleźć, bo teraz jest tak zapisane [o ile jest] że nas dwóch nie może tego znaleźć
Cytat:
Zatem w którym miejscu w zasadach jest to napisane?
Bo ja nie umiem tego znaleźć i dać odpowiedzi?
------------
Nie tak dawno znów, dwóch weteranów Lav. też pisało do mnie z "pretensjami", że ble, ble, ble... - wtedy jednak udało mi się wyjaśnić im, że są w błędzie, że regulamin stanowi itp. ble, ble ble...
Aleeee... to, że tym weteranom "uciekła" pewna zmiana w regulaminie, która była istotna dla bitwy, a której Oni nie "wyłapali" to "pryszcz" [każdy z nas coś tam zapomina lub nie zauważa] wobec tego, że zapis dot. tego "fragmentu walki" jest tak zapisany w regulaminie, że ciężko go odszukać.
Myślę, że trzeba by poprawić zapisy regulaminu tak, by były bardziej czytelne.
-------------
Np.
Ważna informacja dotycząca oddziału, który bierze udział bitwie, a stanowiąca że
Cytat:
Może jednak (mimo oblężenia) dołączyć do bitwy polowej, która odbywa się pod osadą.
jest zapisana w1. Zasady techniczne - oddziały
- Ataki
Zamiast w
1. Opis i zasady dotyczące bitew
No, przynajmniej tu się szuka inf. na temat bitwy, a nie w zasadach technicznych dot. oddziałów.
I to między innymi spowodowało, że dwóch naszych weteranów się "zagubiło"
Post #2, autor:
Krzywy
napisany: 7. marca 2011, poniedziałek, 10:56
zmieniany przez autora, 7. marca 2011, 10:57
napisany: 7. marca 2011, poniedziałek, 10:56
zmieniany przez autora, 7. marca 2011, 10:57
a propos przykładu przytoczonego przez Hejtara:
muszę się przyznać że mi również to umknęło -/
z ciekawości sprawdziłem w ilu miejscach jest odniesienie do oddziałów w osadach:
*Osady
*Osady - opis techniczny zasad dla doświadczonych graczy
*Opis techniczny bitew w Laventharze - dla bardziej doświadczonych graczy
*Opis i zasady dotyczące bitew
*Zasady - oddziały
Rozumiem że zasadą tworzenia ZASAD jest niepowtarzanie tej samej informacji po dwa razy, ale wprowadza to pewne, hmm, zapętlenia myślowe -)).
Cytat:
Oddział, który znajduje się wewnątrz oblężonej lub atakowanej osady nie może atakować oddziałów znajdujących się poza osadą, które nie oblegają osady. Uwaga! Może jednak (mimo oblężenia) dołączyć do bitwy polowej, która odbywa się pod osadą.
muszę się przyznać że mi również to umknęło -/
z ciekawości sprawdziłem w ilu miejscach jest odniesienie do oddziałów w osadach:
*Osady
*Osady - opis techniczny zasad dla doświadczonych graczy
*Opis techniczny bitew w Laventharze - dla bardziej doświadczonych graczy
*Opis i zasady dotyczące bitew
*Zasady - oddziały
Rozumiem że zasadą tworzenia ZASAD jest niepowtarzanie tej samej informacji po dwa razy, ale wprowadza to pewne, hmm, zapętlenia myślowe -)).
Z bitwą w osadzie wygląda na to mijak bo ja też nie znalazłem, co więcej w całej swojej praktyce lavowej nie pamietam żeby miał jakies bitwy w osadzie nie licząc niezależnych, także nie dziwię się ze to dopiero wyszło
Ale o co dokładnie chodzi? O to że mimo iż mieli rozkazy "czekaj na wroga" rzucili się sobie nawzajem do gardeł?
Tak - o to chodzi.
Książę, którego ludzie uczestniczyli w walce twierdzi, że to błąd, ja tłumaczyłem mu, że wszystko było ok.
Wtedy On zapytał mnie, gdzie to jest zapisane, a ja nie umiem tego znaleźć.
Wiem, że w osadzie zawsze natychmiast następuje walka, podobnie zachowuje się symulator.
Aleeee... Książę pyta mnie, gdzie to jest zapisane w regulaminie.
Książę, którego ludzie uczestniczyli w walce twierdzi, że to błąd, ja tłumaczyłem mu, że wszystko było ok.
Wtedy On zapytał mnie, gdzie to jest zapisane, a ja nie umiem tego znaleźć.
Wiem, że w osadzie zawsze natychmiast następuje walka, podobnie zachowuje się symulator.
Aleeee... Książę pyta mnie, gdzie to jest zapisane w regulaminie.
Post #6, autor:
Lomion
napisany: 7. marca 2011, poniedziałek, 19:24
zmieniany przez autora, 7. marca 2011, 19:25
napisany: 7. marca 2011, poniedziałek, 19:24
zmieniany przez autora, 7. marca 2011, 19:25
IMHO wynika to bezpośrednio z zasad. W podrozdziale "przebieg bitwy" jest napisane, że bitwa dzieli się na trzy etapu: ostrzał, szarże i walkę wręcz. W opisie bitwy w osadzie jest napisane że nie ma ostrzału i szarży, tylko od razu dochodzi do walki wręcz (która "...polega na serii pojedynków żołnierzy").
Post #7, autor:
Hejtar
napisany: 7. marca 2011, poniedziałek, 20:53
zmieniany przez autora, 7. marca 2011, 23:00
napisany: 7. marca 2011, poniedziałek, 20:53
zmieniany przez autora, 7. marca 2011, 23:00
Dziękuję.
Tak przekażę.
ps.
Przydałoby się to zapisać w Regulaminie.
"W mieście zawsze dochodzi do walki - nie mam możliwości czekać na wroga - walka wręcz zawsze dochodzi do skutku"
-------------
EDIT
Sprawa ostatecznie trafiła do ostatecznej Wyroczni ;)
Tak przekażę.
ps.
Przydałoby się to zapisać w Regulaminie.
"W mieście zawsze dochodzi do walki - nie mam możliwości czekać na wroga - walka wręcz zawsze dochodzi do skutku"
-------------
EDIT
Sprawa ostatecznie trafiła do ostatecznej Wyroczni ;)
Aby nie było wątpliwości - Doprecyzowałem zapis w zasadach, przy rozkazie 'czekaj na wroga'.
Być może zasady faktycznie nie były precyzyjne, lecz bez przesady z protestem - zasada ta funkcjonuje od wielu lat i nic tu nie było zmieniane.
Być może zasady faktycznie nie były precyzyjne, lecz bez przesady z protestem - zasada ta funkcjonuje od wielu lat i nic tu nie było zmieniane.
Wyniki od 1 do 8. Przejdź do strony: 1
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.