Bitwy a kampanie

Wątek w temacie: Dla początkujących

Wyniki od 1 do 17. Przejdź do strony: 1
Post #1, autor: Eryk
napisany: 23. lipca 2010, piątek, 15:24
awatar
Jeśli mielibyście trochę czasu, to proponuję podzielić się doświadczeniami z kampanii. Chodzi mi o pytanie, jak często w kampanii n i e dochodzi do walnej bitwy, a polega ona na ruchach wojsk, oblężeniach, najwyżej drobnych potyczkach. Temat wypłynął przy innej okazji i dotyczył realnego średniowiecza. Ciekawym, jak to wygląda w Lav.

Post #2, autor: Adam
napisany: 3. sierpnia 2010, wtorek, 16:09
awatar
Zdarzaja sie kampanie. Glownie zalezec to bedzie od Ciebie. Jak zdecydujesz sie walczyc. Przy obronie nie masz za wiele do powiedzenia jak przeciwnik idzie kupa to tylko walna Ci pozostanie albo obrona w osadach.

Post #3, autor: Wortigern
napisany: 3. sierpnia 2010, wtorek, 18:06
brak awatara
Przykładem ciekawej i dobrze prowadzonej kampanii jest wojna z Zankim. Ale niechaj więcej o tym powie jej autor, Adam.

Post #4, autor: Luty
napisany: 19. sierpnia 2010, czwartek, 20:27
awatar
ponieważ w innych wątkach trzaskamy się po pancerzach na temat realiów politycznych i innego g*wna = pozwolę sobie na mały "faul" zasad Lav :) = ale ciekawszy memu sercu ;)

=== z góry zaznaczam, że nie jestem władcą w tym świecie i nie zdradzam szczegółów kuchni ALE :

miałem właśnie okazję dowodzić armią w jednej z największych moich bitew w Lav. W bitwie wzięło udział grubo ponad 2000 ludzi. Asymetria w uzbrojeniu i liczebności iiii .... rozwałka kompletna silnego przeciwnika !!!
Osobiście porównuję tą bitwę do bitwy Zygfryda z Kabaksem - sama bitwa to wisienka na torcie, ale przygotowania i manewry, ryzykowne i "o włos" ale powiodły się. Czerpałem też z doświadczeń Adama jakimi dzielił się z nami na forum - w efekcie druzgocąca wygrana z przeciwnikiem który miał przewagę i kilka oddziałów do manewrowania, blokowania, przeszkadzania , dodatkowo+ w uzbrojeniu, wyszkoleniu itd. ale nie wykorzystał tego.
Normalnie - czas na browara :)

Post #5, autor: Piwosz
napisany: 19. sierpnia 2010, czwartek, 20:36
awatar
zainteresowani juz pewnie wiedza kto i gdzie wiec i ja chcialbym sie dowiedziec. Mozesz pokazac przebieg bitwy zanim zniknie w mrokach? Mozesz pozmieniac nazwy oddzialow.

Post #6, autor: Tyberion
napisany: 19. sierpnia 2010, czwartek, 20:58
awatar
Popieram, młodym też przyda się troszku wiedzy a i z chęciom oglądnę sobie tak potężną bitwę.

Post #7, autor: Luty
napisany: 19. sierpnia 2010, czwartek, 22:33
awatar
publikować danych z bitwy nie mogę, to nie moje księstwo, przebieg bitwy to potężny zapis :) - a zmienianie nazw oddziałów - to może kronikarz Kadłubek by się zdecydował... , bitwę można zapisać w kronikach - jest jeszcze na to prawie miesiąc czasu - po zakończeniu świata, władca zadecyduje. czy to ujawnić.
Ja już trochę ostygłem :) - jednak otwarte forum dla świata pozwoliło by dyskutować na gorąco , a tak - trzeba czekać :).

Post #8, autor: greghor
napisany: 19. sierpnia 2010, czwartek, 23:30
awatar
Jeśli to nie jest świat rycerzy, to chyba śmiało możesz uchylić rąbka tajemnicy,;))

Post #9, autor: Luty
napisany: 19. sierpnia 2010, czwartek, 23:55
awatar
hehe - jednak u rycerzy walczyłem, to pewne :) - greghor . nie skopał cie ktoś ostatnio ?? :)

Post #10, autor: greghor
napisany: 20. sierpnia 2010, piątek, 00:11
zmieniany przez autora, 20. sierpnia 2010, 00:13
awatar
W bitwie na ponad 2000 ludzi - NIE,;)

...ale z ciekawostek udało mi się niedawno wygrać bitwę w której zginęło 700 moich;)

Post #11, autor: Valanthir
napisany: 20. sierpnia 2010, piątek, 10:22
awatar
W odkrywcach nie mozna ustanowic zastepcy. Nie da sie.

Post #12, autor: Adam
napisany: 23. sierpnia 2010, poniedziałek, 07:40
awatar
Luty, z ktory to doswiadczen moich czerpales?

Post #13, autor: Luty
napisany: 23. sierpnia 2010, poniedziałek, 13:57
awatar
no , ze wszystkich jakie opisałeś na forum :) - np. koncentracja masy ludzkiej aby doprowadzić do 2:1 , rozkazy w bitwie , no i nie upadanie na duchu do końca ;)

Post #14, autor: Adam
napisany: 23. sierpnia 2010, poniedziałek, 20:32
awatar
Powiedz mi, zlapales przeciwnika i przytrzymales, czy byl pewny swego i sam wlaz na pospolite ruszenie. Poslales chlopow do walki wrecz(zameczyli wroga?) czy tylko strzaly lapali?

Post #15, autor: Luty
napisany: 23. sierpnia 2010, poniedziałek, 22:20
zmieniany przez Boro, 23. sierpnia 2010, 23:12
awatar
.

Post #16, autor: Boro
napisany: 23. sierpnia 2010, poniedziałek, 23:12
awatar
Bardzo proszę o niekomentowanie sytuacji w trwających światach rycerzy...

Post #17, autor: Luty
napisany: 23. sierpnia 2010, poniedziałek, 23:55
awatar
przepraszam, przesadziłem ...

Wyniki od 1 do 17. Przejdź do strony: 1
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: