Bohaterowie księstw

Komentowana aktualność: Bohaterowie księstw

Wątek w temacie: Komentarze do aktualności

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3 ... 6
Post #1, autor: Samuraj
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 05:47
zmieniany przez autora, 11. lutego 2011, 05:49
awatar
człowiek na chwile wyjeżdża z zamku
a tu takie smakowite zmiany :)
z pewną obawą czekam teraz na dłuuuugą listę bohaterów mych sąsiadów

Post #2, autor: Luty
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 07:49
awatar
hehehe -"smakowite", powiedział bym dla ludożerców :) - widziałem w szklanej kuli obraz straszliwy, słońce się zaćmiło a woda czerwony kolor przyjęła --- coś mnie mówi, że trup wśród bohaterów będzie słał się gęsto aby zamaskować pierwsze wojny expressowe :) [luboż innych czarcich praktyk w śród tulipanów, jaszczembie zażywać będą]

a tak poza tym , żegnajcie drobne przekręciki (chlip , chlip )...

Post #3, autor: wiliam
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 08:18
awatar
Ciekawe implikacje wynikają z faktu, że bohaterowie widoczni są w opisie księstwa, którego narodowość noszą a nie w opisie księstwa pod którego władzą się znajdują.

Zmiana bardzo fajna zarówno klimatyczna jak i wzbogacająca samą część fabularną rozgrywki.

Post #4, autor: Aguirre
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 08:27
awatar
Koniec z kosmetyką, Boro poszedł na całość, rzut oka i wiadomo jaki jest stosunek sił, aż się boję myśleć co z tym zrobią gracze:) Zwiad będzie chodził zamaskowany i kasowany przez przebierańców, początkowy okres gry stanie się b.ciekawą rozgrywką pt. zdobądź kontakt ale nie daj swojego. Wzrośnie ryzyko bardzo kosztownych bitew w początkowym okresie, bo będzie szukanie kontaktu startowymi oddziałami. Rolnik stanie przed dylematem - robić armię czy zaatakować wielkim gołym i nie szkolonym chłopstwem, zaciągniętym 5 min. przed wojną. Górnika wezmą tylko początkujący, a kto żyw i w temacie koniarza, bo ten będzie miał najlepsze możliwości rozpoznania. Gdzie w tym polowaniu na dokładną pozycję oddziału na kratce będzie dyplomacja - nie wiem:) mam nadzieję że przesadzam znacznie

Post #5, autor: Hengist
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 10:37
awatar
Zmiana dobra i dużo dalej idąca niż początkowa koncepcja z podawaniem ilości osad.

Na pewno będzie ciekawie, zwłaszcza w światach już istniejących trochę się zakotłuje, he he he.

Post #6, autor: Angelo
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 10:57
brak awatara
Fajna zmiana.

Post #7, autor: Riki
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 11:14
awatar
Ale jak ukatrupić bohaterów? Czasami może najść taka pokusa...

Post #8, autor: wiliam
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 11:16
awatar
Wysłać samopas na niezależnych lub sąsiada :P

Post #9, autor: Skip
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 17:58
awatar
Hmm nie wiem czy to jest cool :p ? atakując dobrego sąsiada (czy to w polu czy w osadach) zamaskowanymi oddziałami będzie trzeba teraz bez bohaterów bo jak najazd mu zrobię z bohaterami w oddziałach to mnie od razu rozpozna że jestem oszust, bez honoru itd :)) nie podoba mi się to już :/

Post #10, autor: wiliam
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 18:14
awatar
W światach rycerzy atakując oddziałem z bohaterem miałeś i tak niemalże gwarancję, że zostaniesz rozpoznany.

Post #11, autor: Luty
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 18:30
awatar
no i gitara, mnie powiem szczerze trochę rozbrajają zawodnicy którzy na moich oczach się maskują do ataku :). To tak jak by w godzinie "W" książę przyodziewał się w łachmany żebraka. Co innego sławetne manewry, wtedy coś tam można zamaskować, ale nie drużynę księcia, co idzie z proporcami i buńczukami do boju :)

Post #12, autor: Chudy Loco
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 18:41
awatar
oj Luty czepialski jesteś i taki nie wyrozumiały, przecież każdemu może się zapomnąć, a skoro plan najazdu uwzględniał maskowanie to go trzeba wypełnić :D

Post #13, autor: mularzx
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 21:05
zmieniany przez autora, 11. lutego 2011, 21:05
awatar
A ja Panowie uważam, że cała rzecz z bohaterami i uszczegóławianiem wieści jest równaniem w dół. I żeście strachem podszyci :) Bo większość sobie nie radzi i nie umie wyciągnąć wniosków z wieści. Kiedyś przynajmniej forum uważało, że nie wolno i nie powinno się równać w dół, ale czasy się zmieniają :) i tamte jak widać minęły. Sposoby by kiwnąć frajerów możecie mi wierzyć zostaną wypracowane w ciągu 2-3 światów, ale skoro wolicie żeby Wam się wydawało, że jest dobrze, a nie wiedzieć że jest źle to proszę bardzo. Będzie mnóstwo miejsca na nowe dyskusje. Ciekawy jestem jak nazwany zostanie nowy rodzaj władcy, który będzie potrafił ukryć się w tłoku baranków bożych. Uważajcie Tulipany i Jaszczembie nadchodzi nowa jakość :P

Post #14, autor: wiliam
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 21:20
awatar
Chyba szukasz drugiego dna w prostej sprawie. Zmiana i owszem zdynamizuje rozgrywkę ale na pewno nie zuboży dyplomacji. Zresztą największą zaletą tej zmiany, z mojej perspektywy, jest jej wpływ na klimat.

Post #15, autor: mularzx
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 21:28
awatar
To jak nasz system podatkowy Wiliamie, niby pomyślany tak, że jak ktoś wiecej zarabia to więcej płaci. W efekcie dostajemy sytuację, że im kto wiecej zarabia tym mniej płaci. Nie wiem co zostanie wymyślone, ale już sie cieszę na te majstersztyki cwaniactwa :)

Post #16, autor: Chudy Loco
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 21:45
zmieniany przez autora, 11. lutego 2011, 21:47
awatar
Przecież to tylko info o bohaterach @mularzx. Miałem kilka razy sytuację, że wojska garstka, bohaterów kilku. Niegdyś grała tu jedna dama która skarżyła się na forum, że wojska ma sporo, a bohaterowie się nie pojawiają. Wiem, że Ty jako Patrom masz wgląd w sytuację księstw, ba całych światów i mogę się mylić, a Ty zdajesz sobie z tego doskonale sprawę, jednak wydaje mi się, że o sile księstwa nie świadczy ilość bohaterów. Czy tak nie jest ? Przecież pojawianie się ich jest powiązane ze sporą dozą losowości. Ktoś kto ma pecha może i mieć sporo bohaterów przez chwilę, jednak w bitwach może ich jakaś banda kmiotów zatłuc.

Co innego dokładne dane na ich temat, tj. doświadczenie i dowodzenie ale może w końcu ktoś kto zainwestuje swoją kasę i jakąś ilość czasu w grę zacznie się lepiej przykładać do obsługi księstwa ? W końcu trzeba będzie się nieco bardziej obawiać najazdu jeśli z jakichś przyczyn nie będziemy mieć 'wystarczającej' ilości bohaterów ;)

ps. brakuje mi w lavie irc'a ;p

Post #17, autor: Wienzu
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 22:02
awatar
Najlepiej zostawić wszystko tak jak było jeszcze w 2006 roku. W sumie to najlepiej cofnąć czas i udawać, że gra ma ogromną popularność oraz, że nie ma w niej ani trochę wad.
Zmiany? Spalić czarownicę!

P.S.
I koszt osad do 3,75 talara/ tydzień. Teraz jest za drogo.

Post #18, autor: Adam
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 22:03
awatar
Czy ktoś pamięta kiedy pojawiają się bohaterowie?

Jeśli w przeliczeniach ruchowych także, to można powoływać na ten czas całe osady, dla osady z morale 3 nie ma to znaczenia, wtedy powiększamy ilość wojska a tym samym możliwość pojawienia się bohatera, można tak mnożyć ich nadmiar.

Co do równania w dół. Ja to odbieram jako malutką cegiełkę na rzecz równania w górę, im więcej informacji może o nas zdobyć przeciwnik tym trudniej się walczy i prowadzi dyplomację.
Klasyczny atak z zaskoczenia nie jest wyzwaniem.

Post #19, autor: mularzx
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 22:14
awatar
Loco ziarno do ziarnka i zbierze się miarka :)

Wienzu tak jest spalić :D

Post #20, autor: Chudy Loco
napisany: 11. lutego 2011, piątek, 22:28
zmieniany przez autora, 11. lutego 2011, 22:29
awatar
Adam - niestety u mnie pojawiali się w dni kiedy za dużo się w księstwie nie działo i mam za mało danych jednak oba przypadki (istniejące jeszcze w historii) są przed wieściami gospodarczymi więc albo rano albo na samym początku gospodarczego, nie jestem pewien ale obstawiam 2gi przypadek. Z resztą Boro (mam nadzieję) zabezpieczył grę przed tego typu przekrętami. Toż to jawne oszustwo ;)

Z resztą nie raz powoływałem osady na wieczór w celu powiększenia widoczności i nigdy nie wyłonił się z tak dużego oddziału bohater, wydaje mi się też, że morale jest w tym przypadku też ważne. Chyba musi być większe niż 3 :)

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3 ... 6
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: