Budowa

Wątek w temacie: Dla początkujących

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3 4
Post #1, autor: nieznany
napisany: 3. lutego 2009, wtorek, 22:10
Mam problem bo mam zatrudnionych w osadzie 16 budowniczych i wydałem polecenie bodowy tartaku a surowce na to potrzebne mam i już odkilku godzin całyczs postęp prac to 0%

Post #2, autor: wiliam
napisany: 3. lutego 2009, wtorek, 22:11
awatar
Budowy są przeliczane raz dziennie o godzinie 14:00

Post #3, autor: Gwidon
napisany: 29. listopada 2009, niedziela, 10:10
zmieniany przez Boro, 29. listopada 2009, 10:33
brak awatara
Cześć, mam pytanie, o co chodzi z tą budową?
Zostawiłem na całą noc budowę chaty myśliwskiej, 50 robotników, a dzisiaj rano wchodzę na konto i tak jak wczoraj o%.
Czy w takim razie skrót "t.", na przykład czas budowy chaty myśliwskiej wynosi 16 t., oznacza że 16 tygodni będzie się ten budynek budował????

Proszę o pomoc.

Post #4, autor: Hengist
napisany: 29. listopada 2009, niedziela, 10:24
zmieniany przez autora, 29. listopada 2009, 11:12
awatar
Przeliczenie jest o 14. Jeśli masz 50 budowniczych i materiały to chata powinna być postawiona w trzy dni po 14 :)

Post #5, autor: wiliam
napisany: 29. listopada 2009, niedziela, 10:24
awatar
Budowa następuje tylko w trakcie przeliczenia o 14. To znaczy, że postęp w budowie będzie tylko w wypadku, gdy o godzinie 14 będziesz miał przydzielonych pracowników do budowy. Czas budowy określony jest w roboczodniach i dla chaty myśliwskiej wynosi 150 dni. Oznacza to, że jedna osoba budowała by ten budynek przez 150 dni, zaś 150 osób wybuduje go w jeden dzień. Wracając do Ciebie - jeśli dzisiaj o 14 będziesz miał 50 budowniczych wydzielonych do budowy chaty myśliwskiej po 14 postęp budowy zmieni się mniej więcej na 33%.

16t. - to nie czas budowy a koszt w talarach.

Post #6, autor: Gwidon
napisany: 29. listopada 2009, niedziela, 10:26
brak awatara
Ok, dzięki.
Pozdrawiam.

Post #7, autor: Arthur Zdobywca
napisany: 21. grudnia 2009, poniedziałek, 22:02
awatar
Słuchajcie mam problem z wyżywieniem bo mam 211 ludności i jakieś 85% z nich pracuje produkując żywność mam 5 chat myśliwskich 3 systemy irygacji a dalej mam żywność na minusie co mam robić?

Post #8, autor: Gilder
napisany: 21. grudnia 2009, poniedziałek, 22:27
awatar
Przesiedlić do innej osady.

Możesz dobudować jeszcze 2 - 3 irygacje. 5 lub 6 to uznawane optimum dla tego budynku. Co do chatek to o ile to nie las to raczej nie stawia się więcej niż 4.
Pamiętaj jednak że każdy kolejny budynek jest mniej wydajny więc zawsze nadejdzie taki moment że tylko przesiedlenie uratuje przed klęską głodu.

Post #9, autor: Chudy Loco
napisany: 21. grudnia 2009, poniedziałek, 23:33
awatar
Niestety nie zgodzę się z Tobą, Panie Gilder. Według mnie 5 - 6 to minimum irygacji na miasto. Za optimum w granicach 7 - 8 mogę przystać zaś wioski z 10 irygacjami też widywałem i wydaje mi się, że powyżej tej liczby nie ma sensu już ich stawiać aczkolwiek jak mówię bywa, że ludzie je stawiają z przymusu.

Arturze Zdobywco postaw do 6 - 7 irygacji w sumie w tej wiosce i obserwuj sytuację, sam musisz zdecydować czy to wystarczająca ilość czy nie. Jak napisałem 10 irygacji to nie przymus po prostu jeśli nie ma w pobliżu wolnych oczek wodnych do zasiedlenia to trzeba kisić ludzi w wioskach, a wtedy przydaje się wycisnąć max z tych wsi:)
Polecam też jak już napisał Gilder przesiedlić część ludzi do innego miasta aż sytuacja się ustabilizuje.

Post #10, autor: Gilder
napisany: 21. grudnia 2009, poniedziałek, 23:36
awatar
Cóż każdy ma swoje wypracowane limity jednak jak widzię wzrost produkcji o 2% to naprawdę uważam to za mało opłacalne. No ale co kto lubi.
A to że widziałeś takie wioski to akurat nie jest argument za tym że opłacalne...

Post #11, autor: wiliam
napisany: 21. grudnia 2009, poniedziałek, 23:43
awatar
Jeżeli nowa irygacja pozwoli Ci podnieść ilość mieszkańców o dwóch to już z pewnością się opłaca.

Post #12, autor: Gilder
napisany: 21. grudnia 2009, poniedziałek, 23:52
zmieniany przez autora, 23. grudnia 2009, 19:57
awatar
Irygacja najprawdopodobniej będzie kosztowała więcej niż tych 2 osadników. Ale tak jak mówiłem każdy ma swoją wizję i ocenę. Był kiedyś wątek o tym ile irygacji się opłaca a ile to po prostu marnotrawstwo. Tam też zgody nie było :)

Post #13, autor: wiliam
napisany: 21. grudnia 2009, poniedziałek, 23:55
awatar
Raczej mówiłem o tym, że dwóch osadników może wpłacić do skarbca nawet 5 talarów tygodniowo a irygacja kosztuje jedynie 4 talary.

Post #14, autor: Larkana
napisany: 21. grudnia 2009, poniedziałek, 23:56
zmieniany przez autora, 21. grudnia 2009, 23:58
awatar
Irygacja to 4 talary tygodniowo, 2 ludzi to 4,8 talara, mamy więc 0,8 zysku :)

irygacja kosztuje 12 talarów więc zwróciła by się po 15 tygodniach to 105 dni - nie licząc 200 roboczodni :)

Oj kłucił bym się czy już przy 2 ludziach sie opłaca...

przy tawernie, świątyni i 50 osobowej załodze można mieć podatek 2,4.
Aby podatek na 2,5 trzymać trzeba by było przekroczyć liczbę 50 osób załogi - czy jest sens..?

Post #15, autor: wiliam
napisany: 22. grudnia 2009, wtorek, 00:14
awatar
To już jest Twój problem za to z pewnością jest to inwestycja która może się z wrócić.

Post #16, autor: wiliam
napisany: 22. grudnia 2009, wtorek, 00:22
awatar
Wyobraź sobie osadę na stepie w której jest 8 irygacji i pracuje 100 rolników wytwarzając 163,7 zboża. Budowa 9 irygacji daje 2,5% zwiększenia produkcji czyli 4 jednostki zboża czyli dzięki niej możesz zwiększyć przychody w talarach z miasta o co najmniej 5,6t tygodniowo. Inwestycja zwraca się po 16 dniach.

Step bez 8 poziomu to dla mnie marnotrawstwo a i 9 raczej pomoże niż zaszkodzi.

Post #17, autor: Chudy Loco
napisany: 22. grudnia 2009, wtorek, 08:30
awatar
Zgadzam się z wiliamem, ponadto jeżeli wioska ma służyć 'hodowli' osadników to zauważcie, że zawsze więcej ludzi będzie o te kilka sztuk co daje większy przyrost - nie dużo ale każda osoba w takim wypadku się liczy i w tym też widzę plus.

Post #18, autor: Larkana
napisany: 22. grudnia 2009, wtorek, 08:49
awatar
To oczywiste, że przyrost też się liczy - ale jest proporcjonalny do zarobku - a na tym łatwiej operować.

Wiliamie - przy 4 ludzikach jak najbardziej się opłaca,
przy 3 też(choć mniej), ale parę postów wcześniej pisałeś, że przy 2 się opłaca - a czy opłaca się inwestycja spłacająca się po ponad 100 dniach do tego kosztująca 200 roboczodni?

Chudy Loco:
Cytat:
Jak napisałem 10 irygacji to nie przymus po prostu jeśli nie ma w pobliżu wolnych oczek wodnych do zasiedlenia to trzeba kisić ludzi w wioskach, a wtedy przydaje się wycisnąć max z tych wsi:)

Wioseczka NIE na źródle spłaci się owielee szybciej i do tego pozwoli zmagazynować masę ludzką na wojnę np.

Post #19, autor: Chudy Loco
napisany: 22. grudnia 2009, wtorek, 09:34
awatar
Larkana - zwróci się wiele szybciej - może ale też kosztuje wiele więcej bo drewno i kamień, które nie są potrzebne do postawienia irygacji, a i późniejsze straty w talarach które mogli by płacić osadnicy w niej siedzący też są ogromne.
Przy czym spytam też, kto powiedział, że tych kilku ludzi więcej po postawieniu irygacji nie można podczas wojny powołać?

Odnośnie mojej pierwszej wypowiedzi nie chciałem tu wywoływać wojny na temat 10 irygacji we wioskach. Meritum mojej wypowiedzi była liczba 7 - 8 jak by ktoś doczytał w celu innym niż szukanie zaczepki do zadymy :P 10 to liczba która jest wg mnie max. (choć coraz częściej stosowanym). Sam z resztą może raz postawiłem 10 irygacji w jednej wsi. Nie miałem potrzeby w innych wypadkach aż tak śrubować produkcji żarcia - tak gwoli wyjaśnienia, że nie jestem fanatykiem 10ciu irygacji na wioche ;]

Post #20, autor: Czarny
napisany: 22. grudnia 2009, wtorek, 09:54
awatar
He he, zdaje się, że nigdy nie postawiłem więcej niż 6 irygacji. Chyba muszę rzecz raz jeszcze przemyśleć... :)

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3 4
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: