Co najpierw rozbudować?

Wątek w temacie: Dla początkujących

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Post #1, autor: nieznany
napisany: 14. sierpnia 2010, sobota, 19:12
Jak w temacie.

Post #2, autor: Larkana
napisany: 14. sierpnia 2010, sobota, 19:41
awatar
Masz głód?
irygacje, chatki myśliwych, przystanie rybaków.
Nie masz głodu i masz surowce?
świątynię, tawernę.
Nie masz surowców?
tartak, kamieniołom.
masz w osadzie wszystko z powyższych (kamieniołom można czasem pominąć, tartak też - ale bardziej przydatne są)
czas na zbrojeniówkę.
Jesteś właśnie atakowany?
Ostrokół, fosę zamek :)

Innymi słowy - nie ma jednej odpowiedzi na tak postawione pytanie - wszystko zależy od sytuacji.

Post #3, autor: Lomion
napisany: 14. sierpnia 2010, sobota, 23:28
awatar
Moja propozycja: weź kartkę i długopis, ewentualnie skorzystaj z excela i skalkuluj ile irygacji/chatek bedziesz potrzebował aby skompensować przyrost. Resztę zainwestuj w tawernę, świątynię i przemysł zbrojeniowy.

Post #4, autor: Amras DelMonte
napisany: 17. sierpnia 2010, wtorek, 15:09
brak awatara
Fakt, wszystko zalezy od sytuacji;)
Ja zwykle w malej osadzie na "dzien dobry" irygacja/chatka/rybak + podatek na zero
w duzej garbarnia/warsztat/taverna-swiatynia 9jak sie da tez obnizam nieco)

Nadmiar ludzi idzie na nowe zrodelka....
plan moj moze byc troche szalony (ze zbrojeniowka na dzien dobry) , ale luki sie przydaja na niezaleznych czy do bicia wroga, na dzien dobry kolczug nieebdzie mial, a masa chlopa z ura na ustach! pzrerzedzona strzalami bedziemniej grozna;)

Post #5, autor: Pablo Larmo
napisany: 17. sierpnia 2010, wtorek, 19:23
awatar
No i to jest piękne w tej grze - każdy gra po swojemu a i tak wygrywa sie ostatecznie dyplomacją

Post #6, autor: Wienzu
napisany: 31. sierpnia 2010, wtorek, 00:42
awatar
Mam proste pytanie. Daję je tutaj bo odpowiedź będzie zawierać się w jednym zdaniu.

Czy przy rozpoczęciu świata w naszych wioskach jest coś na magazynie? Dość ważna sprawa przy układaniu kolejki budowania.

Post #7, autor: Friforol
napisany: 31. sierpnia 2010, wtorek, 00:48
awatar

Wydaje mi się, że nie (na starcie dostajesz pracowników, a nie surowce), aczkolwiek nie mam pewności, bo jeszcze nie grałem. :)

Post #8, autor: wiliam
napisany: 31. sierpnia 2010, wtorek, 01:04
awatar
Na starcie każdy książę dostaje solidny zapas jadła, trochę kamieni i drewna.

Post #9, autor: Friforol
napisany: 31. sierpnia 2010, wtorek, 09:58
awatar
dzięki wiliam ;)

Post #10, autor: Valanthir
napisany: 31. sierpnia 2010, wtorek, 16:06
awatar
E tam, solidny zapas? Solidny to zapas nigdy nie jest, jadla nigdy dosc. :D

Post #11, autor: Friforol
napisany: 31. sierpnia 2010, wtorek, 16:14
awatar
i jadło im się nigdy nie psuje... ciekawe jak oni to robią? =]

Post #12, autor: Luty
napisany: 31. sierpnia 2010, wtorek, 16:20
awatar
jadło, jadło - to dla Pasibrzuchów temat , najważniejsze są talary aby było za co budować , no i surowce na start. Ten początkowy zapas można bardzo łatwo zmarnotrawić i następuje marazm w rozwoju. Plan rozbudowy na początku jest bardzo ważny , bo determinuje rozwój księstwa w pierwszych 3 miesiącach, a kto zostanie w blokach w tym okresie będzie gonił peleton aż do końca - przeważnie swojego :).

Post #13, autor: Wienzu
napisany: 31. sierpnia 2010, wtorek, 16:21
awatar
Kiszona kapusta oraz peklowane mięso. ;)

Post #14, autor: Wienzu
napisany: 31. sierpnia 2010, wtorek, 16:23
awatar
W takim razie zapytam się co myślicie o budowie na początek tawerny/świątyni?

Post #15, autor: Luty
napisany: 31. sierpnia 2010, wtorek, 16:23
awatar
hehe - widzę , że tradycyjnie przed startem nowego świata robi się gorąco pod deklem :)

Post #16, autor: Luty
napisany: 31. sierpnia 2010, wtorek, 16:39
awatar
Ok. garść moich osobistych uwag co do startu.
1. np. konny - stadnina była rozbierana właśnie po to aby w pierwszej kolejności postawić świątynię. Chodzi o to aby stworzyć inkubator gdzie będą się lęgły nieprzeliczone rzesze poddanych. Ale stadniny na starcie już niema...
2. są jak by dwie drogi początkowe
A. garbarnia + warsztaty i robienie łuków na max.
B. produkcja włóczni.
Ja osobiście stawiam zawsze na włócznie a dopiero później robię łuki. Łuk w swojej masie jest dobry do obrony ale nic nie daje przy zdobywaniu miast oraz w okresie kiedy pojawia się już duża ilość pancerzy i tarcz. Warsztaty mają ta zaletę, że kiedy pojawi się żelazo z miejsca zamiast łuków możemy robić kusze. ALE podstawą są włócznie, bo w ostatecznym rozrachunku zawsze idziemy do walki wręcz.
Aby produkować włócznie potrzeba duuużo drewna. Zatem = tartaki = drewno to podstawa rozwoju księstwa!!!
3. kiedy mamy już określony model rozwoju gospodarczego - jasnym staje się model szkolenia wojska i zbrojenia go.

Post #17, autor: Friforol
napisany: 31. sierpnia 2010, wtorek, 17:24
awatar
hm. dobra rada nie jest zła, dzięki Luty :)

zadam pytanie, może trochę nie w temacie, ale pasujące do poprzednich wypowiedzi...

czy warto na początku inwestować w wyprawy wojenne i podbijać słabszych, czy może pogłębiać fosy, podwyższać fortyfikacje i kumulować siłę na później?

Post #18, autor: Luty
napisany: 31. sierpnia 2010, wtorek, 17:39
awatar
Frifforol - pytanie jest zasadne - ale do odpowiedzi potrzebne jest pytanie pomocnicze = kim są ci słabsi na początku rozgrywki ?

Post #19, autor: Friforol
napisany: 31. sierpnia 2010, wtorek, 17:52
awatar
miałem na myśli sytuację, w której jest niemal pewne, że nasz sąsiad nie może oprzeć się naszemu atakowi - czy warto wtedy, pozostawiając swoje dwie osady bez obrony, wysłać całą swoją armię na podbój rzeczonego obszarnika? w razie zwycięstwa trzeba się liczyć ze stratami, oraz z tym, że będziemy mieli więcej ziem, których trzeba bronić przed innymi 'szybkimi' i właśnie stąd moje pytanie: czy warto zaryzykować? :)

Post #20, autor: Pablo Larmo
napisany: 31. sierpnia 2010, wtorek, 18:11
awatar
he he - zawsze inaczej. to tak jakby Ci powiedzieć, jaki jest wynik zadania matematycznego, albo koniec powieści. O to chodzi w tej grze... czasem sie opłaci, czasem nie, a czasem trudno powiedzieć

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: