Najświeższe wątki:
Zasady gry
Głód w osadzie
Wątek w temacie: Dla początkujących
Mam pytanie do starych wyjadaczy: czy ktoś wie jak dokładnie głód działa na morale? Jak duży spadek powoduje?
0.5 w dół każdy przypadek głodu z tego co pamiętam
to zależy od tego jaki odsetek ludności głoduje
Czy to znaczy że jak głoduje mi 100% ludności (np obleganej) to dostaję codziennie -0,5 do poziomu morale, nakładające się na pozostałe modyfikatory? Jeśli tak, to wynikałoby z tego że przy morale docelowym 7,0 można zrezygnować z odżywiania osadników - ktoś pisał że morale zawsze rośnie o 1/8 różnicy między obecnym a docelowym, więc jeśli mam morale 3,0 a docelowe 7,0 to powinno wzrosnąć mi o 0,5 i spaść z powodu głodu o 0,5 czyli w sumie pozostać na tym samym poziomie. A koszyści wynikające z wyburzenia systemów irygacji i zwiększenia produkcji byłyby ogromne. Dobrze myślę?
Post #5, autor:
Walkiria
napisany: 21. listopada 2006, wtorek, 18:34
zmieniany przez autora, 16. kwietnia 2007, 21:41
napisany: 21. listopada 2006, wtorek, 18:34
zmieniany przez autora, 16. kwietnia 2007, 21:41
Chyba nie będę Cię wyprowadzała z błędu - każdy sobie sam musi wybrać strategię.
To co piszesz Lomion to ciekawe. Dla mnie to tez jest zastanawiające, tylko pamiętaj, że morale ma wpływ na przyrost- a więc przy tym o którym piszesz, miałbyś przyrost stosunkowo niewielki. Natomiast z porad graczy obytych wnoszę, że przyrost (czyli morale) to jedna z najważniejszych rzeczy w grze. Na początku również... nie mówiąc o nowych zasadach z niewolnikami i lojalnościa i trudnościami w przejęciach wrogich osad jakie z tego wynikają. Sama forsa w tym momencie może okazać się nie tak bardzo potrzebna...
[4] Radze przyjmować rady od bardziej doświadczonych graczy od Mrocznego.
[2] 0,5 czego w dół? Bo chyba nie morale docelowego jak to zrozumiał Lomion?
[2] 0,5 czego w dół? Bo chyba nie morale docelowego jak to zrozumiał Lomion?
[7] Przyjmuję wszystkie rady. Zrozumiałem też -0,5 obecnego poziomu morale w dół, bez korekty morale docelowego.
Z tego co ja wiem to wszelkie zmiany morale odbywają się pośrednio, czyli poprzez zmiane morale docelowego.
Hadrian: nieprawda, a zwiekszenie podatku?
Cytat:
Mam pytanie do starych wyjadaczy: czy ktoś wie jak dokładnie głód działa na morale? Jak duży spadek powoduje?
Ja mysle ze ten głod tak działa ze ten wyjadacz nie ma co juz wyjadać.
Ciekawa sprawa. Mam jednego mieszkanca w osadzie, bo facet lubi samotność.
Produkuje tam żywność, znaczy uprawia grządki jakieś.
Uprawiał tak przez parę dni, a dziś zaczął głodować i humor mu się popsuł. Ani chybi- zwieje. A wszystko dlatego, że nie zdążył se wyhodować jednostki żywności...
Produkuje tam żywność, znaczy uprawia grządki jakieś.
Uprawiał tak przez parę dni, a dziś zaczął głodować i humor mu się popsuł. Ani chybi- zwieje. A wszystko dlatego, że nie zdążył se wyhodować jednostki żywności...
Obijał się, to i nie wyhodował :)
Ale deklarował gnojek, że w ciągu tygodnia uzbiera dodatkową jednostkę zapasu... :/
Podżerał cichaczem :)
Ja jak siedzę sam w domu to też jem więcej niż zwykle :)
Czyżby był to słynny skrytożerca?
Raczej nie, rolnikiem jest a nie myśliwym, więc parówek nie miał :)
sznycel górski Topora :D
Post #20, autor:
Walkiria
napisany: 15. maja 2007, wtorek, 10:18
zmieniany przez autora, 15. maja 2007, 10:19
napisany: 15. maja 2007, wtorek, 10:18
zmieniany przez autora, 15. maja 2007, 10:19
O ile spada morale w osadzie gdy głodują mieszkańcy? Może wypowie sie ktoś kto wie, bo do tej pory były tutaj dziwne wypowiedzi.
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.