Herby i Kolory Rodowe

Wątek w temacie: Zasady gry

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Post #1, autor: Lomion
napisany: 24. marca 2008, poniedziałek, 22:10
awatar
Mam taką propozycję - na mapie świata, gdzie widoczne są wszystkie oddziały ikonka oddziału wygląda dość prosto - trzech czarnych ludzików na dwukolorowym tle: u dołu brązowym, u góry niebieskozielonym. Wydaje mi się że gra zyskałaby bardzo dużo, gdyby kolory te różniłyby się między księstwami. Nie tylko mapa stałaby się czytelniejsza, ale także gra nabrałaby, hmm, kolorytu, gdyby każdy z graczy przy rozpoczęciu świata wybierał sobie te dwa kolory które reprezentowałyby go przez całą grę. W wersji zaawansowanej gracz mógłby sobie wybrać cały herb, ale wydaje mi się że w zupełności wystarczy jeśli będzie mógł wybrać sobie te dwa kolory.

Co wy na to?

Post #2, autor: Draconis
napisany: 25. marca 2008, wtorek, 11:06
zmieniany przez autora, 25. marca 2008, 11:08
awatar
pomysl ok, w sumie to mozna zrezygnowac z tych ludzikow na rzecz takiej wlasnie tarczy/flagi z herbem. W zaleznosci od liczebnosci oddzialu tarcza/flaga moglaby byc roznej wielkowsci mala/srednia/duza. Tak jak to kiedys sobie przesuwali po mapach ksiazeta symbole wojsk. Przy spotkaniach byloby to ujednolicone - taka sama wielkosc obu - zeby nie robic zamieszania a w okienku bitwa mielibysmy symbol herbu vs drugi herb i pod spodem cala reszta o przebiegu bitwy. Te 'ludziki' to tylko gif z przezroczystym tlem, praca bylaby nad edytorem herbow.

Post #3, autor: Rouge
napisany: 25. marca 2008, wtorek, 11:49
awatar
Ja tam jestem za ale to trochę roboty jest.

Post #4, autor: Draconis
napisany: 25. marca 2008, wtorek, 12:17
awatar
wiecie co, a olac ten edytor herbow. Niech tylko bedzie ich mozliwosc wpakowania w odpowiednie miejsce np. zastepujac standardowy nasz herb udostepniony jak Bog da przez Bora a juz kazdy bedzie mogl sobie sam herb zrobic we wlasnym zakresie. Byloby szybciej i przyjemniej bo kazdy lubi inny program ktory na 100% bedzie lepszy od nie wiadomo jak dobrego edytora.

Post #5, autor: kabraxis
napisany: 25. marca 2008, wtorek, 12:27
awatar
Są gotowe skrypty do edycji takich ikonek online ;) Ale fakt faktem w zupełności wystarczy możliwość uploadu.

Pomysł z ich wielkością też wydaje się być ciekawy.

Tylko jedna uwaga: herb powinien przechodzić akceptację patrona. Powinny być także jakieś gotowce (choćby z światów, które się już skończyły jeśli ktoś wyraża na to zgodę) dla osób niezaradnych :P Bo jak ktoś da różowe rajtuzy to będzie mnie to wkurzać ;)

A i przyszedł mi do głowy jeden problem techniczny: na polu stoją oddziały powiedzmy 4 narodowości. Jak pokazać ich herby? ;) Całą kartkę by to zasłoniło...

Post #6, autor: Draconis
napisany: 25. marca 2008, wtorek, 12:38
awatar
jak znajda sie wiecej niz 4 (bo 4 sie zmieszcza bez problemu tylko skala bedzie inna) to mozna dac jedna duza tarcze/flage z oznaczeniem ze na tym terenie znajduje sie wiecej narodowosci, po kliknieciu lub najechaniu kursorem wiedzielibysmy jakie.

Post #7, autor: Rouge
napisany: 25. marca 2008, wtorek, 13:27
awatar
"dla osób niezaradnych :P" - przyznaję sie to ja.I powinny byś gotowce.

Post #8, autor: Ivan
napisany: 25. marca 2008, wtorek, 14:43
awatar
Dodajmy możliwość dodawania herbów, pliki 32 X 32 czy może raczej: 64 X 64, skrypt to wgrane przez nas dawałby tło do jakiegoś ustalonego szablonu!

Post #9, autor: pawlo77
napisany: 25. marca 2008, wtorek, 15:29
awatar
herby fajna rzecz

Post #10, autor: Czarny
napisany: 25. marca 2008, wtorek, 16:00
awatar
Z tego co widzę, to pole czyli jedna kratka jest tak zagospodarowane, że już więcej nic się tam nie zmieści. Mogą więc być tyko oddziały- moje i niemoje.

Post #11, autor: Angelo
napisany: 26. marca 2008, środa, 15:06
brak awatara
Na mapie oddziały mogły by zostać jak są. Po najechaniu kursorem wyświetlało by się okienko z herbami i opisami. Ewentualnie dodatkowo podzielić kratkę na dwa obszary, oddziały przesunąć w bok -połowa kratki, a na drugiej połowie miniaturki flag bo herby się nie zmieszczą.

Post #12, autor: wiliam
napisany: 24. września 2010, piątek, 12:29
awatar
Dwa i pół roku minęło, więc postanowiłem odświeżyć tą chyba prostą ideę. Może teraz Boro da się namówić?

Post #13, autor: pawlo77
napisany: 24. września 2010, piątek, 12:30
awatar
o było by pięknie:)

Post #14, autor: Hengist
napisany: 24. września 2010, piątek, 12:34
awatar
Te herby mnie też cały czas chodzą po głowie.

Post #15, autor: Czarny
napisany: 24. września 2010, piątek, 12:38
zmieniany przez autora, 24. września 2010, 12:39
awatar
Tak ostatnio myślałem o tym i wymyśliłem, że skoro Boro nie chce lub nie może tego wprowadzić, zastosować pewien substytut.
Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale Opis Księstwa jest już trochę staromodny. Niektóre tabelki są... rzadko stosowane, lub stosowane bez sensu. Np. relacje z innymi graczami, lub handel...
Kiedyś w relacje wpisywało się gadające gołębie i sojusze itd.
Obecnie gołębi nie ma, sojusze najczęściej są tajne, a handel doraźny.
Może trochę odświeżyć tą stronę?
np. opis księstwa, opis władcy, flagi, herby, godła, hymny... wszystko po prostu opisane: trójgłowy orzeł na czarnym tle itp.
Chodzi w zasadzie i tak tylko i wyłącznie o klimat.

Post #16, autor: Pablo Larmo
napisany: 24. września 2010, piątek, 13:01
awatar
Oczywiście - czarne tło by cie jednak zdemaskowało;-)

Post #17, autor: Czarny
napisany: 24. września 2010, piątek, 13:06
awatar
Kolor czarny jest u nas najbardziej maskującym kolorem. Gdybym miał zliczyć, z iloma czarnymi przyszło mi się potykać...

Post #18, autor: Eryk
napisany: 24. września 2010, piątek, 13:13
awatar
Pomysł świetny, dzięki William za odświeżenie. Mogę lizusowsko dodać, że herb katalonii pięknie by się prezentował na tle mapy.
Jeśli chodzi o niezaradność, to jest tu parę osób z wiedzą o heraldyce, więc moglibyśmy wrzucić jakiś poradniczek. Na początek można sobie wygooglać "blazonowanie".
Pomysł Czarnego też jest fajny, ale, po prawdzie, jak ktoś chce, to już teraz może tam wszystko wpisać a w handlu i sojuszu nakłamać.

Post #19, autor: Czarny
napisany: 24. września 2010, piątek, 13:20
zmieniany przez autora, 24. września 2010, 13:21
awatar
Pewnie, że można i teraz, ale nie robi się tego. Jak będzie odpowiednia rubryka, to ręce automatycznie coś w nią wrzucą. Jak wiadomo, rubryka to podstawa.
A inna sprawa, że kolorowe herby to piękna rzecz by była...
Choć ktoś wcześniej zauważył, że herby to właściwie nie średniowiecze...

Post #20, autor: wiliam
napisany: 24. września 2010, piątek, 13:37
zmieniany przez autora, 24. września 2010, 13:43
awatar
Cytat:
Choć ktoś wcześniej zauważył, że herby to właściwie nie średniowiecze...

Takich herezji to tu nie pisz ...

Okres XII - XV wiek to najlepszy czas w herladyce. Później to już tylko jakieś bohomazy, krzywe klejnoty i pawie pióra.

PS. zresztą nie mówimy tu o herbach dla wojów tylko o znakach książęcych, które były w powszechnym użyciu od głębokiej starożytności.

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: