Jak zacząć grę

Wątek w temacie: Dla początkujących

Wyniki od 21 do 40. Przejdź do strony: 1 2 3 4
Post #21, autor: Chudy Loco
napisany: 27. lutego 2010, sobota, 19:49
awatar
Odpowiedź prędka, na życzenie. Jednak sprecyzowana nie będzie (ani ta ani każda kolejna).

Przede wszystkim musisz dostosować się do warunków panujących w okolicy. Ja założył bym taką osadę jeśli już nie wyrabiał bym z produkcją w osadach ale też nie za wcześnie, żeby nie zabić przyrostu ludności. Pamiętaj, że na początku opłaca się wolniej budować niektóre budynki z uwagi na to, że wolniej się budują = dłużej będziesz zbierać talary na następne budowle = podatek może być nieco mniejszy = przyrost rośnie. Przy czym przesadzić też nie możesz z proporcjami.

Osady na pewno tam postawisz jeżeli wokoło same łąki jednak nie możesz tego zrobić za wcześnie.

Oczywiście trzeba też wziąć poprawkę na to, jakie budynki stawiasz na początku. Jeżeli chcesz szybko postawić drogie budynki (licząc w kamieniu i drewnie) to takie osady postawić musisz wcześniej;) Także, wg. mnie nie otrzymasz tu odpowiedzi na swoje pytanie na tyle dokładniej by była satysfakcjonująca bo zmiennych czynników jest zbyt wiele.

pozdro.

Post #22, autor: Lethian
napisany: 27. lutego 2010, sobota, 19:59
brak awatara
już wiem wszystko co chce, tylko pytałem czy w ogóle opłąca mi się stawiać takie osadki bez źródełka :)

Post #23, autor: Avathar
napisany: 27. lutego 2010, sobota, 20:08
zmieniany przez autora, 27. lutego 2010, 20:09
awatar
Jeden powie, że osada w lesie bez źródła jest nieopłacalna (bo jemu się nie opłaca) a inny postawi tam osadę+3 tartaki+dwie smolarnie i jeszcze będzie miał z tego zysk.

Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia (czyt. położenia w świecie).

Post #24, autor: Luty
napisany: 27. lutego 2010, sobota, 20:13
awatar
panowie ( i panie) - wszystko jest dla ludzi , tylko trzeba wyczuć moment co i kiedy. jak waszmość ma znikomą populację i zacznie stawiać wiochy zamiast się mnożyć, to przyjdzie człek roztropny i cały ten boordel pozamiata :). potem bardowie śpiewać będą po tawernach jak to w pierwszym tygodniu wirtuoz wojny rozdeptał tulipaniarza :)

Post #25, autor: Lethian
napisany: 27. lutego 2010, sobota, 20:58
brak awatara
hehe, dzięki wielkie za rady;D

Post #26, autor: Ghandi
napisany: 28. lutego 2010, niedziela, 02:10
awatar
Wg mojej wiedzy- a narazie mam wiedze małą to narazie sobie nawet tym nie zaprzątaj głowy jak to nawet żródełka nie ma :)

Post #27, autor: Lethian
napisany: 28. lutego 2010, niedziela, 10:37
brak awatara
no też mi się tak wydaje, w ostateczności jak bede mial kryzys to zrobie te 2 miasta :D

Post #28, autor: Andrazar
napisany: 28. lutego 2010, niedziela, 12:19
zmieniany przez autora, 28. lutego 2010, 12:20
awatar
Lethian, rolnik powinien iść w przyrost naturalny, jak będziesz miał dość ludzi i kasy, to górnika, a może nawet leśnika czapkami nakryjesz, jak ktoś na tym forum już to określił.

Post #29, autor: Brunosoldier
napisany: 1. czerwca 2010, wtorek, 20:48
awatar
Witam, może mi ktoś powiedzieć o co to chodzi. Zarejestrowałem się i wpadłem do księstwa, z zamkiem i osadą. Księstwo jest podupadłe, a zaraz zaatakował mnie rycerz, którego niby jestem lennikiem i stawia warunki. Chce żebym został katolikiem, podczas gdy ja mam w opisie protestanci. Do tego ma uzbrojoną armię, a ja nawet nie mogę jeszcze łuków robić. Abdykować nie mogę, bo dopiero gram 7 dni. To jest taka treningowa gra, czy tak zawsze się wpada?

Post #30, autor: Amras DelMonte
napisany: 1. czerwca 2010, wtorek, 21:03
brak awatara
Treningówka;) Świat odkrywców, dostałeś księstwo "używane" tak czasem bywa;) Skoro chce "tylko" zmiany wiary.... pół biedy;] Nic Ci się neistanie, inna rzecz, ze majac tylko 1 osadę w (sądzę, ze zaawansowanym świecie-który to?) gry raczej nie poznasz, lepiej postaraj sie wskoczyć do młodego, gdzie sam się abwisz;)

Post #31, autor: Brunosoldier
napisany: 1. czerwca 2010, wtorek, 21:13
zmieniany przez autora, 1. czerwca 2010, 21:17
awatar
świat się nazywa Effercio. Wygląda na to, że jest tam 4 graczy, jeden aktywny a 2 jakby nie.

Post #32, autor: Luty
napisany: 1. czerwca 2010, wtorek, 21:19
awatar
Brunosoldier - nie słuchaj Amrasa! - masz okazję potrenować dyplomację. Wytłumacz temu katolikowi, że miałeś w nocy widzenie i nawróciłeś się tylko potrzeba ci broni i talarów na krzewienie nowej wiary - niech senior buli !!!

Post #33, autor: Brunosoldier
napisany: 1. czerwca 2010, wtorek, 21:44
awatar
Dzięki za radę. Jak trening to trzeba trenować.
Jeden z tych graczy, co wygląda na pasywnego ma osade z 200 ludzi i żadnego oddziału w nim nie ma, obrona tylko ostrokół. Jakbym zebrał ze 150 osadników, to można taką osadę zdobyć?

Post #34, autor: Luty
napisany: 1. czerwca 2010, wtorek, 22:06
awatar
1. to , ze koleś milczy nie znaczy, że nie wykręci brzydkiego numeru przy szturmie.
2. ostrokół to jednak jakaś przeszkoda jest.
3. jakie mają morale, jakie są budowle, bo jak jest zbrojownia to może być i 200 włóczni - a to już coś znaczy.
4. aby podejść pod takie miasto 150 ludzikami trzeba mieć trochę żarcia w sakwach i morale min. 8 . No i trochę jakiejś broni.
5. najlepiej oblegać miasto aż morale spadnie poniżej 3.0 a najlepiej w ogóle do 0.

Post #35, autor: nieznany
napisany: 2. czerwca 2010, środa, 09:09
Po pierwsze, to w opisie masz prawosławie, a nie protestantyzm :)

Po drugie, dobrze, że widzę, że rzekome widzenie odbyło się nie w nocy, tylko odbędzie się najwcześniej w lutym ;) więc przez ponad pół roku nic płacić na jego rzecz nie będzie trzeba :)

A po trzecie, to lepiej się nawróć i ładną kronikę z tego napisz, bo osobiście wprawdzie zbyt religijny nie jestem, ale za to rycerz Michuman jest fundamentalistą jak się patrzy i prędzej ustąpi w każdej innej sprawie, niż wiara :) A ładne kroniki czytać też lubi (a jak mu tragiczny brak czasu przejdzie, to pewnie też jakąś napisze).

A nieaktywny ostrokół prędzej czy później zdobędziemy, jak będziesz przykładnie co niedzielę krzyżem leżał, to pewnie nawet osadę, w której się znajduje, dostaniesz we władanie.

Post #36, autor: Brunosoldier
napisany: 2. czerwca 2010, środa, 09:13
awatar
No to już wiem wszystko, o co chodzi.

Post #37, autor: nieznany
napisany: 2. czerwca 2010, środa, 09:21
No to dobrze że się dogadaliśmy :) W światach testowych jedni startują szybciej, a inni później, więc trafiają się bardzo nierówne księstwa, nie tak jak w światach pełnych, gdzie wszyscy startują tego samego dnia. Mój poprzednik lepiej działał, więc mam lepszą armię, choć gdybym miał zdobywać ten Twój zamek, to łatwe by to nie było i musiałoby nieco czasu potrwać. Dobrze, że w tym czasie zajmiemy się podbijaniem czegoś innego :)

A o szczegółach to już pogadamy nie na forum, tylko w grze, po niedzieli, jak już się nawrócisz :)

Post #38, autor: Brunosoldier
napisany: 2. czerwca 2010, środa, 10:09
awatar
no jeszcze poczytam na necie, czy prawosławie z katolikami toczyło wojny w średniowieczu. Bo aktualnie to chyba mają jakąś ugodę i się nie nawracają?

Post #39, autor: Czarny
napisany: 2. czerwca 2010, środa, 10:13
awatar
Obrzucili się ekskomunikami, ale wojen raczej nie było, tzn. były, lecz kwestie religijne nie były tu podnoszone tak, jak np. przy protestantyzmie. Aktualnie zaś ekskomuniki są zdjęte.

Post #40, autor: Wortigern
napisany: 2. czerwca 2010, środa, 10:36
brak awatara
Pamiętaj też, że to ty jesteś władcą, i to ty teraz w twoim księstwie kreujesz rzeczywistość. Jak poddanym powiesz, że od jutra są katolikami, to będą katolikami.

Wyniki od 21 do 40. Przejdź do strony: 1 2 3 4
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: