Najświeższe wątki:
Zasady gry
Konie - narodziny
Wątek w temacie: Dla początkujących
Otóż mam stajnie dla koni, również posiadam 17 koni w osadzie ze stajnią. Zatrudniłem do pracy wszystkich możliwych stajennych, a co drugi dzień na świat przychodzi mi jeden koń. Jestem ciekaw czemu nie codziennie. W innym świecie kiedyś przybywali mi co dzień po jednym koniu.
Może wy wiecie czemu? Może spowodowane jest to złą liczbą koni w stosunku do stajennych?
Może wy wiecie czemu? Może spowodowane jest to złą liczbą koni w stosunku do stajennych?
W osadzie ze stajnią i pełną obsadą stajennych przybywa dziennie 5% stanu koni.Czyli jak masz 17 koni to przybywa 0,85 konia.Gdy będzie w stadzie 20 koni przybywać będzie jeden koń dziennie.To jest w uproszczeniu bo w rzeczywistości to jest DO 5 % dziennie czyli czasem 4,8%.Ale to już szczegóły.
5% dziennie ale tylko w przypadku gdy masz liczbę stajennych równą liczbie koni,
przy 20 koniach i 20 stajennych będzie dokładnie 5% czyli 1 koń dziennie
przy 20 koniach i 12 (tylu można mieć w 1 stajni) stajennych będzie mniej niż 5% co oznacza że koni będzie przybywało tak:1,0,1,1,0, bo się ułamki konia dodadzą dając co jakiś czas pełnego konia
przy 20 koniach i 20 stajennych będzie dokładnie 5% czyli 1 koń dziennie
przy 20 koniach i 12 (tylu można mieć w 1 stajni) stajennych będzie mniej niż 5% co oznacza że koni będzie przybywało tak:1,0,1,1,0, bo się ułamki konia dodadzą dając co jakiś czas pełnego konia
aby był przyrost koni muszą być w osadzie ze stajennymi
czy tez wystarczy, że będą w osadzie oddziały konne (czyli w magazynach osady brak koni)???
czy tez wystarczy, że będą w osadzie oddziały konne (czyli w magazynach osady brak koni)???
Konie muszą stać rozkulbaczone w stajniach (magazyn).
muszą być w stajni. jak są osiodłane to się nie rozmnażają.
no tak , wystarczy bojowemu ogierowi założyć siodełko i już zapomina o otaczającym go stadku dorodnych klaczy....to się nazywa "wyszkolenie do walki".... ;-p
A ja mam takie pytanie:
Klikając Oddziały -> Transport znalazłem przy niektórych oddziałach taką oto informację: konie (0).
Oddział transportujący zero koni? Po co mi taka informacja? Trochę poklikałem i wkrótce po kliknięciu w funkcję Przekształć znalazłem takie oto coś:
Oddział transportuje: koni luzem - 0.0271, części wozu - 0.
I teraz pytanie.
Czy mogę przekazać te "resztki konia" np do osady do stajni?
Albo jeszcze przykład z życia wzięty:
Oddział A pokonuje niezależnych, wśród łupów znajduje się 2.5 konia. Chcę przekazać wszystkie konie oddziałowi B. Klikam więc opcję Wymień towary, przekazuję wszystkie konie z oddziału A do B klikając liczbę "30" (mam nadzieję, że orientujecie się o co chodzi). Efekt? Oddział B posiada teraz 2 konie a oddział A - 0.5 konia. I co dalej?
Klikając Oddziały -> Transport znalazłem przy niektórych oddziałach taką oto informację: konie (0).
Oddział transportujący zero koni? Po co mi taka informacja? Trochę poklikałem i wkrótce po kliknięciu w funkcję Przekształć znalazłem takie oto coś:
Oddział transportuje: koni luzem - 0.0271, części wozu - 0.
I teraz pytanie.
Czy mogę przekazać te "resztki konia" np do osady do stajni?
Albo jeszcze przykład z życia wzięty:
Oddział A pokonuje niezależnych, wśród łupów znajduje się 2.5 konia. Chcę przekazać wszystkie konie oddziałowi B. Klikam więc opcję Wymień towary, przekazuję wszystkie konie z oddziału A do B klikając liczbę "30" (mam nadzieję, że orientujecie się o co chodzi). Efekt? Oddział B posiada teraz 2 konie a oddział A - 0.5 konia. I co dalej?
To jest pewien problem. Są na to jakieś sposoby, ale przyznam, że zapomniałem jakie :) Oczywiście zawsze można rozwiązać oddział, i wtedy już nie będzie trzymał tej połówki konia :)
1. Połącz oddział A i B, a następnie wydziel oddział A, w ten sposób, oddział B pozostanie z wszystkimi końmi
2. Wydaj rozkaz dla oddział A, by w turze przeliczenia odłożył na ziemię 1 konia, a oddziałowi B nakaż, by w turze przeliczenia podniósł z ziemi jednego konia
2. Wydaj rozkaz dla oddział A, by w turze przeliczenia odłożył na ziemię 1 konia, a oddziałowi B nakaż, by w turze przeliczenia podniósł z ziemi jednego konia
Najlepiej zostawić cale konie i nadwyżki konia w osadzie ze stajnią przy pomocy rozkazów:
1:idź na osadę XX
2. zostaw w magazynie osady konie szt xx (przy czym xx musi być więcej niż oddział posiada
wtedy nadwyżka posłuży do rozrodu kolejnych.
1:idź na osadę XX
2. zostaw w magazynie osady konie szt xx (przy czym xx musi być więcej niż oddział posiada
wtedy nadwyżka posłuży do rozrodu kolejnych.
Dzięki wielkie, jak tylko będę miał taką możliwość to z tych rad skorzystam.
Może z tych części wkrótce uda mi się złożyć całego konia, hehe.
Może z tych części wkrótce uda mi się złożyć całego konia, hehe.
koń Frankensteina ;)
[#10]
Metoda nr 2 nie zadziałała.
Metoda nr 2 nie zadziałała.
Post #15, autor:
Angelo
napisany: 30. listopada 2010, wtorek, 09:33
zmieniany przez autora, 30. listopada 2010, 09:33
napisany: 30. listopada 2010, wtorek, 09:33
zmieniany przez autora, 30. listopada 2010, 09:33
[#14]
Zdaje się że w pierwszej kolejności ruszaja się oddziały mniej liczne, więc może nie było co podnieść z ziemi. Wykonał się rozkaz pusty.
Zdaje się że w pierwszej kolejności ruszaja się oddziały mniej liczne, więc może nie było co podnieść z ziemi. Wykonał się rozkaz pusty.
Niekoniecznie, gdzieś było wspomniane, że kolejność ruchu zależy od morale oddziału.
[#15]
Wyjaśnię dokładniej, otóż przekazywałem 1,5 konia z oddziału A do B, wybrałem rozkazy odpowiednio: "odłóż na ziemię konie sztuk 2" i "podnieś z ziemi konie sztuk 2". Po przeliczeniu oddział A miał 0,5 konia a oddział B - jednego.
Wyjaśnię dokładniej, otóż przekazywałem 1,5 konia z oddziału A do B, wybrałem rozkazy odpowiednio: "odłóż na ziemię konie sztuk 2" i "podnieś z ziemi konie sztuk 2". Po przeliczeniu oddział A miał 0,5 konia a oddział B - jednego.
To więcej nie pomogę. Takiej sytuacji nie miałem. Dziwne że w ogóle widzisz te 1,5 i 0,5 konia. Ułamków raczej nie widać są pokazywane jako 0 dla zwykłych towarów.
Zdaje się, że przy wyrzucaniu/ podnoszeniu towaru na/z ziemi system dopuszcza tylko całkowite liczby, nie wiem jak to jest gdy to samo się wykonuje przy pomocy rozkazu transportowego (wygląda na to że tak samo)
Natomiast ułamki konia widać w oknie przekształcania oddziału piechota-konnica.
Z doświadczenia wiem, że pozbyć się ułamków konia można przekazując wszystko rozkazem do magazynu osad (najlepiej takiej ze stajnią), tak jak pisałem wcześniej.
Natomiast ułamki konia widać w oknie przekształcania oddziału piechota-konnica.
Z doświadczenia wiem, że pozbyć się ułamków konia można przekazując wszystko rozkazem do magazynu osad (najlepiej takiej ze stajnią), tak jak pisałem wcześniej.
Dzięki za wyjaśnienia, tego nie wiedziałem :))
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.