Najświeższe wątki:
Zasady gry
Koniec świata Mendiosus
Wątek w temacie: O Laventharze
Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Czy można prosić patrona o statystyki?
Post #2, autor:
Valanthir
napisany: 14. września 2010, wtorek, 11:22
zmieniany przez autora, 18. września 2010, 23:19
napisany: 14. września 2010, wtorek, 11:22
zmieniany przez autora, 18. września 2010, 23:19
1. Finewilk 30% (8202) popiera: siebie
2. Wizygota 16% (4430) popiera: siebie
3. Grolandia 12% (3248) popiera: siebie
4. Lotaryngia 8% (2104) popiera: siebie
5. Karja 8% (2088) popiera: siebie
6. Eratia 7% (1945) popiera: Earthia
7. Kraina Białego Smoka 4% (1011) popiera: siebie
8. Monastyr 3% (891) popiera: siebie
9. Czarna Skała 3% (758) popiera: Monastyr
10. Mazowsze 2% (519) popiera: siebie
11. al-Dżihar 2% (510) popiera: siebie
12. Gryfitonia 1% (362) popiera: siebie
13. Modano 1% (308) popiera: siebie
14. Korhnsylia 1% (232) popiera: siebie
15. Lokis 1% (167) popiera: siebie
16. Lajceps 0% (102) popiera: siebie
17. Quadak 0% (60) popiera: siebie
*18. al-Manar 0% (0) popiera: siebie
*19. Polonia 0% (0) popiera: siebie
Jednak do 50% troche zabraklo.. Albo paru lennikow :)
* dodane na prosbe marud :D
2. Wizygota 16% (4430) popiera: siebie
3. Grolandia 12% (3248) popiera: siebie
4. Lotaryngia 8% (2104) popiera: siebie
5. Karja 8% (2088) popiera: siebie
6. Eratia 7% (1945) popiera: Earthia
7. Kraina Białego Smoka 4% (1011) popiera: siebie
8. Monastyr 3% (891) popiera: siebie
9. Czarna Skała 3% (758) popiera: Monastyr
10. Mazowsze 2% (519) popiera: siebie
11. al-Dżihar 2% (510) popiera: siebie
12. Gryfitonia 1% (362) popiera: siebie
13. Modano 1% (308) popiera: siebie
14. Korhnsylia 1% (232) popiera: siebie
15. Lokis 1% (167) popiera: siebie
16. Lajceps 0% (102) popiera: siebie
17. Quadak 0% (60) popiera: siebie
*18. al-Manar 0% (0) popiera: siebie
*19. Polonia 0% (0) popiera: siebie
Jednak do 50% troche zabraklo.. Albo paru lennikow :)
* dodane na prosbe marud :D
No to władca Finewilk miał ździebko na głowie :)
Hmm mój pierwszy świat dobiegł końca... nie ma chyba tragedii ale myślałem że będzie lepiej=) kiedy start nowego świata odkrywców??
Zabrakło czasu na "skłanianie" do hołdu lennego :) Miałem przyrost 75 ludzi dziennie. Można spokojnie opanować 10k jak nie prowadzi się wojny na kilku frontach z wymagającymi przeciwnikami. Kto grał Wizygotą?
Dziękuję za walkę władcom: Templariuszy, Ciemnogrodu, Polonii, Quadak, Lokis, Wizygota i Eratia.
Dziękuję za walkę władcom: Templariuszy, Ciemnogrodu, Polonii, Quadak, Lokis, Wizygota i Eratia.
Jam się wcielił w rolę Blerga Czrwonego, księcia Wizygoty :)
Muszę się przyznać jednak, że moje księstwo nie było zbyt zadbane od strony militarnej. Jak zwykle brakło czasu i chęci. Klikałem praktycznie codziennie, ale od kilku miesięcy brakowało jakiegoś dłuższego poświęcenia się sprawom wojskowym. Jako pechowiec z wieloletnim doświadczeniem załapałem się dwa razy na stratę bardzo dobrych oddziałów. Wynikało to raczej z zagapienia się. I tak kiedyś Grolandia zepsuła mi trochę i ostatnio Finewilk. Jak zobaczyłem te porządne oddziały Finewilka to zdałem sobie sprawę ze skali zaniedbań.
Ale jednak 50% razem nie mamy :)
Muszę się przyznać jednak, że moje księstwo nie było zbyt zadbane od strony militarnej. Jak zwykle brakło czasu i chęci. Klikałem praktycznie codziennie, ale od kilku miesięcy brakowało jakiegoś dłuższego poświęcenia się sprawom wojskowym. Jako pechowiec z wieloletnim doświadczeniem załapałem się dwa razy na stratę bardzo dobrych oddziałów. Wynikało to raczej z zagapienia się. I tak kiedyś Grolandia zepsuła mi trochę i ostatnio Finewilk. Jak zobaczyłem te porządne oddziały Finewilka to zdałem sobie sprawę ze skali zaniedbań.
Ale jednak 50% razem nie mamy :)
17 księstw dotarło do końca??? Hmm...
W końcu to świat odkrywców :)
Liczba księstw, które wciąż istnieją w świecie, to 19.
Nieścisłość pewnie stąd, że kolejne księstwa zostały wykończone, w końcu byli figurantami, a w mroki nie zostali przeniesieni jeszcze.
Np. okolice księstwa Al-Manar, zdeptane ostatnio były przez Karja, ale księstwo w mroki nie odeszło, więc myślałem, że nadal sobie figuruje, a tu raczej nie zdążyło w mroki odejść.
Liczba księstw, które wciąż istnieją w świecie, to 19.
Nieścisłość pewnie stąd, że kolejne księstwa zostały wykończone, w końcu byli figurantami, a w mroki nie zostali przeniesieni jeszcze.
Np. okolice księstwa Al-Manar, zdeptane ostatnio były przez Karja, ale księstwo w mroki nie odeszło, więc myślałem, że nadal sobie figuruje, a tu raczej nie zdążyło w mroki odejść.
Pozostali niewolnicy w duzych ilosciach, i nie zniknely te ksiestwa z listy, ale nie ujalem ich w zestawieniu, zaraz to dodam marudy ;)
Już się wystraszyłem że się aż tylu pacyfistów nam tutaj zalęgło....
Z tego co widzę zakończył się świat Mendiosus.
Z ciekawości zapytam kiedy nastąpi jego restart?
Z ciekawości zapytam kiedy nastąpi jego restart?
Post #12, autor:
SebekS
napisany: 11. października 2011, wtorek, 22:35
zmieniany przez autora, 11. października 2011, 22:36
napisany: 11. października 2011, wtorek, 22:35
zmieniany przez autora, 11. października 2011, 22:36
O matko :) Już miałem burzyć się, że mi się księstwa nie zgadzają, a to z poprzedniej edycji :D
Grałem Burbundią, która opublikowała sporo szczegółowych kronik. Więc historię mniej więcej znacie.
Ostateczne dane:
Podsumowanie księstwa Burbundia
Żołnierze
W księstwie służy 472 żołnierzy.
W tym: piechota - 364, konnica - 105, wóz transportowy - 3.
Osadnicy
W 10 osadach mieszka 1548 osadników
9 osad na źródle, górnik z leśną osadą. Północno-zachodni róg mapy.
Bardzo chciałbym poznać władców Rusi Czerwonej, Polis i Asgardu. A także Karak Varn, Ebastion, Rugolandii, dwóch władców Monastyru.
Grałem Burbundią, która opublikowała sporo szczegółowych kronik. Więc historię mniej więcej znacie.
Ostateczne dane:
Podsumowanie księstwa Burbundia
Żołnierze
W księstwie służy 472 żołnierzy.
W tym: piechota - 364, konnica - 105, wóz transportowy - 3.
Osadnicy
W 10 osadach mieszka 1548 osadników
9 osad na źródle, górnik z leśną osadą. Północno-zachodni róg mapy.
Bardzo chciałbym poznać władców Rusi Czerwonej, Polis i Asgardu. A także Karak Varn, Ebastion, Rugolandii, dwóch władców Monastyru.
Post #13, autor:
SebekS
napisany: 11. października 2011, wtorek, 22:55
zmieniany przez autora, 11. października 2011, 22:57
napisany: 11. października 2011, wtorek, 22:55
zmieniany przez autora, 11. października 2011, 22:57
Skrócona historia jest taka. Startuję dwa tygodnie po starcie świata i mam stracha, że sąsiedzi będą gotowi do wojny szybciej niż ja. To mój pierwszy świat. Popełniam masę błędów. Łażę oddziałem startowym, łapię mnóstwo niezależnych, coś tam buduję. Naczytałem się, że górnik jest słaby i cała rozbudowa idzie na leśną osadę i zostaje prawie leśnikiem. Broni mam dużo, ale nie mam łuków, bo Greghor mówi, że są do niczego. Wybucha pierwsza wojna miedzy karak Varn i Rugoladnią. Nie znam szczegółów postanawiam zaatakować osłabione księstwo. Zwiedzam okolicę i znajduję dwa puste źródła, więc wojna musi poczekać. Osiedlam się i mam 4 źródła, większe księstwo i większa armię. Idę na wojnę. Ogromny strach, ale miażdżę przeciwnika. Księstwo jest chyba nie rządzone. Poodbijam drugie miasto. Oba są na stepie z tym jedno nad morzem. Ktoś podbija drugiego awanturnika Rugolandię. Mam rudę i konie jest dobrze, ale... Mam tylu niezależnych i niewolników, że nie mogę powołać armii, bo w wielu osadach moich jest ledwo ponad 50%. Muszę czekać, aż przejdą na moją stronę. W tym czasie drżę na myśl, że Ebastion, aktywne księstwo może mnie zaatakować. W listach mam ustalony pokój. Chcę ruszyć na południe, ale zwiad odkrywa opuszczone księstwo na zachodzie. Stolica na stepie, puste źródło. Mało ludzi i wojska. Ruszam na wojnę, Jest daleko, idę pięćdziesiątkami. W okolicy sporo niezależnych w dwóch lub trzech bitwach tracę jeden oddział. Oblegam miasto, morale spada chyba do 1 lub 2 i szturmuje zamek. Nie mam przewagi. Okazuje się, że osadnicy z zerowym morale i przewagą mniej więcej 3:2 dzielnie walczą i moja armia zostaje zniszczona. Straciłem 200 ludzi (ponad połowę armii), reszta "pilnowała" wschodniej granicy. Ale nie poddaję się. uruchamiam przyrost, który nauczyłem się na innych zastępstwach i za miesiąc stoi druga armia, która ostatecznie podbija stolicę Monastyru i potem zajmuję drugą osadę. Zal mi księcia, który rządził tam chyba od tygodnia.W tym czasie Ruś Czerwona podbija Ebastion i jest moim jedynym sąsiadem na wschodzie, od Morza Północnego do jakiegoś jeziora. Znów rozbudowa, rozrost i powiększanie armii. Mam pierwszą konnicę. Ruszam na południe przez stepy i bagna. Odkrywam osady rusi. To ogromne księstwo. Osadę Polis i dwie osady Asgardu. Liczba księstw szybko spada. Czekam, aż zapełnię 8 źródeł. Nie doczekam się. biorę całą armię (450, w tym 100 konnicy, 50 kolczug) i idę na południe. Zdobywam Grunwald prawie bez strat. Świat kończy się.
Zawaliłem przyrost oraz produkcję żelazną. Nie raz brakowało rąk do pracy, bo rekrutowałem do wojska, wysyłałem osadników. Były problemy z produkcją węgla, bo postanowiłem robić go w osadzie z rudą. Brakowało drewna, ludzi do tartaków. Z czasem zaczęło to hulać, ale czasu straciłem dużo.
Ogólnie było emocjonująco jak na pierwszy świat i były błędy, ale wytrwałem, bo sąsiedzi nie chcieli walczyć ze mną, bo ja prosiłem o pokój. A inne księstwa były puste.
Zawaliłem przyrost oraz produkcję żelazną. Nie raz brakowało rąk do pracy, bo rekrutowałem do wojska, wysyłałem osadników. Były problemy z produkcją węgla, bo postanowiłem robić go w osadzie z rudą. Brakowało drewna, ludzi do tartaków. Z czasem zaczęło to hulać, ale czasu straciłem dużo.
Ogólnie było emocjonująco jak na pierwszy świat i były błędy, ale wytrwałem, bo sąsiedzi nie chcieli walczyć ze mną, bo ja prosiłem o pokój. A inne księstwa były puste.
Mendiosus było mym przedszkolem. Miałem dwóch aktywnych sąsiadów, których pozdrawiam jako władca księstwa Rukh. Co ciekaw jeden i drugi miał miano Nethrill :). Jeden rządził Rusią Czerwoną a drugi był Mistrzem Templerariuszy.
Startowałem jak Sebeks parę dni po starcie. Rozbiłem wspólnie z Rusią jakieś księstwo aktywne (nazwy nie pomnę) i jedno mało aktywne. Potem polazłem na południe i zderzyłęm się z Yivanem Szybkim księciem al-Manar. Ten to dał mi popalić ze trzy razy. Trzy razy lazłem z wyszkolonymi i uzbrojonymi ludźmi na jego Helmowy Jar i trzy razy Yivan pokazywał mi jak się używa konnicy do szybkiego przeżucania oddziałów, był w tym niewątpliwym mistrzem nad mistrze.
W końcu namówiłem Ruś do wspólnego ataku i po kolejnej porażce przyszło zwycięstwo ale Rusi nad al-Manar. Miedzy czasie podbiłem chyba już nieaktywną Arkadię. Jej władca odgrażał się w listach całych dwóch ale zaniemógł no i pojechałem po Arkadii. Zdążyłem zdobyć również ten nieszczęsny Helmowy Jar no i świat się skończył.
Zrobiłem jeszcze wielkie oczy jak zobaczyłem ostatnie miasto Arkadii wielkości 456 ludzi na morzem.
Startowałem jak Sebeks parę dni po starcie. Rozbiłem wspólnie z Rusią jakieś księstwo aktywne (nazwy nie pomnę) i jedno mało aktywne. Potem polazłem na południe i zderzyłęm się z Yivanem Szybkim księciem al-Manar. Ten to dał mi popalić ze trzy razy. Trzy razy lazłem z wyszkolonymi i uzbrojonymi ludźmi na jego Helmowy Jar i trzy razy Yivan pokazywał mi jak się używa konnicy do szybkiego przeżucania oddziałów, był w tym niewątpliwym mistrzem nad mistrze.
W końcu namówiłem Ruś do wspólnego ataku i po kolejnej porażce przyszło zwycięstwo ale Rusi nad al-Manar. Miedzy czasie podbiłem chyba już nieaktywną Arkadię. Jej władca odgrażał się w listach całych dwóch ale zaniemógł no i pojechałem po Arkadii. Zdążyłem zdobyć również ten nieszczęsny Helmowy Jar no i świat się skończył.
Zrobiłem jeszcze wielkie oczy jak zobaczyłem ostatnie miasto Arkadii wielkości 456 ludzi na morzem.
Falerin IV, początkowy władca Arkadii. Zbudowałem dosyć silne księstwo juz wtedy liczące ok. 10 osad, ta ostatnia osada przez Ciebie osada Kedarze to zapewne Stare Zamczysko, którą postawiłem od zera. Miałem kontakt z al-manarem, wprawdzie tylko z początku, ale widziałem silne oddziały jazdy. Na północy podbiłem jakieś księstwo, chyba Impenot, to samo się tyczy Xamelotu. Na południu granica z pewnym wydawało się przyjaznym księciem, północy zachód to thargot, który miał sporo koni i padłby pewnie moim łupem, gdyby nie to, że z powodu pracy musiałem przerwać latem grę. Na wschodzie pojawiło się jakieś księstwo, które toczyło boje z Xamelotem, formalnie byliśmy w stanie wojny, gdyż nie zwróciłem mu bohatera, którego odbiłęm z rąk Xamelotu. Pamiętam, że poniósł jedną lub dwie porażki, ja natomiast później niestety przestałem grać. Szkoda, że nie miałem możliwości skonfrontować się z Rukhem, o którego istnieniu nie miałem pojęcia. Może, gdybym pozostał rozgrywka potoczyłaby się inaczej? Jedno jest pewne: mój następca nie wykorzystał ogromnej szansy umocnienia się na południu i wschodzie, a przecież zbudowałem kopalnie i miał dostęp do żelaza.
A więc to księstwo Rukh było tym tajemniczym sojusznikiem Rusi Czerwonej :) tajemniczym, bo nie chciał zdradzić z kim ma sojusz :)
Coś mało graczy ujawniło się. Dodam z moich listów, że władca Polis (mój południowy sąsiad) miał 6 źródeł, a Ruś Czerwona (mój wschodni sąsiad):
Cytat:
Podsumowanie księstwa Ruś Czerwona
Żołnierze
W księstwie służy 1065 żołnierzy.
W tym: piechota - 858, konnica - 207.
Osadnicy
W 24 osadach mieszka 3400 osadników
Żołnierze
W księstwie służy 1065 żołnierzy.
W tym: piechota - 858, konnica - 207.
Osadnicy
W 24 osadach mieszka 3400 osadników
[17] cierpliwości, niektórzy piszą wieczorami :)
Kłania się Nethrill II, Mistrz Templariuszy. Pozdrawiam władcę Rukh i dziękuję za wspólną grę.
A oto krótkie podsumowanie Templariuszy:
Podsumowanie księstwa Zakon Templariuszy
Żołnierze
W księstwie służy 293 żołnierzy.
W tym: piechota - 247, konnica - 44, wóz transportowy - 2.
Osadnicy
W 11 osadach mieszka 1529 osadników.
Od siebie dodam, że właściwie w 10 osadach, bo 11-ta to była wioska z wieżą.
PS. Kedar, jeśli sam wymyśliłeś historię Rukh, to moje uznanie - była naprawdę dobra.
Kłania się Nethrill II, Mistrz Templariuszy. Pozdrawiam władcę Rukh i dziękuję za wspólną grę.
A oto krótkie podsumowanie Templariuszy:
Podsumowanie księstwa Zakon Templariuszy
Żołnierze
W księstwie służy 293 żołnierzy.
W tym: piechota - 247, konnica - 44, wóz transportowy - 2.
Osadnicy
W 11 osadach mieszka 1529 osadników.
Od siebie dodam, że właściwie w 10 osadach, bo 11-ta to była wioska z wieżą.
PS. Kedar, jeśli sam wymyśliłeś historię Rukh, to moje uznanie - była naprawdę dobra.
Witaj Hugonie!
Historia trzech braci to legenda stworzenia miasta Cieszyn w południowej Polsce (mam nadzieję, że wiesz gdzie leży). Oczywiście nie dosłowna ale na jej motywach.
Historia trzech braci to legenda stworzenia miasta Cieszyn w południowej Polsce (mam nadzieję, że wiesz gdzie leży). Oczywiście nie dosłowna ale na jej motywach.
Kedarze, oczywiście że wiem gdzie. Zresztą w erze internetu jeśli ktoś nie wie, ale chce sie dowiedzieć, to nie zajmie mu to dużo czasu.
Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.