Najświeższe wątki:
Zasady gry
łączenie oddziałów w czasie przygotowań do bitwy
Wątek w temacie: Zasady gry
Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Post #1, autor:
Hadrian
napisany: 3. listopada 2006, piątek, 09:39
zmieniany przez autora, 3. listopada 2006, 09:40
napisany: 3. listopada 2006, piątek, 09:39
zmieniany przez autora, 3. listopada 2006, 09:40
Cytat:
Co najmniej jeden z oddziałów przygotowuje się do bitwy.
Myśle, że taki komunikat nie ma już racji bytu i powinna być możliwość łączenia oddziałów. Wszystkie bitwy powinny przechodzić na połączony oddział.
jak łączenie to i dzielenie, zaraz się jakieś cuda zaczną..
podzielić możesz po bitwie, a przed bitwą dobrze jest do bohatera dołączyć
Załóżmy taką sytuację: na jednym polu stoi kilka oddziałów moich, kilka obcych, wydane jest sporo bitew (wszystkie na ten sam dzień). Jakie warunki muszę spełnić żeby móc połączyć wszystkie swoje oddziały ze sobą?
Łączyć możesz te oddziały które biorą udział w tej samej bitwie.
Musisz więc po dołączać do bitew te oddziały które chcesz scalić.
Musisz więc po dołączać do bitew te oddziały które chcesz scalić.
A co się dzieje jeśli na ten sam dzień jest wyznaczonych kilka bitew do stoczenia przez dokładnie te same oddziały? Głównie chodzi mi o to, czy jeśli jedna strona ucieknie podczas pierwszej bitwy, to czy odbywają się pozostałe?
Jeśli ucieknie na inną kratkę to nie.
Miałem kiedyś dwie bitwy jednego dnia pomimo tego, że w pierwszej mój oddział uciekł. Z drugiej też uciekł i znalazł się w odległości dwóch pól od miejsca gdzie odbywały się bitwy.
Ale to było już dawno i może coś się zmieniło od tego czasu.
Ale to było już dawno i może coś się zmieniło od tego czasu.
Wydaje mi się, że to już zostało poprawione.
Post #10, autor:
Avathar
napisany: 4. grudnia 2009, piątek, 12:34
zmieniany przez autora, 4. grudnia 2009, 12:35
napisany: 4. grudnia 2009, piątek, 12:34
zmieniany przez autora, 4. grudnia 2009, 12:35
Ja mam coś podobnego ale nie chciałem zakładać nowego wątku.
Jeśli Kozak uzna że powinien być w nowym to proszę o przeniesienie.
Chodzi mi o sytuację gdy na jednym polu mam kilka oddziałów z których jeden wydał bitwę a inne dołączyły do niej.
Jasne jest że nie mogę wydzielić z 1-go oddziału nowego ale chciałbym przenieść (regiment lub bohatera) do drugiego z racji np na inne rozkazy treningu. Nie uważacie, że powinna być taka możliwość?. Na udział w bitwie wpływu to nie ma żadnego ale na trening już tak w skrajnym przypadku tracę 3 przeliczenia na treningu.
Jeśli Kozak uzna że powinien być w nowym to proszę o przeniesienie.
Chodzi mi o sytuację gdy na jednym polu mam kilka oddziałów z których jeden wydał bitwę a inne dołączyły do niej.
Jasne jest że nie mogę wydzielić z 1-go oddziału nowego ale chciałbym przenieść (regiment lub bohatera) do drugiego z racji np na inne rozkazy treningu. Nie uważacie, że powinna być taka możliwość?. Na udział w bitwie wpływu to nie ma żadnego ale na trening już tak w skrajnym przypadku tracę 3 przeliczenia na treningu.
Post #11, autor:
Lechita
napisany: 4. grudnia 2009, piątek, 12:37
zmieniany przez autora, 4. grudnia 2009, 12:38
napisany: 4. grudnia 2009, piątek, 12:37
zmieniany przez autora, 4. grudnia 2009, 12:38
Jak najbardziej tak powinno być, jeżeli wszystkie odziały tego samego księstwa biorą udział w jednej bitwie to oczywistym jest , że powinny mieć możliwość przegrupować się.
normalnie , jestem wściekły ! - już któryś raz jest tak, że nie zauważyłem, że piechota nie przekształciła się w jeźdźców ! - niby moja wina - ale czy nie mogło by być tak, że konne odziały są np. na niebiesko czy pomarańczowo, dla odróżnienia od pieszych ?! - już na pierwszy rzut oka było by wiadomo, że coś jest nie tak - przeciwnik jak zobaczy obce wojsko to i tak go zinfiltruje dogłębnie - więc to zbyteczna maskarada
Tyle że to musiałoby być na poziomie regimentów, bo w jednym oddziale możesz mieć i piechotę i konnicę. No chyba żeby jakoś wyróżniać oddział składający się wyłącznie z konnych - ale wtedy proponowałbym oddzielną ikonkę, zamiast zmiany kolorów.
Lomion - różne regimenty poruszają się z prędkością piechoty, a mi chodzi o oddziały KONNE - tylko niestety nie przekształcone w całości przez nieuwagę - przeważnie, jak działa się z doskoku...
A co z tym przyciskiem "Wygraj Lav." hmmmm... ?
Cytat:
normalnie , jestem wściekły ! - już któryś raz jest tak, że nie zauważyłem, że piechota nie przekształciła się w jeźdźców ! - niby moja wina - ale czy nie mogło by być tak, że konne odziały są np. na niebiesko czy pomarańczowo, dla odróżnienia od pieszych ?!
a co z sytuacją, gdy na jednym polu mamy kilka oddziałów, w tym część jest konna a część piesza? w grafice lav nie ma miejsca na prezentowanie kilku typów oddziałów (jest tylko miejsce na: swoje i inne)
ale informacja o tym, że oddział jest konnicą mogłaby się pojawiać po "naprowadzeniu kursora" - np. po wyświetlonym rozkazie mogłaby w nawiasie być informacja tego typu:
Cytat:
Oddział A (50) idź do pola 51,51 (konnica)
Oddział B (1) idź do pola 50,60
Oddział B (1) idź do pola 50,60
Info, że oddział jest konnicą pokazywałby się tylko wtedy, gdyby wszystkie jego regimenty były konno.
to niezły pomysł i chyba łatwy do zaimplementowania.
może być i tak , ale mi chodziło o taki drobiazg, że sama nazwa oddziału po przekształceniu w zakładce zmienia kolor i dalej w wykazie oddziałów też jest inny kolor - taki drobiazg, rzut oka i wiem, że zrobione , a nie dowiaduję się po przeliczeniu że stoją w miejscu - jak zauważę o co chodzi --- na mapie może zostać bez zmian
odświeżam pomysł Lutego, by jakoś wyróżnić 100% konne oddziały na mapie, w spisie wojsk
nawet nie chodzi mi o oddziały przeciwnika - chodzi mi przede wszystkim o własne wojska, to imho byłoby baaardzo pomocne
nawet nie chodzi mi o oddziały przeciwnika - chodzi mi przede wszystkim o własne wojska, to imho byłoby baaardzo pomocne
zgadzam się z postem #19 :) nie raz zdarzyło mi się szukać gdzie są konie poukrywane..
Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.