łączenie oddziałów w czasie przygotowań do bitwy

Wątek w temacie: Zasady gry

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Post #1, autor: Hadrian
napisany: 3. listopada 2006, piątek, 09:39
zmieniany przez autora, 3. listopada 2006, 09:40
awatar
Cytat:
Co najmniej jeden z oddziałów przygotowuje się do bitwy.

Myśle, że taki komunikat nie ma już racji bytu i powinna być możliwość łączenia oddziałów. Wszystkie bitwy powinny przechodzić na połączony oddział.

Post #2, autor: Aguirre
napisany: 3. listopada 2006, piątek, 09:53
awatar
jak łączenie to i dzielenie, zaraz się jakieś cuda zaczną..

Post #3, autor: Hadrian
napisany: 3. listopada 2006, piątek, 10:33
awatar
podzielić możesz po bitwie, a przed bitwą dobrze jest do bohatera dołączyć

Post #4, autor: jacek_
napisany: 12. października 2009, poniedziałek, 17:38
awatar
Załóżmy taką sytuację: na jednym polu stoi kilka oddziałów moich, kilka obcych, wydane jest sporo bitew (wszystkie na ten sam dzień). Jakie warunki muszę spełnić żeby móc połączyć wszystkie swoje oddziały ze sobą?

Post #5, autor: wiliam
napisany: 12. października 2009, poniedziałek, 17:41
awatar
Łączyć możesz te oddziały które biorą udział w tej samej bitwie.

Musisz więc po dołączać do bitew te oddziały które chcesz scalić.

Post #6, autor: jacek_
napisany: 12. października 2009, poniedziałek, 17:45
awatar
A co się dzieje jeśli na ten sam dzień jest wyznaczonych kilka bitew do stoczenia przez dokładnie te same oddziały? Głównie chodzi mi o to, czy jeśli jedna strona ucieknie podczas pierwszej bitwy, to czy odbywają się pozostałe?

Post #7, autor: wiliam
napisany: 12. października 2009, poniedziałek, 17:52
awatar
Jeśli ucieknie na inną kratkę to nie.

Post #8, autor: Malcolm II
napisany: 12. października 2009, poniedziałek, 18:57
awatar
Miałem kiedyś dwie bitwy jednego dnia pomimo tego, że w pierwszej mój oddział uciekł. Z drugiej też uciekł i znalazł się w odległości dwóch pól od miejsca gdzie odbywały się bitwy.

Ale to było już dawno i może coś się zmieniło od tego czasu.

Post #9, autor: wiliam
napisany: 12. października 2009, poniedziałek, 19:23
awatar
Wydaje mi się, że to już zostało poprawione.

Post #10, autor: Avathar
napisany: 4. grudnia 2009, piątek, 12:34
zmieniany przez autora, 4. grudnia 2009, 12:35
awatar
Ja mam coś podobnego ale nie chciałem zakładać nowego wątku.

Jeśli Kozak uzna że powinien być w nowym to proszę o przeniesienie.

Chodzi mi o sytuację gdy na jednym polu mam kilka oddziałów z których jeden wydał bitwę a inne dołączyły do niej.

Jasne jest że nie mogę wydzielić z 1-go oddziału nowego ale chciałbym przenieść (regiment lub bohatera) do drugiego z racji np na inne rozkazy treningu. Nie uważacie, że powinna być taka możliwość?. Na udział w bitwie wpływu to nie ma żadnego ale na trening już tak w skrajnym przypadku tracę 3 przeliczenia na treningu.

Post #11, autor: Lechita
napisany: 4. grudnia 2009, piątek, 12:37
zmieniany przez autora, 4. grudnia 2009, 12:38
awatar
Jak najbardziej tak powinno być, jeżeli wszystkie odziały tego samego księstwa biorą udział w jednej bitwie to oczywistym jest , że powinny mieć możliwość przegrupować się.

Post #12, autor: Luty
napisany: 13. grudnia 2009, niedziela, 19:23
awatar
normalnie , jestem wściekły ! - już któryś raz jest tak, że nie zauważyłem, że piechota nie przekształciła się w jeźdźców ! - niby moja wina - ale czy nie mogło by być tak, że konne odziały są np. na niebiesko czy pomarańczowo, dla odróżnienia od pieszych ?! - już na pierwszy rzut oka było by wiadomo, że coś jest nie tak - przeciwnik jak zobaczy obce wojsko to i tak go zinfiltruje dogłębnie - więc to zbyteczna maskarada

Post #13, autor: Lomion
napisany: 13. grudnia 2009, niedziela, 19:59
awatar
Tyle że to musiałoby być na poziomie regimentów, bo w jednym oddziale możesz mieć i piechotę i konnicę. No chyba żeby jakoś wyróżniać oddział składający się wyłącznie z konnych - ale wtedy proponowałbym oddzielną ikonkę, zamiast zmiany kolorów.

Post #14, autor: Luty
napisany: 13. grudnia 2009, niedziela, 20:09
awatar
Lomion - różne regimenty poruszają się z prędkością piechoty, a mi chodzi o oddziały KONNE - tylko niestety nie przekształcone w całości przez nieuwagę - przeważnie, jak działa się z doskoku...

Post #15, autor: Hejtar
napisany: 13. grudnia 2009, niedziela, 21:40
awatar
A co z tym przyciskiem "Wygraj Lav." hmmmm... ?

Post #16, autor: kozak
napisany: 15. grudnia 2009, wtorek, 15:14
awatar
Cytat:
normalnie , jestem wściekły ! - już któryś raz jest tak, że nie zauważyłem, że piechota nie przekształciła się w jeźdźców ! - niby moja wina - ale czy nie mogło by być tak, że konne odziały są np. na niebiesko czy pomarańczowo, dla odróżnienia od pieszych ?!

a co z sytuacją, gdy na jednym polu mamy kilka oddziałów, w tym część jest konna a część piesza? w grafice lav nie ma miejsca na prezentowanie kilku typów oddziałów (jest tylko miejsce na: swoje i inne)

ale informacja o tym, że oddział jest konnicą mogłaby się pojawiać po "naprowadzeniu kursora" - np. po wyświetlonym rozkazie mogłaby w nawiasie być informacja tego typu:

Cytat:
Oddział A (50) idź do pola 51,51 (konnica)
Oddział B (1) idź do pola 50,60

Info, że oddział jest konnicą pokazywałby się tylko wtedy, gdyby wszystkie jego regimenty były konno.

Post #17, autor: Avathar
napisany: 15. grudnia 2009, wtorek, 15:24
awatar
to niezły pomysł i chyba łatwy do zaimplementowania.

Post #18, autor: Luty
napisany: 15. grudnia 2009, wtorek, 16:06
awatar
może być i tak , ale mi chodziło o taki drobiazg, że sama nazwa oddziału po przekształceniu w zakładce zmienia kolor i dalej w wykazie oddziałów też jest inny kolor - taki drobiazg, rzut oka i wiem, że zrobione , a nie dowiaduję się po przeliczeniu że stoją w miejscu - jak zauważę o co chodzi --- na mapie może zostać bez zmian

Post #19, autor: kozak
napisany: 20. marca 2010, sobota, 16:47
awatar
odświeżam pomysł Lutego, by jakoś wyróżnić 100% konne oddziały na mapie, w spisie wojsk

nawet nie chodzi mi o oddziały przeciwnika - chodzi mi przede wszystkim o własne wojska, to imho byłoby baaardzo pomocne

Post #20, autor: Chudy Loco
napisany: 20. marca 2010, sobota, 16:51
awatar
zgadzam się z postem #19 :) nie raz zdarzyło mi się szukać gdzie są konie poukrywane..

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: