Najświeższe wątki:
Zasady gry
Linki i mapy w listach
Wątek w temacie: Zasady gry
Post #1, autor:
Samuraj
napisany: 1. lutego 2012, środa, 14:31
zmieniany przez autora, 1. lutego 2012, 14:32
napisany: 1. lutego 2012, środa, 14:31
zmieniany przez autora, 1. lutego 2012, 14:32
Wątek dot. dyskusji at linków w listach i krotnikach
Kontynuacja dyskusji rozpoczętej:
http://www.laventhar.org/forum/watek/(...)405.html
Kontynuacja dyskusji rozpoczętej:
http://www.laventhar.org/forum/watek/(...)405.html
Post #2, autor:
SebekS
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 11:35
zmieniany przez Samuraj, 1. lutego 2012, 14:32
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 11:35
zmieniany przez Samuraj, 1. lutego 2012, 14:32
Ja uważam, że taki list byłby nie w klimacie.
W grze rok 1011/1012, staramy się trzymać klimat klimat, a tu link? Mi to nie pasuje. Wolałbym, by tej tradycji nie było.
A tak trochę poza tematem. Pisałeś, że czujesz się rozpoznany. Teraz wklejając link będzie wiadomo, że to Ty :) A jak ktoś wklei defiladę to łatwo podszyje się pod Ciebie w trakcie gry :)
W grze rok 1011/1012, staramy się trzymać klimat klimat, a tu link? Mi to nie pasuje. Wolałbym, by tej tradycji nie było.
A tak trochę poza tematem. Pisałeś, że czujesz się rozpoznany. Teraz wklejając link będzie wiadomo, że to Ty :) A jak ktoś wklei defiladę to łatwo podszyje się pod Ciebie w trakcie gry :)
Post #3, autor:
Hejtar
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 11:49
zmieniany przez Samuraj, 1. lutego 2012, 14:33
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 11:49
Cytat:
A jak ktoś wklei defiladę to łatwo podszyje się pod Ciebie w trakcie gry :)
Zrób to, a zobaczysz jak będzie miał "fajnie" ;)
ps.
Cytat:
Ja uważam, że taki list byłby nie w klimacie.
Nie pytam o gust [w klimacie czy nie], pytam o regulamin :)
Post #4, autor:
Fragles
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 11:51
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 11:51
Również nieklimatyczne jest dostawanie listów w ułamek sekundy, więc może czas wysyłać prawdziwych posłów tak jak to bywało, a jak nie dotrze ? Trudno ryzyko zawodowe.
Tak na poważnie uważam że link do muzyki jest jak najbardziej na miejscu, oczywiście jeśli podkład tworzy klimat.
Edit/
co do regulaminu to jeśli np na filmiku czy obrazie, nie ma mapy ani żadnych danych to uważam ze powinna być mozliwość wklejania ich.
Tak na poważnie uważam że link do muzyki jest jak najbardziej na miejscu, oczywiście jeśli podkład tworzy klimat.
Edit/
co do regulaminu to jeśli np na filmiku czy obrazie, nie ma mapy ani żadnych danych to uważam ze powinna być mozliwość wklejania ich.
Post #5, autor:
Chudy Loco
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 11:53
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 11:53
Ja się kiedyś zastanawiałem czy mógł bym narysować mapę na kartce, zeskanować i wrzucić w list, taka pomoc np. przy planowaniu kampanii wojennej gdzie mógł bym z sojusznikiem się wymieniać mapami albo czy do kronik mógł bym to załączać. W sumie to moje ziemie i moja sprawa czy komuś to zdradzę czy nie, do tego jeszcze ludzie muszą uwierzyć, czy to co narysowałem to prawda czy brednie ;) Co o tym myślicie?:P
Co do muzyki to chyba bym się nie obraził hehe, bardziej mnie denerwują emotki w listach :P
Co do muzyki to chyba bym się nie obraził hehe, bardziej mnie denerwują emotki w listach :P
Post #6, autor:
Luty
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 11:54
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 11:54
ja miałem przypadek , że władcy linkowali sobie fragmenty map = pomysłodawca tłumaczył, że przecież można narysować mapę i wysłać sąsiadowi.
jestem przeciwny takiemu postępowi w listach, czyli linkom zewnętrznym , niby muzyka to nie mapa , ale jak zakaz to zakaz.
Muzykę proponuję wklejać w licznych kronikach, to ubarwia , urozmaica i powala :)
jestem przeciwny takiemu postępowi w listach, czyli linkom zewnętrznym , niby muzyka to nie mapa , ale jak zakaz to zakaz.
Muzykę proponuję wklejać w licznych kronikach, to ubarwia , urozmaica i powala :)
Post #7, autor:
Chudy Loco
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 11:57
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 11:57
Ale co Wy macie do tych map ? Jak mnie w grze ktoś pojedzie to podaję lokalizację wojsk, grodów i co ważniejszych elementów mapy i to są 100% pewne dane jak już zdycham, a gdy jeszcze żyję czemu miał bym nie mieć możliwości publikowania fałszywych map?
Post #8, autor:
wiliam
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 11:58
zmieniany przez Samuraj, 1. lutego 2012, 14:34
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 11:58
Pamiętam jak Hejtar zaczął wysyłać pierwsze linki w SC. W pierwszym momencie zapałałem świętym gniewem i już w myślach zacząłem się zastanawiać czy najpierw gradobicie a potem koklusz czy odwrotnie. Po kilku dniach ochłonąłem i powiem szczerze, że nie znalazłem nic zdrożnego w owych odnośnikach.
Lav daje nam sporo ograniczeń. Nie możemy wysłać barda, który by pięknie wyśpiewał nasze przesłanie, nie możemy wysłać podarków, które oczarowały by damy dworu sąsiada ale jak udowodnił Hejtar mamy inne możliwości. Oczywiście wszystko jest OK tylko do czasu gdy film nie mówi zbyt wiele.
W tej chwili linki zamieszcza nie tylko Hejtar więc pisanie, że są one formą podpisu mija się z prawdą.
Te linki to świetna forma ufabularniania gry. Wierzę, że nie w smak to frakcji technokratyczno-matematyczno-szachistycznej ale to tylko zaleta linków :P
Lav daje nam sporo ograniczeń. Nie możemy wysłać barda, który by pięknie wyśpiewał nasze przesłanie, nie możemy wysłać podarków, które oczarowały by damy dworu sąsiada ale jak udowodnił Hejtar mamy inne możliwości. Oczywiście wszystko jest OK tylko do czasu gdy film nie mówi zbyt wiele.
W tej chwili linki zamieszcza nie tylko Hejtar więc pisanie, że są one formą podpisu mija się z prawdą.
Te linki to świetna forma ufabularniania gry. Wierzę, że nie w smak to frakcji technokratyczno-matematyczno-szachistycznej ale to tylko zaleta linków :P
Post #9, autor:
Luty
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 12:00
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 12:00
Loco - nie ma zakazu przekazywania wież, miast , wiosek, oddziałów , zwiadowców komu tak chcesz w grze , ale jestem przeciwny linkom zewnętrznym .
Post #10, autor:
SebekS
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 12:02
Cytat:
Zrób to, a zobaczysz jak będzie miał "fajnie" ;)
Co zasiałeś to zbierasz :)
Cytat:
pytam o regulamin :)
Linkując cokolwiek, można na przykład za pomocą portalu i komentarzy do linkowanej rzeczy przesłać jakąś zakazaną treść, na przykład swoją nazwę gracza czy numer gg.
Ja już ma w głowie taki mechanizm i jak patron to przeoczy to nieuczciwi gracze złapią kontakt poza grą.
Post #11, autor:
pawlo77
zmieniany przez Samuraj, 1. lutego 2012, 14:35
ja powiem tak to anachronizm jak też inne kwiatki w regulaminie. Boro napisał ten regulamin kiedyś pod jakimś kontem ale gra się rozwija i jestem zdania że to fajnie jak list jest uatrakcyjniony.
powiedzmy sobie że ktoś ma talent graficzny i zrobi mapę by komuś przesłać taką w klimacie http://tapety.joe.pl/na-pulpit/fantas(...)rscieni/
I tak sobie podajemy położenia [przez posłów czy opisujemy pola to coś za różnica i widok takiej mapki to coś pięknego i np kierunki ataku wojsk.
Inna spraw patron może zmienić nazwę władcy jak ktoś by chciał mieć klimat republiki czy jakikolwiek inny i chciał zmieniać nazwy władcy co jakiś czas z jakiegoś tam powodu to nie morze bo mu patron odmówi bo Boro uważa że to tylko przy zmianie władcy na tronie realnego i będzie wprowadzać w błąd sąsiadów a jaki to ma wpływ na grę na zabawę ma wielki a na grę znikomy
ta gra to nie komuna ma bawić a nie zanudzać jak ktoś nie chce niech nawet na listy nie odpisuje!
powiedzmy sobie że ktoś ma talent graficzny i zrobi mapę by komuś przesłać taką w klimacie http://tapety.joe.pl/na-pulpit/fantas(...)rscieni/
I tak sobie podajemy położenia [przez posłów czy opisujemy pola to coś za różnica i widok takiej mapki to coś pięknego i np kierunki ataku wojsk.
Inna spraw patron może zmienić nazwę władcy jak ktoś by chciał mieć klimat republiki czy jakikolwiek inny i chciał zmieniać nazwy władcy co jakiś czas z jakiegoś tam powodu to nie morze bo mu patron odmówi bo Boro uważa że to tylko przy zmianie władcy na tronie realnego i będzie wprowadzać w błąd sąsiadów a jaki to ma wpływ na grę na zabawę ma wielki a na grę znikomy
ta gra to nie komuna ma bawić a nie zanudzać jak ktoś nie chce niech nawet na listy nie odpisuje!
Post #12, autor:
Hejtar
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 12:20
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 12:20
Cytat:
Pamiętam jak Hejtar zaczął wysyłać pierwsze linki w SC. W pierwszym momencie zapałałem świętym gniewem
A ja pamiętam wielką pochwałę, jaką otrzymałem od Patrona po tej kronice http://www.laventhar.org/kronika/tres(...)009.html
w której zawarłem ten link :)
http://www.dailymotion.com/video/xayn(...)aventhar
Byłem zszokowany i dumny z siebie :)
Zakaz "linkowania" w listach, uniemożliwi nam też linkowanie w kronikach i to będzie koniec pewnej [moim zdaniem] fajnej zabawy i uatrakcyjnienia gry :(
Post #13, autor:
SebekS
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 12:30
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 12:30
Zabawa stanie się nie fajna, jak ktoś będzie chciał posłać na przykład link do czegoś co umieści na swojej stronie. Wtedy drugi gracz przeglądając stronkę znajdzie adres email lub gg. Pierwszy nieuczciwy gracz wyśle to z premedytacją, a drugi nieuczciwy gracz to z premedytacją wykorzysta. Obaj jeśli będą zagrożeni i nieuczciwi to gra stanie się nie fajna.
Post #14, autor:
wiliam
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 12:34
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 12:34
Między innymi dzięki tym filmom stworzyłeś księstwo, które można było "poczuć". Miało ciało i duszę - jak rzadko które w lavie.
Post #15, autor:
Hejtar
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 12:43
zmieniany przez Samuraj, 1. lutego 2012, 14:36
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 12:43
zmieniany przez Samuraj, 1. lutego 2012, 14:36
Post #168
Przykładowy list Lestka do Janka
Witaj Bertrandzie
[każdy kto czytał nawet Szatana z siódmej klasy, już wie, że jest to szyfrowana depesza] :p
Hamstwo straszne na świecie się dzieje
ewentualnie straszne barbarzyństwo,
jestem tym poruszony do głębi.
Tak dalej być nie może,
a my powinniśmy temu położyć kres
razem, bo nie mogą
małpy nas tak znieważać.
Więc proponuję, byśmy razem
poparli
Kropka w jego drodze do hegemonii nad
Polską.
----------------
Da się przesłać adres?
Naturalnie, że da.
No to niech jakiś nieuczciwy gracz [jeżeli taki znajdzie się w świecie Rycerzy - w co ja wątpię] napisze taki list do kogokolwiek, to przecież odbiorca natychmiast zgłosi to Patronowi.
SebekS, tu praktycznie wszyscy grający to ludzie którzy chcą się bawić, a nie oszukiwać i jak znajdzie się nawet jeden głupek, a nawet dwóch, to nie ma siły, by natrafili na siebie i się zwąchali. To już łatwiej wygrać w Totolotka, bo tam jak raz nie trafisz to masz drugą szansę. W Lav. jej nie masz, bo inni gracze i Patron namierzą Cię momentalnie i "zlikwidują"
Przykładowy list Lestka do Janka
Witaj Bertrandzie
[każdy kto czytał nawet Szatana z siódmej klasy, już wie, że jest to szyfrowana depesza] :p
Hamstwo straszne na świecie się dzieje
ewentualnie straszne barbarzyństwo,
jestem tym poruszony do głębi.
Tak dalej być nie może,
a my powinniśmy temu położyć kres
razem, bo nie mogą
małpy nas tak znieważać.
Więc proponuję, byśmy razem
poparli
Kropka w jego drodze do hegemonii nad
Polską.
----------------
Da się przesłać adres?
Naturalnie, że da.
No to niech jakiś nieuczciwy gracz [jeżeli taki znajdzie się w świecie Rycerzy - w co ja wątpię] napisze taki list do kogokolwiek, to przecież odbiorca natychmiast zgłosi to Patronowi.
SebekS, tu praktycznie wszyscy grający to ludzie którzy chcą się bawić, a nie oszukiwać i jak znajdzie się nawet jeden głupek, a nawet dwóch, to nie ma siły, by natrafili na siebie i się zwąchali. To już łatwiej wygrać w Totolotka, bo tam jak raz nie trafisz to masz drugą szansę. W Lav. jej nie masz, bo inni gracze i Patron namierzą Cię momentalnie i "zlikwidują"
Post #16, autor:
Chudy Loco
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 12:56
zmieniany przez Samuraj, 1. lutego 2012, 14:37
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 12:56
Już prędzej dwóch takich dogadało by się przed startem świata niż by mieli ryzykować szukanie drugiego czitera w trwającym świecie, za duże rydzyko, a szansa pewnie zerowa. Nie ma co przesadzać.
Post #17, autor:
Lirasz
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 12:58
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 12:58
Też sądzę, że lepiej byłoby, aby była możliwość dodawania linków do stron, byleby w żaden sposób nie wskazywały na tożsamość władcy.
Zwróciłem uwagę na link Lestka, bo skoro ja nie wysyłam linków z powodu zakazu - to dlaczego on ma wysyłać?
Sam chętnie bym coś tworzył, co takie filmiki zdecydowanie poprawiają grywalność. Chociaż głównie myślę o mapach - słowny opis terenu jest i czasochłonny i nużący, a narysowanie czegoś choćby w paincie byłoby zdecydowanie ciekawsze. :)
Zwróciłem uwagę na link Lestka, bo skoro ja nie wysyłam linków z powodu zakazu - to dlaczego on ma wysyłać?
Sam chętnie bym coś tworzył, co takie filmiki zdecydowanie poprawiają grywalność. Chociaż głównie myślę o mapach - słowny opis terenu jest i czasochłonny i nużący, a narysowanie czegoś choćby w paincie byłoby zdecydowanie ciekawsze. :)
Post #18, autor:
SebekS
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 13:01
zmieniany przez Samuraj, 1. lutego 2012, 14:53
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 13:01
Masz rację :) Ja już zastanawiałem się czy pisać o epoce szyfrowania ;) Ale za duże ryzyko jak by patron był mądrzejszy :D
Ja chciałbym zwrócić na inny aspekt. W ostatnim liście gracz, który wygrał wyjawił swoją nazwę. Troszkę mnie to zaskoczyło. Wolałbym poznać zwycięzcę na forum :) Taki mały zgrzyt jak dla mnie :)
Ja chciałbym zwrócić na inny aspekt. W ostatnim liście gracz, który wygrał wyjawił swoją nazwę. Troszkę mnie to zaskoczyło. Wolałbym poznać zwycięzcę na forum :) Taki mały zgrzyt jak dla mnie :)
Post #19, autor:
Luty
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 13:23
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 13:23
[166]
pawlo - mapę Rohanu możesz przesyłać kiedy chcesz i komu chcesz.
nie rozumiecie sedna sprawy - jeśli ktoś odkrywa teren przekazując miasta i wieże, posłańców - to jest możliwość, że ktoś trzeci to zobaczy - a to już jest zalążek rozgrywki = natomiast linkowanie zewnętrzne to jest przekręt. Dla tego nadal uważam , że W LISTACH władców powinno to być zakazane. Natomiast w kronikach można zamieszczać linki - bo to widzi cała publiczność.
pawlo - mapę Rohanu możesz przesyłać kiedy chcesz i komu chcesz.
nie rozumiecie sedna sprawy - jeśli ktoś odkrywa teren przekazując miasta i wieże, posłańców - to jest możliwość, że ktoś trzeci to zobaczy - a to już jest zalążek rozgrywki = natomiast linkowanie zewnętrzne to jest przekręt. Dla tego nadal uważam , że W LISTACH władców powinno to być zakazane. Natomiast w kronikach można zamieszczać linki - bo to widzi cała publiczność.
Post #20, autor:
Hengist
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 13:42
napisany: 28. stycznia 2012, sobota, 13:42
Chyba wszystkie sensowne argumenty zostały już przedstawione. Argumenty Lutego najbardziej do mnie przemawiają.
Linki w listach nie, w kronikach tak.
Linki w listach nie, w kronikach tak.
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.