Najświeższe wątki:
Zasady gry
Mapa i mgła wojny
Wątek w temacie: Problemy techniczne
Wyniki od 1 do 5. Przejdź do strony: 1
Więc zacznę trochę omijając główny temat postu ale zdążający do celu mojej wypowiedzi.
Zapewne wielu z was nawet większość grała w jedną z najlepszych moim zdaniem gier strategicznych "Europe Universalis".
Nie chodzi mi tu nie o konkretną wersje tylko o pewien szczegół.
Czy jest możliwość "widzenia" tych samych terenów co wasal. Jak ktoś poddaje się i oddaje swoje tytuły innemu władcy to czy ten nie powinien poznać ziem które mu się oddały? Oczywiście nie wiem co widzi władca jak ma wasala bo ja takiego nie posiadam. Więc chciałbym aby ktoś pokrótce to wyjaśnił.
Zapewne wielu z was nawet większość grała w jedną z najlepszych moim zdaniem gier strategicznych "Europe Universalis".
Nie chodzi mi tu nie o konkretną wersje tylko o pewien szczegół.
Czy jest możliwość "widzenia" tych samych terenów co wasal. Jak ktoś poddaje się i oddaje swoje tytuły innemu władcy to czy ten nie powinien poznać ziem które mu się oddały? Oczywiście nie wiem co widzi władca jak ma wasala bo ja takiego nie posiadam. Więc chciałbym aby ktoś pokrótce to wyjaśnił.
Władca z wasalem widzi tyle samo co bez wasala, ale - może zażądać aby wasal przekazał mu na chwilę swoje wieże :)
hołd lenny ma tylko jeden dopisany automat: naliczanie procentowego zwycięstwa. Wasal niczym nie różni się od seniora-może go zdradzać, może mu kłamać o swoich ziemiach, może z nim walczyć(choć nie próbowałem) generalnie-jak w życiu. To jak będzie wyglądał układ senior-wasal zależy li tylko od dwóch graczy którzy układ określą. Zresztą dokładnie tak było w średniowieczu-nie istniało jedno pojęcie wasala-seniora, jedna umowa mogła z ciebie robić prawie niewolnika , inna nie zobowiązywała niemal do niczego. Król Anglii (niepamiętam teraz który) był równocześnie wasalem króla Francji, (z ziem francuskich co nie przeszkadzało Anglii prowadzić wojny z Francją, a raczej królowi Angielskiemu atakować-jako król Anglii innego wasala króla Francji -)))
co więcej gdyby do wojny tej powołał swoich wasali z lenn francuskich, król francji jako jego senior mógłby mu tej wojny( w naszym rozumieniu wojny francji z anglią) zakazać....-)
co więcej gdyby do wojny tej powołał swoich wasali z lenn francuskich, król francji jako jego senior mógłby mu tej wojny( w naszym rozumieniu wojny francji z anglią) zakazać....-)
Dużo wniosę do tematu ;)
Dobrze jest jak jest ;)
Dobrze jest jak jest ;)
Si wasal a wasal to różnica np. Nasi Piastowie byli trybutariuszami Cesarza ;-) (z czego niemówie, rózne teorie:P), inna sytuacja gdy np. król trzyma ksiecia mocno z akark a inny gdy książę jest daleko, ma sporo siły.... może mówic "tak ja wierny", "pomorzesz?" , "a pocałuj w ..." ;-)
Wyniki od 1 do 5. Przejdź do strony: 1
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.