Najświeższe wątki:
Zasady gry
morale żołnierzy, a żołd
Wątek w temacie: Dla początkujących
Wyniki od 1 do 19. Przejdź do strony: 1
Przy jakim morale żołnierze się buntują? Chodzi o przemieszczanie się ludności, która ma założyć osadę. Jakie morale minimalne muszą mieć abym nie stracił nad nimi kontroli? Czy na żołdzie zero mogą iść powiedzmy tydzień?
Post #2, autor:
jedidia
napisany: 11. stycznia 2007, czwartek, 21:33
zmieniany przez autora, 11. stycznia 2007, 21:37
napisany: 11. stycznia 2007, czwartek, 21:33
zmieniany przez autora, 11. stycznia 2007, 21:37
buntuja sie jedynie jak staraca Twa narodowosc-tzn 100 dni przy lojalnosci 5 moga chodzic o pustej sakiewce-jesli sie nie mylę
w starym lav tez tak było ze najpierw spadalo morale, potem lojalnosc-odziały buntowały sie o wiele szybciej
teraz rozwiazanie jest w porzadku moim zdaniem-bo skoro tak dlugo zdobywaja ta lojalnosc to tez dlugo powinni ja tracic.
Boro(zapisz sobie) Jedi jest zadowolony ze zmiany:)
nie polecam przemieszczania osadników na żoldzie zero:) połowa to minimum...
w starym lav tez tak było ze najpierw spadalo morale, potem lojalnosc-odziały buntowały sie o wiele szybciej
teraz rozwiazanie jest w porzadku moim zdaniem-bo skoro tak dlugo zdobywaja ta lojalnosc to tez dlugo powinni ja tracic.
Boro(zapisz sobie) Jedi jest zadowolony ze zmiany:)
Cytat:
Czy na żołdzie zero mogą iść powiedzmy tydzień?
nie polecam przemieszczania osadników na żoldzie zero:) połowa to minimum...
Faktem jest, że obecnie można nie płacić żołdu tym, którzy nie mają walczyć.
Faktem jest też, że mi się to średnio podoba i pewnie kiedyś wprowadzę, że przy morale równym zero nie będą wykonywać rozkazów :)
Faktem jest też, że mi się to średnio podoba i pewnie kiedyś wprowadzę, że przy morale równym zero nie będą wykonywać rozkazów :)
Brawo - bo ludzie, którzy nie jedzą (z książęcych spichrzów) i nie pobierają żołdu a wzorowo wykonują rozkazy to trochę dziwne.
Boro: jakiś czas powinni dawać radę, w historii zdarzało się niepłacenie żołdy przez jakiś czas a mimo to wojsko walczyło. Powiedzmy przy żołdzie 0 i lojalności 5-2 będą wykonywać, poniżej lojalności 2 i żołdzie 0 będą stać, przy samych zerach się zbuntują. My tu płacimy codziennie, a tak naprawdę płacono co jakiś czas, oprócz rabunku :D, więc jakiś czas bez żołdu wytrzymać powinni...
Cytat:
nie polecam przemieszczania osadników na żoldzie zero:) połowa to minimum..
Dlaczego?
pewnie dlatego, że jak ich potem osiedlisz to pouciekają :)
hmm... dlatego, że ich morale będzie poniżej 3 i jak wejdą do wioski to będzie ich aktualne? One nie jest automatycznie na 3 brane zawsze?
Post #9, autor:
wiliam
napisany: 12. stycznia 2007, piątek, 00:13
zmieniany przez autora, 12. stycznia 2007, 00:15
napisany: 12. stycznia 2007, piątek, 00:13
zmieniany przez autora, 12. stycznia 2007, 00:15
Maksymalnie na 3. Jeżeli oddział z morale 0,5 rozwiążesz w pustej osadzie to w osadzie też będzie morale 0,5.
Cytat z zasad:
Maksymalne morale nowych rekrutów 3.0
Maksymalne morale żołnierzy, którzy zostają osadnikami 3.0
Cytat z zasad:
Maksymalne morale nowych rekrutów 3.0
Maksymalne morale żołnierzy, którzy zostają osadnikami 3.0
ok thx
Post #11, autor:
jedidia
napisany: 12. stycznia 2007, piątek, 00:27
zmieniany przez autora, 12. stycznia 2007, 00:30
napisany: 12. stycznia 2007, piątek, 00:27
zmieniany przez autora, 12. stycznia 2007, 00:30
Cytat:
ale nie zdezerteruja?
pozatym lojalnosc teraz chyba szybciej leci niz rosnie
Czy bohater z niskim morale spowodowanym zerowym żołdem może zdezerterować?
z tego co wiem, to bohaterowie nie uciekają.
Post #14, autor:
Andrazar
napisany: 25. czerwca 2010, piątek, 09:09
zmieniany przez autora, 25. czerwca 2010, 09:13
napisany: 25. czerwca 2010, piątek, 09:09
zmieniany przez autora, 25. czerwca 2010, 09:13
Cytat:
Dlaczego?
Ponadto maszerujący żołnierze dezerterują, więc przez tydzień kilku Ci ucieknie - nikt tego chyba jasno wcześniej nie podkreślił.
A jako, że ja nie lubię moim wojakom nie płacić, z powodów wiadomych, to teraz nie pamiętam, lecz przy zerowym żołdzie morale szybko spada (bo najprawdopodobniej zmierza do (-2)) więc licz te kolejne 5 dni lub więcej niczym przy braku podatków ponownie osiągnie 3.
Podsumowując - jeden wojak bez żołdu chadzał z towarem długo będzie, lecz jeżeli jest ich 50 to ktoś tam ucieknie, a przy 250 - ucieknie jakiś 9 na przeliczenie.
Właśnie co jest z tym morale, kiedyś eksperymentowałem i wydaje mi się, że morale w oddziale bez żołdu zmierzało do -2, a jak widziałem oddział bez żarcia na mapie, to wiecznie miał 0 w ogólnej informacji - dodam, ze był to obcy oddział i najprawdopodobniej żołdu też nie otrzymywał.
A ja mam inne pytanie. Mianowicie jaki jest wzór na przyrost morale?
Ile czasy potrzeba, by nowo powstały oddział na podwójnym żołdzie z morale 3 wyrósł na 9?
Ile czasy potrzeba, by nowo powstały oddział na podwójnym żołdzie z morale 3 wyrósł na 9?
Oficjalnie na forum nie ma wzoru, o ile dobrze pamiętam ktoś podawał jaki może być (na podstawie swoich obserwacji). Wg. mnie około 10 dni, dokładnie nie pamiętam - kiedyś sobie notowałem dla jednego oddziału jak sie zmieniało ;)
istotne jest czy w oddziale jest bohater z wysokim Ld - czyli jakie morale jest docelowe. Bez bohatera podnosi się z 3.0 na 3.8 potem na 4.4 chyba, a potem coraz wolniej. Wzoru nie znam.
Z moich obserwacji wynika że podnosi się mniej więcej o 1/8 tego ile brakuje do morale docelowego - ale nie daję głowy że to właściwa proporcja.
1/8 to właściwa proporcja. Kiedyś nawet chyba Boro o tym pisał.
Wyniki od 1 do 19. Przejdź do strony: 1
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.