Najświeższe wątki:
Zasady gry
Niewolnicy - co z nimi robić
Wątek w temacie: Dla początkujących
Zanim przekonam się empirycznie najpierw chciałbym podpytać doświadczonych graczy.
Jaka jest korzyść z niewolników ?
Czy lepiej żeby służyli w wojsku czy też przekazać ich do pracy fizycznej ?
Pozdrawiam,
Karol64
Jaka jest korzyść z niewolników ?
Czy lepiej żeby służyli w wojsku czy też przekazać ich do pracy fizycznej ?
Pozdrawiam,
Karol64
W wojnie na niewiele się zdadzą, bo nie uczestniczą w bitwach. Największy pożytek to jako podatnik i ręce do pracy :)
Niewolnicy nie walczą. Są do roboty, tylko przy osadzaniu uważaj żeby zanadto nie obniżyć morale osady bo niewolnicy maja z reguły morale 0 i osadzanie takich może spowodować, że morale obniży się poniżej 3 i od razu zaczną Ci uciekać ludzie z osady.
Niewolnicy najlepiej się nadają na tragarzy bo nie trzeba im płacić ;) A tak poza tym to powinno się ich osadzać w osadach, byle nie w stolicy gdzie masz największe morale i przyrost ludności bo oni będą Ci to obniżać.
Dzięki za pomoc.
A jak Twoje osady będą już mocno zatłoczone możesz wywołać małe zamieszki na tle narodowościowym... garnizon otrzyma doświadczenie, a problem zatłoczenia odsunie się nieco w czasie :)
Czytałem o egzekucjach niewolników, ale nie bardzo wiem jak to ma wyglądać.
Zostawiam oddział niewolników tak żeby się zbuntowali a na tym samym polu już czeka oddział żołnierzy gotowych do podniesienia swoich umiejętności kosztem nieszczęśników, czy jak?
Zostawiam oddział niewolników tak żeby się zbuntowali a na tym samym polu już czeka oddział żołnierzy gotowych do podniesienia swoich umiejętności kosztem nieszczęśników, czy jak?
dokładnie tak.
możesz tez wydzielić oddział i dać rozkaz "przekaż". I zaraz potem wydać bitwę.
Potworność...
Ostrzyć topory chłopaki! :D
Ostrzyć topory chłopaki! :D
chyba się starzeję przedwcześnie, ale mam zapis dziwnej bitwy i nie bardzo wiem czemu tak :
wydzieliłem w mieście kilku niewolników, przekazałem i zaatakowałem w celach szkoleniowych /rozkaz dąż do/ i... w komunikacie po bitwie jest , w bitwie wzięło udział co najmniej 0 ludzi , 7 trafiło do niewoli. Wszyscy cali i zdrowi. Ale do niewoli można brać ponoć od 3 rundy - czemu??? Nawet w mieście choć jedna runda walki powinna się odbyć...
wydzieliłem w mieście kilku niewolników, przekazałem i zaatakowałem w celach szkoleniowych /rozkaz dąż do/ i... w komunikacie po bitwie jest , w bitwie wzięło udział co najmniej 0 ludzi , 7 trafiło do niewoli. Wszyscy cali i zdrowi. Ale do niewoli można brać ponoć od 3 rundy - czemu??? Nawet w mieście choć jedna runda walki powinna się odbyć...
A może nie przekazałeś, albo oddałeś niezależnym, a mieli narodowość? Opis jest taki, jakbyś walczył z niewolnikami.
Post #13, autor:
Luty
napisany: 17. grudnia 2010, piątek, 22:44
zmieniany przez autora, 17. grudnia 2010, 22:50
napisany: 17. grudnia 2010, piątek, 22:44
zmieniany przez autora, 17. grudnia 2010, 22:50
przekazać przekazałem bo inaczej bym nie zaatakował = ale ciepło, ciepło bo to byli X ,a księstwo X już w mrokach, więc mogłem przekazać tylko w ręce żołnierzy /kiedyś po drodze tacy się jeszcze dodatkowo buntowali, i w ogóle kasowało bitwę ale to ponoć już zmienione??? // ale plus buntu był taki, że kolejna bitwa już była na bank a teraz to ja nie wiem co robić - dać im się zbuntować i dopiero atak ?? - ludu mój, toż to kampania 30 letnia...
Ciekawe, ale skoro bitwy nie było po przekazaniu nieistniejącemu księstwu to chyba jedyne wyjście dać im się zbuntować. Po światach odkrywców krążą nieopłacone oddziały zeszłych już ksiestw i bitwe im wydać na pewno można, ale przyznam, że nie zwróciłem uwagi czy walczą.
mularz - problem w tym, że jak księstwo w mrokach to już nie możesz jemu przekazać, więc pozostaje "w ręce żołnierzy" i tu jest pewna niespójność bo jak mają narodowość to najlepiej aby ją przyjmowali od razu , a nie po buncie = z tego cały kłopot - ale może ja tylko zapomniałem jak to się robi i teraz się miotam :)
Zamaskowany oddział widziany jest jako oddział niezależnych.
Co jeśli mam podejrzenia(lub ich nawet nie mam), rozbije wrogi, podejrzany oddział, a jeden z niezależnych(zamaskowanych poddanych księstwa X) dostanie się do niewoli. Czy jak osadzę nieszczęśnika to będzie on nadal niezależny? Czy wyda się jego prawdziwa narodowość i zarazem tożsamość szpiega?
Co jeśli mam podejrzenia(lub ich nawet nie mam), rozbije wrogi, podejrzany oddział, a jeden z niezależnych(zamaskowanych poddanych księstwa X) dostanie się do niewoli. Czy jak osadzę nieszczęśnika to będzie on nadal niezależny? Czy wyda się jego prawdziwa narodowość i zarazem tożsamość szpiega?
jeśli go osadzisz zdradzi swoją prawdziwą narodowość , nawet kiedy jego księstwo trafiło już w mroki.
Dzięki bardzo.
W sumie to kiedy pojmiesz go jako niewolnika, jego narodowość powinna się ujawnić, czy tak nie jest ?
Jest, jak się kliknie w szczegóły regimentu...
Narodowość : i wsio jasne
Nie wpadłem na to. Dzięki bardzo.
Narodowość : i wsio jasne
Nie wpadłem na to. Dzięki bardzo.
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.