Najświeższe wątki:
Zasady gry
Niewolnicy - żołnierze
Wątek w temacie: Dla początkujących
Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1
czy waszym zdaniem jest dobrze zrobić niewolników 20 aby oni powędrowali zwiedzić okolicę??? oczywiście bez ekwipunku i bez ryzyka że mi się zmienią i będę bez mojej kontroli, czy lepiej wysłąć 20 żołnierzy własnej narodowości
PS ci niewolnicy to narodowości Faraldor i to księstwo jest legendą :)
PS ci niewolnicy to narodowości Faraldor i to księstwo jest legendą :)
Lethian - ci niewolnicy bez nadzoru zdezerterują. Lepiej niech tyrają w pocie czoła na chwałę Deltory. Na zwiad mozna posłać kilku pojedyńczych zwiadowców - jeśli zginą to mała strata. Oddział też można , ale to kosztowne - mogą w tym czasie szkolic się i podnosić morale osady, zamiast łazić.
Post #3, autor:
Lethian
napisany: 10. kwietnia 2009, piątek, 11:18
zmieniany przez autora, 10. kwietnia 2009, 11:19
napisany: 10. kwietnia 2009, piątek, 11:18
zmieniany przez autora, 10. kwietnia 2009, 11:19
aha dziękuję ale jednak wyśle 20 moich aby jak najwięcej odkryli, z tego co widzę na mapie to jestem ułożony na półwyspie północ woda, południe woda, zachód woda (ale jedno pole jest nie pewne, jeśli woda to wrócą do osady trenować :)
a 20 dlatego aby 1 pole do przodu odnaleźli :) będzie szybciej :)
a 20 dlatego aby 1 pole do przodu odnaleźli :) będzie szybciej :)
Post #4, autor:
kozak
napisany: 10. kwietnia 2009, piątek, 11:32
zmieniany przez autora, 10. kwietnia 2009, 11:32
napisany: 10. kwietnia 2009, piątek, 11:32
zmieniany przez autora, 10. kwietnia 2009, 11:32
niewolnicy jedyne do czego się nadają to do osadzenia (za wyjątkiem bohaterów niewolników - takich to trzeba trzymać i czekać aż zechcą przejść na dobrą stronę mocy)
kiedyś jeszcze można było ich używać jako tragarzy, ale od kiedy dezerterują to niestety już się to nie opłaca (normalnie żadnego pożytku z takich niewolników!)
kiedyś jeszcze można było ich używać jako tragarzy, ale od kiedy dezerterują to niestety już się to nie opłaca (normalnie żadnego pożytku z takich niewolników!)
do kopalnie albo na plantacje!!!
ja w sprawie tych bohaterów niewolników - może by jednak coś dla nich znaleźć? - no może nie możliwość noszenia kamieni = bo teraz to faktycznie zwyczajny balast - może by jednak podnosili troszkę morale , albo w jakimś małym stopniu pomagali w szkoleniu wojska? wtedy naprawdę warto by ich było trzymać miesiącami.
ale pomagają w szkoleniu wojska:P uwalnaisz i ubijasz i sie trenuja wojacy;]
hehe- to taki bohater jednorazowego użytku...
[7] hhahhaha :D toż to nie rycerskie!
ja wymyśliłem jeszcze jedno zastosowanie: taki bohater może być... wożnicą! tyle, że potrzebuje bata nad sobą :)
ja wymyśliłem jeszcze jedno zastosowanie: taki bohater może być... wożnicą! tyle, że potrzebuje bata nad sobą :)
bohater moze zdezertorować??? bo odzial niewolnikow sie dezertuje, ale co do bochatera nie jestem pewny??
Bohaterowie nie uciekają - nie przystoi im.
nie uciekają ale buntują się. A juz mialem nadzieję że można ich za słowo honoru trzymać...
Czy posiadanie niewolnika bohatera lub wielu takowych, osłabia szanse księstwa na pojawienie się naszego nowego bohatera własnej narodowości?
z moich obserwacji raczej TAK, ale może to przypadek. Jeden to chyba nie robi wielkiej różnicy ale kilku zdaje się ma jakiś wpływ.
W początkowej fazie jest jak by zależność - jeden bohater na ok. 50 reg. wojska , im świat starszy tym coraz trudniej o bohatera, no chyba, że w dużej bitwie stracisz większość to zaraz pojawi się nowy - sprzyja temu kiedy wojsko ma wysokie morale.
W początkowej fazie jest jak by zależność - jeden bohater na ok. 50 reg. wojska , im świat starszy tym coraz trudniej o bohatera, no chyba, że w dużej bitwie stracisz większość to zaraz pojawi się nowy - sprzyja temu kiedy wojsko ma wysokie morale.
Post #15, autor:
Andrazar
napisany: 8. grudnia 2010, środa, 20:07
zmieniany przez autora, 8. grudnia 2010, 22:37
napisany: 8. grudnia 2010, środa, 20:07
zmieniany przez autora, 8. grudnia 2010, 22:37
Heh.. a można oddawać oddział (z bohaterami i kilkoma żołnierzami na ten przykład) niezależnym przed przeliczeniem gospodarczym i czekać aż ponownie przejdą na naszą stronę, czy jakoś tak?
I już nie mamy obcych bohaterów u siebie i być może prawdopodobieństwo pojawienia się nowych wzrasta - no... i można też swoich bohaterów (wcześniej pisałem o bohaterach obcych będących niewolnikami) oddawać niezależnym??!!
To wolna propozycja, bo nie próbowałem.
Dawno nie czytałem reguł, więc nie pamiętam już jak to jest z tym buntowaniem się oddziałów.
A najlepiej uwolnić niezależnego, oddać mu bohatera, pobić niezależnego itd - ciekawe jak szybko pojawią się nowi bohaterowie w naszych oddziałach, jak nie będziemy mieli żadnego bohatera?
A jeszcze lepiej - oddawać naszych bohaterów zaprzyjaźnionemu, małemu oddziałowi naszego "przyjaciela". Byle tak, co by nam nie uciekł z naszym hero i czekać na rezultaty.
I już nie mamy obcych bohaterów u siebie i być może prawdopodobieństwo pojawienia się nowych wzrasta - no... i można też swoich bohaterów (wcześniej pisałem o bohaterach obcych będących niewolnikami) oddawać niezależnym??!!
To wolna propozycja, bo nie próbowałem.
Dawno nie czytałem reguł, więc nie pamiętam już jak to jest z tym buntowaniem się oddziałów.
A najlepiej uwolnić niezależnego, oddać mu bohatera, pobić niezależnego itd - ciekawe jak szybko pojawią się nowi bohaterowie w naszych oddziałach, jak nie będziemy mieli żadnego bohatera?
A jeszcze lepiej - oddawać naszych bohaterów zaprzyjaźnionemu, małemu oddziałowi naszego "przyjaciela". Byle tak, co by nam nie uciekł z naszym hero i czekać na rezultaty.
mam taką sytuację: mam niewolników księstwa w mrokach. przekazałem niewolników niezależnym. w przeliczeniu oddział niezależnych zaatakował mój jednoosobowy oddział.
teraz czekam na bitwe, gdzie moj czlowiek przejmie niewolnikow...moim zdaniem to bez sensu
teraz czekam na bitwe, gdzie moj czlowiek przejmie niewolnikow...moim zdaniem to bez sensu
Krzywy , ale co jest bez sensu ? Czyli ci przekazani niezależnym cię zaatakowali?- czy był tam jeszcze jakiś inny oddział niezależnych?
Bez sensu jest to, że skoro nie ma księstwa, a ludzi przekazano niezależnym to oni podczas bitwy są jakby niewolnikami i nie walczą. Przecież Krzywy wyraził się jasno i po polsku.
Zgadzam się z tym, skoro nie ma księstwa to jeśli uwolni się ludzi tego księstwa (przekaże niezależnym) to powinni przejąć ich narodowość ale z zachowaniem poziomu lojalności, choć to nie ma znaczenia bo niewolników przekazuje się tylko w celu ich zabicia.
Pytanie tylko, Krzywy czy przekazałeś ich niezależnym czy samym sobie, bo temu księstwu rozumiem, że się nie da z racji mroków. Jednak jeśli przekazał byś samym sobie to nie jestem pewien ale może stanęli by do walki i wtedy sens się odnajdzie ;)
Zgadzam się z tym, skoro nie ma księstwa to jeśli uwolni się ludzi tego księstwa (przekaże niezależnym) to powinni przejąć ich narodowość ale z zachowaniem poziomu lojalności, choć to nie ma znaczenia bo niewolników przekazuje się tylko w celu ich zabicia.
Pytanie tylko, Krzywy czy przekazałeś ich niezależnym czy samym sobie, bo temu księstwu rozumiem, że się nie da z racji mroków. Jednak jeśli przekazał byś samym sobie to nie jestem pewien ale może stanęli by do walki i wtedy sens się odnajdzie ;)
Post #19, autor:
Krzywy
napisany: 5. stycznia 2011, środa, 16:25
zmieniany przez autora, 5. stycznia 2011, 16:27
napisany: 5. stycznia 2011, środa, 16:25
zmieniany przez autora, 5. stycznia 2011, 16:27
ok. może nie bez sensu ale śmieszne -)
1. niewolnicy księstwa A w mrokach->przekazałem niezależnym wieczorem.
2. niewolnicy-niezależnych, bez jednego niezależnego zaatakowali oddział jednoosobowy, również księstwa A-rano o 9.00 -
( powinni grzecznie czekać, aż w przeliczeniu gospodarczym o 14.00 będą mogli się zbuntować. jaki jest sens ataku niewolników -/?
Ja rozumiem że ich było więcej- 10-ciu, ale to niewolnicy. nie będą walczyć. taki oddział niezależnych ma chyba siłę ataku zero?
1. niewolnicy księstwa A w mrokach->przekazałem niezależnym wieczorem.
2. niewolnicy-niezależnych, bez jednego niezależnego zaatakowali oddział jednoosobowy, również księstwa A-rano o 9.00 -
( powinni grzecznie czekać, aż w przeliczeniu gospodarczym o 14.00 będą mogli się zbuntować. jaki jest sens ataku niewolników -/?
Ja rozumiem że ich było więcej- 10-ciu, ale to niewolnicy. nie będą walczyć. taki oddział niezależnych ma chyba siłę ataku zero?
Post #20, autor:
Chudy Loco
napisany: 5. stycznia 2011, środa, 16:35
zmieniany przez autora, 5. stycznia 2011, 16:37
napisany: 5. stycznia 2011, środa, 16:35
zmieniany przez autora, 5. stycznia 2011, 16:37
Czyli niewolnicy niezależnych, księstwa z mroków zaatakowali oddział księstwa z mroków ? To nie możliwe, bo oba oddziały musiały by pod banderą niezależnych, a niezależni sami siebie nie atakują.
Teraz ja nie rozumiem tego co piszesz :P
Chyba, że ten jedynak nie był niewolnikiem tylko Twoim człowiekiem z Twoją narodowością, ale wtedy nie mógł by być z księstwa A, a tak piszesz ;p Poza tym, w tym przeliczeniu Twój człowiek ma ich przejąć czyli nie jest z księstwa A z mroków. To pewnie zmienia rozważania jednak pomimo wszystko dlaczego niewolnicy sami z siebie atakują inne oddziały ? I czy jesteś pewien, że oni nie są niezależnymi lub oddziałem przekazanym w ręce żołnierzy ? i nie zbiją tego jedynaka ?:P
Teraz ja nie rozumiem tego co piszesz :P
Chyba, że ten jedynak nie był niewolnikiem tylko Twoim człowiekiem z Twoją narodowością, ale wtedy nie mógł by być z księstwa A, a tak piszesz ;p Poza tym, w tym przeliczeniu Twój człowiek ma ich przejąć czyli nie jest z księstwa A z mroków. To pewnie zmienia rozważania jednak pomimo wszystko dlaczego niewolnicy sami z siebie atakują inne oddziały ? I czy jesteś pewien, że oni nie są niezależnymi lub oddziałem przekazanym w ręce żołnierzy ? i nie zbiją tego jedynaka ?:P
Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.