Niewolnicy - żołnierze

Wątek w temacie: Dla początkujących

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1
Post #1, autor: Lethian
napisany: 10. kwietnia 2009, piątek, 11:07
brak awatara
czy waszym zdaniem jest dobrze zrobić niewolników 20 aby oni powędrowali zwiedzić okolicę??? oczywiście bez ekwipunku i bez ryzyka że mi się zmienią i będę bez mojej kontroli, czy lepiej wysłąć 20 żołnierzy własnej narodowości
PS ci niewolnicy to narodowości Faraldor i to księstwo jest legendą :)

Post #2, autor: Luty
napisany: 10. kwietnia 2009, piątek, 11:14
awatar
Lethian - ci niewolnicy bez nadzoru zdezerterują. Lepiej niech tyrają w pocie czoła na chwałę Deltory. Na zwiad mozna posłać kilku pojedyńczych zwiadowców - jeśli zginą to mała strata. Oddział też można , ale to kosztowne - mogą w tym czasie szkolic się i podnosić morale osady, zamiast łazić.

Post #3, autor: Lethian
napisany: 10. kwietnia 2009, piątek, 11:18
zmieniany przez autora, 10. kwietnia 2009, 11:19
brak awatara
aha dziękuję ale jednak wyśle 20 moich aby jak najwięcej odkryli, z tego co widzę na mapie to jestem ułożony na półwyspie północ woda, południe woda, zachód woda (ale jedno pole jest nie pewne, jeśli woda to wrócą do osady trenować :)
a 20 dlatego aby 1 pole do przodu odnaleźli :) będzie szybciej :)

Post #4, autor: kozak
napisany: 10. kwietnia 2009, piątek, 11:32
zmieniany przez autora, 10. kwietnia 2009, 11:32
awatar
niewolnicy jedyne do czego się nadają to do osadzenia (za wyjątkiem bohaterów niewolników - takich to trzeba trzymać i czekać aż zechcą przejść na dobrą stronę mocy)

kiedyś jeszcze można było ich używać jako tragarzy, ale od kiedy dezerterują to niestety już się to nie opłaca (normalnie żadnego pożytku z takich niewolników!)

Post #5, autor: Lethian
napisany: 10. kwietnia 2009, piątek, 11:46
brak awatara
do kopalnie albo na plantacje!!!

Post #6, autor: Luty
napisany: 10. kwietnia 2009, piątek, 12:06
awatar
ja w sprawie tych bohaterów niewolników - może by jednak coś dla nich znaleźć? - no może nie możliwość noszenia kamieni = bo teraz to faktycznie zwyczajny balast - może by jednak podnosili troszkę morale , albo w jakimś małym stopniu pomagali w szkoleniu wojska? wtedy naprawdę warto by ich było trzymać miesiącami.

Post #7, autor: Amras DelMonte
napisany: 10. kwietnia 2009, piątek, 12:28
brak awatara
ale pomagają w szkoleniu wojska:P uwalnaisz i ubijasz i sie trenuja wojacy;]

Post #8, autor: Luty
napisany: 10. kwietnia 2009, piątek, 12:43
awatar
hehe- to taki bohater jednorazowego użytku...

Post #9, autor: kozak
napisany: 10. kwietnia 2009, piątek, 12:50
awatar
[7] hhahhaha :D toż to nie rycerskie!

ja wymyśliłem jeszcze jedno zastosowanie: taki bohater może być... wożnicą! tyle, że potrzebuje bata nad sobą :)

Post #10, autor: Wojoxxx
napisany: 15. kwietnia 2009, środa, 17:51
awatar
bohater moze zdezertorować??? bo odzial niewolnikow sie dezertuje, ale co do bochatera nie jestem pewny??

Post #11, autor: wiliam
napisany: 15. kwietnia 2009, środa, 18:10
awatar
Bohaterowie nie uciekają - nie przystoi im.

Post #12, autor: Krzywy
napisany: 27. maja 2009, środa, 23:55
awatar
nie uciekają ale buntują się. A juz mialem nadzieję że można ich za słowo honoru trzymać...

Post #13, autor: Hejtar
napisany: 8. grudnia 2010, środa, 18:23
awatar
Czy posiadanie niewolnika bohatera lub wielu takowych, osłabia szanse księstwa na pojawienie się naszego nowego bohatera własnej narodowości?

Post #14, autor: Luty
napisany: 8. grudnia 2010, środa, 18:46
awatar
z moich obserwacji raczej TAK, ale może to przypadek. Jeden to chyba nie robi wielkiej różnicy ale kilku zdaje się ma jakiś wpływ.
W początkowej fazie jest jak by zależność - jeden bohater na ok. 50 reg. wojska , im świat starszy tym coraz trudniej o bohatera, no chyba, że w dużej bitwie stracisz większość to zaraz pojawi się nowy - sprzyja temu kiedy wojsko ma wysokie morale.

Post #15, autor: Andrazar
napisany: 8. grudnia 2010, środa, 20:07
zmieniany przez autora, 8. grudnia 2010, 22:37
awatar
Heh.. a można oddawać oddział (z bohaterami i kilkoma żołnierzami na ten przykład) niezależnym przed przeliczeniem gospodarczym i czekać aż ponownie przejdą na naszą stronę, czy jakoś tak?
I już nie mamy obcych bohaterów u siebie i być może prawdopodobieństwo pojawienia się nowych wzrasta - no... i można też swoich bohaterów (wcześniej pisałem o bohaterach obcych będących niewolnikami) oddawać niezależnym??!!
To wolna propozycja, bo nie próbowałem.

Dawno nie czytałem reguł, więc nie pamiętam już jak to jest z tym buntowaniem się oddziałów.

A najlepiej uwolnić niezależnego, oddać mu bohatera, pobić niezależnego itd - ciekawe jak szybko pojawią się nowi bohaterowie w naszych oddziałach, jak nie będziemy mieli żadnego bohatera?
A jeszcze lepiej - oddawać naszych bohaterów zaprzyjaźnionemu, małemu oddziałowi naszego "przyjaciela". Byle tak, co by nam nie uciekł z naszym hero i czekać na rezultaty.

Post #16, autor: Krzywy
napisany: 5. stycznia 2011, środa, 15:49
awatar
mam taką sytuację: mam niewolników księstwa w mrokach. przekazałem niewolników niezależnym. w przeliczeniu oddział niezależnych zaatakował mój jednoosobowy oddział.

teraz czekam na bitwe, gdzie moj czlowiek przejmie niewolnikow...moim zdaniem to bez sensu

Post #17, autor: Luty
napisany: 5. stycznia 2011, środa, 16:07
awatar
Krzywy , ale co jest bez sensu ? Czyli ci przekazani niezależnym cię zaatakowali?- czy był tam jeszcze jakiś inny oddział niezależnych?

Post #18, autor: Chudy Loco
napisany: 5. stycznia 2011, środa, 16:18
awatar
Bez sensu jest to, że skoro nie ma księstwa, a ludzi przekazano niezależnym to oni podczas bitwy są jakby niewolnikami i nie walczą. Przecież Krzywy wyraził się jasno i po polsku.

Zgadzam się z tym, skoro nie ma księstwa to jeśli uwolni się ludzi tego księstwa (przekaże niezależnym) to powinni przejąć ich narodowość ale z zachowaniem poziomu lojalności, choć to nie ma znaczenia bo niewolników przekazuje się tylko w celu ich zabicia.

Pytanie tylko, Krzywy czy przekazałeś ich niezależnym czy samym sobie, bo temu księstwu rozumiem, że się nie da z racji mroków. Jednak jeśli przekazał byś samym sobie to nie jestem pewien ale może stanęli by do walki i wtedy sens się odnajdzie ;)

Post #19, autor: Krzywy
napisany: 5. stycznia 2011, środa, 16:25
zmieniany przez autora, 5. stycznia 2011, 16:27
awatar
ok. może nie bez sensu ale śmieszne -)

1. niewolnicy księstwa A w mrokach->przekazałem niezależnym wieczorem.
2. niewolnicy-niezależnych, bez jednego niezależnego zaatakowali oddział jednoosobowy, również księstwa A-rano o 9.00 -
( powinni grzecznie czekać, aż w przeliczeniu gospodarczym o 14.00 będą mogli się zbuntować. jaki jest sens ataku niewolników -/?

Ja rozumiem że ich było więcej- 10-ciu, ale to niewolnicy. nie będą walczyć. taki oddział niezależnych ma chyba siłę ataku zero?

Post #20, autor: Chudy Loco
napisany: 5. stycznia 2011, środa, 16:35
zmieniany przez autora, 5. stycznia 2011, 16:37
awatar
Czyli niewolnicy niezależnych, księstwa z mroków zaatakowali oddział księstwa z mroków ? To nie możliwe, bo oba oddziały musiały by pod banderą niezależnych, a niezależni sami siebie nie atakują.

Teraz ja nie rozumiem tego co piszesz :P

Chyba, że ten jedynak nie był niewolnikiem tylko Twoim człowiekiem z Twoją narodowością, ale wtedy nie mógł by być z księstwa A, a tak piszesz ;p Poza tym, w tym przeliczeniu Twój człowiek ma ich przejąć czyli nie jest z księstwa A z mroków. To pewnie zmienia rozważania jednak pomimo wszystko dlaczego niewolnicy sami z siebie atakują inne oddziały ? I czy jesteś pewien, że oni nie są niezależnymi lub oddziałem przekazanym w ręce żołnierzy ? i nie zbiją tego jedynaka ?:P

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: