Niezależni.
Wątek w temacie: Zasady gry
Poniewaz powiew świeżości jest na forum i jest trend do tworzenia niezaleznych topikow wiec niniejszym to czynie. Mysle ze miejsce gdzie bedziemy sobie mogli porozmawiac o mechanice zachowac tych radosnych skurczybkow :) napewno sie przyda. Zapewne wielu z nas mecza rozne pytania o nich.
Osobiscie szukam odpowiedzi na dwa pytania odnosnie szturmowania osad przez nich. Po pierwsze udalo mi sie ustalic ze ich odzialy nie sa samobojcami i po wejsciu na pole z miastem z automatu nie szturmuja (brawo Boro). Co jest oczywiscie zrozumiale nie atauja malymi silami wiekszych miast. Jednak mniejsze osady juz chetniej atakuja. Chcialbym zebrac wasze doswiadczenia na temat tego jakie proporcje musza byc ich sil do wielkosci miasta aby zaataowali. Przy osadach bez zrodla moze miec to kluczowe znaczenie, zwlaszcza ze jak juz zostalo to ustalone nawet w grupy 50 osobowe potrafia sie laczyc. Osady produkcyjne zazwyczaj na poczatku nie sa wieksze. Czekam na wasz odzew.
Teraz drugie pytanie. Czy jak niezalezni zdobeda miasto to sa typowymi anarchistami i zmniejszaja automatycznie podatek do 0 czy moze utrzymuja go na aktualnym poziomie?
Osobiscie szukam odpowiedzi na dwa pytania odnosnie szturmowania osad przez nich. Po pierwsze udalo mi sie ustalic ze ich odzialy nie sa samobojcami i po wejsciu na pole z miastem z automatu nie szturmuja (brawo Boro). Co jest oczywiscie zrozumiale nie atauja malymi silami wiekszych miast. Jednak mniejsze osady juz chetniej atakuja. Chcialbym zebrac wasze doswiadczenia na temat tego jakie proporcje musza byc ich sil do wielkosci miasta aby zaataowali. Przy osadach bez zrodla moze miec to kluczowe znaczenie, zwlaszcza ze jak juz zostalo to ustalone nawet w grupy 50 osobowe potrafia sie laczyc. Osady produkcyjne zazwyczaj na poczatku nie sa wieksze. Czekam na wasz odzew.
Teraz drugie pytanie. Czy jak niezalezni zdobeda miasto to sa typowymi anarchistami i zmniejszaja automatycznie podatek do 0 czy moze utrzymuja go na aktualnym poziomie?
Post #2, autor:
Tommy
napisany: 19. listopada 2006, niedziela, 20:37
zmieniany przez autora, 19. listopada 2006, 20:39
napisany: 19. listopada 2006, niedziela, 20:37
zmieniany przez autora, 19. listopada 2006, 20:39
Z moich doświadczen co do niezaleznych i zdobywanych przez nich miast:
1. Jeśli zdobywają puste miasto to sie w nim nie osiedlają. Zdobeda je i ... ida dalej.
2. Jeśli zdobywaja pełne miasto to jak zauwazyłem na swoim przykładzie, a mialem 2 takie sytuacje. to wzieli moich osadników do niewoli i .. poszli dalej :D
A co najlepsze wcale nie ruszyli magazynu. Jak to miasto odbiłem 2 dni później to w magazynie było wszystko chyba co do jednej sztuki. Drewno, kamienie, zywność i inne rzeczy :)
A podatek był niezmieniony :)
1. Jeśli zdobywają puste miasto to sie w nim nie osiedlają. Zdobeda je i ... ida dalej.
2. Jeśli zdobywaja pełne miasto to jak zauwazyłem na swoim przykładzie, a mialem 2 takie sytuacje. to wzieli moich osadników do niewoli i .. poszli dalej :D
A co najlepsze wcale nie ruszyli magazynu. Jak to miasto odbiłem 2 dni później to w magazynie było wszystko chyba co do jednej sztuki. Drewno, kamienie, zywność i inne rzeczy :)
A podatek był niezmieniony :)
A to bardzo dobrze ze sie nie osiedlaja bo to pole do naduzyc jest :D
no nie wiem. ja bym wolal jak by sie osiedlali.
Bo móglbym oblec to miasto i wszystkich wyłapac.
A jak tłuke ich w polu to mi już nieraz część zwiewała. I musiałem gonić paskudów po mapie :D
Bo móglbym oblec to miasto i wszystkich wyłapac.
A jak tłuke ich w polu to mi już nieraz część zwiewała. I musiałem gonić paskudów po mapie :D
[4] Gdyby było za łatwo to gra by Ci się szybko znudziła :P
Laventhar z pewnoscią mi się tak szybko nie znudzi :D
[4]
No wlasnie o to chodzi ze zdobyte puste miasta byly by tylko pulapka na niezaleznych. A skoro nie zmieniaja podatku to jeszcze farma mogly by byc. Bo tuz przed zdobyciem pustej osady dajesz podatek 2,5 i po paru tygodniach wracasz po plony :D
No wlasnie o to chodzi ze zdobyte puste miasta byly by tylko pulapka na niezaleznych. A skoro nie zmieniaja podatku to jeszcze farma mogly by byc. Bo tuz przed zdobyciem pustej osady dajesz podatek 2,5 i po paru tygodniach wracasz po plony :D
W moim przypadku zaatakowali gdy ich siły były równe ilości mieszkańców. Zdobyli posiedzieli i poszli sobie dalej. Tyle że osadników wymordowali. 2 dni poźniej wrócili ale nie wiem co dalej bo się do pełnego przeniosłem :)
A jak ich mordowali?? Zapewne bohatersko :)
Bohatersko to się bronili (osadnicy oczywiście).
To ja z pytankiem tego typu: niezależni są wolni do pewnego momentu :D a potem są niewolnikami, mogą zatem być przedmiotem handlu. Czy istnieje prosty sposób wymiany np. czy przechodząca armia może osadzić niewolników w obcym mieście jeśli powiedzmy bramy są otwarte? Czy można ich tylko wydzielić, dać zero żołdu i podstawić obcemu wojsku pod nos?
Możesz niezaleznych przekazać komuś. Tak samo jak i swoich ludzi jesli ich nie kochasz :D
A co z nimi ten ktoś zrobi to już jego sprawa :)
A co z nimi ten ktoś zrobi to już jego sprawa :)
Prawdę mówiąc nigdy nie próbowalem osadzac swoich ludzi w czyimś mieście :D
A co do przekazywania niewolników, to osoba ktora je dostaje musi pamiętac by ich szybko wcielic do jakiegos swojego odziału. Bo jeśli o 14 Ci niewolnicy będaątak sobie luzem, to jest bardzo duze prawdopodobieństwo, ze się zbuntują :D
A co do przekazywania niewolników, to osoba ktora je dostaje musi pamiętac by ich szybko wcielic do jakiegos swojego odziału. Bo jeśli o 14 Ci niewolnicy będaątak sobie luzem, to jest bardzo duze prawdopodobieństwo, ze się zbuntują :D
Dzięki :), nie zwrocilem uwagi na tę opcję, faktycznie jest tak prosta jak to tylko możliwe...
Czy niezależni zawsze atakują mając wyraźną przewagę liczebną? Chodzi mi o przewagę rzędu 50 na 1.
napewno mniejsza, spokojnie dwoch na jednego jak i moze mnie ;]
4:3 :>
Post przeniesiony do wątku: http://www.laventhar.org/forum.html?watek=201
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.