Niezależni.

Wątek w temacie: Zasady gry

Wyniki od 41 do 60. Przejdź do strony: 1 2 3 4 5 6
Post #41, autor: Taiho
napisany: 9. lutego 2007, piątek, 18:48
awatar
A teraz dobrze?? :)

Post #42, autor: Boro
napisany: 9. lutego 2007, piątek, 19:31
awatar
Cytat:
Powiedzmy że zdobyłem osadę niezaleznych i jest moja ale mieszkańcy to sami niezależni.I władca obcego księstwa szturmuje tą osade , a mój garnizon jest w środku.I czy :
a) mogę oddać oblężoną i szturmowaną osadę w rece mieszkańców ?
b)czy oni bedą się bronić i czy mogę dołączyć do bitwy po stronie obrońców(niezależnych) ?

a) tak
b) tak, nie

Post #43, autor: Zakuty
napisany: 12. lutego 2007, poniedziałek, 17:42
awatar
Czy niezależni atakują puste osady?

Post #44, autor: greghor
napisany: 12. lutego 2007, poniedziałek, 17:43
awatar
tak, a potem idą dalej.

Post #45, autor: jacek_
napisany: 12. lutego 2007, poniedziałek, 21:12
awatar
a niekoniecznie

Jakiś czas temu wielka banda niezależnych zdobyła moją pustą osadę, po czym w niej została. Siedzieli tam parę dni, nie atakując małych 1-osobowych oddziałów jakie im podesłałem żeby nie uciekli, a gdy przyszedł mój duży oddział który ich miał pobić, nagle wyszli z osady i zaatakowali. Dziwne to było i myślałem nawet że to fałszywi niezależni, ale po trafieniu do niewoli okazali się być prawdziwi :)

Post #46, autor: kozak
napisany: 12. lutego 2007, poniedziałek, 22:27
awatar
jacek: hhaha, a to spryciarze z tych niezależnych :D
ja nie mam watpliwości, że ich obecność to niezwykle ciekawe urozmaicenie gry :)

Post #47, autor: Thorrief
napisany: 15. lutego 2007, czwartek, 10:51
awatar
[45] Chyba odkryłeś "inteligentną" formę życia niezależnych. ;-)

Post #48, autor: jacek_
napisany: 1. marca 2007, czwartek, 21:12
awatar
Sytuacja jest taka: stoi osada księstwa X. Pod ową osadą jest oddział zaprzyjaźnionego księstwa Y oraz oddział niezależnych. Jutro wieczorem oddziały te będą się bić, bitwę najprawdopodobniej wygrają niezależni.
Problem: władca osady chce wysłać do innej osady transport - jeden wóz. Czy jeśli wóz wyruszy teraz i jutro o dziewiątej będzie poza osadą, to niezależni go zaatakują o dziewiątej, mając już jedną bitwę zaplanowaną?

Post #49, autor: greghor
napisany: 1. marca 2007, czwartek, 21:20
awatar
Tak, zaatakują zaraz po rozegraniu tamtej bitwy. Tak wynika z doświadczenia. Zresztą nic już mnie nie zdziwi, bo np. zawsze myślałem, że jeśli oddział nie wejdzie na pole na którym się odbywa bitwa o godz 9;00, to już w niej nie będzie uczestniczył. Jest jednak inaczej.

Post #50, autor: mularzx
napisany: 1. marca 2007, czwartek, 21:20
zmieniany przez autora, 1. marca 2007, 21:21
awatar
Z mojego doswiadczenia wynika (choć nie jest duże) że niezalezni atakują tylko jedną figurę na raz, przemykałem kurierami przez pola gdzie niezależni lali już wcześniejszych kurierów (przed rozegraniem bitwy) i ci nowi nie zostali zaatakowani mimo małej liczebności, ale to tylko dwie sytuacje więc nie regula.

Post #51, autor: Lomion
napisany: 1. marca 2007, czwartek, 21:53
awatar
Mnie się zdarzyło że wydawali dwie bitwy na raz, jak szedłem dwoma oddziałami na raz - niezależni wydali każdemu oddziałowi oddzielną bitwę.

Post #52, autor: mularzx
napisany: 1. marca 2007, czwartek, 22:24
awatar
U mnie bylo po kolei, oddzielne przeliczenia...

Post #53, autor: Czarny
napisany: 2. marca 2007, piątek, 11:41
awatar
Cytat:
jeśli oddział nie wejdzie na pole na którym się odbywa bitwa o godz 9;00, to już w niej nie będzie uczestniczył. Jest jednak inaczej.

Możesz Greghor przybliżyć tę kwestię? Bo brzmi interesująco...

Post #54, autor: greghor
napisany: 2. marca 2007, piątek, 15:04
awatar
Atakowałem jakiś czas temu pustą osadę 1 wojakiem. Nie oblegałem jej, bo nie wpadłem na to, że może to być konieczne. W trakcie przeliczenia o 19 na pole z osadą wszedł oddział konnicy. Tłumaczę sobie tak, że wszedł do środka osady. Po 19 odbył się szturm, w którym 1 wojakiem atakowałem osadę wraz z tym oddziałem. Tak więc bez przyłączania się do bitwy oddział ten uczesniczył w walce.

Post #55, autor: Czarny
napisany: 2. marca 2007, piątek, 15:06
awatar
Zaprawdę, niezbadane są ścieżki Laventhara.. :)

Post #56, autor: jacek_
napisany: 18. kwietnia 2007, środa, 09:17
awatar
Czy niezależni też chodzą wolniej jeśli ich obciążyć towarem? Na przykład co się dzieje gdy kilku niezależnych trafi na wóz wiozący 40 towaru, w bitwie zginie woźnica i koń, więc niezależni nie będą mogli zdobytych łupów wieźć wozem, czy wpłynie to na tempo ich poruszania?

Post #57, autor: Taiho
napisany: 18. kwietnia 2007, środa, 10:10
awatar
Trzeba kiedyś spróbować ich obciążyć kamieniami aby zdążyła nadejeść odsiecz :)

Post #58, autor: Walkiria
napisany: 18. kwietnia 2007, środa, 19:47
awatar
Tylko musicie wziąć pod uwagę, że niezależni nie w każdym przeliczeniu muszą się przemieszczać. Więc nie dowiecie się na 100 %. Chyba, że będą pomykali ze zwykłą prędkością, przy obciążeniu np. 10 sztuk towarów na jednego ludka.

Post #59, autor: nieznany
napisany: 23. kwietnia 2007, poniedziałek, 12:27
Mam pytania, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi w zasadach:
1. czy jeden oddział można podzielić na dwa mniejsze?
2. po zbudowaniu nowej osady, jest w niej 0 mieszkańców. Czy można rozwiązać oddział, by się w tej osadzie osiedlił? Jeśli tak, to w jaki sposób, jeśli nie, to w jaki sposób zasiedlić osadę?

Z góry dziękuję.

Post #60, autor: Aguirre
napisany: 23. kwietnia 2007, poniedziałek, 13:18
awatar
zasady generalnie mało opisują kwestie 'techniczne'. Kliknij na dany oddział i zapoznaj się bliżej z menu po prawej stronie, tam jest możliwość użycia opcji o które pytasz. Możesz również bez ograniczeń zawracać głowę patronowi swojego świata - po to on jest:)

Wyniki od 41 do 60. Przejdź do strony: 1 2 3 4 5 6
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: