Nowy rozkaz oddziału

Wątek w temacie: Zasady gry

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Post #1, autor: SebekS
napisany: 8. maja 2011, niedziela, 08:34
awatar
Przydałby się DODATKOWY rozkaz podobny do "rozkaz marszu do oddziału" tylko dodatkowo kończący się poleceniem "atakuj". Jeśli mam jakieś ważne sprawy w danym dniu i nie mogę się logować powiedzmy od 7 rano do 20 wieczorem. To oddziały, które wykonają ruch przy rannym przeliczeniu nie będą miały możliwości złapania oddziału przeciwnika, który przy wieczornym przeliczeniu może uciec. Rozkaz ten umożliwiłby grę bardziej niezależną od czasu logowania się.

Post #2, autor: Kedar
napisany: 22. września 2011, czwartek, 18:42
awatar
Pograłem już trochę w Lav i brakuje mi dla oddziałów jednego prostego rozkazu dla strzelców zbrojnych we włócznie.
Otóż brakuje mi rozkazu "Strzelaj, po trzech turach walcz wręcz ".
Wiem, że można to uzyskać przez puszczenie w bój zwarciowców ale są przypadki gdy mam dobrych łuczników i wpierw bym chciał wroga powystrzelać (zmiękczyć) a potem dobić w zwarciu. Jako, że to z reguły jest jeden oddział nie chciał bym dzielić go na część "zwarciową" i "łuczniczą" bo tracę tych parę łuków no i z reguły ci "zwarciowcy" giną bo nie są w wystarczającej masie wojska.
Taki rozkaz przydałby się do walki z osadami no i do walki z wrogiem, który ma mniej łuków.

Post #3, autor: Piwosz
napisany: 22. września 2011, czwartek, 18:55
awatar
nie kumam, masz rozkaz strzelania i walczenia, strzelaja dopoki doputy sa cele, wrog zdechl lub dobiegl do lucznikow lub jest zwiazany walka, wtedy ida dobic przeciwnika. Po 3 turach przeciwnik dalej obrywa lub jest juz przy tobie. Jak dalej obrywa (pojedynek lucznikow) to po co chcesz tracic ludzi idac na zwarcie i wystawiac sie na darmowy ostrzal przez przeciwnika? To bylby rozkaz bezsensu, na twoja niekorzysc.

Post #4, autor: Luty
napisany: 22. września 2011, czwartek, 19:01
awatar
to może wystarczy "strzelaj a potem walcz wręcz" ?

przy szturmie na osadę masz szansę strzelać tyle samo tur co obrońca .

Post #5, autor: Amras DelMonte
napisany: 22. września 2011, czwartek, 23:48
zmieniany przez autora, 22. września 2011, 23:54
brak awatara
ja bym raczej chciał zobaczyc rozkaz np.:
strzelaj od 3 tury.
Jesli piechota moze wejsc w 3 jako rezerwa to czemu nie lucznicy? np. w pojedynku strzeleckim mogloby to miec znaczenie;)
Fajnie by było tez gdyby był rozkaz : strzelaj/walcz do x rundy, mozna by zawczasu kazac sie wycofac oddziałom , zeby nie padały z wycienczenia;]

Post #6, autor: SebekS
napisany: 22. września 2011, czwartek, 23:54
awatar
Do mojej majowej propozycji dodałbym rozkaz "osadź", by osadnicy zdążyli osiąść w mieście po porannym przeliczeniu samodzielnie. Bo nie każdy ma możliwość logowania się między 9 a 14. Można dodać też rozkaż "oblegaj".

W tej kwestii trzeba naciskać na Boro, bo to wyrównuje szanse między "zapracowanymi" a mającymi czas lub dostęp do internetu cały dzień.

Post #7, autor: Wortigern
napisany: 23. września 2011, piątek, 00:38
brak awatara
Albo taki przycisk "zostań hegemonem" to w ogóle eliminowałoby jakiekolwiek różnice a logowanie przestałoby mieć znaczenie.
O ile rozkazy strzelaj od 3 rundy albo wycofaj się po 3 rundzie mogłyby mieć jakiś tam sens, to samoczynne atakowanie obleganie i osadzanie jest już przesadą.

Post #8, autor: Thomas Horn
napisany: 23. września 2011, piątek, 01:55
awatar
a ja się z tym stanowczo zgadzam. co do tego, że nie będzie widziec czy niezależni atakują, czy prawdziwy książe-teraz też można wstrzelic się w lukę między (1)9.00-(1)9.15 i wydac bitwę wiec to żaden argument, a mi przynajmniej zdecydowanie by to pomogło i ułatwiło życie.

Post #9, autor: Kedar
napisany: 23. września 2011, piątek, 08:56
awatar
Faktycznie macie rację :)

Post #10, autor: SebekS
napisany: 23. września 2011, piątek, 10:53
awatar
Wortigern. Wysyłasz 35 osadników do miasta w którym podatek wynosi 2,0. Przychodzą oni rano do osady, a Ty jesteś w szkole/pracy/na uczelni i nie możesz osadzić oddziału. Robisz to wieczorem i jesteś 10 talarów stratny z podatku i 2,5 talara ich żołdu. Razem masz mniej w skarbcu o 12,5 talara niż Twoi rywale. Gdy taka sytuacja powtórzy Ci się kilka razy w ciągu miesiąca bądź kwartału to liczba ta rośnie.

Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że być może będę miał STAŁY problem z logowaniem się między 9 a 19. Takimi zmianami można trochę zniwelować przewagę innego gracza wynikającą z czasu lub bezproblemowego dostępu.

Wortigern co do przycisku "zostań hegemonem" to nie będę tego komentował. Siedzisz sobie przy komputerku, logujesz się kiedy chcesz i nie potrafisz się zrozumieć, że ludzie mają też inne obowiązki. Widać boisz się, że taka zmiana zmniejszy Twoją przewagę wynikającą z możliwości bezproblemowego logowania się kiedy chcesz.

Post #11, autor: Wortigern
napisany: 23. września 2011, piątek, 14:57
brak awatara
Sebek rozszyfrowałeś mnie.
A tak już poważnie mówiąc od czego funkcja zastępcy?
Kogoś tam sobie dobierzesz i nie trzeba żadnych dziwnych rozkazów w stylu zostań hegemonem.

Post #12, autor: Thomas Horn
napisany: 23. września 2011, piątek, 15:17
awatar
funkcja zastępcy- kogoś tam sobie dobierzesz- okazuje się ,że Tobie się coś przeciągnęło, zastępcy też(a obaj mieliscie byc) i dupcia zbita... a taki rozkaz chyba nie ma złych stron, a prócz tego gra ta ma byc dla graczy, a nie gracze dla gry!(że niby ja po godzinie 9,14 i 19 mam by przed kompem i atakowac inny oddział), poza tym nie widzę żadnych przeciwskazań dla wprowadzenia czegoś takiego.

A tak odnośnie tego tematu to wprowadziłbym też inny rozkaz(albo zmienil obecny) z "idź na oddział" na podążaj za oddziałem- zmieniło by to tyle, że w momencie gdy oddział znika z polu widzenia nasz nie stoi w miejscu i wydaje komunikatu, ze zgubił oddział(tym samym traci jedno przeliczenie na ruch lub trening), tylko idzie na miejsce, gdzie ten oddział był ostatnio widziany(jest to chyba dośc logiczne, szukanie śladów w którym oddział idzie itd)-w momencie, gdy wtedy obcegego oddziału nie widac władca sam decyduje co robic dalej.

Oczywiscie sie nie spinam, nie wyzywam i nie mam siebie za nie wiadomo kogo, ze mam tu prawo mówic co dobre i złe-wyrażam jedynie swe zdania, jeśli Boro stwierdzi, że jest złe, lub Wy mi to udowodnicie to spoko luz

pozdrawiam

Post #13, autor: Wienzu
napisany: 23. września 2011, piątek, 19:53
awatar
Cytat:
Albo taki przycisk "zostań hegemonem"

Klikam codziennie, nie działa... :P

Post #14, autor: SebekS
napisany: 23. września 2011, piątek, 19:59
awatar
Przycisk "zostań hegemonem" nigdy nie powstanie, bo ludzie chcą grać. A większość chce grać na zasadach przyjaznych tym z małą i tym z dużą ilością wolnego czasu.

Post #15, autor: SebekS
napisany: 26. września 2011, poniedziałek, 23:52
zmieniany przez autora, 26. września 2011, 23:53
awatar
Przed chwilą na stronce gry wyświetliła się reklama Traviana. Normalnie wyświetlają się różne reklamy, głównie z grami. I przypomniało mi się czym urzekł mnie Laventhar. To właśnie na forum Traviana (kiedyś) przeczytałem ogłoszenia o szukaniu zastępców. Ludzie grają nawet trójkami na jednym koncie, by jeden grał do południa, drugi po południu i trzeci w nocy w miarę możliwości. Wtedy stwierdziłem, że sam jeden nie mam szans walczyć z takimi "drużynami". Dlatego pomysł "załatw sobie zastępcę" od dziś uważam za chybiony i trzeba dążyć do takich rozkazów, które troszkę bardziej uniezależnią nas od czasu zalogowania się.

Post #16, autor: wiliam
napisany: 26. września 2011, poniedziałek, 23:57
awatar
popieram Wódz może być tylko jeden :)

Post #17, autor: Loti
napisany: 27. września 2011, wtorek, 09:21
awatar
Popieram SebkaS - Gościu - dobrze kombinujesz!

Post #18, autor: Hejtar
napisany: 27. września 2011, wtorek, 09:28
awatar
Post #15

Też popieram
Brak takich rozkazów jak np.:

1. Po wejściu do osady
- "rozwiąż - osadź"

2. Po dotarciu do celu
- "rozpocznij oblężenie"
- "połącz z oddziałem"

Post #19, autor: Samuraj
napisany: 27. września 2011, wtorek, 10:58
zmieniany przez autora, 27. września 2011, 11:28
awatar
-

Post #20, autor: Larkana
napisany: 27. września 2011, wtorek, 11:05
zmieniany przez autora, 27. września 2011, 11:05
awatar
Samuraj - propos czasu bezpiecznego - to NIC nie zmienia - jeśli ktoś będzie tuż po tym "czasie bezpiecznym" to na wojnie ma przewagę wobec tego który na to czasu nie będzie mieć.

W przypadku rozkazu ataku pojawiło by się mnóstwo myczków. Ot dla przykładu - idziesz na oddział z rozkazem atakuj. Ja oddział dzielę zostawiam Tobie jakieś ochłapy i jesteś parę ruchów uwiązany.
Oblegaj, łącz, osadź są "bezpieczniejsze".

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: