O patronie

Wątek w temacie: Dla początkujących

Wyniki od 1 do 8. Przejdź do strony: 1
Post #1, autor: SebekS
napisany: 23. kwietnia 2011, sobota, 23:28
awatar
Ciekawi mnie co taki patron robi. Z lektury forum już wiem, że pilnuje porządku i prowadzi między innymi obronę nieaktywnych księstw. Ciekawi mnie zwłaszcza ta obrona. Zastanawiam się czy pisze listy w imieniu tych księstw, czy tylko przesuwa oddziały. Czy może tworzy nowe oddziały lub przebudowuje też gospodarki lub wioski?

Ponadto czy w świecie odkrywców można podpytać patrona na przykład o rozmiar mapy lub całkowitą liczbę źródeł?

Ciekawe czy patron odpowiedziałby na pytanie, gdybym go spytał czy interweniował w mojej sprawie, gdy gra jest w toku. Chodzi oczywiście o zdarzenia przeszłe :)

W świecie odkrywców taki patron chyba mógłby udzielić jakiś ogólnych informacji nie mających wpływ na grę?

Post #2, autor: mularzx
napisany: 23. kwietnia 2011, sobota, 23:54
awatar
Odpowiadam wiec. Patron będzie bronił opuszczonego księstwa w sposób jaki uzna za stosowny. Jedni mocniej inni słabiej, ale opuszczone księstwo nie umiera, a przynajmniej nie łatwo bo patroni na robocie się znają :P

Pytać zawsze można, ale akurat kwestie ile i jak daleko pozostają poza możliwościami patrona do udzielenia informacji.

Patron w świecie odkrywców udzieli każdych informacji o jakich mu wiadomo odnośnie mechaniki gry, odnośnie świata żadnych.
Jesli coś jest nie tak w świecie rycerzy patron będzie interweniował w każdym przypadku, ale tu ostateczne decyzje należą do Bora. Patroni nie wpływają na grę jedynie ją kontrolują.

Post #3, autor: Amras DelMonte
napisany: 24. kwietnia 2011, niedziela, 00:23
brak awatara
W świecie odkrywców de facto Patroni nie grają opuszczonymi księstwami;-) W Ryckach, zapewne wkładają wiecej "sił" w administrację- listy nie sądzę, chyba, zeby tylko księstwo nie wyglądało na "nieaktywne". Czegos takiego w O. nigdy nie zaobserwowałem;-)
O Mapie napewno Ci nie powie- znajomosc rozmiaru mapy czy lokalizacji to sporo;-)

"W świecie odkrywców taki patron chyba mógłby udzielić jakiś ogólnych informacji nie mających wpływ na grę? ".
Może, generalnie będą to wiadomości z turtionala / lub forum. Na wiecej by nie liczył.
Zgaduję, ze wiele też "sposób zadania pytania może zmienić". NP. jesli zapytasz "czy armia y zdobędę osadę x" odpowiedzi raczej nie dostaniesz, natomaist jesli zapytasz "Czy w wypadku szturmu na osade z 40 mieszkańcami, posiadajacymi tylko fosę, siłami 40 ludzi straży przybocznej przewaga jest po Twojej stronie?" sądze, ze Patron by napisał, że "tak", albo "raczej tak, ale znaczenie ma też np. morale".

Post #4, autor: Luty
napisany: 24. kwietnia 2011, niedziela, 02:11
awatar
Amras - nie łudź się :) - Patron nie wypowie się o przewagach, ani o rozkazach jakie trzeba wydać do bitwy ani o sytuacji w świecie. U Odkrywców jest pewien "luz" - bo to swego rodzaju przedszkole. Patron ocenia jaka jest sytuacja i stara się tłumaczyć niuanse mechaniki - ale nie podejmie decyzji za gracza i nie powie mu jak ustawić wojo do bitwy, ani gdzie jest puste źródło = u rycerzy wszelkie takie rozmowy nie mają szans powodzenia, z prostej przyczyny = nadrzędna dewiza patrona to NEUTRALNOŚĆ wobec wszystkich rozgrywających. Patroni starają się nie komentować wszelkich zajść w świecie. Owszem, kiedy księstwo jest opuszczone i nie widać szans aby ktoś przejął schedę, Patron zakasze rękawy i będzie się bronił, ale w rozsądnych granicach - bo jego zadaniem nie jest wygranie świata, a jedynie czuwanie aby zachować jakieś proporcje i równowagi. Patron nie będzie rozbudowywał gospodarki, ale raczej BURZYŁ co się da, aby nowy właściciel nie oszalał ze szczęścia i nadmiaru dobrobytu :) . Generalnie , tak jak wspomniał mularz , Patron jest przedłużonym ramieniem najwyższej sprawiedliwości, kiedy zdarzają się wyjątkowe i zawiłe sytuacje ostateczny głos ma Boro. Wynika z tego też oczywista zależność - Patron ma pewną swobodę i możliwości, ale też jest pod ścisłą kontrolą i ta świadomość mu wystarcza aby nie robić głupot = czyli tak naprawdę, nie psuć gry innym :).

Zauważcie z jakim dystansem Patroni wypowiadają się na koniec świata , unikają wszelkich kategorycznych ocen - a przecież tu i tam widzieli nie jedno :) . Nie dziwcie się też , że mówi się niewiele o światach Odkrywców - bo kto by tam spamiętał tą nieustanną rotację władców i te wszystkie wiochy i te miasta Kordia* co pięć kratek :)

* Kordia - w pewnym świecie miałem takiego pecha, że co odkryłem jakieś miasto to nazywało się Kordia - miałem ich chyba 4, a wredny Patron mularz mi nie chciał zmieniać zbytnio nazw i twierdził, że mam szansę poćwiczyć rozsyłanie transportów we właściwych kierunkach :)

Post #5, autor: Lirasz
napisany: 24. kwietnia 2011, niedziela, 11:51
awatar
Jakiś czas temu czekał mnie szturm na miasto. Miałem dwa pomysły na walkę w zależności od tego, czy obrońca ma schowane łuki dla osadników i uzbroi ich przed bitwą, czy też będą się oni bronić gołymi rękoma.
Niestety w dniu w którym miałem mieć bitwę okazało się, że nie muszę pilnie wyjechać i nie będę mógł zmienić rozkazów w razie czego. A czasu na szukanie zastępcy nie było.

I teraz mam pytanie - czy gdybym napisał wtedy do patrona z prośbą i dokładną instrukcją "jeżeli przed bitwą obrońca powoła nagle łuczników, to czy mógłbyś zmienić rozkazy oddziałom A,B,C na X,Y,Z" to czy patron mógłby to zrobić?

Swoją drogą odnośnie porad co do bitew, to można znaleźć sobie choćby na forum jakiegoś mentora i pytać w razie wątpliwości. Sam tak robię, ale pytań i wątpliwości mam coraz mniej. :)

Post #6, autor: Lomion
napisany: 24. kwietnia 2011, niedziela, 13:18
awatar
Nie mógłby. Pomijając brak możliwości technicznych, to patron może ewentualnie pomóc znaleźć zastępcę, zarządzanie księstwem jest możliwe wyłącznie gdy książę je porzuci.

Post #7, autor: Lirasz
napisany: 24. kwietnia 2011, niedziela, 14:36
awatar
Czyli musiałbym napisać "znajdź mi na jeden wieczór zastępcę, który ustawi bitwę tak i tak"? :P

Post #8, autor: wiliam
napisany: 24. kwietnia 2011, niedziela, 19:08
awatar
Patron może Ci POMÓC znaleźć zastępcę. Praktycznie oznacza to,że może dać wpis na forum, lub popytać pm`kami graczy których zna. Zaś ustawić zastępcę Ty musisz sam, podobnie jak sam musisz wydać dyspozycję zastępcy.

Wyniki od 1 do 8. Przejdź do strony: 1
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: