Opłaty za osady

Komentowana aktualność: Opłaty za osady

Wątek w temacie: Komentarze do aktualności

Wyniki od 181 do 185. Przejdź do strony: 1 ... 8 9 10
Post #181, autor: Valerian
napisany: 20. stycznia 2010, środa, 19:48
awatar
Cytat:
Uważacie, że tak jak na filmikach z Hollywood wszyscy wtedy mieli pełne i bialutkie uzębienie , brali kąpiel 2x dziennie

W Bizancjum tak. Na wykładzie słyszałem fragment kroniki Bizantyjskiej z wczesnego średniowiecza. Nie przytoczę jej dosłownie ale szło to jakoś tak: niedawno gościliśmy frankońskich posłów. Tydzień musieliśmy wietrzyć wszystkie komnaty.

W krajach słowiańskich korzystanie z łaźni w średniowieczu też było dosyć popularne.

Post #182, autor: Czarny
napisany: 20. stycznia 2010, środa, 19:53
awatar
Jeśli chodzi o uniwersalnych żołnierzy, to istnieją jak sądzę już tylko na forum. Specjalizacja zatacza coraz większe kręgi. Jeśli zaś chodzi o żołnierzy Pomorza Gdańskiego w Edurusie, to mieli-piechota: dwie bronie: tarcza/pancerz i włócznia. Tylko nieliczni mieli trzy. Chodziło właśnie o to, by unieść kimś te żarcie.
Każden jeden, który miał duże księstwo potwierdzi, że jest problem.
A pamiętacie Rufus Legatus i tzw. Drogę Życia, którą stosował Mularz? Czyli łańcuch osad bez źródeł biegnący z rdzennych ziem do teatru działań? Ten łańcuszek składał się z kilkudziesięciu wiosek. Codziennie wszyscy ich mieszkańcy! byli powoływani, zabierali żarcie, które wyprodukowali w przeliczeniu żywnieniowym i szli do sąsiedniej osady, gdzie na kolejne przeliczenie żywieniowe byli osadzani. By nic nie kosztować i produkować więcej żarcia.
Świetna zabawa!
Sprawdzało toto się świetnie, ale robota była koszmarna i w dodatku zupełne wypaczenie rzeczywistości.
Teraz problem nadmiaru wiosek jest pozornie rozwiązany, ale w kierunku poprawy aprowizacji nic nie zrobiono. A myślę, że można by spróbować...

Post #183, autor: Luty
napisany: 20. stycznia 2010, środa, 20:22
awatar
nic mi nie wiadomo o rozwiązaniu problemu wiosek :) - moim zdaniem problem wiosek nigdy nie istniał ( hehe) - można go co najwyżej wywołać przez kolejne zmiany - naprawdę wierzycie, że silne księstwo nie postawi łańcucha wiosek jak będzie to potrzebne ? Przecież rozsądniej jest produkować żarcie tam gdzie jest aktualnie potrzebne , za darmo z darmowym transportem , zamiast dziesiątkami produkować wozy i konie i utrzymywać toto zamiast szkolić armię. Budowanie schodów na pietro w parterowej chałupie jest bez sensu :)

Post #184, autor: mularzx
napisany: 20. stycznia 2010, środa, 22:26
awatar
Hehe zawsze mówię, że gra się tak jak przeciwnik pozwala :) Poza tym nie słuchajcie Czarnego bo on się wybiela, grzechy Pomorza są dużo większe niż Świętego Oficjum :)
A tak poza tym każda z proponowanych tu zmian jest co najmniej obosieczna :) wprowadźmy je najlepiej wszystkie razem będzie fajny chaos, ale nie miejcie pretensji o to co sie z niego wyłoni :) Na mój gust będzie to Tyfon :P

Post #185, autor: nieznany
napisany: 30. stycznia 2010, sobota, 21:30

Wyniki od 181 do 185. Przejdź do strony: 1 ... 8 9 10
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: