Najświeższe wątki:
Zasady gry
Osady będą płonąć...
Komentowana aktualność: Osady będą płonąć...
Wątek w temacie: Komentarze do aktualności
Może tytuły bym sobie "odpuścił" - wielkość księstwa łatwiej oszacować niż ludność. W światach w których grałem nie miałem problemu z przybliżaniem wielkości obszaru księstw.
Post #42, autor:
jedidia
napisany: 23. czerwca 2010, środa, 17:25
zmieniany przez autora, 23. czerwca 2010, 17:27
napisany: 23. czerwca 2010, środa, 17:25
zmieniany przez autora, 23. czerwca 2010, 17:27
Tytuły to średniowiecze Laarkana:) Co do jawności-tytuł moze pojawiać sie automatycznie i sugerować przybliżoną liczbę osad-jak przy statusie doświadczenia wojów...
Ten pomysł nic nie zmienia niestety. Jedi, ja popieram poglad ze powinno wygrac ksiestwo najsilniejsze militarnie, ale Twoj pomysł tego nie wprowadza. Masz uraz po ID, to chcesz zmienic cos. Słusznie, lecz Twoj pomysł nie eliminuje dyskusji na koniec swiata kto byl lepszy, bo można miec wiecej zrodel ale nie silniejsze ksiestwo od przeciwika.
owszem, ale moim zdaniem to 14 dniowe vacatio legis mogłoby temu zaradzić. w tym momęcie księstwo słabe zaatakowane przez sąsiadów nie utrzymałoby tych źródeł.
dokładnie jak [42] - wieści ze świata nie podają wogóle liczby oczek do zdobycia ALE pojawia się status władcy = tutaj trzeba by stworzyć jakiś sensowny "ranking" - to naprawdę było by ciekawe - no i te listy barona do księcia czystej krwi oraz riposta cesarza :) - a lennik nie jest już byle kim bo odgrywa znaczącą rolę i jest skarbem seniora :)
Adam - no ale czego ty chcesz , aby pretendenci siłowali się na rękę ?
moim zdaniem ta propozycja z 14 dniowym "okresem próbnym" prawie nie różni się od mojej zaproponowanej dawno temu, zaraz po tym jak Jedik się wpienił. Z kropelkami jednak 100% poparcia. Pamiętaj Adam #43, że teraz wojna to zmian w populacji po jednej bitwie o jakieś 1000 ludzików, a na kropelki by nie miała wpływu.
Co do tytułów - rewelacja. Tyle, że ja bym dał margines... np. od-do osadek Król, niżej książę itd. Cesarzem byłby np. koleś co miałby dwa razy więcej od pierwszego;-) niezależnie od ilości.
Co do tytułów - rewelacja. Tyle, że ja bym dał margines... np. od-do osadek Król, niżej książę itd. Cesarzem byłby np. koleś co miałby dwa razy więcej od pierwszego;-) niezależnie od ilości.
Post #48, autor:
pawlo77
napisany: 23. czerwca 2010, środa, 19:48
zmieniany przez autora, 23. czerwca 2010, 19:49
napisany: 23. czerwca 2010, środa, 19:48
zmieniany przez autora, 23. czerwca 2010, 19:49
Dal mnie wprowadzenie tytułów to miód dla klimatu taki król z góry by beształ byle barona:)
baronami mogli by być np wasale książęta to księstwa małe królowie to już średnia klasa a cesarz to już czołówka ograniczona do 1 góra 2 księstwa
baronami mogli by być np wasale książęta to księstwa małe królowie to już średnia klasa a cesarz to już czołówka ograniczona do 1 góra 2 księstwa
Zdobycie 50% oczek + 1 to pomysł genialny, popieram go swymi obiema rękami. System tytułów to już inna sprawa, bo jak ktoś gra takim Mieszkiem, to nie moze byc hrabia. Jest napisane, ze gra jest w realiach średniowiecza, a nie średniowiecza Europy zachodniej.
Druga sprawa, Jedi, nie doceniasz sily militarnej Mieszka (pierwszego oczywiscie), nieźle swego czasu nabruździł Sasom czy Brandenburgii, a gdyby rozwinęło się coś takiego jak słowiańska Solidarność i Mieszko współdziała by ze związkiem Wielecki, dziś moglibyśmy graniczyć od zachodu z Danią i Bawarią.
Druga sprawa, Jedi, nie doceniasz sily militarnej Mieszka (pierwszego oczywiscie), nieźle swego czasu nabruździł Sasom czy Brandenburgii, a gdyby rozwinęło się coś takiego jak słowiańska Solidarność i Mieszko współdziała by ze związkiem Wielecki, dziś moglibyśmy graniczyć od zachodu z Danią i Bawarią.
Tytuł startowy nie może być baronem, skoro gramy 'księstwami' na starcie. Chyba, że będziemy startowali od kasztelana, potem wojewoda, następnie książę, wielki książę, król i cesarz. Ale jakby, cesarz mi się od razu z hegemonią kojarzy. Dwóch cesarzy to już tłum. No i wreszcie opłacałoby się mieć wasali. Co do tych wasali, co byście powiedzieli, gdyby wojska lennikow i seniora mogly brac udzial w tej samej bitwie?
Post #51, autor:
jedidia
napisany: 23. czerwca 2010, środa, 20:25
zmieniany przez autora, 23. czerwca 2010, 20:39
napisany: 23. czerwca 2010, środa, 20:25
zmieniany przez autora, 23. czerwca 2010, 20:39
Adamie-właśnie dziś pomyslałem że coś sie długo nie odzywasz:) ALe się nie pomyliłem, że się odezwiesz:)
Adamie-nie zgadzam sie że powinno wygrać księstwo z najsilniejszą armią. Nawet w lav I to nie przeszło i wszyscy pamietamy problem "niezniszczalnych armii".
Nie o to chodzi. Hegemon to nie tylko koleś z najsilniejszą armią ale z księstwem najsilniejszym.
Księstwo najsilniejsze w gospodarce i w armii zdoła zdobyć i utrzymać te 51% oczek.
Wg mnie ten pomysł o niebo lepiej zapewnia że w grze 2 opcje- hodowlana i militarna będzie mozna realizować. Tzn. nawet jak ktos sie uprze zeby nahodować te 50% populacji świata wcale nie skresli to kolesia z silną armią. A dzisiaj skreśla. Po prostu trza będzie albo wziąc ten przyrost, albo armię, albo to i to i przekuc to na posiadanie. Wg mnie ta nowa zasada sprawie że pakiety na nowo odżyją.
A głównie to sobie wyobraźcie- takie zasady sprawią że klimatu nie trza bedzie sztucznie pompować -klimat po prostu będzie..... Bo ten króliczek do gonienia-51% oczek sprawi że świat będzie wybuchowy od początku do końca.... A jawność stanu posiadania-to bardzo ważne- nie pozwoli aby Hegemon wyskoczył jak pandora z puszki. Hegemon musi udowodnić swoja wartośc. Który historyczny władca świata zdobył dominium na zasadzie "cichego Jasia"? Aleksander, Cezar a może Dzyngis?
Nie, każdy Hegemon musiał nie tylko zdobyć hegemonie ale ją obronić . Stąd te 14 dni- nie pamiętam już Twej propozycji Pablo ale zapewne podświadomie ją zerżnęłam od Ciebie:) Chwała Ci za to:)
Cesarz był cesarzem właśnie z powodu rozgłosu i poważania. W lav opłacalna jest taktyka na "niewidzialnego" ale to mija się z klimatem średniowiecza. Chcesz być Hegemonem to udowodnij to na ubitym polu a nie kryjąc się po kątach.
Adamie-nie zgadzam sie że powinno wygrać księstwo z najsilniejszą armią. Nawet w lav I to nie przeszło i wszyscy pamietamy problem "niezniszczalnych armii".
Nie o to chodzi. Hegemon to nie tylko koleś z najsilniejszą armią ale z księstwem najsilniejszym.
Księstwo najsilniejsze w gospodarce i w armii zdoła zdobyć i utrzymać te 51% oczek.
Wg mnie ten pomysł o niebo lepiej zapewnia że w grze 2 opcje- hodowlana i militarna będzie mozna realizować. Tzn. nawet jak ktos sie uprze zeby nahodować te 50% populacji świata wcale nie skresli to kolesia z silną armią. A dzisiaj skreśla. Po prostu trza będzie albo wziąc ten przyrost, albo armię, albo to i to i przekuc to na posiadanie. Wg mnie ta nowa zasada sprawie że pakiety na nowo odżyją.
A głównie to sobie wyobraźcie- takie zasady sprawią że klimatu nie trza bedzie sztucznie pompować -klimat po prostu będzie..... Bo ten króliczek do gonienia-51% oczek sprawi że świat będzie wybuchowy od początku do końca.... A jawność stanu posiadania-to bardzo ważne- nie pozwoli aby Hegemon wyskoczył jak pandora z puszki. Hegemon musi udowodnić swoja wartośc. Który historyczny władca świata zdobył dominium na zasadzie "cichego Jasia"? Aleksander, Cezar a może Dzyngis?
Nie, każdy Hegemon musiał nie tylko zdobyć hegemonie ale ją obronić . Stąd te 14 dni- nie pamiętam już Twej propozycji Pablo ale zapewne podświadomie ją zerżnęłam od Ciebie:) Chwała Ci za to:)
Cesarz był cesarzem właśnie z powodu rozgłosu i poważania. W lav opłacalna jest taktyka na "niewidzialnego" ale to mija się z klimatem średniowiecza. Chcesz być Hegemonem to udowodnij to na ubitym polu a nie kryjąc się po kątach.
Jedi błysnął geniuszem! Pomysł z oczkami i tytułami popieram wszystkimi rękami!!
Popieram pomysł z tytułami i osadami
A co by to było za piękne, gdyby dodać do tego wszystkiego postać władcy, który swą obecnością wśród wojsk podnosiłby ich morale o parę punktów, choć gdyby zginął to i morale by spadało o połowę na dłuższy lub krótszy czas ?
Tak i żeby leczył choroby dotknięciem dłoni i miał złamany miecz, który przekuto na nowo...
Gram od niedawna, ale też widzę głęboki sens propozycji Jediego co do oczek. Co do tytułów, mam zdanie jak Pablo Larmo [47]. Świetna jest też propozycja, żeby wasale liczyli się do wygranej i brali udział w bitwach. Dopiero TO jest średniowiecze.
Rozumiem też Valeriana, sam kocham polskie średniowiecze bardziej niż zachodnie - pomysł jest prosty - dwa równorzędne zestawy tytułów:
np.
baron - kasztelan
hrabia - wojewoda
a potem już książę, ew. wielki książę, król i cesarz - moim zdaniem tytuł zastrzeżony dla tego dwutygodniowego pretendenta.
Można też zrobić osobne tytuły dla świata islamu, stepowych koczowników itp.
Rozumiem też Valeriana, sam kocham polskie średniowiecze bardziej niż zachodnie - pomysł jest prosty - dwa równorzędne zestawy tytułów:
np.
baron - kasztelan
hrabia - wojewoda
a potem już książę, ew. wielki książę, król i cesarz - moim zdaniem tytuł zastrzeżony dla tego dwutygodniowego pretendenta.
Można też zrobić osobne tytuły dla świata islamu, stepowych koczowników itp.
Post #57, autor:
jedidia
napisany: 23. czerwca 2010, środa, 21:30
zmieniany przez autora, 23. czerwca 2010, 21:41
napisany: 23. czerwca 2010, środa, 21:30
zmieniany przez autora, 23. czerwca 2010, 21:41
Co do armii -wasali -to nie przejdzie ze zrozumiałych względów. Po prostu juz było i rodziło wiele problemów. Jak ktoś jest masohistą i chciałby grzebać w zamierzchłej historii lav znajdzie odpowiedź. Wasal może wspierać swą armią przecież równolegle. Poza tym jego oczka to juz duze wsparcie.
Inna sprawa że z wasalami to raczej 75% oczek trza by uzbierać...Bo indywidualność to jednak rdzeń lav.
Co do wasali to 2 uwagi:
-nie pamiętam już jak jest teraz ale jak obserwuję to raczej martwa instytucja. Z wielu względów. A może by tak zrobić że na jak składam hołd to przez miesiąc nie mogę go wypowiedzieć?
- wasalstwo w lav nie powinno być sposobem na promowanie kogoś na Hegemona ale raczej ratunkiem dla słabszych księstw. Powiedzmy w jakiejś konfiguracji nie mam szans. Popieram inne ksiestwo. ono daje mi spokój a samo ma za chwile problemy z innymi. Ja zaś mam miesiąc czasu żeby wymysleć co dalej. Np. poprzeć inne silne ksiestwo w zamian za jego atak na naszego suwerena...
Inna sprawa że z wasalami to raczej 75% oczek trza by uzbierać...Bo indywidualność to jednak rdzeń lav.
Co do wasali to 2 uwagi:
-nie pamiętam już jak jest teraz ale jak obserwuję to raczej martwa instytucja. Z wielu względów. A może by tak zrobić że na jak składam hołd to przez miesiąc nie mogę go wypowiedzieć?
- wasalstwo w lav nie powinno być sposobem na promowanie kogoś na Hegemona ale raczej ratunkiem dla słabszych księstw. Powiedzmy w jakiejś konfiguracji nie mam szans. Popieram inne ksiestwo. ono daje mi spokój a samo ma za chwile problemy z innymi. Ja zaś mam miesiąc czasu żeby wymysleć co dalej. Np. poprzeć inne silne ksiestwo w zamian za jego atak na naszego suwerena...
[55]
Takiego dostawałby tylko zwycięzca poprzedniego świata. I dwóch hobbitów w zestawie.
Takiego dostawałby tylko zwycięzca poprzedniego świata. I dwóch hobbitów w zestawie.
Zdaje się, że było inaczej, że każdy władca mógł się dołączyć do każdej bitwy. A mi chodzi tylko o wasali. Wówczas wasal stanie sie skarbem cenniejszym niz zloto.
Aktualne poparcie
1.Jedidia
2.Lechita
3.Wortigem
4.pawlo77
5. Aguirre?
6.Kronos
7.Hejtar
8.Luty
9.Larkana
10.Chudy Loco
11.Valerian
12.Pablo Larmo
13.Eryk
14.Loti
15.William
16. Fran IV
projekt zmiany pkt 5 Działu III Regulaminu gry:
Świat zostaje zakończony w momencie, gdy któryś władca spełnia dwa warunki:
a. zdobył 51 % osad położonych w dogodnej lokalizacji
b. przez 14 dni utrzymał te 51%.
lub
a.wraz z wasalami kontroluje 75% osad położonych w dogodnej lokalizacji
b.przez 14 dni utrzymał kontrolę nad tymi 75%.
1.Jedidia
2.Lechita
3.Wortigem
4.pawlo77
5. Aguirre?
6.Kronos
7.Hejtar
8.Luty
9.Larkana
10.Chudy Loco
11.Valerian
12.Pablo Larmo
13.Eryk
14.Loti
15.William
16. Fran IV
projekt zmiany pkt 5 Działu III Regulaminu gry:
Cytat:
Świat zostaje zakończony w momencie, gdy któryś władca spełnia dwa warunki:
a. zdobył 51 % osad położonych w dogodnej lokalizacji
b. przez 14 dni utrzymał te 51%.
lub
a.wraz z wasalami kontroluje 75% osad położonych w dogodnej lokalizacji
b.przez 14 dni utrzymał kontrolę nad tymi 75%.
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.