Pakiety startowe

Wątek w temacie: Dla początkujących

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3 ... 7
Post #1, autor: Tommy
napisany: 20. września 2006, środa, 22:59
awatar
Niedługo start gry a ja ciagle zastanawiam sie nad wyborem pakietu startowego :)
W związku z tym mam pytanie do Was, głównie do bardziej zaawansowanych graczy, majacych juz pewne doświadczenie w tej grze.
Jakie sa wasze opinie na temat tych pakietów? Ich plusy i minusy? Oraz które jest dobry na w miare sprawny i szybki rozwój ja początku a który za to w późniejszym etapie byłby jednak lepszy?
Słyszałem,że górniczy, bo bez żelaza na zaawansowanych etapach gry jest dosyc ciezko? Lub nawet niemożliwie?

Ja za krótko gram, by sie w tym juz dobrze orientować. A nie ma to jak doświadczenie starych graczy :)

Post #2, autor: Adam
napisany: 21. września 2006, czwartek, 00:29
awatar
Tak naprawde wszystko zależy od tego co kto lubi... wezmiesz górala masz rude i kamien pod dostatkiem, ale wcale nie jest powiedziane ze nie bedzie problemów z weglem, weźmiesz jeźdzców masz konie, za to problem z sórowcami i spore wydatki... mysliwy duzo drewna.. pomysl jaki jednostki chiałbyś mieć, wojsko jak uzbrojone... a potem zobacz który pakiet najbardziej do tego pasuje

Post #3, autor: jedidia
napisany: 21. września 2006, czwartek, 02:38
awatar
konny, konny uber ales-ale jedynie dla twardzieli..

Post #4, autor: Tommy
napisany: 21. września 2006, czwartek, 02:49
awatar
Dla twardzieli? hmm to chyba nie dla mnie ;)

Post #5, autor: Hadrian
napisany: 21. września 2006, czwartek, 07:43
awatar
Na pierwszy raz polecam rolnika. Początkujący gracz grający góralem ma zwykle krótką karierę.

Post #6, autor: von bati
napisany: 21. września 2006, czwartek, 09:01
zmieniany przez autora, 21. września 2006, 09:03
awatar
Konny nie jest dla twardzieli ale dla ludzi grających bardzo ale to bardzo ofensywnie. To pakiet którym się tak sobie broni ale ma się przewage własnie w ataku, więc jesli nie zamierzasz sadzić tulipanów przez 6 miesięcy gry to to jest pakiet dla ciebie.... ale dla nowego gracza który nie dokońca zna realia gry to najbezpiecziejszy jest własnie rolnik... jest najbardziej uniwersalny i możesz z niego się rozwinąć praktycznie w każdym kierunku jak załapiesz co i jak. Ale pamietaj że i tak najważniejsza jest dyplomacja... to jest absolutna podstawa w tej grze, bez tego nie masz szas.

Post #7, autor: Adam
napisany: 21. września 2006, czwartek, 09:13
zmieniany przez autora, 21. września 2006, 09:14
awatar
Osobiście zamiast rolnika polecał bym na start mysliwego, troche mniej ludzi... ale za to mase drewna i skór.... nie napalaj sie wtedy na broń żelazną... lepiej wyjść z załozenia łuk dla każdego:) (każdego osadnika i wojaka) ... bez problemu to zrobisz.... ten pakiet, problemy z kamieniem ma tekie same jak rolnik, ale za to drewna ma wbród.. bardzo wygodny... polecam na początek... sam nim sie bawie w testowym... aktualnie ma on jeszcze jeden bonus.. dużo włóczni:)

Post #8, autor: von bati
napisany: 21. września 2006, czwartek, 09:16
zmieniany przez autora, 21. września 2006, 09:18
awatar
Dokładnie, tez o nim myślałem, tyle że odstawać będziesz populacyjnie, w lesie sa większe problemy z zywnością, zamiast irygacji stawiasz mysliwych a to jest już drogi interes (8t na tydzień zamiast 4t no i surowce na budowe, zwłaszcza kamień)... dlatego dla nowego własnie najlepszy jest rolnik, jest taki według mnie obojnaczy;P niczego nie ma zaduzo ani za mało... w sam raz

Post #9, autor: Hadrian
napisany: 21. września 2006, czwartek, 09:35
awatar
Rolnik ma łatwość produkcji żywności, a co za tym idzie może wygospodarować sporo rąk do pracy w innych zawodach - drwale, kamieniarze i w efekcie nie brakuje mu aż tak bardzo surowców jak mogłoby się wydawać. Myśliwy jak nie ma w pobliżu góry do wydobywania kamienia to naprawde ma kiepsko. Bez świątyni szybko zostanie w tyle jeśli chodzi o ilość ludności.

Post #10, autor: von bati
napisany: 21. września 2006, czwartek, 10:03
awatar
chata myśliwego 8 kamienia.... czyli coś 2 tygodnie pracy 10 kamieniarzy w lesie, poprawcie jesli się myle...

Post #11, autor: Adam
napisany: 21. września 2006, czwartek, 10:07
awatar
Tak 2 tygodnie, na tydzien produkują dokładnie 4,2

Post #12, autor: von bati
napisany: 21. września 2006, czwartek, 10:17
zmieniany przez autora, 21. września 2006, 10:22
awatar
czyli to daje duży problem z kamieniem, bo większość kamienia pójdzie właśnie na rozwój populacji (wzrost produkcji żywności).... dlatego mówię, cos za coś.... bynajmniej nie krytykuje tego ale tylko uświadamiam młodego kolegę, myśliwy to fajny pakiet ale trzeba UMIEĆ nim grać.... dlatego po raz trzeci i ostatni polecam rolnika

Ja się ciągle waham pomiędzy góralem a leśnikiem, chyba rzucę monetą bo według mnie to sa dwa równorzędne pakiety i każdy z nich mnie kusi ;P

Post #13, autor: Katarzyna
napisany: 21. września 2006, czwartek, 11:41
awatar
góral jest ok, jak będziesz miał spokojnych sąsiadów - jeśli nie - to masz przegwizdane...
rolnik daje największe możliwości oczywiście jak dobrze ustawisz podatki i nie zaczniesz budowy od zbrojowni... :) przewaga liczebna jeśli będzie sie powiększać to i przewaga kasy, broni podstawowej itd...

najważniejszą rzeczą jednak jest sąsiedztwo... :) jeśli trafisz na napaleńca to żaden pakiet cię nie ochroni.. :) nawet jak go obijesz to zostaniesz z tyłu za innymi...

pozostaje mi życzyć tylko spokojnych sąsiadów!

Post #14, autor: Hadrian
napisany: 21. września 2006, czwartek, 12:12
zmieniany przez autora, 21. września 2006, 12:13
awatar
Z tym napeleńcem to nie jest tak do końca. Z moich obserwacji wynika, że właśnie najbardziej zyskowne mogą być wojny w początkowym okresie gry. Później jak każdy jest przygotowany na wojne to na wojnach raczej się traci, a zysk jest tylko jeśli chodzi o exp.
Więc jeśli napelańca ktoś szybko pokona to może stać się potęgą.

Post #15, autor: Aguirre
napisany: 21. września 2006, czwartek, 12:27
awatar
Ja uważam że pakiety są coraz lepiej zbilansowane, dają podobny rachunek mocnych i słabych stron. W największej mierze o sukcesach księcia decydują jego zdolności dyplomatyczne, a nie pakiet który wybiera. Jak to kiedyś dowcipnie podsumował Bati: "zawsze najsilniejszy wydaje się pakiet którym gra przeciwnik". Najlepiej po kolei próbować różnych pakietów, to jest trochę tak jakby grać w 4 różne gry

Post #16, autor: nieznany
napisany: 21. września 2006, czwartek, 15:03
Post przeniesiony do wątku: http://www.laventhar.org/forum.html?watek=201

Post #17, autor: nieznany
napisany: 21. września 2006, czwartek, 15:32

Post #18, autor: nieznany
napisany: 21. września 2006, czwartek, 15:39

Post #19, autor: Boro
napisany: 21. września 2006, czwartek, 21:53
awatar
Biorąc pod uwagę aktualny rozkład preferencji w pakietach... proszę wziąć pod uwagę, że konny dwukrotnie szybciej może odkryć mapę, dwukrotnie szybciej transpotować towar, a przy ewentualnym starciu ma niebagatelną przewagę przy szarży. Ja bym nie lekceważył tego pakietu... szczególnie że na początku z reguły nie ma się kłopotów finansowych (mała armia, mało budynków).

Post #20, autor: wiliam
napisany: 21. września 2006, czwartek, 22:57
zmieniany przez autora, 21. września 2006, 23:01
awatar
Bardzo miło mieć konie ale przychód finansowy to tygodniowo jedynie 42 (po wybudowaniu świątyni i tawerny prawie go w ogóle nie ma). Stajnia niewiele daje bo nie ma pieniędzy na hodowle koni a strasznie drogo kosztuje, surowce są ciężko dostępne (w testowym 2 tygodnie szukałem lasu). A na dokładkę na starcie mało wojska, ludności i także talarów nie za dużo.

Nie ma co ciężkie jest zycie na stepie, to i niewielu władców tam ciągnie (ciekawe skąd konie weźmiemy :) .

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3 ... 7
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: