Najświeższe wątki:
Zasady gry
Patroni - ciąg dalszy
Komentowana aktualność: Patroni - ciąg dalszy
Wątek w temacie: Komentarze do aktualności
Jako że popadło mi się zostać patronem tego nowego świata to wedle najnowszej mody może przedstawie swoje CV;)
- Pierwszy świat, Propero Spoliatio, wtopa:)
- Drugi świat, Macelarius Mactabilis, uznałem wyższość Jediego, czyli wtopa:)
- kolejne, Pluster Longaminus wtopa, Denuo Spes wtopa,
- tak jakoś w międzyczasie zostałem patronem Rufus Legatus, ponieważ Boro mnie nie zdjął więc uznaję że sukces:)
- obecnie pogrywam w Anima Solidus, jak będą wyniki to się pochwalę;)
To tyle w kwestii CV, a przechodząc do meritum to proponuję wszystkim nudzącym się nudziarzom z forum konkurs na ciekawe nazwy księstw i imiona (albo lepiej przydomki) władców. Nie mam do tego talentu, ale wiem że wielu z was ma:) skoro mam być patronem to chciałbym aby ten świat był tak klimatyczny jak się da
Zastrzegam sobie prawo do wywalania do spamu całego spamu z tego wątku:)
I jeszcze jedno, zapisywać się i nie rezygnować, bo niewielu brakuje do startu;)
- Pierwszy świat, Propero Spoliatio, wtopa:)
- Drugi świat, Macelarius Mactabilis, uznałem wyższość Jediego, czyli wtopa:)
- kolejne, Pluster Longaminus wtopa, Denuo Spes wtopa,
- tak jakoś w międzyczasie zostałem patronem Rufus Legatus, ponieważ Boro mnie nie zdjął więc uznaję że sukces:)
- obecnie pogrywam w Anima Solidus, jak będą wyniki to się pochwalę;)
To tyle w kwestii CV, a przechodząc do meritum to proponuję wszystkim nudzącym się nudziarzom z forum konkurs na ciekawe nazwy księstw i imiona (albo lepiej przydomki) władców. Nie mam do tego talentu, ale wiem że wielu z was ma:) skoro mam być patronem to chciałbym aby ten świat był tak klimatyczny jak się da
Zastrzegam sobie prawo do wywalania do spamu całego spamu z tego wątku:)
I jeszcze jedno, zapisywać się i nie rezygnować, bo niewielu brakuje do startu;)
Post przeniesiony do wątku: http://www.laventhar.org/forum/watek/(...)post2059
Post #3, autor:
Boro
napisany: 5. lutego 2009, czwartek, 13:33
zmieniany przez autora, 5. lutego 2009, 13:33
napisany: 5. lutego 2009, czwartek, 13:33
zmieniany przez autora, 5. lutego 2009, 13:33
Cytat:
to wedle najnowszej mody może przedstawie swoje CV
Mocne :)
Ten to przynajmniej otwarcie przyznaje że wtopił ;)
Bez urazy do kogokolwiek ;)
Bez urazy do kogokolwiek ;)
Moja propozycja - klany japońskie.
A tutaj pełny wykaz. Do wyboru, do koloru.
http://en.wikipedia.org/wiki/Category(...)se_clans
A tutaj pełny wykaz. Do wyboru, do koloru.
http://en.wikipedia.org/wiki/Category(...)se_clans
może to trochę niezbyt średniowiecznie:
1. ksiaże wiśniowiecki - Polska-dzielnica Ukraina
2. chmielnicki - wolni kozacy
3. hetman potocki - polska -dzielnica korona
4. tuhaj-bej -chanat
5. imperium osmańskie
6. księstwo moskiewskie
7. elektor pruski
8. królestwo szwecji (infanty)
9. książe Radziwill -Polska dzielnica Litwa
10. hospodar mołdawski MOłdawia
11. królestwo węgier
----
1. ksiaże wiśniowiecki - Polska-dzielnica Ukraina
2. chmielnicki - wolni kozacy
3. hetman potocki - polska -dzielnica korona
4. tuhaj-bej -chanat
5. imperium osmańskie
6. księstwo moskiewskie
7. elektor pruski
8. królestwo szwecji (infanty)
9. książe Radziwill -Polska dzielnica Litwa
10. hospodar mołdawski MOłdawia
11. królestwo węgier
----
To ja proponuje póki co plemiona słowiańskie
Słowianie zachodni
* Obodrzyce
* Pomorzanie
* Wieleci
* Polanie
* Mazowszanie
* Serbowie
* Łużyczanie
* Ślężanie
* Wiślanie
* Czesi
* Morawianie
* Słowacy
* Wołosi
Słowianie wschodni
* Słowienie
* Krywicze
* Wiatycze
* Dregowicze
* Radymicze
* Siewierzanie
* Wołynianie
* Drewlanie
* Polanie
* Ulicze
Słowianie południowi
* Słoweńcy
* Chorwaci
* Serbowie
A imiona to już kwestia dobrej woli patrona bo można ich znaleźć w sieci od groma.
Słowianie zachodni
* Obodrzyce
* Pomorzanie
* Wieleci
* Polanie
* Mazowszanie
* Serbowie
* Łużyczanie
* Ślężanie
* Wiślanie
* Czesi
* Morawianie
* Słowacy
* Wołosi
Słowianie wschodni
* Słowienie
* Krywicze
* Wiatycze
* Dregowicze
* Radymicze
* Siewierzanie
* Wołynianie
* Drewlanie
* Polanie
* Ulicze
Słowianie południowi
* Słoweńcy
* Chorwaci
* Serbowie
A imiona to już kwestia dobrej woli patrona bo można ich znaleźć w sieci od groma.
Słowianie byli by najbardziej ok w 1000 roku jeszcze tych plemion było masa i nazwy swojskie imion piękne:)
też wolałbym Słowian
heh w ogóle mi po głowie chodziło nawet takie cóś, by ich rozmieścić na mapie tak jak było we wczesnośredniowiecznej europie czyli: Na zachodzie mapy Wieleci itp. Na wschodzie Wołynianie, i analogicznie obsadzić południe. Ale to tylko taki pomysł co się urodził w mej pustej łepetynie.
Beregond Z Lasu: takie coś dałoby się zrobić (gdyby się gracze zgodzili) - tyle, że z góry byłoby wiadomo w której części świata się znajdujesz - a ta (początkowa) niewiedza ma swój urok, bo zmusza graczy do tego, by grać elastycznie zamiast z góry się nastawiać, że jest się w środku, na brzegu, czy w rogu świata :)
btw - byłoby moim zdaniem milej, gdyby światy były mniej kanciaste - tzn. by skrajne wybrzeże było na tyle nieregularne, tak aby nie tak łatwo było zgadnąć, że to jest kraniec świata :)
np. wyobrażam sobie taki świat w kształcie croissant'a :D
btw - byłoby moim zdaniem milej, gdyby światy były mniej kanciaste - tzn. by skrajne wybrzeże było na tyle nieregularne, tak aby nie tak łatwo było zgadnąć, że to jest kraniec świata :)
Heh... ale gracze mogli by być np. losowani do księstw;D Wtedy wiedzieli by np tylko tyle że są gdzieś na południu, a określenie gdzie dokładnie leży w ich interesie.
Cytat:
A może pączek angielski :P
I rozmieszczenie mniej więcej w równych odstępach. Każdy miałby po 2 sąsiadów. A nie tak jak teraz - jeden siedzi w środku mapy i ma 6 sąsiadów, a inny na półwyspie i ma jednego sąsiada.
Pączek angielski to chyba mniej formalna nazwa na proponowanego wcześniej torusa :)
Jak również donut'a albo bardziej z polska donata.
Lomion:
Tylko torus jest idealny w swoim kształcie, a pączek angielski raczej nie.
Tylko torus jest idealny w swoim kształcie, a pączek angielski raczej nie.
Mam pytanie... Czy patron "widzi" wszystko w świecie, czy tylko listy, ruchy i mapę? Bo jak widzi wszystko, to czy nie jest tak, że może uczyć się na strategiach decyzjach itd. innych graczy?
Zazwyczaj patronami zostaja gracze ktorzy juz jednak maja duze doswiadczenie ;) I raczej nie ma gotowego przepisu. To moze kolorowo wygladac jak sobie ogladasz jako Patron, ale w praktyce musisz sie dostosowac do sytuacji, i po drugie wiesz bardzo malo ;) I niewiele z tego to informacje pewne w 100% ;]
Post #19, autor:
jedidia
napisany: 14. listopada 2009, sobota, 21:33
zmieniany przez autora, 14. listopada 2009, 22:10
napisany: 14. listopada 2009, sobota, 21:33
zmieniany przez autora, 14. listopada 2009, 22:10
Pablo Larmo -patron to męcząca i pracochłonna fucha. Owszem-podpatrzysz to i owo, ale wg mnie wystarczy grac aktywnie w jakimś świecie- nie dac sie zbyt szybko zabić i więcej z tego sie nauczysz niz z Patronowania.
Osobiście na patronowaniu nic się nie nauczyłem :) oprócz tego, że nie można się poddawać :P. Każda widziana duża bitwa podnosi pewnie doświadczenie, ale o ile - 0,1%? Poza tym pozostaje pytanie kto inny będzie patronował? Większość problemów rozwiązują patroni, to z czym sobie nie radzą przekazują Borowi. Gdyby Boro miał robić wszystko, system byłby wyjątkowo niewydolny, albo wyjątkowo drogi bo musiałby robić wszystko.
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.