Najświeższe wątki:
Zasady gry
Pomysł na propozycje zmian
Wątek w temacie: Zasady gry
Słuchajcie, tak się zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że mogłoby powstać jedno miejsce w którym można by zgłaszać propozycje wprowadzenia zmian do gry,
można by stworzyć taka listę proponowanych zmian z podziałem na stopnie trudności w implementacji (tutaj to już chyba Boro musiałby się wypowiedzieć (np: łatwe, średnio-trudne i trudne) i może zrobienie jakiejś ankiety na ten temat,
co wy na to?
można by stworzyć taka listę proponowanych zmian z podziałem na stopnie trudności w implementacji (tutaj to już chyba Boro musiałby się wypowiedzieć (np: łatwe, średnio-trudne i trudne) i może zrobienie jakiejś ankiety na ten temat,
co wy na to?
Proponuje też podać numer konta na które będziemy wpłacać datki aby Boro jakiegoś studenciaka wziął aby mu skrypt napisał, bo sam nie ma czasu :D
A pomysł fajny, tyle że już kilka takich wątków jest :D
A pomysł fajny, tyle że już kilka takich wątków jest :D
Wykłócać się o swoje racje i pomysły możemy wszak w każdym wątku bo przecież bez przerwy to robimy :) nie zwracając zresztą zbytniej uwagi na temat wątku :P. A jedyna lista zmian jest w głowie Bora i innej nie będzie... taki już nasz los biednych konsumentów :D
No chyba że znalazł by się inwestor. Bo z tego co pamiętam, to Boro pisał, że zmian to może i by trochę wprowadził ale nie ma czasu. Poza tym to pozbawiłoby go to tlenu, czyli naszego biadolenia :) Ale wtedy moglibyśmy pomścić na czym świat stoi, że źle wprowadzone albo, że co innego chcieliśmy :)
Już teraz jest niezły chaos - a wrzucając do jednego miejsca wszystkie zmiany to tylko by się pogorszyło sprawę :D
Acz ja bym rozdzielił dwie rzeczy:
1) można fantazjować i dyskutować o zmianach, które wiadomo-że-wprowadzone-nie-będą, czy proponować rewolucjonizować grę albo nawet proponować drobne zmiany w mechanice gry, które mają poprawić jakieś błędy, czy urealnić grę..
2) ale czymś zupełnie innym są takie propozycje, które nie dotykają mechaniki gry, a jedynie interfejsu - mają za zadanie polepszyć zarządzania księstwem.
Jak np:
http://www.laventhar.org/forum/watek/(...)801.html
http://www.laventhar.org/forum/watek/(...)792.html
http://www.laventhar.org/forum/watek/(...)776.html
Acz ja bym rozdzielił dwie rzeczy:
1) można fantazjować i dyskutować o zmianach, które wiadomo-że-wprowadzone-nie-będą, czy proponować rewolucjonizować grę albo nawet proponować drobne zmiany w mechanice gry, które mają poprawić jakieś błędy, czy urealnić grę..
2) ale czymś zupełnie innym są takie propozycje, które nie dotykają mechaniki gry, a jedynie interfejsu - mają za zadanie polepszyć zarządzania księstwem.
Jak np:
http://www.laventhar.org/forum/watek/(...)801.html
http://www.laventhar.org/forum/watek/(...)792.html
http://www.laventhar.org/forum/watek/(...)776.html
nie chodzi mi o wrzucenie wszystkiego co dotyczy zmian w jeden topic, bo rzeczywiście byłby chaos, ale o zebranie kilku (kilkunastu) propozycji w jakimś tam kształcie, zrobienie listy, przedstawienia mozliwości implementacji, ewentualnie jakiejś ankiety wśród nas i w przypadku akceptacji przewidywanego czasu wprowadzenia. (chodziło mi mniej więcej o to)
[6] Ah, to źle Cię zrozumiałem - jeśli chodziłoby o wybranie takich propozycji, które w miarę kupy się trzymają - by je jakoś zebrać już razem etc. to sądzę, że mogłoby mieć to sens - acz wymagałoby trochę pracy, trzebaby powertować starsze tematy, tak tak to jest do zrobienia.
Mi się tymczasowo nie chce :P
Mi się tymczasowo nie chce :P
Post #8, autor:
Wortigern
napisany: 27. listopada 2008, czwartek, 14:50
zmieniany przez autora, 27. listopada 2008, 22:13
napisany: 27. listopada 2008, czwartek, 14:50
zmieniany przez autora, 27. listopada 2008, 22:13
Na pierwszym miejscu tej listy umieściłbym nieśmiertelne łodzie Batiego. :P
sorki, za ten niedorobiony post, coś mi zjadło początek, a ja tego nie zauważyłem.
sorki, za ten niedorobiony post, coś mi zjadło początek, a ja tego nie zauważyłem.
Taaa...
łodzie to piękna idea.... warto ją kultywować;P
łodzie to piękna idea.... warto ją kultywować;P
hmmm...
a czy nie można, by podzielić tych propozycji na np. "trzy stopnie wtajemniczenia" i poprzez moderatora każdą propozycję umieszczać w odpowiednim wątku?
Przykładowo:
1 stopień to Boro i "Kapituła Myślicieli" [najbardziej zaawansowanych w grze]
2 stopień dla grających ok. 1 roku
3 stopień dla żółtodziobów [takich jak ja]
Chodzi mi o to, że ja nie jestem zwolennikiem "zmian rewolucyjnych", a już szczególnie proponowanych przez żółtodziobów, którzy nim poznają tajniki gry i wszelkie "myki", już marudzą i zmieniają :)
Przy takiej zmianie, ja np. wiedziałbym co czytać i nad czym się zastanawiać, a co sobie "odpuścić" :)
a czy nie można, by podzielić tych propozycji na np. "trzy stopnie wtajemniczenia" i poprzez moderatora każdą propozycję umieszczać w odpowiednim wątku?
Przykładowo:
1 stopień to Boro i "Kapituła Myślicieli" [najbardziej zaawansowanych w grze]
2 stopień dla grających ok. 1 roku
3 stopień dla żółtodziobów [takich jak ja]
Chodzi mi o to, że ja nie jestem zwolennikiem "zmian rewolucyjnych", a już szczególnie proponowanych przez żółtodziobów, którzy nim poznają tajniki gry i wszelkie "myki", już marudzą i zmieniają :)
Przy takiej zmianie, ja np. wiedziałbym co czytać i nad czym się zastanawiać, a co sobie "odpuścić" :)
Hejtar - najlepiej odpuscić sobie 99% - i zgłębiac to co jest- takie "dyskusje" jedynie zwracają uwagę nie doświadczonych na to co JUŻ jest, a nie wiedzą "z czym się to je" ( ja tez jestem mało doswiadczony - i mielenie "nowych" pomysłów zwraca mi uwagę na "stare" możliwości - hehe)
generalnie Panowie macie racje... co z tego że podamy pomysł skoro nie będzie użyty. Moim zdaniem przydało by się parę zmian ale wtedy gra może stracić klimat ale (zawsze jakieś ale) Ten system przeliczania troszkę mnie denerwuje
Ostatnio tak się zastanawiałem, a nawet przeprowadziłem małe poszukiwania, i nie znalazłem wątku, w którym ktoś poruszyłby to co mam zamiar tutaj poruszyć.
Mianowicie idzie mi o jednoczesną budowę kilku budynków, np.: ostrokół Garbarnia czy coś innego wszystko w tym samym czasie.
Co o tym myślicie? Moim zdaniem to mogłoby przyspieszyć rozwój księstw, i zdynamizować rozgrywkę, do czego wielu tutaj dąży.
No bo to chyba lepiej, jeśli mogę postawić 3 budynki w 5 dni budując je jednocześnie, niż np budować pokolei i czekać 10 albo 12 dni.
Mianowicie idzie mi o jednoczesną budowę kilku budynków, np.: ostrokół Garbarnia czy coś innego wszystko w tym samym czasie.
Co o tym myślicie? Moim zdaniem to mogłoby przyspieszyć rozwój księstw, i zdynamizować rozgrywkę, do czego wielu tutaj dąży.
No bo to chyba lepiej, jeśli mogę postawić 3 budynki w 5 dni budując je jednocześnie, niż np budować pokolei i czekać 10 albo 12 dni.
no propozycja atrakcyjna - jednak do prowadzenia kilku budów jednocześnie potrzeba surowców i jadła dla robotników- jak by to miało być? Na początku wszystkiego brak - a kiedy księstwo jest duże i zasobne to wszystko dzieje się bardzo szybko - i mogło by być za szybko :) - tak sobie myślę - leśnik miał by drewna dość na budowę, ale górnik to już nie koniecznie.
Nie za bardzo rozumiem dlaczego miałoby być szybciej, chyba że zamierzasz budować szybciej niż jeden budynek dziennie. A taka możliwość stwarza pole do nadużyć, np. budujemy jednocześnie fosę, ostrokół i zamek i zostawiamy gotowe w 99% procentach, budowę dokańczamy dopiero kiedy wróg puka do bram. Dużo lepiej byłoby moim zdaniem wprowadzić kolejkę produkcji, żeby nowy budynek budował się automatycznie gdy tylko aktualny zostanie ukończony. Ale to też wiele by nie zmieniło, bo po wybudowaniu budynku i tak zazwyczaj trzeba zmienić podział pracy w osadzie....
A ja właśnie byłbym za, jeżeli chodzi o kolejkę budowania. Nie ze względu na tempo budowania tylko jako swoisty terminarz. Czasem bywa tak, że mam jakąś genialną koncepcję albo pomysł na linię produkcyjną. Zaczynam budować odpowiednie budynki w kilku miastach... a po tygodniu zastanawiam się po jaką cholerę wybudowałem tartak na łące albo kamieniołom w lesie... A genialna koncepcja uleciała bezpowrotnie... A gdyby była kolejka budowy - można by zaplanować całość od razu.
Gdy w osadzie pojawia się nowy mieszkaniec, automatycznie zostaje rolnikiem. Dużo wygodniej by chyba było gdyby system sprawdzał, w której pracy (rolnik/myśliwy/rybak) wyprodukuje najwięcej żywności i przydzielał go tam. Proporcje robotników w przemyśle zmieniają się niezbyt często i zwykle w takich momentach, gdy wiadomo, że trzeba coś z nimi zrobić (n.p. ukończenie jakiejś budowy), a żeby zoptymalizować produkcję żywności w osadzie z przyrostem, trzeba co jakiś czas wejść i poklikać. Jest to trywialne pod względem myślenia (cały czas wyświetla się aktualizowany bilans żywności, więc poza rzadkimi przypadkami kiedy ktoś desperacko potrzebuje skór po prostu trzeba znaleźć maksimum), a czas zajmuje.
jacek - postanowiłem zostać twoim forumowym antagonistą, a raczej twoich "ulepszeń" :)
nie zgadzam się z taką linią zmian , gdzie MYŚLENIE schodzi na plan dalszy, a promowana jest umiejętność podstawowa, czyli zalogowania się w grze i lukanie czy aby system się nie zawiesił w trakcie przeliczenia.
Ja bardzo lubię osobiście podejmować decyzje w swoim księstwie i wyrażam to przez tak powszechnie znienawidzone klikanie - jasne tam gdzie trzeba - pozbywajmy się zbędnych kliknięć - ale do licha zostawmy też miejsce na odrobinę myślenia.
Przeraża mnie taka wizja, że pozostaną tylko komendy = buduj to albo tamto; produkuj to albo tamto i automat wszystko robi oraz wyświetli nam komunikat = za 241 godzin, tuż po 14oo będzie zrobione - ubolewam , że ostatnie zmiany przybliżają grę do takiego modelu.
nie zgadzam się z taką linią zmian , gdzie MYŚLENIE schodzi na plan dalszy, a promowana jest umiejętność podstawowa, czyli zalogowania się w grze i lukanie czy aby system się nie zawiesił w trakcie przeliczenia.
Ja bardzo lubię osobiście podejmować decyzje w swoim księstwie i wyrażam to przez tak powszechnie znienawidzone klikanie - jasne tam gdzie trzeba - pozbywajmy się zbędnych kliknięć - ale do licha zostawmy też miejsce na odrobinę myślenia.
Przeraża mnie taka wizja, że pozostaną tylko komendy = buduj to albo tamto; produkuj to albo tamto i automat wszystko robi oraz wyświetli nam komunikat = za 241 godzin, tuż po 14oo będzie zrobione - ubolewam , że ostatnie zmiany przybliżają grę do takiego modelu.
"MYŚLENIE schodzi na plan dalszy"
Możesz mi wyjaśnić, nad czym trzeba myśleć przy ustawianiu proporcji myśliwych do rolników, przy założeniu (prawie zawsze prawdziwym) że skór nam nie brakuje?
Możesz mi wyjaśnić, nad czym trzeba myśleć przy ustawianiu proporcji myśliwych do rolników, przy założeniu (prawie zawsze prawdziwym) że skór nam nie brakuje?
no właśnie myślenie polega na ustawianiu wszelkich proporcji w grze, biorąc pod uwagę perspektywę czasu i skutki - a "prawie zawsze" to jest ta różnica między zawsze i nigdy.
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.