Najświeższe wątki:
Zasady gry
Ponawiaj szarże
Wątek w temacie: Zasady gry
Zastanawiam się nad rezygnacją z rozkazu "ponawiaj szarże", jest on chyba rzadko wykorzystywany i może przynieść opłakane skutki dla niedoświadczonych graczy.
Co sądzicie?
Co sądzicie?
Cóż, faktycznie jest rzadko wykorzystywany. Jednak ze względu na i tak dość ubogi poziom możliwości taktycznych w bitwie nie rezygnowałbym z niego - raczej szukałbym jakiejś metody by zwiększyć jego efektywność.
Chciałbym właśnie możliwości taktyczne w bitwie w miarę możliwości zmniejszyć (to tak a propos 4-tej Idei).
A ja myślę że nie ma co sie trzymać rozkazu którego chyba żaden z nas z pożytkiem dla siebie nie wykorzystał. Z resztą naprawdę trudno mi sobie wyobrazić sytuacje w której ten rozkaz miał by realny sens.
Post #5, autor:
jedidia
napisany: 30. kwietnia 2008, środa, 18:50
zmieniany przez autora, 30. kwietnia 2008, 18:51
napisany: 30. kwietnia 2008, środa, 18:50
zmieniany przez autora, 30. kwietnia 2008, 18:51
Sa niszowe sytuacje gdzie ten rozkaz sie opłaca. Ale pewnie wiekszosc nowych robi sobie dzieki niemu harakiri. Nie wiem- przeraza mnie perspektywa posiadania jedynie 2 mozliwych rozkazów.
Ja osobiście jeśli dobrze pamiętam nigdy nie użyłem. Rozkaz miałby sens tylko gdyby konnica biegając sie nie męczyła. Może zastąpić go czymś innym, tak żeby nie zmniejszać ilości rozkazów?
Ja też nigdy nie używałem tego rozkazu. Jak dla mnie może go nie być.
raz uzylem w PL z tragicznym skutkiem, zmeczenie zabija ten rozkaz
przy zmeczeniu konnicy na takim poziomie ponawiaj szarze jest w 95% rozkazem bez sensu...
rozkaz nie jest bezsensowny ale system bitwy wymusza nie stosowanie go a to co innego
rozkaz bylby bardzo dobry gdyby konnica meczyla sie mniej...
rozkaz nie jest bezsensowny ale system bitwy wymusza nie stosowanie go a to co innego
rozkaz bylby bardzo dobry gdyby konnica meczyla sie mniej...
Post #10, autor:
pawlo77
napisany: 2. maja 2008, piątek, 08:39
zmieniany przez autora, 2. maja 2008, 13:03
napisany: 2. maja 2008, piątek, 08:39
zmieniany przez autora, 2. maja 2008, 13:03
dokładnie jakby konnica męczyła się mniej można było by pozwolić sobie na pancerną jazdę z kopiami i ponawiać szarże
Owszem, rozkaz jest w zasadzie nie używany.
Post #12, autor:
jedidia
napisany: 4. maja 2008, niedziela, 18:15
zmieniany przez autora, 4. maja 2008, 18:18
napisany: 4. maja 2008, niedziela, 18:15
zmieniany przez autora, 4. maja 2008, 18:18
jezeli o mnie chodzi nie wyobrazam sobie gry z okresu sredniowiecza bez rozkazu "ponawiaj szarżę". Bo mozecie sobie gadac ale konnica stanowiła sól wojsk sredniowiecznych a jezeli ktos ma jakiekolwiek pojecie o tej formacji wie ze rzadko dochodziło do pojedynczej szarzy konnicy. Z reguły starcie powodowało zamęt i utrate formacji i trza było sie cofnac by z uporzadkowana formacja wykorzystac podstawową zalete konnicy- potezne przełamujace uderzenie w wybrany punkt.
Wiec ja proponuje dopracowac ten rozkaz. Albo zmienic nazwe konnicy na"transportery nieopancerzone kuszników" Bo nadawanie tej formacji w lav nazwe "konnica" to odrobine zalatuje stylistyką nowomowy, gdzie nadawano zjawiskom nazwy mylace i tuszujace prawadziwy sens.
Wiec ja proponuje dopracowac ten rozkaz. Albo zmienic nazwe konnicy na"transportery nieopancerzone kuszników" Bo nadawanie tej formacji w lav nazwe "konnica" to odrobine zalatuje stylistyką nowomowy, gdzie nadawano zjawiskom nazwy mylace i tuszujace prawadziwy sens.
Boro, fakt że rozkaz nie jest używany znaczy, że nie spełnia swojej funkcji należy go dopracować a nie kasować. Lav powinien się rozwijać a nie cofać
W innym wątku Boro napisał:
Jestem za. Nie chciałbym żeby moja armia 500 wojów przegrała z setką wrogów, przez to, że zastosował jakiś dziwny manewr w ustawieniu regimentów do bitwy.
Same bitwy są - jak dla mnie - zwieńczeniem moich wysiłków majacych na celu wyposażenie, wyżywienie i podprowadzenie jak najbliżej wroga nie będąc zauważonym.
Cytat:
Bitwa ma być jak najbardziej przewidywalna (nie chodzi tu o losowość, ale o to, aby możliwości operacyjne władców były niewielkie). Jak już kiedyś pisałem, ciężar podejmowania decyzji ma być przeniesiony na taktykę (np. ruchy wojsk na mapie), a najlepiej strategię.
Jestem za. Nie chciałbym żeby moja armia 500 wojów przegrała z setką wrogów, przez to, że zastosował jakiś dziwny manewr w ustawieniu regimentów do bitwy.
Same bitwy są - jak dla mnie - zwieńczeniem moich wysiłków majacych na celu wyposażenie, wyżywienie i podprowadzenie jak najbliżej wroga nie będąc zauważonym.
Cytat:
A ja przeciw. Chciałbym żeby moje mniej liczne wojska wygrywały z liczniejszymi dzięki temu że lepiej nimi dowodzę - wydaję lepsze rozkazy. Inaczej wracamy do zasady "kto ma więcej ludzi ten wygrywa". Czyli bierzemy rolników mnożymy się i zadeptujemy wroga. Super ciekawe...
popieram Gildera, chce moc wygrac slabszymi silami z mocniejszym przeciwnikiem nawet jak szansa bedzie bliska 0 lub przegrac ale zadac mu takie straty zeby powstrzymac jego najazd. Chce miec taka szanse nawet jak bedzie nikla, moze akurat uda mi sie ustawic taktyke pod jego. Jezeli idziemy w uproszczenia to po co nam tyle statystyk broni, pancerzy jednostek? Zrobic armia lekko zbrojna sila atak:5 obrona:4 cieko zbrojna sila atak:8 obrona:8 itp.
Masz odpowiednie wyposarzenie to powolujesz jeden rodzaj lub drugi a potem gramy w szachy lub magie i miecz jak ktos pamieta.
Masz odpowiednie wyposarzenie to powolujesz jeden rodzaj lub drugi a potem gramy w szachy lub magie i miecz jak ktos pamieta.
Ciekawe rzeczy prawicie. Czyli to, że szkolę miesiącami wojsko, organizuję uzbrojenie, aprowizację i przemarsz ma iść w niwecz, bo przeciwnik wysłał 100 chłopów granatem od pługa oderwanych, z jakąś namiastka broni, ale udało mu sie wybrac taki wariant rozkazów, który da mu zwycięstwo?
Jesli ta gra miałaby do tego zmierzać to ja dziekuje bardzo.
Jesli ta gra miałaby do tego zmierzać to ja dziekuje bardzo.
glupota w wydawaniu rozkazow powinna bolec
Jestem pod wrażeniem Twej konkluzji.
widzisz aqwert nawet najlepiej uzbrojone odzdzialy wymeczone zaglodzone o niskim morale po bieganiu po pustyni chlopom tez ulegna...
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.