Najświeższe wątki:
Zasady gry
Poprawki wzrostu przywództwa
Komentowana aktualność: Poprawki wzrostu przywództwa
Wątek w temacie: Komentarze do aktualności
3. Jeśli bitwę wygra kilku bohaterów, wzrost przywództwa zostanie pomiędzy nich podzielony.
Toż to rewolucja ...
Toż to rewolucja ...
Post #2, autor:
wiliam
napisany: 19. marca 2008, środa, 22:49
zmieniany przez autora, 19. marca 2008, 22:50
napisany: 19. marca 2008, środa, 22:49
zmieniany przez autora, 19. marca 2008, 22:50
PS. Słowem wyjaśnienia. Nie wiem czemu ale bohaterowie, przynajmniej moi giną zdecydowanie częściej niż to wynika z zasad losowości. Niedawno miałem bitwy gdzie na stu kilkudziesięciu wojowników ginęło 2-3 i zawsze jeden z bohaterów. Teraz będę miał wybór albo jeden wódz w oddziale, który rozwija się w standardowym tempie ale szlag go trafia prędzej czy później albo banda niedouczonych bidoków ale za to z gwarancją, że po bitwie będzie bohater w oddziale.
Jeśli ta zmiana ma wejść może warto by wprowadzić możliwość lepszego chronienia się bohaterów w czasie bitwy.
Bohaterowie w ogóle zaczynają mieć przechlapane. W płytę takiego ubrać nie można, bo do pierwszego szturmu pójdzie na golasa (nawet jak dostanie polecenie czekaj na wroga) chyba, że do plecaka włożymy mu kolczugę. Ponadto ponad standardowa umieralność. To jeszcze dodatkowo teraz brak możliwości uczenia się w trakcie bitwy od bardziej doświadczonych kolegów.
Jeśli ta zmiana ma wejść może warto by wprowadzić możliwość lepszego chronienia się bohaterów w czasie bitwy.
Bohaterowie w ogóle zaczynają mieć przechlapane. W płytę takiego ubrać nie można, bo do pierwszego szturmu pójdzie na golasa (nawet jak dostanie polecenie czekaj na wroga) chyba, że do plecaka włożymy mu kolczugę. Ponadto ponad standardowa umieralność. To jeszcze dodatkowo teraz brak możliwości uczenia się w trakcie bitwy od bardziej doświadczonych kolegów.
Poza tym dlaczego nowi bohaterowie pojawiający się w oddziale mają zawsze niewielkie zdolności dowodzenia.
Realniej by było, gdyby weterani, czy sławni wojownicy mieli większe zdolności dowodzenia po awansie na bohatera. W końcu podczas bitew i oni mają okazję nauki taktyki, dowództwa itd.
Tymczasem nowy bohater o doświadczeni 2.9 po pojawieniu się w oddziale ma jedynie 1.5 umiejętności w dowodzeniu. To stanowczo za mało jeśli wziąć pod uwagę ich śmiertelność nawet w płycie.
Realniej by było, gdyby weterani, czy sławni wojownicy mieli większe zdolności dowodzenia po awansie na bohatera. W końcu podczas bitew i oni mają okazję nauki taktyki, dowództwa itd.
Tymczasem nowy bohater o doświadczeni 2.9 po pojawieniu się w oddziale ma jedynie 1.5 umiejętności w dowodzeniu. To stanowczo za mało jeśli wziąć pod uwagę ich śmiertelność nawet w płycie.
Co z tą śmiertelnością ? Już nawet nie pamiętam kiedy mi bohater zginał.
No cóż może po prostu niefart mnie goni ...
Post #6, autor:
jedidia
napisany: 20. marca 2008, czwartek, 01:42
zmieniany przez autora, 20. marca 2008, 08:47
napisany: 20. marca 2008, czwartek, 01:42
zmieniany przez autora, 20. marca 2008, 08:47
Cytat:
3. Jeśli bitwę wygra kilku bohaterów, wzrost przywództwa zostanie pomiędzy nich podzielony.
Mi ta zamiana absolutnie sie nie podoba- bo mniej wiecej w kazdej wiekszej bitwie zdobywac bedziemy kilkakrotnie mniej dosw. niz teraz. Jak bedzie np. 7 bohaterów bedzie 7 razy mniej dosw.? No i jak to ma byc dzielone? przeciez bohaterowie maja rózny ld i jakie ld bohatera ma byc bazowe do liczenia zdobycznego ld? proszę o powazne zastanowienie sie, bo wyjdzie ze wiecej ld zdobywa sie na niezaleznych niz przy rozgromieniu 500 wojów- bo to przeciez idiotyczne zebym wywalal bohaterów z armii przed walna bitwa( a wtedy z zasady mam ich wielu), zeby tylko jeden dostal jak najweicej? Apeluje o rozsadek. Rozumiem ze jest jakas luka ale nie przesadzajmy. Teraz jest dobrze wg mnie. Przeciez mamy 1 bohater na 50 wojów. Jak jest ich wiecej-zgoda. Ale jak jest norma po co zmieniac? Nie wylewajmy dziecka z kapielą.
heheh- Timor napisał:
Cytat:
Tymczasem nowy bohater o doświadczeni 2.9 po pojawieniu się w oddziale ma jedynie 1.5 umiejętności w dowodzeniu.
Powiem Ci ze wodzowie niektórych wielkich armii czesto maja takie ld:) Tu mnie zaskoczyles-im wieksze dosw. tym wieksze ld? Czyli ok? Bo niektórzy bohaterowie mieli u mnie po 0,3 ld:) z racji słabej renomy oddziału z którego pochodzili:)
Cytat:
Teraz będę miał wybór albo jeden wódz w oddziale, który rozwija się w standardowym tempie ale szlag go trafia prędzej czy później albo banda niedouczonych bidoków
heh-odkad kilku opancerzonych bohterów poległo mi od strzału pięscią niezaleznego oszczedzam ich na wiele sposobów- albo wogóle nie walczą, albo kryja sie w wozie:), albo mają rozkaz czekaj. Nawet strzelanie jest ryzykowne bo nie ma wedy tarczy i sie meczy. W sumie to zmeczenie jest najistotniejsze, bo jak bohater jako jedyny w oddziale ma łuk i strzela, to ma najwieksze szanse zginąc jak dojdzie do walki wrecz- ano z powodu fatalnie wysokich modyfikatorów zmeczenia.
A podstawa to ze bohater musi byc konno i miec włocznię. Plus najlepiej płyta:)
Jedidia:
Nowy bohater ma Ld o wartości równej połowie doświadczenia
Nowy bohater ma Ld o wartości równej połowie doświadczenia
Cytat:
Kontynuując- wg mnie to oderwany od rzeczywistosci pomysl. No bo wyobrazmy sobie bitwe- wielu generałow. I co? Po zwyciestwie mówili do siebie- ty sie nauczysz o dowodzeniu to, ty to a ja to?
czytam ostatnio wiele o strategii i sławnych wodzach i właśnie na KLĘSKACH uczono się najwiecej!!!!!!!! Nie podoba mi sie pomysl ze wódz przegrywajacy czy niewolnik nie dostaje ld po bitwie. To nienaturalne! Wg mnie to zły kierunek.
Pozatym jezeli zmiany beda takie jak literalne są skutki totalnie zrewolucjonizuja zdobywanie ld, mówiac dokładniej-wrecz uniemozliwa jego zdobywanie. jezeli to ma zapobiec jakims machlojkom- nie chce byc prorokiem, ale wg mnie tylko je pomnozy. Nie lepiej po prostu ogłoscic ten bug Aqwerta , zakazac dla graczy i nakazac patronom sciaganie? Przeciez niektórych niescislosci nie da sie wyeliminowac zmianami. Zresztą- to absurd zeby gra miala sie rozwijac jedynie jako reakcja na wynaturzenia, bo wtedy sama sie wynaturzy. ja juz wole zmiany które sa efektem jakis wczesniejszych zalozen Bora. Te ad hoc z zasady dawały opłakane skutki.
Cytat:
czytam ostatnio wiele o strategii i sławnych wodzach i właśnie na KLĘSKACH uczono się najwiecej!!!!!!!!
Prawda, ale w Lav rzadko wrogie oddzialy sie rozchodza. Najczesciej przegrany bohater gryzie ziemie, jestem pewien ze wyniosl z tej walki najwiecej doswiadczenia :D. Prawdopodobnie to zasada przeciw cwiczeniu na niezaleznych.
Cytat:
Jeśli bitwę wygra kilku bohaterów, wzrost przywództwa zostanie pomiędzy nich podzielony.
Nie gryzie mnie ten przepis tak bardzo jak niektorych z was. Zakladam ze bohater to ten kierujacy bitwa, ten najwazniejszy koles na polu bitwy. Jezeli jest ich np 2 to nie kieruje kazdy poczynaniami calej bitwy tylko ktos bierze na siebie obowiazki np utrzymania lewego skrzydla a ktos prawego - czyli nie maja pogladu na cala sytuacje od a do z, nie ucza sie w ferworze walki calosciowej strategi. Takie dywagacje, tak ja sobie to tlumacze i dla mnie to logiczne. Teraz bedziemy rozsylac bohaterow by obejmowali wlasne oddzialy i uczyli sie. Mnie sie to podoba.
Post #10, autor:
jedidia
napisany: 20. marca 2008, czwartek, 09:29
zmieniany przez autora, 20. marca 2008, 09:30
napisany: 20. marca 2008, czwartek, 09:29
zmieniany przez autora, 20. marca 2008, 09:30
Draconis- jak swiat swiatem- zawsze był jakis Mistrz, czy głownodowodzacy. Ale oczywiste jest ze uczen przy jego boku nauczy sie wiecej niz ten Mistrz bo on juz wiele wie.
Zilustruje- bitwa- 3 bohaterów. Teraz mamy tak ze zyskuja np. x-0,2, y-0,5, z- 0,4.
Przy nowych zasadach bedzie tak ze KAZDY dostanie po 0,3666? No to pisze na kolanie myk- wrzucam do oddziału jak najwiecej kiepskich bohaterów. Dzieki temu po bitwie najlepszy bohater dzieki nim dostaje wiecej ld, niz by dostał na starych zasadach.
A moze inaczej bedzie? Moze bazowym ld bedzie ld zdobyczne najlepszego bohatera. No wiec mam mega bohatera. Mega bitwa- pokonalem 500. Bohater zykał 0,3 ale bylo jeszce 6 innych- no i co? Dzielę 0,3 przez 7? Czyli 0,04 za megabitwę? nie no darujce. Bo wtedy biore sobie bohatera ie z 50 na niezaleznych i ciach- dostaje tym samym megasnym wodzem 0,1 czy 0, 2. To przeciez kupy sie nie trzyma.
Zilustruje- bitwa- 3 bohaterów. Teraz mamy tak ze zyskuja np. x-0,2, y-0,5, z- 0,4.
Przy nowych zasadach bedzie tak ze KAZDY dostanie po 0,3666? No to pisze na kolanie myk- wrzucam do oddziału jak najwiecej kiepskich bohaterów. Dzieki temu po bitwie najlepszy bohater dzieki nim dostaje wiecej ld, niz by dostał na starych zasadach.
A moze inaczej bedzie? Moze bazowym ld bedzie ld zdobyczne najlepszego bohatera. No wiec mam mega bohatera. Mega bitwa- pokonalem 500. Bohater zykał 0,3 ale bylo jeszce 6 innych- no i co? Dzielę 0,3 przez 7? Czyli 0,04 za megabitwę? nie no darujce. Bo wtedy biore sobie bohatera ie z 50 na niezaleznych i ciach- dostaje tym samym megasnym wodzem 0,1 czy 0, 2. To przeciez kupy sie nie trzyma.
mozna do tego i tak podejsc. Lepiej by bylo gdyby dajmy na to zdobywamy 1 punkt LD dzielimy to przez ilosc bohaterow i w zaleznosci od poziomu ich LD jeden dostaje z tego wiecej a jeden mniej (MISTRZ). Tyle ze to skomplikowane.
Cytat:
Lepiej by bylo gdyby dajmy na to zdobywamy 1 punkt LD dzielimy to przez ilosc bohaterow i w zaleznosci od poziomu ich LD jeden dostaje z tego wiecej a jeden mniej (MISTRZ).
No właśnie, tak to będzie działać.
Zauważcie, że przywództwo u nas wpływa na morale. Więc nie jest to "umiejętność dowodzenia w bitwie", tylko raczej pewna charyzma.
Post #13, autor:
jedidia
napisany: 20. marca 2008, czwartek, 10:26
zmieniany przez autora, 20. marca 2008, 10:27
napisany: 20. marca 2008, czwartek, 10:26
zmieniany przez autora, 20. marca 2008, 10:27
Cytat:
1. Urealniony zostanie punkt z zasad "jeśli bitwa została wygrana mimo posiadania mniejszej ilości żołnierzy, wzrost jest szybszy."
4. Wzrost będzie zależał od skali bitwy - małe (po kilkunastu żołnierzy) oznaczać będą małe przyrosty doświadczenia.
4. Wzrost będzie zależał od skali bitwy - małe (po kilkunastu żołnierzy) oznaczać będą małe przyrosty doświadczenia.
Bez dwu zdan zburzony zostanie porzadek zdobywania ld. Powstanie nowy-pytanie jaki? Ja mam nadzieje ze zmiany pkt 1 i 4 spowoduja ze w duzej bitwie, w której z zasady jest wielu bohaterów dostane przynajmniej tyle dosw kazdy, ile by dostal, kiedy armia podzielona byłaby wg ilosci bohaterów i walczyla z proporcjonalnie podzielonym przeciwnikiem.KPW?
Nie moze byc tak ze bitwa 100 na 100 przy 2 bohaterach jest mniej oplacalna pod wzgledem ld niz 2x50 na 2x50 z jednym bohaterem w kazdej 50.
Jedidia:
Zawsze możesz się umówic z przeciwnikiem, że rozegracie 2 bitwy 50 na 50 zamiast jednej 100 na 100 :P
Jak zwykle szukasz dziury w całym.
Moim zdaniem mniejszy wzrost przywództwa będzie dobry. Nie będzie już superbohaterów, którzy dają +3 (a nawet więcej) do morale. Mam kilku takich. Oddział poza osadą ma morale w szale bitewnym. To juz przesada.
Zawsze możesz się umówic z przeciwnikiem, że rozegracie 2 bitwy 50 na 50 zamiast jednej 100 na 100 :P
Jak zwykle szukasz dziury w całym.
Moim zdaniem mniejszy wzrost przywództwa będzie dobry. Nie będzie już superbohaterów, którzy dają +3 (a nawet więcej) do morale. Mam kilku takich. Oddział poza osadą ma morale w szale bitewnym. To juz przesada.
aqwert nie siej paniki bo ja nie mam jeszcze oddziału który był by w szale:)
Jedida teraz kapuje te zmiane i podpisuje sie pod nia obiema rencami. Mlody sie uczy szybciej ale nie tak szybko jakby o wszystkim mial decydowac sam. Bardzo logiczne.
No i mialem bitwe z 2 generalami. Srednio doswiadczeni stratedzy. Przeciwników bylo 50 moich 100. no i wcale przywództwa nie uzyskałem-nawet 0,0. Czyli przyrost przywództwa został obciachany. Mnie to martwi. Czyli co- wywalac generalów zeby byl tylko 1? Dziwnie.
Również miałem bitwe z gen. Ja posiadałem 4 przeciwnik 3. Moja liczebnosc ok 250 przeciwnika ok 300. Już w drugiej rundzie moja strzał przetrąciła jednego gen wroga, w sumie ja straciłem 2 przeciwnik 3. Co ciekawe słabszy mój gen dostał mniej doświadczenia (dlatego zapwene że mniej przetrącił głów) lepszy gen dostał więcej dośw (więcej urąbał) ale różnica wynosiła 1.1 pkt. Z kolei słabszy dostał 0.7 ld a lepszy 0.3 ld
czyli jak wiecej bijesz mniej ld dostajesz. Ale chyba wytłumaczeniem jest to iż ten lepszy i tak miał wysoki a gorszy znacznie mniejszy.
czyli jak wiecej bijesz mniej ld dostajesz. Ale chyba wytłumaczeniem jest to iż ten lepszy i tak miał wysoki a gorszy znacznie mniejszy.
U mnie było to samo co u Jedika. Nie pojawił sie nawet komunikat o wztoście przywództwa o 0,0. Fakt, że generałów było kilku, ale w bitwie padło bardzo wielu weteranów. Przynajmniej ci najsłabsi powinni coś dostać, a nie dostał nic żaden.
Coraz bardziej mi sie nie podoba ten pomysl. Wychodzi na to ze np. w bitwie 300 na 300 gdzie z zasady mam 6 gen. zdobede promilowe przywódzwo, lub wcale, a w bitwie 50 moich z gen. na np 50 dostane kilka razy tyle.
Skoro przywództo ma odzwierciedlac niezyciezonosc, prestiz to chyba wieksze bitwy daja wiekszy prestiż. Wg mnie dzielenie zdobycznego ld to chybiony pomysl bo chyba nie bylo zamiarem tej zmiany wyeliminowanie zdobywanie ld w duzej bitwie?
W tej sytuacji motywuje to do dziwnych kombinacji w stylu ze walczy armia 250 z 1 gen a 4 stoi obok i sie przyglada. Dodatkowa administracyjna harówa. Z dzieleniem moze i pomysl dobry ale nie przy takich przelicznikach.
Skoro przywództo ma odzwierciedlac niezyciezonosc, prestiz to chyba wieksze bitwy daja wiekszy prestiż. Wg mnie dzielenie zdobycznego ld to chybiony pomysl bo chyba nie bylo zamiarem tej zmiany wyeliminowanie zdobywanie ld w duzej bitwie?
W tej sytuacji motywuje to do dziwnych kombinacji w stylu ze walczy armia 250 z 1 gen a 4 stoi obok i sie przyglada. Dodatkowa administracyjna harówa. Z dzieleniem moze i pomysl dobry ale nie przy takich przelicznikach.
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.