Poruszanie się oddziałów

Wątek w temacie: Zasady gry

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3 ... 15
Post #1, autor: janciomuzykant
napisany: 27. maja 2008, wtorek, 20:10
zmieniany przez autora, 27. maja 2008, 20:11
awatar
dlaczego nikt nie wprowadzi takiej zmiany by wreszcie oddzialy chodzily po najkrotszej trasie lub wtedy kiedy chce na ukos a nie tak jak sobie zechca..

przeciez to jest denerwujace...jak oddzial zamiast lazic po lace wlazi w gory i tam kisnie dwa dni...

przeciez to blad w w grze jest ewidentny

Post #2, autor: mularzx
napisany: 27. maja 2008, wtorek, 20:21
awatar
Janciu trochę wyobraźni... one chodzą po liniach prostych z punktu do punktu, a stają na kwadratach które przecinała linia kiedy akurat punkty ruchu się skończyły. Z czasem zaskoczenie przemieszczaniem sie będzie zdarzać Ci sie coraz rzadziej...

Post #3, autor: janciomuzykant
napisany: 27. maja 2008, wtorek, 20:31
awatar
skoro wexmiemy dwa punkty i polaczymy je prosta to mozna powiedziec ze jest to przekatna wyobrazonego kwadratu prawda..
to ja mam pytanie
skoro ta przekatna dzieli ten wyobrazony kwadrat na dwa trojkaty to dlaczego niby oddzial znajduje sie w tym trojkacie powyzej...czyli de facto w tym polu ktory zaweira w sobie wieksza czesc gornego trojkata...
bo z takiej argumentacji jaka podales to powinny byc dwie opcje rownieprawdopodobne ...czyli powzyej przekatnej lub ponizej przekatnej...
i ma to znaczenie gdy powyzej sa gory a na dole laka z wrogiem ktorego chcialbym uniknac..dla przykladu lub rozwalic ...
zatem zaskoczenia nie ma ale odzial moze znajdowac sie nie tam gdzie chcielismy...a to jest denerwujace...

to uproscmy sprawe i zrobmy tak ze oddzial nigdy nie chodzi na ukos lub skos jak ktop woli ale tylko do pol do ktorego rpzylega bok kwadratu("pola") na ktorym sie obecnie znajduja...
bo ja juz troche klepie w ta gierke i ciagle nie kminie kiedy sie oddzial ruszy jak i gdzie...
a to jest przeciez nie w porzadku

Post #4, autor: Lomion
napisany: 27. maja 2008, wtorek, 20:36
awatar
Oddział rzadko kiedy stoi na środku pola, zazwyczaj stoi tam gdzie się zatrzymał w poprzednim ruchu, co zazwyczaj oznacza w pewnej odległości od środka.

Post #5, autor: kabraxis
napisany: 27. maja 2008, wtorek, 20:37
zmieniany przez autora, 27. maja 2008, 20:37
awatar
Oddział nie znajduje się na środku pola na którym stoi, więc jest to przekątna prostokątu, a nie kwadratu. Taka przekątna może przechodzi przez 3 pola. Więc jeśli akurat wychodzi tak, że oddział kończy marsz na tym skrawku trzeciego pola to tam się znajduje. To jest czysta geometria.

Post #6, autor: janciomuzykant
napisany: 27. maja 2008, wtorek, 20:38
awatar
i uwazam ta umiejetnosc za podstawowa umiejetnosc w grze...
chodzi o przewidywanie gdzie co i jak sie ruszy...
bo...
dzisiaj mialem na jednym terenie w osadzie 90woja...w gorach...i nie moglem powiedziec nic na temat tego kiedy jaki oddzial; sie ruszy ile zarcia przydzielic ile kasy kiedy wymienic towar z osady...a to przeciez jest podstawowa sprawa...
mnie to irytuje
i uwazam ze jest to blad w grze

Post #7, autor: janciomuzykant
napisany: 27. maja 2008, wtorek, 20:41
zmieniany przez autora, 27. maja 2008, 20:43
awatar
a ja Ci powiem ze jak polaczysz dwa punkty prosta to mozesz z tego zrobic przekatna czego ci sie zechce...( pod warunkiem ze to cos moze miec przekatna...
ale do tematu,
ja tego nie widze ze oddzial nie stoi na srodku pola ...to znaczy niby kiedy stoi na srodku pola?
jak jest w osadzie czy po za osada czy Bog wie gdzie?
uproscmy to do licha...
nie wszyscy maja czas by slidzic ruch wszytkich swoich oddzialow i jeszcze pamietac gdzie staly dwa dni temu zeby wyznaczyc przekatna prawidlowa...

Post #8, autor: kabraxis
napisany: 27. maja 2008, wtorek, 20:41
awatar
Trochę geometrii i można z 95% prawdopodobieństwem przewidzieć każdy ruch jak nie z większym. Mnie taka niepewność kręci ;)

Post #9, autor: Lomion
napisany: 27. maja 2008, wtorek, 20:42
awatar
Możesz spokojnie przyjąć że oddział nigdy nie stoi dokładnie na środku pola. Zawsze jest bliżej którejś z krawędzi.

Post #10, autor: janciomuzykant
napisany: 27. maja 2008, wtorek, 20:43
awatar
czyli ktorej? jak jest w osadzie np?

Post #11, autor: kabraxis
napisany: 27. maja 2008, wtorek, 20:44
awatar
[7] Na środku pola stoi kiedy tworzysz oddział w osadzie lub kiedy akurat przypadkiem tak mu się wejdzie.

Wyobraź sobie szachownicę 100x100. I teraz obszary 10x10. Za każdym razem możesz się poruszyć powiedzmy o 15 pól. Jak jesteś na polu w obrębie danego obszaru to jesteś w nim :P Za każdy razem ruszając się o te 15 pól lądujesz w innym miejscu innego obszaru.

Post #12, autor: janciomuzykant
napisany: 27. maja 2008, wtorek, 20:45
awatar
powastaje pytanie...
gdzie jest moj oddzial?
to tak w zartach ale ten temat jest na serio...

ja wiem ze niektorych rozne rzeczy kreca (to tez w zartach)
ale pewnie nie bylbys szczesloiwy jak okazaloby sie ze w 5% prawdopodobienstwa ubylo ci super woja co je hodowales miesiacami....to jest malo krecace dla mnie...ale kwestia gustu

Post #13, autor: kabraxis
napisany: 27. maja 2008, wtorek, 20:48
awatar
hehe a myślisz, że tak nie miałem? ;)

Post #14, autor: janciomuzykant
napisany: 27. maja 2008, wtorek, 20:51
awatar
jak konczylem chemie to potrafilem sobie wyobrazic eikozametr i nawet prawie ze narysowac
ale to bylo dawno i skretynialem juz do reszty bo nic nie kumam...z tlumaczenia o szachownicy...
pomimo faktu iz w szachy gram i nienajgorzej ....
lipa..

Post #15, autor: janciomuzykant
napisany: 27. maja 2008, wtorek, 20:52
zmieniany przez autora, 27. maja 2008, 20:53
awatar
pozostaje tylo obejrzec film
"no country for old man"

Post #16, autor: Czarny
napisany: 27. maja 2008, wtorek, 22:52
awatar
Panie Janciu, kwestia tego, gdzie stoi dany oddział, to jest jedna z ważniejszych kwestii w tej grze, a na pewno najważniejsza na wojnie. Dzięki takiej wiedzy lub jej braku możesz stracić niespodziewanie cała swą armię lub analogicznie zniszczyć całą armię nieprzyjaciela.

Post #17, autor: janciomuzykant
napisany: 28. maja 2008, środa, 12:06
awatar
dokladnie dlatego wpienia mnie to ze nie wiem gdzie oddzial stoi w sensie w ktorej czesci kratki...kiedy si eruszy jak trafdil na gory a kiedy nie i w doidatku gdzie pojdzie...
a po przeciez jak sam mowisz podstawa jest
dlatego uwazam ze trzeba to zmienic...

a gram juz w ta gre kilka miesiecy chhyba juz nawet pol roku...

Post #18, autor: Artikos
napisany: 28. maja 2008, środa, 22:16
awatar
Szanowny Jancio - możesz przecież chodzić tylko po polach "step i łąka" - na północ i na południe - wtedy masz pewność w 100 % gdzie trafisz... :)

Jak chodzisz po przekątnej - to faktycznie trudno przewidzieć nieraz gdzie się trafi... - taki urok Laventhara

Post #19, autor: Boro
napisany: 30. maja 2008, piątek, 11:15
awatar
Przeniosłem, bo poruszanie się oddziałów nie jest błędem.

Post #20, autor: janciomuzykant
napisany: 3. czerwca 2008, wtorek, 15:32
zmieniany przez Aguirre, 3. czerwca 2008, 16:00
awatar
przyklad piechota:

3 czerwca

2 czerwca
Oddział wszedł na teren 52,56 [m].
Oddział wszedł na teren 51,55 [m].

1 czerwca

brak ruchu 1...dwa ruchy w tym jeden na skos 2 i brak 3

cos tutajnie gra z zasadami bo wedlug zasad o 9 ruszaja sie WSZYSTKIE ODDZIALY JESLI MAJA WYDANY ROZKAZ RUCHU
a rozkaz byl wydany...
i teraz nie wiem czy wyprowadzac armie z osady wypelnionej niezaleznymi o 19(konni) o ile sie rusza...i czy drugi wiekszosciowy pakiet osadnikow wreszcie wlezie do osady zeby ta sie nie zbuntowala...

gierka juz mi sie zaczynala podobac ale poruszanie sie to jest magia magiczna i cuda na kiju...

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3 ... 15
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: