Poruszanie się oddziału

Wątek w temacie: Dla początkujących

Wyniki od 1 do 13. Przejdź do strony: 1
Post #1, autor: kabraxis
napisany: 22. stycznia 2007, poniedziałek, 19:52
awatar
Jak to jest z tym poruszaniem się? Podczas jednego przeliczenia oddział (nie konny) powinien poruszać się po łąkach i stepie o jedno pole... tymczasem zawsze potrzebuję 2 tur aby się przemieścić mimo iż idę w linii prostej i niosę ilość towarów nie spowalniającą oddziału. I nawet jak jest ten element losowości to jak dojdę na pole x to stoję na jego środku tak więc idąc po terenie gdzie moja prędkość wynosi 100% do pola y w linii prostej (nie pod skosem) przemieszczam się zawsze od środka pola do środka pola. Tymczasem z moich obserwacji wynika, że potrzebuję dwóch tur np. 9:00 i 19:00 aby się przemieścić.

Post #2, autor: Czarny
napisany: 22. stycznia 2007, poniedziałek, 19:55
awatar
Słusznie obserwujesz. Piechota przebywa drogę długości jednego pola w ciągu dwóch przeliczeń. Tako rzeczą zasady.

Post #3, autor: kozak
napisany: 22. stycznia 2007, poniedziałek, 19:57
awatar
To konnica się porusza z prędkością jedno pole na przeliczenie - piechota idzie pół pola.

Post #4, autor: kabraxis
napisany: 22. stycznia 2007, poniedziałek, 20:00
awatar
To coś mi się kompletnie pomieszało ;) Gdzieś pewnie wyczytałem z błędnego postu, że piechota porusza się o jedno pole, a konnica o dwa i tak zapamiętałem.

Czyli piechota porusza się o pół pola w ciągu tury... czyli podróżując z pola do pola po linii prostej na co drugiej turze mam 50% szansy, że znajdę się w polu następnym lub zostanę na obecnym. Wnioskują stąd, że pół pola od środka to akurat linia, a tutaj odbywa się losowanie na którym polu pokaże się oddział. Dobrze to interpretuje?

Post #5, autor: kozak
napisany: 22. stycznia 2007, poniedziałek, 20:03
awatar
[4] Tak mi się wydaje, że właśnie o to chodzi w tej losowości.

Post #6, autor: Paronamix
napisany: 20. lutego 2007, wtorek, 07:38
awatar
a ja nie wiem jak posyłać wojska

Post #7, autor: kozak
napisany: 20. lutego 2007, wtorek, 08:13
awatar
Jak wybierzesz jakiś oddział to po prawej masz:

Rozkazy:
Marsz i trening

klikasz i wpisujesz współrzędne pola, na które chcesz posłać wojsko

Post #8, autor: nieznany
napisany: 20. lutego 2007, wtorek, 08:14
Post przeniesiony do wątku: http://www.laventhar.org/forum.html?watek=201

Post #9, autor: drozdes
napisany: 6. września 2007, czwartek, 18:11
awatar
A powiedzcie mi jednoosobowy oddział transportujący jednego konia (ten koń stanie się jucznym i zwiększy ilość towaru jaki mogę max transportować) to będzie sie poruszał z szybkością piechoty czy konnicy?

Post #10, autor: Hadrian
napisany: 6. września 2007, czwartek, 18:16
awatar
To zależy czy ten jednoosobowy oddział będzie na koniu i oprócz tego będzie miał jucznego konia czy też będzie to piechur z jucznym koniem.

Post #11, autor: drozdes
napisany: 6. września 2007, czwartek, 18:59
awatar
Czyli piechur z jucznym będzie szedł jak piechota ( i chyba 10 do transportu)
konnica (6 do transportu) (i wtedy zasuwa dwa razy szybciej)
i jeszcze mogłaby być kombinacja konnicy z jednym koniem tak?

Post #12, autor: Hadrian
napisany: 6. września 2007, czwartek, 19:02
awatar
Tak, ta trzecia kombinacja daje jeśli się nie mylę 12 ładowności i zasuwa prędkością konnicy.

Post #13, autor: kabraxis
napisany: 6. września 2007, czwartek, 19:06
awatar
A w praktyce jak już masz konie to stosuje się wozy. 1 człowiek z koniem i wozem może wieźć 40 jednostek i porusza się z prędkością piechoty. Ale za to jaka oszczędność ludzi...

Wyniki od 1 do 13. Przejdź do strony: 1
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: