Najświeższe wątki:
Zasady gry
Pozostałe roboczodni
Wątek w temacie: Problemy techniczne
Nie zebym marudzil, ale jest to juz przynajmniej dla mnie lekko irytujace. Ten licznik dosc czesto (zawsze?) podaje niedokladne wartosci. Skoro nie da sie przydzielic polowy robotnika, to dlaczego podaje niedokladne wartosci? Wydaje mi sie ze to raczej powinno byc latwe do naprawienia..?
Post #2, autor:
Hejtar
napisany: 11. września 2010, sobota, 18:55
zmieniany przez autora, 11. września 2010, 18:57
napisany: 11. września 2010, sobota, 18:55
zmieniany przez autora, 11. września 2010, 18:57
Zapis ze strony głównej Lav.
Z Wrocławia do Krakowa, jechało się wtedy ok. 2. tygodni.
A ja tu wciąż czytam lub słucham zarzutów jako patron coś w tym stylu:
- "mój F16 powinien wylądować o 17:54:22, a wylądował o 17:55:00 COŚ JEST NIE TAK!!! wnoszę PROTEST!"
- "PROTESTUJĘ! Według moich obliczeń /,,/.###@@@**%%% [tu następuje seria wzorów, mająca mi chyba uświadomić, że piszący ukończył z powodzeniem szkoły podstawowe] mój oddział powinien już być w stolicy, a NIE JEST!"
Ludzie! To gra mająca oddawać klimat Średniowiecza!
Ludzkość interesuje się minutami od kiedy powstała kolej żelazna, a Wy chcecie w Średniowieczu mieć wszystko "połapane"?
To proponuję, zagrajcie "se" w Gwiezdne Wojny - tam wszystko [Wy i Wasi Dowódcy] "se" policzycie i będziecie szczęśliwi.
Ale dajcie Nam tutaj grać w grę "rozgrywaną w świecie średniowiecza", bo Naszą pasją jest Średniowiecze, a nie współczesne pole walki.
Cytat:
Witaj w świecie średniowiecznych władców, walczących o supremację swoich księstw. [...] Laventhar: gra strategiczna on-line, rozgrywana w świecie średniowiecza. [...] Laventhar to strategia online, więc jeśli średniowiecze to Twoja pasja, znajdziesz tu miejsce dla siebie. [...]
Z Wrocławia do Krakowa, jechało się wtedy ok. 2. tygodni.
A ja tu wciąż czytam lub słucham zarzutów jako patron coś w tym stylu:
- "mój F16 powinien wylądować o 17:54:22, a wylądował o 17:55:00 COŚ JEST NIE TAK!!! wnoszę PROTEST!"
- "PROTESTUJĘ! Według moich obliczeń /,,/.###@@@**%%% [tu następuje seria wzorów, mająca mi chyba uświadomić, że piszący ukończył z powodzeniem szkoły podstawowe] mój oddział powinien już być w stolicy, a NIE JEST!"
Ludzie! To gra mająca oddawać klimat Średniowiecza!
Ludzkość interesuje się minutami od kiedy powstała kolej żelazna, a Wy chcecie w Średniowieczu mieć wszystko "połapane"?
To proponuję, zagrajcie "se" w Gwiezdne Wojny - tam wszystko [Wy i Wasi Dowódcy] "se" policzycie i będziecie szczęśliwi.
Ale dajcie Nam tutaj grać w grę "rozgrywaną w świecie średniowiecza", bo Naszą pasją jest Średniowiecze, a nie współczesne pole walki.
Cytat:
Ludzkość interesuje się minutami od kiedy powstała kolej żelazna
He he, celna uwaga. Jednak ja myślałem, że od kiedy wynaleziono kwadrans studencki.
;)
aaaaa...
Bo już nieraz tracę cierpliwość :)
Ja tu kombinuję, by zaproponować, że np. oddział w lesie będzie losowo pokonywał teren z prędkością od 60 do 72% lub w górach z prędkością [znów losową] od 50 do 62%
Co moim zdaniem przybliżyło by nas jeszcze bardziej do realiów dowodzenia i problemów jakie miał przed sobą Dowódca ówczesnej chorągwi, aaaa... tu nagle dostaję list:
"moi chłopi powinni już być w STOLICY A NIE SĄ!!!" [dochodzą idąc po skosie ze "spóźnieniem" jednego przeliczenia]
Nieraz to chce mi się odpisać, że pewnie zgubili w lesie GPS, albo że Księstwo ma uszkodzoną satelitę przez niezależnych ;)
ps.
Oby nasze PKP jeździło tak dokładnie jak Lav. to już byłby nieprawdopodobny sukces
aaaaa...
Bo już nieraz tracę cierpliwość :)
Ja tu kombinuję, by zaproponować, że np. oddział w lesie będzie losowo pokonywał teren z prędkością od 60 do 72% lub w górach z prędkością [znów losową] od 50 do 62%
Co moim zdaniem przybliżyło by nas jeszcze bardziej do realiów dowodzenia i problemów jakie miał przed sobą Dowódca ówczesnej chorągwi, aaaa... tu nagle dostaję list:
"moi chłopi powinni już być w STOLICY A NIE SĄ!!!" [dochodzą idąc po skosie ze "spóźnieniem" jednego przeliczenia]
Nieraz to chce mi się odpisać, że pewnie zgubili w lesie GPS, albo że Księstwo ma uszkodzoną satelitę przez niezależnych ;)
ps.
Oby nasze PKP jeździło tak dokładnie jak Lav. to już byłby nieprawdopodobny sukces
Hejtar: mhm, czyli bez tej calej pieknej przemowy - gra jest w klimacie sredniowiecza, wiec moga byc w niej bledy? bo dla mnie to jest blad, no ale mozemy tez oczywiscie porozmawiac sobie o tym ile sie idzie z Krakowa do Wroclawia.... Swoja droga ciekawe... 2 tygodnie.. A Google twierdza ze pieszo idzie sie 2 dni. :D
Ha ha ha muszę google maps częściej w Lav stosować.
Post #7, autor:
Hejtar
napisany: 11. września 2010, sobota, 19:35
zmieniany przez autora, 11. września 2010, 19:42
napisany: 11. września 2010, sobota, 19:35
zmieniany przez autora, 11. września 2010, 19:42
Taaa... bo są drogi, nie ma rozlewisk, bobry nie szaleją, zbóje nie atakują itp.
Piechota [współcześnie] porusza się z regulaminową prędkością 5 km/h. Żołnierze nie powinni iść więcej niż 10 godz. dziennie, bo będą "nie do użycia" na następny dzień.
Z Wrocławia do Krakowa jest ok. 240 km
To teraz pojedź sobie z wozami po bezdrożach i przez puszczę :)
Wracając do tematu, moim zdaniem to nie błędy.
W bitwach też mamy pewną dozę losowości.
ps.
Część z chłopaków grających w Lav. była zapewne w wojsku i może opowiedzieć, jak wygląda kompania po marszu kwartalnym [trzeba przejść 25 km z regulaminową prędkością] - niezapomniane wrażenia dla młodych żołnierzy hahahahahaa...
Prędkość poruszania się armii w czasie Wojen Napoleońskich wynosiła coś ok. 20 km/doba
Post #6
Eeee... tam, ja teraz inwestuję w Airborne Warning And Control System ;)
Piechota [współcześnie] porusza się z regulaminową prędkością 5 km/h. Żołnierze nie powinni iść więcej niż 10 godz. dziennie, bo będą "nie do użycia" na następny dzień.
Z Wrocławia do Krakowa jest ok. 240 km
To teraz pojedź sobie z wozami po bezdrożach i przez puszczę :)
Wracając do tematu, moim zdaniem to nie błędy.
W bitwach też mamy pewną dozę losowości.
ps.
Część z chłopaków grających w Lav. była zapewne w wojsku i może opowiedzieć, jak wygląda kompania po marszu kwartalnym [trzeba przejść 25 km z regulaminową prędkością] - niezapomniane wrażenia dla młodych żołnierzy hahahahahaa...
Prędkość poruszania się armii w czasie Wojen Napoleońskich wynosiła coś ok. 20 km/doba
Post #6
Eeee... tam, ja teraz inwestuję w Airborne Warning And Control System ;)
zostawmy kwestię szalonych bobrów, ale ja nie bardzo rozumiem ten zarzut, że jest jakiś błąd w mechanizmie poruszania się oddziałów. To akurat jest idealnie dopracowane, oczywiście nasze oczekiwania czasem rozmijają się z faktami - ale to raczej nasze nie douczenie a nie błąd. Ja dość często spotykam się z zupełnym brakiem zrozumienia u młodych graczy zasad ruchu.
Masz Hejtarze rację i nie miałbym nic przeciwko temu aby ilość roboczodni była podawana z zaokrągleniem do np. 5, aby lepiej oddawać klimat średniowiecza. Skoro jednak podawana jest dokładnie, to chyba lepiej żeby była poprawna? Bo jak to mówią "it's not a bug, it's a feature" to slogan Microsoftu, a nie Laventhara.
Ze swoich doświadczeń wiem, że dzienne przejście 30 km jest ok.
Z obciążeniem, ale po drodze. A powyżej, to już jest problem, nawet dla zaprawionego.
Marsze we wojsku są ciężkie tylko dla tych, którzy wcześniej nic nie chodzili... czyli w zasadzie dla wszystkich :)
Z obciążeniem, ale po drodze. A powyżej, to już jest problem, nawet dla zaprawionego.
Marsze we wojsku są ciężkie tylko dla tych, którzy wcześniej nic nie chodzili... czyli w zasadzie dla wszystkich :)
Z rozkazów dziennych i map Armii Poznań, wynika że gen. Kutrzeba, wyciskał ze swych chłopaków dobowe marsze na odległość rzędu 45 km, a potem [nie czekając na Armię Pomorze] ruszył z tym chłopakami do ataku "z marszu"!
SZACUN!
Nasi Dziadkowie to byli doskonali żołnierze!
SZACUN!
Lomion: i co Twoim zdaniem polepszy fakt, ze zostanie ta wartosc zaokraglona do 5? Klimatu nie stworzysz zaokraglonymi wartosciami w opisie osady. Nie tedy droga :P
Post #12
hmmm...
Ja to rozumiem tak.
Nawet dziś, kiedy budowane są drogi, czy budynki, czy cokolwiek, to albo mamy opóźnienia [najczęściej] albo, coś "za szybko".
Wciąż, przeszkadza nam "przyroda", a bo to zima długa i ostra, a bo to deszcze, a bo to powódź, a bo to strajki itp.
Czyli "prowadzenie" współczesnego państwa, to "suma niepewności" - wiec chyba nie ma w tym nic dziwnego, że robiąc grę o "współczesnym świecie", by oddać realia, trzeba by wprowadzić np. losowość przy rozbudowie infrastruktury drogowej, bo nie da się "trafić" co do dnia z budową autostrady, przed rozpoczęciem uderzenia na obce państwo.
Zatem, starając się "odwzorować" realia Średniowiecza, "burdel" i niepewność "czy zdążę?" musi być jeszcze większa :)
Tak ja to rozumiem ;)
hmmm...
Ja to rozumiem tak.
Nawet dziś, kiedy budowane są drogi, czy budynki, czy cokolwiek, to albo mamy opóźnienia [najczęściej] albo, coś "za szybko".
Wciąż, przeszkadza nam "przyroda", a bo to zima długa i ostra, a bo to deszcze, a bo to powódź, a bo to strajki itp.
Czyli "prowadzenie" współczesnego państwa, to "suma niepewności" - wiec chyba nie ma w tym nic dziwnego, że robiąc grę o "współczesnym świecie", by oddać realia, trzeba by wprowadzić np. losowość przy rozbudowie infrastruktury drogowej, bo nie da się "trafić" co do dnia z budową autostrady, przed rozpoczęciem uderzenia na obce państwo.
Zatem, starając się "odwzorować" realia Średniowiecza, "burdel" i niepewność "czy zdążę?" musi być jeszcze większa :)
Tak ja to rozumiem ;)
Hejtar: i nie przemowi do Ciebie nawet fakt, ze jest obok tej teoretycznie majacej byc dokladna wartosci wartosc udajaca taka "na oko", a jednoczesnie jest ona dokladniejsza? Bo tutaj nie wiem czy jest o 1 wiecej czy mniej czy co (w ogole nie wiem dlaczego nie liczy dokladnie), a z procentow jestem w stanie to policzyc. :P i dalej upieram sie ze to blad ;p
Valantir - marudzisz jak stara baba , błąd to ty robisz dając jednego robotnika za mało , kiedy pozostaje do wbicia ostatni gwóźdź. Czy to taki wysiłek dać jednego robola na fajrant więcej?
Błąd to jest jak ci wyrywa chłopaków z siodła i do następnej bitwy idą na piechotę a ty nie masz na to najmniejszego wpływu. Błąd to jest blokowanie miasta jednym cwaniakiem kiedy dookoła stoi 400 ludzi. Błąd to jest rozkaz strzelaj dla gościa z mieczem.
Błąd to jest jak ci wyrywa chłopaków z siodła i do następnej bitwy idą na piechotę a ty nie masz na to najmniejszego wpływu. Błąd to jest blokowanie miasta jednym cwaniakiem kiedy dookoła stoi 400 ludzi. Błąd to jest rozkaz strzelaj dla gościa z mieczem.
Z resztą czy Ty zmieniasz co dzień ilość robotników w danej budowie, że w końcu nie wiesz czy dajesz o jednego więcej czy mniej ? Bo z tego co piszesz tak to wygląda. Daj taką ilość robotników żeby budowali co dzień o tyle samo procent 5, 10 20, 25, 50 i tym podobne wartości ;) i Nie będziesz miał problemu z oceną czy jest o jednego za mało czy za dużo bo tak czy siak budowa się zakończy sukcesem, zawsze tak jest.
Ps. podoba mi się koncepcja losowości w marszu ;] Gracze z najmniejszym stażem mieli by kolejną funkcjonalność działającą na ich korzyść, starszym i bardziej doświadczonym graczom nie uda się co do przeliczenia powyliczać i poustawiać wojsk tak aby zaskoczyć za każdym razem sąsiada. W końcu raz jeden oddział przy ustawianiu nie zdąży, a inny wyrwie się przed szereg i pokaże np, na granicy ;) Podoba mi się.
Ps. podoba mi się koncepcja losowości w marszu ;] Gracze z najmniejszym stażem mieli by kolejną funkcjonalność działającą na ich korzyść, starszym i bardziej doświadczonym graczom nie uda się co do przeliczenia powyliczać i poustawiać wojsk tak aby zaskoczyć za każdym razem sąsiada. W końcu raz jeden oddział przy ustawianiu nie zdąży, a inny wyrwie się przed szereg i pokaże np, na granicy ;) Podoba mi się.
hehe - Tak było, jest i będzie, a to się okaże ze wczoraj się popiło, a to ktoś zachoruje, a to komuś biorytm nie sprzyja...
Strasznie mnie mierzi ze teraz w grach wystarczy że ktoś sobie posiedzi i obliczy co i jak. Nie tędy droga. Liczyć każdy umie. Więc cieszy że tutaj takiego elementu nie ma.
Strasznie mnie mierzi ze teraz w grach wystarczy że ktoś sobie posiedzi i obliczy co i jak. Nie tędy droga. Liczyć każdy umie. Więc cieszy że tutaj takiego elementu nie ma.
Z tym każdy to bym nie przesadzał...
Post #19, autor:
Lomion
napisany: 12. września 2010, niedziela, 02:29
zmieniany przez autora, 12. września 2010, 02:29
napisany: 12. września 2010, niedziela, 02:29
zmieniany przez autora, 12. września 2010, 02:29
Cytat:
Z rozkazów dziennych i map Armii Poznań, wynika że gen. Kutrzeba, wyciskał ze swych chłopaków dobowe marsze na odległość rzędu 45 km, a potem [nie czekając na Armię Pomorze] ruszył z tym chłopakami do ataku "z marszu"!
SZACUN!
SZACUN!
Na którymś filmie wojennym słyszałem taki dialog:
- Czy mam rozumieć że pańscy ludzie będą maszerować cały dzień i noc, a następnie o świcie, bez chwili odpoczynku rzucą się do szturmu by zdążyć z odsieczą na czas? Czy oni kochają pana na tyle aby tego dokonać?
- Nie panie generale. Dokonają tego, ponieważ im rozkażę.
Patton. Miał chłop pewność siebie.
Cytat:
Lomion: i co Twoim zdaniem polepszy fakt, ze zostanie ta wartosc zaokraglona do 5? Klimatu nie stworzysz zaokraglonymi wartosciami w opisie osady. Nie tedy droga :P
Niby tak. Ale mając do wyboru opis błędny albo niedokładny wybieram ten drugi.
Post #2, autor: Hejtar ja rozumiem, że będąc patronem widzisz pewne sprawy, które dla innych są niedostępne. Ja dopiero niedawno się dowiedziałem, że osada to nie punkt tylko obszar z którego jeden oddział może przejść na drugie pole a inny nie. W momencie organizowanie uderzenia z zaskoczenia to opóźnienie o jeden ruch może mieć decydujące znaczenie. A tłumaczenie klimatem to próba ukrycia ważnych informacji przed nowicjuszami. Tak samo jak tłumaczenie przegranej mojego rycerza z mieczem i pancerzem i łukiem z ws 1,5 i morale 6,6 z rekrutem o morale 1.0 bez doświadczenia i bez broni również klimatem średniowiecza. Mój rycerz przygotowuje się do bitwy przez dzień bądź dwa /nie pamiętam/ po czym idąc na walkę dochodzi do golasa i pada na twarz a golas z morale dezertera gołą pięścią go dobija. To są realia średniowiecza?!
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.