Prezentacja uzbrojenia obcych oddziałów

Komentowana aktualność: Prezentacja uzbrojenia obcych oddziałów

Wątek w temacie: Komentarze do aktualności

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Post #1, autor: Hadrian
napisany: 16. października 2007, wtorek, 09:14
awatar
Zmiana dobra jeśli chodzi o bitwy w polu. Jeśli chodzi o szturmowanie osad to nadal promowane będzie logowanie się tuż przed bitwą o 19.00 aby założyć uzbrojenie lub podejrzeć założone uzbrojenie przeciwnika.

Post #2, autor: Czarny
napisany: 16. października 2007, wtorek, 10:09
awatar
Może po prostu zrobić tak, by uzbrojenie oddziału w osadzie nigdy nie było widoczne.

Post #3, autor: kozak
napisany: 16. października 2007, wtorek, 16:24
awatar
[0] boro: zmiana bardzo dobra :)

[2] Czarny: Niom, Hadrian już to proponował, ale ja się zapytam - a co z sytuacją w której oddział jest poza osadą, ale stoi na polu z osadą (wtedy też może ukrywać i zakładać przed 19) a co z sytuacją, gdy na polu jest osada trzeciego księstwa? wszak może to być sojusznik któregoś z władców, który ukryje uzbrojenie - albo nawet (czysto hipotetycznie) będzie to władca, który ukryje uzbrojenie obu wrogów i odda im obu tuż przed bitwą.

Post #4, autor: mularzx
napisany: 16. października 2007, wtorek, 17:43
awatar
Poza tym 10 drewna na fort zawsze można zabrać, dojdą nam zawody kto wkliknie sie pierwszy i zbuduje osadę...

Post #5, autor: nieznany
napisany: 16. października 2007, wtorek, 18:41
Post przeniesiony do wątku: http://www.laventhar.org/forum.html?watek=201

Post #6, autor: Valanthir
napisany: 16. października 2007, wtorek, 19:22
awatar
To moze ukrywac uzbrojenie dopiero gdy w osadzie jest palisada lub zamek? Fosa by nic nie ukrywala, ale przy palisadzie lub zamku wydaje mi sie to juz logiczne... Ludzie stoja za palisada lub za blankami, wiec nie widac co maja w lapach... I zniknal by problem z zakladaniem chwile przed bitwa osady, bo palisady tak szybko nie postawisz...

Post #7, autor: Boro
napisany: 16. października 2007, wtorek, 20:21
awatar
Cytat:
Może po prostu zrobić tak, by uzbrojenie oddziału w osadzie nigdy nie było widoczne.

Podoba mi się ten pomysł.

Post #8, autor: Czarny
napisany: 17. października 2007, środa, 07:15
awatar
Myślę, że Valantir ma dobry pomysł, tylko trochę za ostry. Wystarczy po prostu przepis, że w osadzie powinien znajdować się jeden, jakikolwiek, budynek. Wtedy problem Mularza przestanie mieć znaczenie. Jeśli chodzi natomiast o problem Kozaka, to cóż, pozostaje wprowadzić zasadę, że broni nie widać, jeśli oddział znajduje się na polu z osadą, bez względu na to, czy oddział jest w niej, czy poza nią. Bo schowali ją za róg budynku, he he.
Wyjątkiem będzie sytuacja, gdy oddział oblega osadę, lub przygotowuje się do szturmu na nią. Wtedy widać. Trochę sztuczne, ale chyba i tak lepsze niż zawody z logowaniem przed 19.00

Post #9, autor: kozak
napisany: 17. października 2007, środa, 07:47
awatar
[8] Albo bardziej radykalnie: uzbrojenie byłoby widoczne nawet w magazynie osady :P

Post #10, autor: Boro
napisany: 17. października 2007, środa, 08:18
awatar
Cytat:
Poza tym 10 drewna na fort zawsze można zabrać, dojdą nam zawody kto wkliknie sie pierwszy i zbuduje osadę...

Nie za bardzo, przecież oddziały zwykle widzą się wcześniej nim dojdą do tego samego punktu. A wtedy na chowanie broni będzie już za późno.

Post #11, autor: mularzx
napisany: 17. października 2007, środa, 08:35
awatar
Prawda, pod warunkiem, że ktoś to na bieżąco kontroluje i pamięta. Jest też możliwość jednoczesnego wejścia na pole wojsk, które nie widziały się wcześniej i wtedy ten szybszy zyskuje. Po za tym wystarczy nie zajrzeć po przeliczeniu rano, a dopiero wieczorem i będzie już po ptakach. Jest to oczywiście zgapienie się jednej ze stron, ale nie sądzę żeby drugiej z tego tytułu należały się specjalne korzyści.

Post #12, autor: Hadrian
napisany: 17. października 2007, środa, 08:52
awatar
[11] Taka sytuacja raczej zbyt często nie wystąpi. Już prędzej może dojść do takiej, ktoś będzie budował 1 fort gdy będzie widział przeciwnika, a drugi gdy już będą na tym samym polu. Oprócz broni miało by to wpływ na morale choć wątpliwa jest opłacalność takiego przedsięwzięcia. Można jednak zabronić budowy osad w sytuacji gdy na danym polu jest oddział innego księstwa.

Post #13, autor: mularzx
napisany: 17. października 2007, środa, 09:44
awatar
Teraz przyszło mi do głowy, że gracze mający nadwyżki drewna, a widać po wieściach, że są tacy, mogą jeszcze, że się tak wyrażę "oforcić" podejścia do miast by przygotować teren pod działania obronne własnych wojsk. Drogie to, ale oprócz rozpoznania, może okazać się skuteczne, bo przeciwnik idący do przody i tak niczego nie ukryje, a zdobywanie wyprzedzające znacznie spowolni marsz.

Post #14, autor: Czarny
napisany: 17. października 2007, środa, 10:28
awatar
Aleś przygrzmocił...

Post #15, autor: jedidia
napisany: 17. października 2007, środa, 12:39
awatar
wg mnie ukrywanie uzbrojenia w miescie jest nieuzasadnione-po co takie rozróznienie? Powinno byc tak samo i w polu i w miescie.

Jakos sobie nie wyobrazam zeby w rzeczywistosci na murach wartownicy stali bez broni a biegli po nią do magazynów tylko w chwile przed atakiem.

Post #16, autor: kozak
napisany: 17. października 2007, środa, 12:53
awatar
[15] ale taki bieg po broń jest już teraz możliwy, choć dostępny tylko dla tych nielicznych, którzy mają czas i chęć logować się tuż przed bitwą, a dzięki takiemu rozwiązaniu będzie to dostępne dla wszystkich...

(by zmniejszyć znaczenie częstości logowań)

Post #17, autor: jedidia
napisany: 17. października 2007, środa, 12:57
zmieniany przez autora, 17. października 2007, 12:57
awatar
ps-a tak powaznie nie rozumiem jak ma wygladac ta zmiana-moze mam za mało czasu zeby wnikac w specyficzny jezyk Bora:)

Post #18, autor: kozak
napisany: 17. października 2007, środa, 12:59
awatar
to poczekaj do czwartku :P

Post #19, autor: Valanthir
napisany: 17. października 2007, środa, 15:46
zmieniany przez autora, 17. października 2007, 15:49
awatar
Ja to rozumiem tak, ze bedzie ilosc okolo... liczbami... bez wzgledu na to ilu jest tragarzy... I wtedy w wozie bedzie "okolo 40 maczug"...

jedidia - a nie potrafisz przyjac ze poprostu widzisz zolnierza ale nie potrafisz dociec jaka ma bron ani uzbrojenie bo wiekszosc jego sylwetki jest za blankami? ;) Skoro do owych zolnierzy strzelac nie mozna, to mi moze teraz bedziesz wmawial ze masz ich calych w polu widzenia? I strzelic z luku (gdzie strzala leci jeszcze nie w linii prostej tylko lukiem) do zolnierza nie mozesz, ale widzisz go calego? :D Wciaz podtrzymuje swa propozycje by ukrywac tylko gdy jest palisada lub zamek. :D

Post #20, autor: Taiho
napisany: 18. października 2007, czwartek, 21:56
awatar
Zaczelo działać nowe pokazywanie bronie. Ale chyba coś jest nie w porządku. Bo jak kiedyś było napisane że "dla wszystki" to wiadomo o co chodzi. A teraz jak mam 50 ludzi i dla każdego łuk, maczugę i pancerz to mi pokazuje tak:

- łuk - ok. 60
- maczuga - ok. 50
- pancerz - ok. 40

Ja rozumiem, że jest jakieś przybliżenie ok 20% ale moim zdaniem to więcej oszukaństwa jest w tym :) Kiedyś wiadomo było że jak coś było w opisie to oznacza to jakiś przedział, a teraz na 50 ludziach wachnięcie jest 50% stanu. Jak dla mnie to przesada.

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: