Produkcja i zasoby

Wątek w temacie: Problemy techniczne

Wyniki od 1 do 15. Przejdź do strony: 1
Post #1, autor: Margor
napisany: 7. lutego 2010, niedziela, 21:26
awatar
miałem 6 szt żelaza, znalazłem go w okolicy osady. przeznaczyłem go do produkcji kusz. powinienem wyprodukować z tego 6/0,4=15 kusz, po wyprodukowaniu 14 skończyło mi się żelazo, "Do produkcji: kusza zabrakło żelazo"
Kto mi ukradł 0,4 żelaza ? ;)

Tak sobie myślę że coś nie tak chyba że o czymś nie wiem

Post #2, autor: Larkana
napisany: 7. lutego 2010, niedziela, 21:40
awatar
Widocznie rzemieślnicy rozpoczęli produkcję dwóch kusz na raz- tym samym nie starczyło surowca na ich dokończenie <wersja gdy zatrudniłeś paru>

Widocznie rzemieślnik zbytnio przedobrzył na weselu syna i zapomniał, że już połowę kuszy rozpoczął - i tym sposobem nie starczyło mu żelaza... <wersja gdy zatrudniłeś jednego>

Post #3, autor: Czarny
napisany: 7. lutego 2010, niedziela, 22:54
awatar
Tak jak mówi Larkana- te ułamki w końcu się zgadzają, ale przy drobynych sumach mogą wystąpić nieunośći. Dziękuję.

Post #4, autor: pawlo77
napisany: 8. lutego 2010, poniedziałek, 07:55
awatar
powinieneś się cieszyć masz 14 kusz których sie wróg nie spodziewa:D

Post #5, autor: Lomion
napisany: 8. lutego 2010, poniedziałek, 11:57
awatar
Też kiedyś miałem ten sam problem. Co prawda nie sprawdzałem tego w praktyce, ale wydaje mi się że bierze się to z zaokrągleń: używając 6 rzemieślników zużywasz 0,51429 sztuki żelaza dziennie, co program zaokrągla do 0,5143 - dlatego pod koniec brakuje ci trochę żelaza do ukończenia ostatniej kuszy. Dobra rzecz jest taka, że nie wyprodukowałeś 14, tylko 14,9 kuszy - tak więc gdy zdobędziesz np. 1 sztukę żelaza, wyprodukujesz z niej trzy, a nie dwa, nowe egzemplarze.

Post #6, autor: nieznany
napisany: 22. czerwca 2010, wtorek, 18:59
Na stronie z podziałem pracy pewnej osady mam informację:
Tygodniowy bilans żywności: 0.9 (dziennie: 0.1)

Za to na stronie z wyżywieniem jest napisane, że za 6 dni skończą się zapasy.

Podział pracy w osadzie jest nieruszany od co najmniej tygodnia, w tym czasie nie zmieniła się też ludność ani nie zburzyłem żadnego budynku. Czy będzie głód, czy może nie?

Post #7, autor: Lomion
napisany: 22. czerwca 2010, wtorek, 19:00
awatar
Głodu nie będzie. Po prostu strona z wyżywieniem zaokrągla produkcję i zużycie do pełnych jednostek, stąd różnica.

Post #8, autor: Margor
napisany: 9. lutego 2011, środa, 18:33
awatar
W jednej osadzie mam garbarnie i kuśnierza, pracują pełną parą, w magazynie jest zapas są skór surowych.

garbarnia produkuje 12 skór wyprawionych na tydzień
kuśnierz produkuje 7,8 pancerza i zużywa 11,7 skór wyprawionych (1 pancerz = 1,5 skóry wyprawionej)

czysty rachunek 12-11,7=0,3 czyli produkuje więcej skór wyprawionych niż zużywam ale od czterech dni mam komunikat:
"Do produkcji: pancerz skórzany zabrakło skóry wyprawione"

O dziwo cały czas pokazuje mi że w magazynie mam 1 skórę wyprawioną

jak to rozumieć ?

Post #9, autor: Eryk
napisany: 9. lutego 2011, środa, 18:40
awatar
Masz kreatywną księgowość w swej domenie. Każ ściąć włodarza.

Post #10, autor: Hejtar
napisany: 9. lutego 2011, środa, 18:53
awatar
To wynika z kolejności produkcji
- najpierw pancerze
- potem skóry wyprawione

Pozostań jeden dzień bez produkcji pancerzy, a następnego wszytko zacznie działać jak należy.

Podobnie jest np. z żelazem

- najpierw produkuje się topór
- potem produkuje się żelazo z rudy i węgla

Trzeba mieć zatem większy "zapas" skór wyprawionych niż dzienna produkcja pancerzy

Post #11, autor: Eryk
napisany: 9. lutego 2011, środa, 18:58
awatar
O, ciekawe.
A skąd wiadomo, że jest taka kolejność? Alfabetycznie to idzie, czy jak?

Post #12, autor: Chudy Loco
napisany: 9. lutego 2011, środa, 19:09
awatar
Raczej drogą dedukcji kolejni gracze do tego docierają i raczej się sprawdza, też tak miałem niekiedy ;)

Post #13, autor: Margor
napisany: 9. lutego 2011, środa, 19:56
awatar
#10 dobra kolejność jak najbardziej ale przy jednej turze, ale to już 4 z rzędu? skoro dziś ostatnią czynnością było wyprodukowanie skór wyprawionych to one już są na jutro ale jutro ten sam komunikat.

Post #14, autor: Lomion
napisany: 9. lutego 2011, środa, 19:58
zmieniany przez autora, 9. lutego 2011, 20:01
awatar
Kolejność jest taka że najpierw system przelicza rozchody, a dopiero wiedząc na co starczyło towarów w magazynie, wylicza przychody. Efekt jest dokładnie taki jak napisał Hejtar.

Mimo tego, po jednym dniu braki faktycznie powinny ustąpić. Nie produkujesz jeszcze w tej osadzie łuków albo kusz?

Post #15, autor: wiliam
napisany: 9. lutego 2011, środa, 20:35
awatar
Margor - najlepiej napisz do patrona by wyjaśnił sprawę

Wyniki od 1 do 15. Przejdź do strony: 1
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: