Najświeższe wątki:
Zasady gry
Przegląd magazynów osad
Komentowana aktualność: Przegląd magazynów osad
Wątek w temacie: Komentarze do aktualności
ee- po co minimalizować? czymze było by sredniowiecze bez krwawego szturmu?:)
od razu czołgi w wersji da Vinciego
Post #23, autor:
Andrazar
napisany: 20. lutego 2010, sobota, 15:16
zmieniany przez autora, 20. lutego 2010, 15:17
napisany: 20. lutego 2010, sobota, 15:16
zmieniany przez autora, 20. lutego 2010, 15:17
Japońskie latawce (prostsze niż kopter Da Vinciego) - do latawca przywiązujemy jednego ludka i daje widoczność na 3 pola.
Najpierw muszę się nauczyć obsługiwać ten magazyn, buuuu.... tyle nowej nauki przede mną.
Najpierw muszę się nauczyć obsługiwać ten magazyn, buuuu.... tyle nowej nauki przede mną.
Szydercy ;/
przepraszam, ale dla mnie idea łodzi jest na prawdę znakomita, a moje słowa o Wersji Angielskiej miały na celu podtrzymanie twej nadziei.
Post #26, autor:
jedidia
napisany: 21. lutego 2010, niedziela, 18:03
zmieniany przez autora, 21. lutego 2010, 18:04
napisany: 21. lutego 2010, niedziela, 18:03
zmieniany przez autora, 21. lutego 2010, 18:04
to ja proponuje drewniane Uboty zeby te Batiszony zatopić zdradziecko .....Z pomostem do desantu kawalerii rzecz jasna. No i te aluminiowe wieszaki na jarzeniówki:)
Ale tak szczerze, wprowadzenie łodzi znacznie zmieniłoby grę i wymiar sojuszy blisko-sąsiedzkich.
100% poparcia dla Ubotów w Lavie, byle Dobrych :D
Wreszcie jest to co co w "czarnym" Laventarze.
A nawet lepiej, bo można trzy towary na raz wyświetlać.
Dzięki Boro.
A nawet lepiej, bo można trzy towary na raz wyświetlać.
Dzięki Boro.
A co, gdyby powstało to samo tylko że do wyszukiwania budynków ?
Działało by na tej samej zasadzie, po lewej stronie lista osad po prawej u góry 'wybierz' i wybieramy budynek i pokazało by ile budynków w danej osadzie jest.
Wbrew pozorom całkiem przydatny gadżet. Każdy pamięta gdzie na mapie leży każda osada ale co w której jest zbudowane (tak jak i co w magazynie jest) już nie bardzo, a gdy wróg na granicy i trzeba w kilku osadach podostawiać np. fosę lub przestawiamy się na łuki i trzeba warsztaty postawić itp. itd. to funkcja okazała by się całkiem przydatna...
Działało by na tej samej zasadzie, po lewej stronie lista osad po prawej u góry 'wybierz' i wybieramy budynek i pokazało by ile budynków w danej osadzie jest.
Wbrew pozorom całkiem przydatny gadżet. Każdy pamięta gdzie na mapie leży każda osada ale co w której jest zbudowane (tak jak i co w magazynie jest) już nie bardzo, a gdy wróg na granicy i trzeba w kilku osadach podostawiać np. fosę lub przestawiamy się na łuki i trzeba warsztaty postawić itp. itd. to funkcja okazała by się całkiem przydatna...
fajny pomysł, już kilka razy złapałem się na szukanie warsztatów, w którym mógłbym robić wozy czy łuki
Genialne
Dobrze by było gdyby z tego ekranu dało się zmieniać budowę nie otwierając innego okienka.
Jest to pewna fanaberia ale oszczędza dość dużo klikania.
Jest to pewna fanaberia ale oszczędza dość dużo klikania.
zmienianie budowy? znowu zamiast palca rękę chcecie...
przecież aby zmienić budowę musisz sprawdzić stan magazynów i ustawić odpowiednią ilość ludków do pracy, często zmieniając ich przypisanie do poszczególnych czynności, także raczej to niewykonalne.
przecież aby zmienić budowę musisz sprawdzić stan magazynów i ustawić odpowiednią ilość ludków do pracy, często zmieniając ich przypisanie do poszczególnych czynności, także raczej to niewykonalne.
marudzicie panowie - co daje przeglądanie budynków w miastach " na odległość" ? - to jakiś żart - nie wyobrażam sobie abym miał z grubsza nie wiedzieć gdzie co mam w miastach i jaki jest plan gospodarczy - no może przy 30 miastach był by jakiś kłopot... ale nie widziałem we współczesnych księstwach aby ktoś miał więcej niż 15 miast. A te działania "w obliczu wroga" ... znowu sobie nie wyobrażam aby nie zajrzeć do miasta "w obliczu wroga". Ja powiem szczerze, że nawet z obecnego sytemu przeglądania magazynów rzadko korzystam, bo zwyczajnie wolę kliknąć raz na jakiś czas bezpośrednio w miasto i rozwiązać lokalne problemy, niż bawić się w zestawienia i wykresy. No ale może ja nie rozumiem postępu i "nowoczesności" a migające światełka na telefonie raczej mnie drażnią niż bawią...
[35] Po prostu starzejesz się ksiażę:)
Problem jest wtedy gdy wchodzi się na zastępstwo do kogoś i trzeba znaleźć ta cholerną stajnię, w swoim księstwie wstyd nie wiedzieć gdzie co pobudowane. Jeśli miały by być jakieś nowe zestawienia to proponuje np. jakie uzbrojenie maja regimenty albo ile miejsca wolnego w jukach mają oddziały (w zestawieniu transport na oko widać po prędkości który oddział przeciążony ale który ma luzy to się trzeb wpatrzeć w cyferki)
Problem jest wtedy gdy wchodzi się na zastępstwo do kogoś i trzeba znaleźć ta cholerną stajnię, w swoim księstwie wstyd nie wiedzieć gdzie co pobudowane. Jeśli miały by być jakieś nowe zestawienia to proponuje np. jakie uzbrojenie maja regimenty albo ile miejsca wolnego w jukach mają oddziały (w zestawieniu transport na oko widać po prędkości który oddział przeciążony ale który ma luzy to się trzeb wpatrzeć w cyferki)
Jeśli ma być ograniczana ilość klikania, to zarówno pomysł z zestawieniem [30] budynków w miastach, jak i [36] uzbrojenia, uważam za pomocne i popieram. Ilość wolnego miejsca w jukach można byłoby dodać gdzieś w nawiasie na zestawieniu transportu.
Ja ze swej strony dorzuciłbym pomysł zestawienia w miastach przyrostów / ubytków, w taki np. sposób, że tam gdzie już jest zestawienie w magazynach - po wyświetlanej ilości towaru, w nawiasie pojawia się + lub - ilość, np:
żywność
180(+2,5)
Ja ze swej strony dorzuciłbym pomysł zestawienia w miastach przyrostów / ubytków, w taki np. sposób, że tam gdzie już jest zestawienie w magazynach - po wyświetlanej ilości towaru, w nawiasie pojawia się + lub - ilość, np:
żywność
180(+2,5)
Luty - to są moim zdaniem funkcjonalności które prędzej czy później zostaną wprowadzone (lub powinny) bo tak jak ludzie mówią pozwalają się nieco lepiej zorientować co gdzie jest i kiedy. Argument Aquirre z zastępstwem jest jeszcze lepszy niż te moje i uważam, że dla takich sytuacji właśnie jak zastępstwa (które są kluczową kwestią w tej grze) powinny być wprowadzane:)
Loco, może masz i rację, w takim razie to ja marudzę :)
- nie jestem przekonany czy nowe możliwości zestawień pomogą zorientować się gdzie co i kiedy - po prostu dadzą możliwość zrobienia kilku zestawień więcej - o wiele istotniejsze są wytyczne i informacje od prawowitego władcy.
- nie powiem aby zastępstwa były kwestią kluczową w tej grze - ale może o czymś nie wiem :)
- nie jestem przekonany czy nowe możliwości zestawień pomogą zorientować się gdzie co i kiedy - po prostu dadzą możliwość zrobienia kilku zestawień więcej - o wiele istotniejsze są wytyczne i informacje od prawowitego władcy.
- nie powiem aby zastępstwa były kwestią kluczową w tej grze - ale może o czymś nie wiem :)
Luty spróbuj zrozumieć o co chodzi koledze. Budujesz księstwo cały rok i nagle zaskakuje cię lato i dwa tygodnie urlopu. Jeżeliby nie było zastępstw, to dobry gracz po 4 dniach wie, o braku Twojej aktywności. Stąd jest to kwestia kluczowa. Teraz tobie na Majorce będzie się zdawało że wszystko hula, że tak fajnie wytłumaczyłeś zastępcy na 2 strony A4, ale na pewno popełniłeś masę skrótów myślowych wynikających z orientacji w Twoim księstwie. Więc teraz stwierdzę ostatecznie że Loco ma rację, a zastępstwa są kwestia kluczową w tej grze, gdyż pozwalają przez cały czas znajdywać sens w wysiłkach i odpocząć na urlopie.
Luty spróbuj zrozumieć o co chodzi koledze. Budujesz księstwo cały rok i nagle zaskakuje cię lato i dwa tygodnie urlopu. Jeżeliby nie było zastępstw, to dobry gracz po 4 dniach wie, o braku Twojej aktywności. Stąd jest to kwestia kluczowa. Teraz tobie na Majorce będzie się zdawało że wszystko hula, że tak fajnie wytłumaczyłeś zastępcy na 2 strony A4, ale na pewno popełniłeś masę skrótów myślowych wynikających z orientacji w Twoim księstwie. Więc teraz stwierdzę ostatecznie że Loco ma rację, a zastępstwa są kwestia kluczową w tej grze, gdyż pozwalają przez cały czas znajdywać sens w wysiłkach i odpocząć na urlopie.
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.