Najświeższe wątki:
Zasady gry
Przeliczenie gospodarcze
Wątek w temacie: Dla początkujących
Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Wie ktoś może jaka dokładnie jest kolejność wykonywania poszczególnych czynności w osadach o 14? Konkretnie interesuje mnie taka sytuacja: w jednej z osad jutro kończy mi się budowa systemu irygacji. Nie mam tam zapasów jedzenia, chwilowo bilans jest troszkę na minus, ale jeśli nowa irygacja będzie uwzględniona, to będzie już dodatni. Będzie głód czy nie?
Najpierw chyba zachodzi produkcja (a więc też i ubytek żywności) a potem dopiero następuje budowa budynków. Czyli Twoi poddani będą głodować.
Z dziennika osady wynika ze najpierw jest produkcja, pozniej dopiero budowa.
Cóż, niech głodują, jak nie potrafią doczekać do skończenia budowy :)
Jacek: Moim zdaniem nie będą głodować jeśli zbudowana irygacja na tyle podniesie produkcję, że starczy żywności do wykarmienia wszystkich.
Post #6, autor:
Mroczny
napisany: 29. maja 2007, wtorek, 19:15
zmieniany przez autora, 29. maja 2007, 19:16
napisany: 29. maja 2007, wtorek, 19:15
zmieniany przez autora, 29. maja 2007, 19:16
Ale irygacja zostanie skończona dopiero po podliczeniu przyrostu/konsumpcji żywności
O, pojawiły się konkurencyjne opinie :)
W takim razie jutro będzie eksperyment :)
W takim razie jutro będzie eksperyment :)
Według mnie będą głodować, ale jak zabraknie niewiele nie będzie miało to większego znaczenia.
Post #9, autor:
Walkiria
napisany: 29. maja 2007, wtorek, 19:27
zmieniany przez autora, 29. maja 2007, 19:27
napisany: 29. maja 2007, wtorek, 19:27
zmieniany przez autora, 29. maja 2007, 19:27
Mroczny i Greghor: Przypomnijcie sobie niedokończone przeliczenia. Jeśli nie było zmiany morale i liczby osadników w osadzie, cała wyprodukowana tego dnia żywność zostawała w magazynach, powiększając zapasy. A morale przeliczane jest po budowie. Zobaczcie w dzienniku osady.
Wg mnie, jeśli w chwili obecnej jacek ma ujemny przyrost żywności, to:
1) z magazynów osady zniknie odpowiednia ilość zywności (jeśli magazyn jest pusty ludzie zaczną głodować)
2) zostanie wybudowany system irygacji
3) zostanie przeliczone morale, uwzględniając głód
Jutro i tak sie przekonamy:)
1) z magazynów osady zniknie odpowiednia ilość zywności (jeśli magazyn jest pusty ludzie zaczną głodować)
2) zostanie wybudowany system irygacji
3) zostanie przeliczone morale, uwzględniając głód
Jutro i tak sie przekonamy:)
Najpierw jest produkcja, potem budowa.
Lomion: Zgadza się. Nikt nie neguje pierwszeństwa produkcji. Spór jest o to czy najpierw jest spożycie i przeliczenie morale czy budowa.
Praca na budowie po spożyciu może być niebezpieczna ;) więc mam nadzieję że jednak najpierw zbudują :)
Święte słowa :-)
Chociaż morale, a już na pewno fantazja po spożyciu rośnie :P
Chociaż morale, a już na pewno fantazja po spożyciu rośnie :P
[12] A co to ma za znaczenie, skoro ilość żywności dostępnej do spożycia jest określana w momencie produkcji?
Jeśli budowa wpływa na produkcję, a na spożycie nie, to ma znaczenie dość zasadnicze :)
Wg mnie na bank pierwsze jest spożycie potem produkcja, budowa i morale :)
Taiho: To jak mi wyjaśnisz, że przy przeliczeniu niepełnym miałam w magazynie więcej żywności o całą produkcję z danego dnia. A nie przeliczyło się tylko morale i zmiana ilości osadników, a budowa była normalnie.
Post #19, autor:
Lomion
napisany: 30. maja 2007, środa, 09:46
zmieniany przez autora, 30. maja 2007, 09:47
napisany: 30. maja 2007, środa, 09:46
zmieniany przez autora, 30. maja 2007, 09:47
[16] Budowa nie wpływa na produkcję, bo produkcja odbywa się przez budową.
[17] Gdyby tak było to każda osada, w której nie masz dziennego zapasu żywności, głodowałaby.
[17] Gdyby tak było to każda osada, w której nie masz dziennego zapasu żywności, głodowałaby.
Według mnie w czasie przeliczenia gospodarczego jest następująca kolejność:
1. Produkcja
2. Budowa
3. Spożycie żywności
4. Przeliczenie morale uwzględniając ewentualny głód
5. Przyrost lub spadek ilości osadników
Tylko nie wiem kiedy są zbierane podatki i płaci się za budynki, ale na pewno po budowie, bo za budynek zbudowany podczas przeliczenia jest już pobierana opłata. Najprawdopodobniej będzie to na samym końcu. Czyli:
6. Opłaty za budynki i zbieranie podatków.
A co do Jackowej osady. To jednak będzie głód w osadzie. Bo produkcja żywności będzie przed ukończeniem budowy irygacji. Mój błąd. Lomion ma rację.
1. Produkcja
2. Budowa
3. Spożycie żywności
4. Przeliczenie morale uwzględniając ewentualny głód
5. Przyrost lub spadek ilości osadników
Tylko nie wiem kiedy są zbierane podatki i płaci się za budynki, ale na pewno po budowie, bo za budynek zbudowany podczas przeliczenia jest już pobierana opłata. Najprawdopodobniej będzie to na samym końcu. Czyli:
6. Opłaty za budynki i zbieranie podatków.
A co do Jackowej osady. To jednak będzie głód w osadzie. Bo produkcja żywności będzie przed ukończeniem budowy irygacji. Mój błąd. Lomion ma rację.
Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.