Przyblizone naliczanie ludzi w oddziałach

Wątek w temacie: Problemy techniczne

Wyniki od 1 do 7. Przejdź do strony: 1
Post #1, autor: Andrazar
napisany: 23. sierpnia 2009, niedziela, 09:32
zmieniany przez autora, 23. sierpnia 2009, 09:36
awatar
Problem być może podobny do koniny ;) ale ludzie to nie konie, wiec zakładam osobny wątek.

Otóż, odnoszę wrażenie, ze ludność w oddziałach również jest naliczana wraz z zaokrągleniem, może należy to ujednolicić i zawsze odrzucać/dodać końcówkę?

A czemu?
- osadziłem ludność jednej narodowości i zdziwienie... Wśród osadników pojawił mi się jeden osobnik nie mojej narodowości.... przy okazji pokazało spadek morale z 3 na 2,8, (ale czasami spada choć ludzi w osadzie nie ma - dodam, że jedzenia też nie ma, jeszcze nie wiem, od czego to zalezy ;) w tym przypadku jedzenie było świeżo dostarczone wraz z osadnikami)
Spadek morale widać było tylko w dzienniku, gdy zwróciłem na to uwagę po następnym przeliczeniu w osadzie było już 3.

Oczywiście moje obserwacje nie są doskonałe, mogę się mylić ;)

Post #2, autor: Luty
napisany: 23. sierpnia 2009, niedziela, 10:18
awatar
takie sytuacje , że osadzasz w wiosce 30 swojaków a pojawia się 29 i jeden obcy, to nie jakiś super odosobniony przypadek. dzieje się tak wtedy gdy wioska była wcześniej zamieszkana i po poprzedniej "wyprowadzce" pozostał jakiś ułamek przyrostu ludzia.
Można z tego mieć zgryzoty ale i korzyści - np. w sianiu propagandy, że walczyłeś z kimś tam i masz nawet jego niewolnika :)
Trzeba pamiętać, że w wioskach TEŻ następuje przyrost ludności - tylko dzieje się to bardzo powoli- oczywiście ze wszystkimi mikro i makro konsekwencjami.

morale w wioskach waha się - 2,9-3,0-3,1 co jest oficjalnie potwierdzone przez "górę"

Post #3, autor: Andrazar
napisany: 23. sierpnia 2009, niedziela, 10:23
awatar
Miło wiedzieć, że wahania są, bo już zauważyłem tego rodzaju sprawy np. niby podaje morale 3, a tu i tak ludziki uciekają :)
albo jak w powyższym przykładzie, jest informacja o spadku (sprawdziłem z 3 na 2,9) a brak info o wzroście, choć w osadzie mam morale 3.

Post #4, autor: Luty
napisany: 23. sierpnia 2009, niedziela, 10:43
awatar
no nie - Andrazar - nie może być tak, że co innego widać a co innego słychać - co to to nie! - najlepiej napisz do Patrona o swych wątpliwościach - może jest jakiś błąd...

Post #5, autor: Andrazar
napisany: 23. sierpnia 2009, niedziela, 16:11
zmieniany przez autora, 23. sierpnia 2009, 16:15
awatar
Pojawiło się coś nowego, rekrutowałem tego jednego ludka obcej narodowości, a tu kolejna niespodzianka - tworząc oddział przybrał moją narodowość :) i dał się połączy z oddziałem o mojej narodowości.
Była też informacja o tym, ze zabrakło surowca do wystawienia budynku, i od razu w tym samym przeliczeniu, że budowa została ukończona. Teoretycznie surowca posiadałem na styk, więc to zapewne kwestia niewielkich zaokrągleń.
A do patrona zgłoszę.

Post #6, autor: Krzywy
napisany: 23. sierpnia 2009, niedziela, 16:43
awatar
Andazar- taki wątek już był i to całkiem niedawno.
Ja widzę to tak: zająłeś osadę, gdzie było 0,8 człowieka.
1. osadziłeś swoich 30.
2.system "wykrył" że jest w osadzie 30,8 czlowieka
3. zaokrąglił "obcego" do jednynki
4. pokazał, że twoich jest 29 (bo przeciez jest 30,8 a nie 31 ludzi)
5. jak będziesz podnosił swoich to znowu bedzie ich 30 a zostanie 0,8 "obcego" w osadzie. zasadniczo system nie ucina ci czlowieka ani nie doda-wszystko jest jak było...
6. jak to osada bez źródła to 30,8 ludzi jest powyżej 30 więc zostałeś "ukarany" za przekroczenie limitu ludzi stratą morale...

choć tego ostatniego nie jestem pewny.

też mnie to kiedyś spotkało i nie robiłem rabanu, choć moich było 40, i jak w osadzie pojawił się "obcy" to straciłem pole widoczności...na jakiś czas.

Post #7, autor: Andrazar
napisany: 24. sierpnia 2009, poniedziałek, 12:08
zmieniany przez autora, 24. sierpnia 2009, 12:12
awatar
Rabanu nie robię, zwyczajnie wspominam, żeby inni też wiedzieli, że tak jest :)
Moich było 15 i pojawił się 16.

Jak dla mnie, to kwestia zaokrągleń w systemie - zwykła rzecz.

I widoczność też zaokrągla. Osadziłem właśnie wymaganą liczbę osadników, a przy obliczaniu widoczności liczy mi jednego mniej - sytuacja odrobinę podobna w skutkach do twojej.

Wyniki od 1 do 7. Przejdź do strony: 1
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: