Przybywanie osadnikow

Wątek w temacie: Problemy techniczne

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Post #1, autor: Ashamta
napisany: 13. września 2011, wtorek, 15:10
awatar
dwa dni temu mialem w osadzie morale 5,6 i 52 osadnikow dzis mam 5,8 i dalej mam 52 osadnikow

Post #2, autor: Hejtar
napisany: 13. września 2011, wtorek, 15:23
zmieniany przez autora, 13. września 2011, 15:23
awatar
Wzór na przyrost ludności

(a.m - 3) * l.m.
_____________ = d.p
250

a.m - aktualne morale
l.m. - liczba mieszkańców
d.p - dzienny przyrost

Post #3, autor: Loti
napisany: 13. września 2011, wtorek, 15:23
awatar
Cierpliwości - czym mniejsza populacja, tym wolniejszy przyrost, bez względu na częstotliwość kopulacji i związanego z tym morale.

Post #4, autor: Adam
napisany: 13. września 2011, wtorek, 15:24
awatar
Spokojnie, system każdego dnia nalicza Ci jakiś "ułamek" osadnika, jak się zbierze 1 to pojawi się nowy mieszkaniec.

To jak szybko się pojawi nie zależy tyko od morale, ale także od ilości mieszkańców im więcej ich jest tym częściej pojawiają się nowi ludzie.

Post #5, autor: Ashamta
napisany: 14. września 2011, środa, 20:05
awatar
w tym wzorze jest blad w pierwsze 3 dni pownien przybyc 1 osadnik w nastepne co 2 dni jeden policz juz te z dni poprzednich 5,6 to daje wynik 0,54 czyli co drugi dzien 1

Post #6, autor: SebekS
napisany: 14. września 2011, środa, 20:19
zmieniany przez autora, 14. września 2011, 20:32
awatar
W tym wzorze nie ma błędu, gdyż jest to wzór "wymyślony" przez graczy na podstawie danych z gry. Nie jest to algorytm użyty w grze. Jest też druga wersja wzoru:

przyrost dzienny = (1,2 * ilość mieszkańców osady * (morale bieżące - 3)) / 290

Nie powinieneś wnikać, który z tych dwóch wzorów jest precyzyjniejszy, bo nie ma to znaczenia strategicznego. Ważne, by wiedzieć na czym polega przyrost i umieć określić sobie odpowiednią wysokości podatku i liczbę ludności tak, by osiągnąć zakładany przez nas przyrost.

Ale to teoria, bo w praktyce wiele zależy od wydarzeń w grze (wojny, sojusze, inwazje, zdrady, układy, itp) i to one decydują, a nie ułamki przyrostu.

Jest pewna grupa graczy lubiących takie matematyczno-ekonomiczne optymalizacje i może próbować nawet coś tu uskuteczniać. Zwycięstwo zależy od wielu czynników i przyrost jest tylko jednym z nich.

Post #7, autor: mularzx
napisany: 14. września 2011, środa, 21:35
awatar
SebekS będą z Ciebie ludzie :) tylko proszę jak już przyjdzie co do czego to nie wieszaj mojej głowy nad kominkiem tylko w alei zasłużonych czy jakoś tak :)

Post #8, autor: SebekS
napisany: 14. września 2011, środa, 21:41
awatar
Na razie w alei zasłużonych masz honorowe miejsce, ja musiałbym wygrać co najmniej 5 światów by je zająć na dzień dzisiejszy ;)

I obyśmy nie spotkali się na świecie forumowym ;) Chociaż z drugiej strony pewnie byłbym "w koalicji" przeciwko "imperium zła" :D

Post #9, autor: mularzx
napisany: 14. września 2011, środa, 21:47
zmieniany przez autora, 14. września 2011, 21:48
awatar
Widzisz dotąd "Imperium Zła" nie miało większego kłopotu ze zdobywaniem koalicjantów :) co więcej zawsze obok "Imperium" zawsze było to "Większe" zło. Tak więc na Twoim miejscu, by nie ograniczać sobie swobody manewru nie przesadzałbym z góry z kim będziesz w koalicji :P

Post #10, autor: SebekS
napisany: 14. września 2011, środa, 21:55
awatar
Jeszcze się okaże, że wyniosłem Cię do korony walcząc zaciekle w Twoim sojuszu :)

Moim zdaniem brakuje iskry na forum. Trzeba pisać do Boro o świat forumowy. Dziś jesteśmy mądrzejsi i doliczyłem się chyba 16 patronów, więc stare oskarżenia raczej nam już nie grożą. Z drugiej strony mit forumowy stare hieny kontra młode wilki. trochę strach grać w takim świecie.

Post #11, autor: Kurp
napisany: 14. września 2011, środa, 21:56
awatar
Tylko, że mi przy morale 2,9 ludzi ubywa a przy 3,2 nie przybywa, więc uważam, że w przeciwieństwie do umiejętności morale nie jest zaokrąglane, ale brane do przelicznika przyrostu po przekroczeniu całości.

Post #12, autor: SebekS
napisany: 14. września 2011, środa, 22:00
awatar
Przy morale 3,2 masz (3,2-3)/250 czyli 0,008 razy liczba ludności w mieście. Dla 200 daje to wynik +0,16 człowieka dziennie (zakładając poprawność wzoru). Ja mam w miastach morale docelowe 3,1 plus jakieś ułamki ze stacjonujących garnizonów i raz w tygodniu jakiś człowiek przybywa, ale dokładnie tego nie śledzę. Więc na pewno przybywa dla morale bieżące poniżej 4.

Co do spadku przy 2,9 to na pewno jest inna funkcja i nie ma raczej liniowej zależności od morale. Lepiej tego nie testować ;)

Post #13, autor: SebekS
napisany: 14. września 2011, środa, 22:03
zmieniany przez autora, 14. września 2011, 22:04
awatar
Dodam jeszcze, że przyrost rozkłada się w jakiś nieznany sposób częściowo na przyrost naszych obywateli i częściowo na przyrost niewolników.

Widziałem już sytuację, w której stracono miasto, potem odzyskano po pewnym czasie. Osadzono ludzi z wysokim podatkiem i stał tam garnizon. Po kilku dniach narodził się tam "z niczego" jeden obywatel innego księstwa. Widać były jakieś ułamki między 0 a 1 i one przyrosły z czasem.

Post #14, autor: Kurp
napisany: 14. września 2011, środa, 22:07
awatar
Rzeczywiście według Twojego wzoru jeszcze ze dwa dni powinienem poczekać na nowego osadnika.

Post #15, autor: mularzx
napisany: 14. września 2011, środa, 22:08
zmieniany przez autora, 14. września 2011, 22:09
awatar
[10]
Nie jest to wykluczone, jako patron widziałem już bardziej zdumiewające zwroty sytuacji.

Jak zauważam masz wiele czasu, ale z tego powodu po forum oczekujesz zbyt wiele. Dziady powiedziały lwią większość tego co miały do powiedzenia dawno temu, a młode wilki boją się narazić na krytykę, co jest błędem. Poza tym jest nas 50 może 70 i wielu z nas nie ma czasu na forum, niektóre żylety odzywają się raz na pół roku...

Post #16, autor: Kurp
napisany: 14. września 2011, środa, 22:09
awatar
Dobrze że są odkrywcy to można wszystko sobie sprawdzić.

Post #17, autor: Kurp
napisany: 14. września 2011, środa, 22:11
awatar
Żylety boją się zdradzić swe tajemnice by móc młodych kosić

Post #18, autor: mularzx
napisany: 14. września 2011, środa, 22:18
awatar
Kurp, nie ma takich tajemnic... Młodzi z reguły nie rozumieją w jaki sposób walczyć w zamkniętym układzie sił. Do tego dochodzi nieznajomość mechaniki bo nikomu nie chce się przeczytać zasad, o otchłani forum nie wspominając. Ja na ten przykład nie mam w rękawie niczego co nie zostało już opowiedziane, wielokrotnie zresztą...

Post #19, autor: SebekS
napisany: 14. września 2011, środa, 22:19
awatar
Z czasem jest różnie. Przykładowo dziś robiłem na pierwszą zmianę, jutro mam na drugą, więc mogę sobie posiedzieć na forum wieczorem, bo śpię do 9 jutro ;) Piątek, sobota wolna. Czas gdybań strategicznych, pisania kronik, czytania i ocenienia jakiś starych kronik. Potem od niedzieli do czwartku druga zmiana, czyli szybko coś kliknąć rano, wieczorem znów siedzieć za długo ;)

Poza tym w odkrywcach już administruje, bo zostało 21 księstw. W rycerzach i na zastępstwach względny spokój, by nie pisać że wieje nudą ;)

Czas teraz na młodych i ich pomysły. W sumie to mechanika ciągle zmienia się i stare metody mogą nie działać :)

Post #20, autor: Tommy
napisany: 17. października 2011, poniedziałek, 09:28
zmieniany przez autora, 17. października 2011, 09:37
awatar
W formie ciekawostki :)
Jak za PRLu :D 101% normy :D

narodowość udział lojalność
herb księstwa Moi 20 (50%) 5,0
herb księstwa Niewolnicy 19 (48%) 2,7
niezależni 1 (3%) 1,5

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: