Najświeższe wątki:
Zasady gry
Przybywanie osadnikow
Wątek w temacie: Problemy techniczne
Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
dwa dni temu mialem w osadzie morale 5,6 i 52 osadnikow dzis mam 5,8 i dalej mam 52 osadnikow
Post #2, autor:
Hejtar
napisany: 13. września 2011, wtorek, 15:23
zmieniany przez autora, 13. września 2011, 15:23
napisany: 13. września 2011, wtorek, 15:23
zmieniany przez autora, 13. września 2011, 15:23
Wzór na przyrost ludności
(a.m - 3) * l.m.
_____________ = d.p
250
a.m - aktualne morale
l.m. - liczba mieszkańców
d.p - dzienny przyrost
(a.m - 3) * l.m.
_____________ = d.p
250
a.m - aktualne morale
l.m. - liczba mieszkańców
d.p - dzienny przyrost
Cierpliwości - czym mniejsza populacja, tym wolniejszy przyrost, bez względu na częstotliwość kopulacji i związanego z tym morale.
Spokojnie, system każdego dnia nalicza Ci jakiś "ułamek" osadnika, jak się zbierze 1 to pojawi się nowy mieszkaniec.
To jak szybko się pojawi nie zależy tyko od morale, ale także od ilości mieszkańców im więcej ich jest tym częściej pojawiają się nowi ludzie.
To jak szybko się pojawi nie zależy tyko od morale, ale także od ilości mieszkańców im więcej ich jest tym częściej pojawiają się nowi ludzie.
w tym wzorze jest blad w pierwsze 3 dni pownien przybyc 1 osadnik w nastepne co 2 dni jeden policz juz te z dni poprzednich 5,6 to daje wynik 0,54 czyli co drugi dzien 1
Post #6, autor:
SebekS
napisany: 14. września 2011, środa, 20:19
zmieniany przez autora, 14. września 2011, 20:32
napisany: 14. września 2011, środa, 20:19
zmieniany przez autora, 14. września 2011, 20:32
W tym wzorze nie ma błędu, gdyż jest to wzór "wymyślony" przez graczy na podstawie danych z gry. Nie jest to algorytm użyty w grze. Jest też druga wersja wzoru:
przyrost dzienny = (1,2 * ilość mieszkańców osady * (morale bieżące - 3)) / 290
Nie powinieneś wnikać, który z tych dwóch wzorów jest precyzyjniejszy, bo nie ma to znaczenia strategicznego. Ważne, by wiedzieć na czym polega przyrost i umieć określić sobie odpowiednią wysokości podatku i liczbę ludności tak, by osiągnąć zakładany przez nas przyrost.
Ale to teoria, bo w praktyce wiele zależy od wydarzeń w grze (wojny, sojusze, inwazje, zdrady, układy, itp) i to one decydują, a nie ułamki przyrostu.
Jest pewna grupa graczy lubiących takie matematyczno-ekonomiczne optymalizacje i może próbować nawet coś tu uskuteczniać. Zwycięstwo zależy od wielu czynników i przyrost jest tylko jednym z nich.
przyrost dzienny = (1,2 * ilość mieszkańców osady * (morale bieżące - 3)) / 290
Nie powinieneś wnikać, który z tych dwóch wzorów jest precyzyjniejszy, bo nie ma to znaczenia strategicznego. Ważne, by wiedzieć na czym polega przyrost i umieć określić sobie odpowiednią wysokości podatku i liczbę ludności tak, by osiągnąć zakładany przez nas przyrost.
Ale to teoria, bo w praktyce wiele zależy od wydarzeń w grze (wojny, sojusze, inwazje, zdrady, układy, itp) i to one decydują, a nie ułamki przyrostu.
Jest pewna grupa graczy lubiących takie matematyczno-ekonomiczne optymalizacje i może próbować nawet coś tu uskuteczniać. Zwycięstwo zależy od wielu czynników i przyrost jest tylko jednym z nich.
SebekS będą z Ciebie ludzie :) tylko proszę jak już przyjdzie co do czego to nie wieszaj mojej głowy nad kominkiem tylko w alei zasłużonych czy jakoś tak :)
Na razie w alei zasłużonych masz honorowe miejsce, ja musiałbym wygrać co najmniej 5 światów by je zająć na dzień dzisiejszy ;)
I obyśmy nie spotkali się na świecie forumowym ;) Chociaż z drugiej strony pewnie byłbym "w koalicji" przeciwko "imperium zła" :D
I obyśmy nie spotkali się na świecie forumowym ;) Chociaż z drugiej strony pewnie byłbym "w koalicji" przeciwko "imperium zła" :D
Post #9, autor:
mularzx
napisany: 14. września 2011, środa, 21:47
zmieniany przez autora, 14. września 2011, 21:48
napisany: 14. września 2011, środa, 21:47
zmieniany przez autora, 14. września 2011, 21:48
Widzisz dotąd "Imperium Zła" nie miało większego kłopotu ze zdobywaniem koalicjantów :) co więcej zawsze obok "Imperium" zawsze było to "Większe" zło. Tak więc na Twoim miejscu, by nie ograniczać sobie swobody manewru nie przesadzałbym z góry z kim będziesz w koalicji :P
Jeszcze się okaże, że wyniosłem Cię do korony walcząc zaciekle w Twoim sojuszu :)
Moim zdaniem brakuje iskry na forum. Trzeba pisać do Boro o świat forumowy. Dziś jesteśmy mądrzejsi i doliczyłem się chyba 16 patronów, więc stare oskarżenia raczej nam już nie grożą. Z drugiej strony mit forumowy stare hieny kontra młode wilki. trochę strach grać w takim świecie.
Moim zdaniem brakuje iskry na forum. Trzeba pisać do Boro o świat forumowy. Dziś jesteśmy mądrzejsi i doliczyłem się chyba 16 patronów, więc stare oskarżenia raczej nam już nie grożą. Z drugiej strony mit forumowy stare hieny kontra młode wilki. trochę strach grać w takim świecie.
Tylko, że mi przy morale 2,9 ludzi ubywa a przy 3,2 nie przybywa, więc uważam, że w przeciwieństwie do umiejętności morale nie jest zaokrąglane, ale brane do przelicznika przyrostu po przekroczeniu całości.
Przy morale 3,2 masz (3,2-3)/250 czyli 0,008 razy liczba ludności w mieście. Dla 200 daje to wynik +0,16 człowieka dziennie (zakładając poprawność wzoru). Ja mam w miastach morale docelowe 3,1 plus jakieś ułamki ze stacjonujących garnizonów i raz w tygodniu jakiś człowiek przybywa, ale dokładnie tego nie śledzę. Więc na pewno przybywa dla morale bieżące poniżej 4.
Co do spadku przy 2,9 to na pewno jest inna funkcja i nie ma raczej liniowej zależności od morale. Lepiej tego nie testować ;)
Co do spadku przy 2,9 to na pewno jest inna funkcja i nie ma raczej liniowej zależności od morale. Lepiej tego nie testować ;)
Post #13, autor:
SebekS
napisany: 14. września 2011, środa, 22:03
zmieniany przez autora, 14. września 2011, 22:04
napisany: 14. września 2011, środa, 22:03
zmieniany przez autora, 14. września 2011, 22:04
Dodam jeszcze, że przyrost rozkłada się w jakiś nieznany sposób częściowo na przyrost naszych obywateli i częściowo na przyrost niewolników.
Widziałem już sytuację, w której stracono miasto, potem odzyskano po pewnym czasie. Osadzono ludzi z wysokim podatkiem i stał tam garnizon. Po kilku dniach narodził się tam "z niczego" jeden obywatel innego księstwa. Widać były jakieś ułamki między 0 a 1 i one przyrosły z czasem.
Widziałem już sytuację, w której stracono miasto, potem odzyskano po pewnym czasie. Osadzono ludzi z wysokim podatkiem i stał tam garnizon. Po kilku dniach narodził się tam "z niczego" jeden obywatel innego księstwa. Widać były jakieś ułamki między 0 a 1 i one przyrosły z czasem.
Rzeczywiście według Twojego wzoru jeszcze ze dwa dni powinienem poczekać na nowego osadnika.
Post #15, autor:
mularzx
napisany: 14. września 2011, środa, 22:08
zmieniany przez autora, 14. września 2011, 22:09
napisany: 14. września 2011, środa, 22:08
zmieniany przez autora, 14. września 2011, 22:09
[10]
Nie jest to wykluczone, jako patron widziałem już bardziej zdumiewające zwroty sytuacji.
Jak zauważam masz wiele czasu, ale z tego powodu po forum oczekujesz zbyt wiele. Dziady powiedziały lwią większość tego co miały do powiedzenia dawno temu, a młode wilki boją się narazić na krytykę, co jest błędem. Poza tym jest nas 50 może 70 i wielu z nas nie ma czasu na forum, niektóre żylety odzywają się raz na pół roku...
Nie jest to wykluczone, jako patron widziałem już bardziej zdumiewające zwroty sytuacji.
Jak zauważam masz wiele czasu, ale z tego powodu po forum oczekujesz zbyt wiele. Dziady powiedziały lwią większość tego co miały do powiedzenia dawno temu, a młode wilki boją się narazić na krytykę, co jest błędem. Poza tym jest nas 50 może 70 i wielu z nas nie ma czasu na forum, niektóre żylety odzywają się raz na pół roku...
Dobrze że są odkrywcy to można wszystko sobie sprawdzić.
Żylety boją się zdradzić swe tajemnice by móc młodych kosić
Kurp, nie ma takich tajemnic... Młodzi z reguły nie rozumieją w jaki sposób walczyć w zamkniętym układzie sił. Do tego dochodzi nieznajomość mechaniki bo nikomu nie chce się przeczytać zasad, o otchłani forum nie wspominając. Ja na ten przykład nie mam w rękawie niczego co nie zostało już opowiedziane, wielokrotnie zresztą...
Z czasem jest różnie. Przykładowo dziś robiłem na pierwszą zmianę, jutro mam na drugą, więc mogę sobie posiedzieć na forum wieczorem, bo śpię do 9 jutro ;) Piątek, sobota wolna. Czas gdybań strategicznych, pisania kronik, czytania i ocenienia jakiś starych kronik. Potem od niedzieli do czwartku druga zmiana, czyli szybko coś kliknąć rano, wieczorem znów siedzieć za długo ;)
Poza tym w odkrywcach już administruje, bo zostało 21 księstw. W rycerzach i na zastępstwach względny spokój, by nie pisać że wieje nudą ;)
Czas teraz na młodych i ich pomysły. W sumie to mechanika ciągle zmienia się i stare metody mogą nie działać :)
Poza tym w odkrywcach już administruje, bo zostało 21 księstw. W rycerzach i na zastępstwach względny spokój, by nie pisać że wieje nudą ;)
Czas teraz na młodych i ich pomysły. W sumie to mechanika ciągle zmienia się i stare metody mogą nie działać :)
Post #20, autor:
Tommy
napisany: 17. października 2011, poniedziałek, 09:28
zmieniany przez autora, 17. października 2011, 09:37
napisany: 17. października 2011, poniedziałek, 09:28
zmieniany przez autora, 17. października 2011, 09:37
W formie ciekawostki :)
Jak za PRLu :D 101% normy :D
narodowość udział lojalność
herb księstwa Moi 20 (50%) 5,0
herb księstwa Niewolnicy 19 (48%) 2,7
niezależni 1 (3%) 1,5
Jak za PRLu :D 101% normy :D
narodowość udział lojalność
herb księstwa Moi 20 (50%) 5,0
herb księstwa Niewolnicy 19 (48%) 2,7
niezależni 1 (3%) 1,5
Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.