Najświeższe wątki:
Zasady gry
Start Vigilis Gladius przesunięty o 2 tygodnie...
Komentowana aktualność: Start Vigilis Gladius przesunięty o 2 tygodnie...
Wątek w temacie: Komentarze do aktualności
aaa Czarny! jak Czarny to najlepiej przesunąć z 22 maja na 22 lipca (dawniej Wedel).
Nie za bardzo łapię, hmm. Czarny to jakiś partyjny komunistyczny beton? :P :D
zaraz beton ... 22 maja nie ma święta, a start świata to święto - więc 22 lipca można by odświeżyć :) to też był nowy świat = garnitur i szturmówka , zamiast starego kasku :)
Post #4, autor:
Eryk
napisany: 6. maja 2011, piątek, 00:40
zmieniany przez autora, 6. maja 2011, 10:43
napisany: 6. maja 2011, piątek, 00:40
zmieniany przez autora, 6. maja 2011, 10:43
To słaby żart, bo Czarny jest antykomunistą...
Post #5, autor:
Czarny
napisany: 6. maja 2011, piątek, 09:08
zmieniany przez autora, 6. maja 2011, 09:12
napisany: 6. maja 2011, piątek, 09:08
zmieniany przez autora, 6. maja 2011, 09:12
Oczywiście, że jestem antykomunistą. Chyba, że mam z nim sojusz...
A wracając do meritum: robimy jakieś, za przeproszeniem, klimaty światowe w nazwach, czy wolna amerykanka? Jeden z graczy napisał coś takiego:
"Mój pomysł na gre to nazwy miast, dowódców i państwa pisane w języku kraju jakim chcę grać tzn. Erdély (lub jesli mozna pelna anzwe) Erdélyi Fejedelemség = Księstwo Siedmiogrodu;-) Reszta nazwy miast to np. Kłuż i Braszów oraz wódz Jan Hunyady ;-) Każdy tłumaczenie w googlach może sprawdzić;) Mam nadzieje, ze taki "klimat" księstwa jest dozwolony, bo fajniej wygląda to zgodnie z ichniejszym językiem; nie listy bede pisał w polskim języku z adnotacją *list spisany w języku węgierskim* ;-)"
A wracając do meritum: robimy jakieś, za przeproszeniem, klimaty światowe w nazwach, czy wolna amerykanka? Jeden z graczy napisał coś takiego:
"Mój pomysł na gre to nazwy miast, dowódców i państwa pisane w języku kraju jakim chcę grać tzn. Erdély (lub jesli mozna pelna anzwe) Erdélyi Fejedelemség = Księstwo Siedmiogrodu;-) Reszta nazwy miast to np. Kłuż i Braszów oraz wódz Jan Hunyady ;-) Każdy tłumaczenie w googlach może sprawdzić;) Mam nadzieje, ze taki "klimat" księstwa jest dozwolony, bo fajniej wygląda to zgodnie z ichniejszym językiem; nie listy bede pisał w polskim języku z adnotacją *list spisany w języku węgierskim* ;-)"
ufff - już się bałem , że Czarny i jego adwokat rozsmarują mnie po posadzce pałacu sprawiedliwości , ale okazało się , że Czarny zgrabnie przeszedł do meritum ,a adwokat o 09:12 zmiękczył swe nieubłagane zarzuty :)
a co do tych języków - to jestem za, tylko aby zamiast liter jakieś ślimaki się nie pokazywały...
a co do tych języków - to jestem za, tylko aby zamiast liter jakieś ślimaki się nie pokazywały...
Pamiętaj Luty, że mój adwokat jest jednocześnie Twoim fanem! Pełni więc dwie funkcje, z tym, że jedną społecznie :P
Wracając zaś znów zgrabnie do meritum, chciałem dodać od siebie, że nazwy w obcych językach są fajne.
Tylko, że fatalnie się je pisze. Np. Aguirre ze swoim ostatnim... Strath Clauid (do dziś nie wiem, jak to dokładnie było). Z tak zwanego doświadczenia wiem, że gracze "spolszczają" i upraszczają takie cuda. W listach więc nie wymieniano ani imienia księcia, którym grał Aguirre, ani pełnej nazwy jego państwa. Pisano najczęściej: Strat, a co bardziej fantazyjny władca dorzucał na końcu "h" :)
To tyle tytułem gawędy weterana :)))))
Wracając zaś znów zgrabnie do meritum, chciałem dodać od siebie, że nazwy w obcych językach są fajne.
Tylko, że fatalnie się je pisze. Np. Aguirre ze swoim ostatnim... Strath Clauid (do dziś nie wiem, jak to dokładnie było). Z tak zwanego doświadczenia wiem, że gracze "spolszczają" i upraszczają takie cuda. W listach więc nie wymieniano ani imienia księcia, którym grał Aguirre, ani pełnej nazwy jego państwa. Pisano najczęściej: Strat, a co bardziej fantazyjny władca dorzucał na końcu "h" :)
To tyle tytułem gawędy weterana :)))))
Przypominam , że pierwsze listy i kroniki Słoweniji były po słoweńsku :-)
Post #9, autor:
greghor
napisany: 6. maja 2011, piątek, 14:10
zmieniany przez autora, 6. maja 2011, 14:10
napisany: 6. maja 2011, piątek, 14:10
zmieniany przez autora, 6. maja 2011, 14:10
Mało ambitne towarzyszu Czarny. W dużym świecie nazwałem swoje Księstwo Chiny i na początku świata w ramach listów wysyłałem chińskie znaczki,;) Niestety szybko mi się znudziło, a po drugie wszyscy sąsiedzi skoro nie mogli się dogadać mianowali mnie na stanowisko "wróg publiczny nr.1". Ja wprawdzie w tych listach pisałem o przyjaźni między narodami, pozdrowieniach, itp duperelach, a także że tłumacz będzie wkrótce, ale nie spotkało się to ze zbytnim entuzjazmem i nie pograłem długo zgładzony przez jakąś lokalną koalicję,;)
Greghorze, na prawdę znasz Chiński, czy tylko tak sbie znaczki wybierałeś na chybiłtrafił?
Pytam, bo kiedyś miałem podobny pomysł, tyle że zamiast znaczków chciałem używać uproszczonej wersji Chińskiego tzw. Pinyin
Pytam, bo kiedyś miałem podobny pomysł, tyle że zamiast znaczków chciałem używać uproszczonej wersji Chińskiego tzw. Pinyin
Jakby było forum świata to by nie trzeba było przesuwać rozpoczęcia tylko szybko dorobić kolejny:)
To nie były znacznki na chybił trafił, ale też nie uproszczona wersja. W dobie Internetu w moment można znaleźć dobre słowniki, czy nawet translatora. Problemem było samo wklejenie tego do listu. Niestety trzeba było robić screen, publikować na jakimś zewnętrznym serwerze i wysyłać po prostu linka. Zresztą opis miałem zrobiony na podobnej zasadzie, tylko były to odniesienia do sentencji z Sztuki Wojny Sun Tsu.
Post #13, autor:
Czarny
napisany: 6. maja 2011, piątek, 16:10
zmieniany przez autora, 6. maja 2011, 16:26
napisany: 6. maja 2011, piątek, 16:10
zmieniany przez autora, 6. maja 2011, 16:26
Tak więc, zachęcam do zapisów. Rozmawiałem z Boro i zdradził mi, że tym razem rozgrywka będzie bardzo ciekawa :)
Ze swojej strony pragnę z kolei poinformować, że wpadłem na pomysł, z którym się zgodziłem, utworzenia nagrody dla gracza, który mi się spodoba. Niekoniecznie chodzi tu o wygląd fizyczny, lecz przede wszystkim o jego postawę podczas gry. Np. wyjątkowy szubrawiec, lub wyjątkowy prawiczek. Lub autor kronik, lub wojownik po prostu niezrównany.
Jej laureatem może być zwycięzca, lub ktokolwiek inny. Z grających.
Ocena będzie całkowicie subiektywna i ostateczna, odpada więc odwoływanie się do Brukseli.
Jej nazwa: Czarny Medalik. Lub inna, jeśli ktoś wpadnie na lepszą.
Charakter nagrody: jeszcze go ustalam (chętni sponsorzy poszukiwani :)
Nagroda w żaden sposób nie ma wpływu na zwycięstwo - jest jedynie dodatkiem do rozgrywki, mającym wskazać, że, prócz zwycięzcy, byli jeszcze inni.
Jeśli patroni obecnych światów mają ochotę przyłączyć się do inicjatywy - zapraszam gorąco!
Ze swojej strony pragnę z kolei poinformować, że wpadłem na pomysł, z którym się zgodziłem, utworzenia nagrody dla gracza, który mi się spodoba. Niekoniecznie chodzi tu o wygląd fizyczny, lecz przede wszystkim o jego postawę podczas gry. Np. wyjątkowy szubrawiec, lub wyjątkowy prawiczek. Lub autor kronik, lub wojownik po prostu niezrównany.
Jej laureatem może być zwycięzca, lub ktokolwiek inny. Z grających.
Ocena będzie całkowicie subiektywna i ostateczna, odpada więc odwoływanie się do Brukseli.
Jej nazwa: Czarny Medalik. Lub inna, jeśli ktoś wpadnie na lepszą.
Charakter nagrody: jeszcze go ustalam (chętni sponsorzy poszukiwani :)
Nagroda w żaden sposób nie ma wpływu na zwycięstwo - jest jedynie dodatkiem do rozgrywki, mającym wskazać, że, prócz zwycięzcy, byli jeszcze inni.
Jeśli patroni obecnych światów mają ochotę przyłączyć się do inicjatywy - zapraszam gorąco!
Post #14, autor:
Luty
napisany: 6. maja 2011, piątek, 16:42
zmieniany przez autora, 6. maja 2011, 16:58
napisany: 6. maja 2011, piątek, 16:42
zmieniany przez autora, 6. maja 2011, 16:58
BENE. Świetny pomysł - ja się dopisuję. Zaproponuj jak składamy się na nagrodę, czy będzie to jakiś oddzielny fundusz Patronów, czy tylko laur. Nad nazwą nagrody proponował bym jeszcze popracować, bo Czarny Medalik brzmi dobrze, ale dla wyjątkowej kanalii, a rycerz prawy może mieć zgryzotę :) = więc może coś bardziej neutralnego , albo nazwa w zależności od ducha zasług ...
mam jeszcze taki nieśmiały postulat - , że aby odebrać nagrodę Patrona gracz musi się ujawnić po zakończeniu świata i napisać na forum kilka słów o swej rozgrywce
mam jeszcze taki nieśmiały postulat - , że aby odebrać nagrodę Patrona gracz musi się ujawnić po zakończeniu świata i napisać na forum kilka słów o swej rozgrywce
na biały medalik ;)
Jeśli inni też będą przyznawać owo dziwo, to nazwę oczywiście zmieniamy. Na Czarny Medal. Żart, he he.
Fajnie by było w zależności od ducha zasług:
-pokonany niezrównany wojownik: Auto-berserker
-autor kronik: Jan Długopis
-prawy rycerz: Fair play model
-wyjątkowy krętacz: Order Rogue :)
Ale po prawdzie, nazwa musi być jedna, bo się rozmyje zupełnie.
Fajnie by było w zależności od ducha zasług:
-pokonany niezrównany wojownik: Auto-berserker
-autor kronik: Jan Długopis
-prawy rycerz: Fair play model
-wyjątkowy krętacz: Order Rogue :)
Ale po prawdzie, nazwa musi być jedna, bo się rozmyje zupełnie.
Zamiast auto-bersker proponuje heros lub najznakomitszy rycerz, zamiast długopis piękne pióro, zamiast fair play model tytuł prawego władcy lub szlachetnego. Ostatniego nie skomentuje, bo za młody jestem ;) trzymajmy się klimatu :D
hmmm - jasnym już jest, że musi to być coś czarnego :) - więc kilka typów : Czarny tulipan, Czarny kruk , Czarne podniebienie, Czarna rozpacz* :)
*) w tym przypadku, nagroda nie może przypaść Hegemonowi
*) w tym przypadku, nagroda nie może przypaść Hegemonowi
I ja się dopisuję do pomysłu. Co więcej, chętnie dołączyłbym nawet do "funduszu patronów" jeśli taki pomysł by przeszedł.
W takim razie proponuję po prostu: Pieczęć Patrona. Opieczętowany w ten sposób władca będzie wiedział, że ktoś obserwował i docenił jego starania. W tej chwili nie ma na to jednoznacznego określenia, więc być może nie wszyscy zdają sobie sprawę, że patron obserwuje grę nie tylko pod względem przewałów ewentualnych, ale i pod względem po prostu ciekawej (lub nieciekawej) rozgrywki.
Kiedyś, jak już Hollywood zacznie o nas kręcić filmy, patroni będą wzywani jako "konsultacje historyczne".
Kiedyś, jak już Hollywood zacznie o nas kręcić filmy, patroni będą wzywani jako "konsultacje historyczne".
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.