Najświeższe wątki:
Zasady gry
Szturm na osadę - da rade?
Wątek w temacie: Dla początkujących
Tak jak pisałem ostatnio z osady utworzyłem oddział 100 ludz żeby zaatakować inny oddział i osada się zbuntowała.
Może macie doświadczenie i jesteście w stanie powiedzieć czy 100 ludzi (w tym 70 gołodupców + 30 niedoświadczonych uzbrojonych w skórzany pancerz i maczugi + bohater) da rade odzyskać 65 osobową osadę z fosą i ostrokołem. Osada nie ma w ogóle broni ani oddziałów. Obie strony mają morale równe 3.
Wcześniejsze obleganie nie wchodzi w gre bo osada ma dużo żarcia.
Może macie doświadczenie i jesteście w stanie powiedzieć czy 100 ludzi (w tym 70 gołodupców + 30 niedoświadczonych uzbrojonych w skórzany pancerz i maczugi + bohater) da rade odzyskać 65 osobową osadę z fosą i ostrokołem. Osada nie ma w ogóle broni ani oddziałów. Obie strony mają morale równe 3.
Wcześniejsze obleganie nie wchodzi w gre bo osada ma dużo żarcia.
Wojów Ci starczy, mogą się tylko trochę zmęczyć przez fosę i ostrokół.
i nie zapominaj o tym, że zdaje się część z osadników to ludzie twej narodowości, ci nie będą walczyć. istnieje też możliwość, że ci zbuntowani obywatele należą do księstwa, które zniknęło w mrokach dziejów. w takim wypadku walki też nie będzie.
Księstwo któremu zabrałem osadę ma teraz tylko jeden mały oddział który stoi i niszczeje (0 morele)
Ale że "moi" osadnicy nie będą walczyć to nie wiedziałem :)
Ale że "moi" osadnicy nie będą walczyć to nie wiedziałem :)
To zależy od tego, do kogo należy teraz osada. Jeśli do niezależnych, to walczyć będą jedynie niezależni osadnicy. jeśli do księstwa a, bo walczyć będą jedynie osadnicy księstwa a. itd.
podsumowując odbijesz osadę i jeszcze doświadczenia nabędziesz
powodzenia
ZASTRZEŻENIE prawne:
atakujesz na własny koszt i własne ryzyko, w przypadku porażki lub znaczących strat nie wypłacam odszkodowania !
powodzenia
ZASTRZEŻENIE prawne:
atakujesz na własny koszt i własne ryzyko, w przypadku porażki lub znaczących strat nie wypłacam odszkodowania !
buahahahaha :)
jakieś nieprzyjemne doświadczenia w tej naturze? ;-)
buahahahaha :)
jakieś nieprzyjemne doświadczenia w tej naturze? ;-)
mam pytanie:
załóżmy że w osadzie jest ilość x osadników narodowości osady i w tej samej osadzie jest y wojska narodowości osady.
- chcę szturmując osadę nieźle uzbrojonym wojskiem pozyskać jak najwięcej ludzi, czyli aby suma strat x+y była jak najmniejsza (mają niskie morale), i aby nie uciekli na inne pole.
- czy wystarczy, że suma moich atakujących + oblegających będzie większa od tych którzy przeżyją z x+y? Tzn. czy wystarczy, że jednym oddziałem będę wyłącznie oblegał osadę i nie szturmował, a innym oddziałem szturmował, czy też wojsko z oddziału nie szturmującego (tylko oblegającego) nie liczy się i jeśli przeżyje zbyt wielu przeciwników, to i tak uciekną?
załóżmy że w osadzie jest ilość x osadników narodowości osady i w tej samej osadzie jest y wojska narodowości osady.
- chcę szturmując osadę nieźle uzbrojonym wojskiem pozyskać jak najwięcej ludzi, czyli aby suma strat x+y była jak najmniejsza (mają niskie morale), i aby nie uciekli na inne pole.
- czy wystarczy, że suma moich atakujących + oblegających będzie większa od tych którzy przeżyją z x+y? Tzn. czy wystarczy, że jednym oddziałem będę wyłącznie oblegał osadę i nie szturmował, a innym oddziałem szturmował, czy też wojsko z oddziału nie szturmującego (tylko oblegającego) nie liczy się i jeśli przeżyje zbyt wielu przeciwników, to i tak uciekną?
Ludzie z osady NIE uciakają - garnizon będący w osadzie też nie ucieknie. Więc najwięcej niewolników zdobędziesz jeśli weźmiesz tylu ludzi aby w 3 rundzie przeciwnicy nie mieli 2 krotnej przewagi.
że osadnicy nie uciekają, to wiem, ale nie wiedziałem, że wojsko stacjonujące w osadzie też nie może uciec, stąd to pytanie.
Czy łucznicy czyniący wypad z miasta korzystają z bonusów dodanych przez umocnienia?
Nie.
Czyli z bonusów za umocnienia korzysta się tylko przy rozkazie "czekaj na wroga"? Nie można też zostać wtedy ostrzelanym?
Post #14, autor:
Hejtar
napisany: 3. listopada 2010, środa, 20:55
zmieniany przez autora, 3. listopada 2010, 20:56
napisany: 3. listopada 2010, środa, 20:55
zmieniany przez autora, 3. listopada 2010, 20:56
Nie-e, łucznicy którzy bronią osady ["strzelaj, potem walcz w ręcz" lub "strzelaj z dystansu"], a nie dokonują "wypadu" korzystają z "bonusów" jakie dają im umocnienia [ostrokół lub zamek]
przy "czekaj na wroga" nie możesz zostać ostrzelany, dostajesz bonusy z umocnień podczas walki wręcz a ponad to przeciwnik dobiega do Ciebie znacznie zmęczony biegiem.
przy "strzelaj z dystansu" możesz być ostrzelany, dostajesz bonusy z umocnień podczas walki wręcz a ponad to przeciwnik dobiega do Ciebie znacznie zmęczony biegiem.
oczywiście to wszystko tylko w wypadku gdy przeciwnik wyda rozkaz szturmu na osadę.
przy "strzelaj z dystansu" możesz być ostrzelany, dostajesz bonusy z umocnień podczas walki wręcz a ponad to przeciwnik dobiega do Ciebie znacznie zmęczony biegiem.
oczywiście to wszystko tylko w wypadku gdy przeciwnik wyda rozkaz szturmu na osadę.
z umocnień korzysta się przy "czekaj" i "strzelaj z dystansu" - jak najbardziej można być wtedy ostrzelanym a nawet wystrzelanym do co nogi.
Jeśli atakujemy kogoś pod miastem, to jak by wychodzimy przez bramę i umocnienia zostają za naszymi plecami, po bitwie natychmiast wracamy do miasta. Jeśli konni zaatakują umocnienia zostaną spieszeni /za wyjątkiem fosy/, jeśli konni dołączą do obrony miasta z umocnieniami - zostaną spieszeni, będą czekać ileś tam rund na przeciwnika ale nie wzmocnią ich umocnienia - do ewentualnej kolejnej bitwy w tym samym przeliczeniu przystąpią na pieszo i nic na to nie poradzisz.
Jeśli atakujemy kogoś pod miastem, to jak by wychodzimy przez bramę i umocnienia zostają za naszymi plecami, po bitwie natychmiast wracamy do miasta. Jeśli konni zaatakują umocnienia zostaną spieszeni /za wyjątkiem fosy/, jeśli konni dołączą do obrony miasta z umocnieniami - zostaną spieszeni, będą czekać ileś tam rund na przeciwnika ale nie wzmocnią ich umocnienia - do ewentualnej kolejnej bitwy w tym samym przeliczeniu przystąpią na pieszo i nic na to nie poradzisz.
Post #17, autor:
Angelo
napisany: 5. listopada 2010, piątek, 10:30
zmieniany przez autora, 5. listopada 2010, 10:33
napisany: 5. listopada 2010, piątek, 10:30
zmieniany przez autora, 5. listopada 2010, 10:33
Z umocnień korzystasz jak bronisz się w osadzie, tzn. siedzisz w środku a ktoś atakuje osadę.
Jeśli ty atakujesz z osady kogoś poza osadą to nie masz bonusów za umocnienia, nie masz też dodatkowych tur ruchu, walczysz tak jak w polu.
Bonusy masz niezależnie od rozkazu, jeśli dasz czekaj to nie korzystasz z bonusów do strzelania, ale korzystasz z bonusów do walki wręcz, a dokładniej do obrony przed szarżą. Jeśli strzelasz to korzystasz z bonusów do strzelania, a potem też tych do walki wręcz, jeśli do niej dojdzie.
Edit:
Tak jak napisali inni wcześniej: ostrokół i zamek chroni przed ostrzałem jeśli czekasz to nie będziesz ostrzeliwany.
Jeśli ty atakujesz z osady kogoś poza osadą to nie masz bonusów za umocnienia, nie masz też dodatkowych tur ruchu, walczysz tak jak w polu.
Bonusy masz niezależnie od rozkazu, jeśli dasz czekaj to nie korzystasz z bonusów do strzelania, ale korzystasz z bonusów do walki wręcz, a dokładniej do obrony przed szarżą. Jeśli strzelasz to korzystasz z bonusów do strzelania, a potem też tych do walki wręcz, jeśli do niej dojdzie.
Edit:
Tak jak napisali inni wcześniej: ostrokół i zamek chroni przed ostrzałem jeśli czekasz to nie będziesz ostrzeliwany.
niekoniecznie niezaleznie od rozkazu sa bonusy ;) jak sie da daz do walki wrecz, to to raczej minus bedzie, od umocnien :D bo sie zmecza bardziej nim dobiegna.. :>
Post #19, autor:
Andrazar
napisany: 8. listopada 2010, poniedziałek, 17:47
zmieniany przez autora, 8. listopada 2010, 17:48
napisany: 8. listopada 2010, poniedziałek, 17:47
zmieniany przez autora, 8. listopada 2010, 17:48
Angelo pewien jesteś co do tych "nie masz też dodatkowych tur ruchu" jeżeli szturmujesz z osady?
Bo mi się zawsze zdawało, że jak masz zamek, ostrokół i fosę to z osady do wojska w polu biegniesz 5 tur, a nie 2.
Bo mi się zawsze zdawało, że jak masz zamek, ostrokół i fosę to z osady do wojska w polu biegniesz 5 tur, a nie 2.
Bonusy z umocnień działają tylko gdy bitwa jest typu "szturm na osadę". W innych typach bitew nie ma znaczenia kto jest w osadzie a kto poza, bo umocnienia po prostu nie działają.
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.