Szturm na osadę

Wątek w temacie: Dla początkujących

Wyniki od 221 do 240. Przejdź do strony: 1 ... 10 11 12 13
Post #221, autor: Lomion
napisany: 27. sierpnia 2011, sobota, 14:15
awatar
Skoro takie zdziwienie wywołała zasada biegnącego ostrokołu, to skorzystam z okazji i przestrzegę młodych by pamiętali jeszcze o tym, że szturmujący osadę, jeśli nie wyposaży się ich w łuki, są zbyt głupi by zrozumieć rozkaz "czekajcie aż łucznicy przestaną strzelać, a potem szturmujcie razem z nimi". To wg mnie ma dużo większe konsekwencje, bo - jak napisał mularzx - trudno sobie wyobrazić sytuację, w której obrońcom opłaca się atakować (chociaż jakbym był upierdliwy, to powiedziałbym że to sytuacja w której obrońca nie ma broni strzeleckiej ani żywności, morale spadło mu do 0,2 i ma ostatnią szansę aby nie poddać osady bez walki).

Post #222, autor: Czarny
napisany: 28. sierpnia 2011, niedziela, 20:44
zmieniany przez autora, 28. sierpnia 2011, 20:45
awatar
Na moje pytanie odpowiedział Loti w punkcie 202. W poście 194 odpowiedź nie jest satysfakcjonująca, bo skoro obrońcy wszyscy mają włócznie, to warto się zastanowić, czy lepiej, by męczyli się i biegli przez 3 rundy, czy też lepiej, by biegli do nich wrodzy łucznicy?
Czyli, tak naprawdę, sytuacja taka może mieć miejsce, gdy szturm osady jest "symulowany". Atakujący chce sobie coś tam zobaczyć i coś tam sprawdzić, więc symuluje atak. Z punktu widzenia realiów jest to złe, bo w rzeczywistości takie ataki nigdy nie miały miejsca. No więc, w naszej grze, mamy tą możliwość biegającego ostrokołu i teraz każdy szturmujący powinien zastanowić się, czy jest aby na siłach, by powiedzieć "sprawdzam".
Ja widzę to tak i wg mnie wszystko jest w jak najlepszym porządku. A jeśli ktoś chce łucznikami zdobywać miasto, no to już jego sprawa...

Post #223, autor: Elvendil
napisany: 27. marca 2012, wtorek, 23:51
brak awatara
Witam.
Gram dopiero tydzień, ale nie poznałem jeszcze całej mechaniki.
Głównie przez szturmy na moją osadę, które powtarzają się regularnie.
Mam pytanie.
Co ja mogę zrobić, jeśli widzę komunikat: "Osada jest oblężona", ale nie widzę komunikatu o przygotowywaniu się do walki?
Mogę powołać wszystkich osadników, uzbroić ich w zalegające w magazynie kłody drewna i atakować oblegających?
Czy jest jeszcze jakieś inne wyjście?
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

Post #224, autor: Luty
napisany: 27. marca 2012, wtorek, 23:59
awatar
nie ma innego sposobu na "zdjęcie" oblężenia niż usuniecie przyczyny , czyli oblegających . Albo może zrobić to ten co oblega, albo Ty atakując i pokonując oblegających. Czyli musisz powołać wojsko , uzbroić je, wydać bitwę oblegającym i pokonać ich.

Z ciekawostek przypomnę, że jeśli przykładowo 50 ludzi oblega 200 mieszczan , a w mieście jest wysokie morale i liczba ich wzrośnie do 500 mieszczan , to oblężenie nadal trwa, mimo że jest przekroczony "limit potrzebny do założenia oblężenia".

Post #225, autor: Elvendil
napisany: 28. marca 2012, środa, 00:40
brak awatara
Dzięki za pomoc.
Zobaczymy. A w razie czego.
Czy jeśli osada padnie i nie pozostanie nic prócz abdykacji, to po abdykacji mogę objąć inne Księstwo?

Post #226, autor: Cień Wiatru
napisany: 28. marca 2012, środa, 10:58
brak awatara
Oczywiście, że można i oczywiście polecam, księstwa na początek są różne i jest duże prawdopodobieństwo, że trafisz lepiej niż za pierwszym razem :)

Post #227, autor: Luty
napisany: 28. marca 2012, środa, 12:29
zmieniany przez autora, 28. marca 2012, 12:39
awatar
ja tu może wyjaśnię, że w przypadku gdy księstwo traci osady i poddanych to trafia w "mroki" i zazwyczaj już następnego dnia można objąć nowe księstwo w nowym świecie.
[ to wielki przywilej Odkrywców , lot w mroki prowadzi automatyczny pilot, natomiast u rycerzy męczarnie mogą trwać w nieskończoność ]
Abdykacja to takie udogodnienie , kiedy chcemy pozostawić dla potomnych silne, rozwinięte księstwo - czyli chcemy odejść bez ruiny i destrukcji - ale w zamian musimy odczekać 14 dni aby objąć władzę w nowym księstwie Odkrywców.

PS.
dla tych co nie mogą znieść braku reform w Odkrywcach przypominam, że jeszcze nie tak dawno nie było "abdykacji" i ucieczka z Odkrywców nie była zbyt prosta a przeważnie kończyła się całkowitą destrukcją księstwa.

Post #228, autor: Elvendil
napisany: 28. marca 2012, środa, 15:58
brak awatara
Czyli jak abdykuje, to muszę odczekać2 tygodnie zanim pozwolą mi objąć nowe księstwo?
A jeśli tak, to w takim razie mam stracić wszystkie osady i wtedy automatycznie odeśle mnie w mroki dziejów?

Post #229, autor: SebekS
napisany: 28. marca 2012, środa, 17:00
awatar
Cytat:
Witam.
Gram dopiero tydzień, ale nie poznałem jeszcze całej mechaniki.
Głównie przez szturmy na moją osadę, które powtarzają się regularnie.
Mam pytanie.
Co ja mogę zrobić, jeśli widzę komunikat: "Osada jest oblężona", ale nie widzę komunikatu o przygotowywaniu się do walki?

Bez urazy, ale chyba mylisz dwa pojęcia. Szturm na osadę to wydany rozkaz ataku u oblegającego i wtedy bitwa odbędzie się zgodnie z opisanymi zasadami.

Natomiast oblężenie osady to tak jakby fizyczna blokada osady, ale w trakcie oblężenia osada nie jest atakowana.

Oblężenie oblegający może zdjąć i założyć kiedy chce. Raz wydany szturm nie jest do cofnięcia i musi odbyć się bitwa.

PS. Dziś dowiedziałem się w pracy, że moja logika nie opiera się na powszechnie przyjętych słowach, ale na interpretacji związków między nimi, ale bez związku z teksem :O :D

Post #230, autor: Lirasz
napisany: 28. marca 2012, środa, 19:02
awatar
Luty, a kiedy Ty ostatnio abdykowałeś u odkrywców, że takie herezje odpowiadasz i straszysz ludzi? Przecież po abdykacji OD RAZU można objąć nowe księstwo.

Dwa tygodnie dotyczą czasu, jaki musisz spędzić na tronie, by abdykować - a nie jak długo pozostajemy bez księstwa w odkrywcach. Zatem można zrobić sobie taki cykl:
1. Bierzemy księstwo
2. Rządzimy przez dwa tygodnie
3. Abdykujemy
4. Powracamy do pkt 1.

Post #231, autor: Luty
napisany: 28. marca 2012, środa, 19:48
awatar
eeee - przyznaje, że nie jestem wirtuozem abdykacji :) = to znaczy, coś tam pamiętałem, że jakieś 2 tygodnie = ale tak po prawdzie Lirasz, to mało się pomyliłem, bo jak obudzisz się z ręką w nocniku już pierwszego dnia, to na abdykację musisz czekać 14 dni...

wszelako'ż przepraszam za straszenie i herezje.

Post #232, autor: Elvendil
napisany: 28. marca 2012, środa, 22:02
brak awatara
Przepraszam, niedokładnie się wyraziłem.
Do tej pory to były same szturmy i rzeczywiście następnego dnia odbywała się bitwa, którą ku mojemu zdumieniu i zaskoczeniu moi osadnicy i rzołnierze wygrywali.
A napisałem tutaj dlatego, że po raz kolejny zobaczyłem komunikat o obleganiu osady, ale 2 dni czekałem na bitwę ... i nic.
Dlatego mnie to zastanowiło.
W zasadach znalazłem tylko informacje o bitwach następnego dnia i możliwości tracenia czterech tur. Dlatego napisałem po drugim przeliczeniu o 19:08.
Dzięki za pomoc.

Post #233, autor: Kurp
napisany: 6. października 2011, czwartek, 14:55
zmieniany przez Krzywy, 1. kwietnia 2012, 15:58
awatar
Czy jeżeli do szturmu na osadę z ostrokołem użyję wozów bojowych i dam im rozkaz strzelaj z dystansu to zostaną oni spieszeni czy nie?

Post #234, autor: Hejtar
napisany: 6. października 2011, czwartek, 15:46
zmieniany przez Krzywy, 1. kwietnia 2012, 15:58
awatar
Cytat:
jeżeli do szturmu na osadę z ostrokołem użyję wozów bojowych
Nie wiem jak jest z "wozami bojowymi", ale wozy transportowe zostaną spieszone :)

Post #235, autor: fresco
napisany: 3. lutego 2012, piątek, 22:15
zmieniany przez Krzywy, 1. kwietnia 2012, 16:03
awatar
Witajcie. Teraz ja pozwolę sobie zadać nobowskie pytania:
1. Mamy osadę a w niej oddział A. Osada jest oblegana przez wrogi oddział X. Mamy szturm. I jeśli na pole przyjdzie mój oddział B to czy będzie można dołączyć go do szturmu?
2. Podobna sytuacja osada, oddział A i wrogi oddział X oblegający osadę. Przychodzi nasz oddział B i wydaje bitwę polową oddziałowi x, to czy nasz oddział A mimo oblężenia może dołączyć się do bitwy po stronie B?
3. Mamy osadę i oddział A. Do osady wpuszczamy wrogi oddział x. Zamykamy bramy i na zewnątrz jest drugi oddział wrogi Y. To przy bitwie w osadzie oddział Y będzie mógł dołączyć się po stronie X? I czy X w przypadku szturmu będzie mógł dołączyć do szturmującego oddziału Y?

Post #236, autor: Chudy Loco
napisany: 3. lutego 2012, piątek, 23:24
zmieniany przez Krzywy, 1. kwietnia 2012, 16:03
awatar
1.Jeśli oddział dotrze na pole bitwy do porannego przeliczenia w dniu bitwy to może dołączyć.
3.
Cytat:
bitwa w osadzie - starcie oddziałów wewnątrz osady, żołnierze nie mają możliwości oddawania strzałów ani szarżowania. Oddziały poza osadą nie mogą do niej dołączyć.

tyle znalazłem w zasadach (bitwy->rodzaje bitew)

Reszta moich odpowiedzi opierała by się o 'wydaje mi się/nie jestem pewien' więc niech ktoś bardziej na czasie w tych kwestiach odpowie.

Post #237, autor: Hejtar
napisany: 3. lutego 2012, piątek, 23:32
zmieniany przez Krzywy, 1. kwietnia 2012, 16:04
awatar
2. Tak
3.
a. Nie
b. Tak

Post #238, autor: fresco
napisany: 3. lutego 2012, piątek, 23:33
awatar
Ok. odnośnie pkt 1. Może dołączyć po stronie obrońców?
Bo jeśli tak, to jest to lekko nie logiczne, bo do obleganej osady nie można przekazać towarów, a nagle wg takiej zasady przenikają całe oddziały i korzystają z bonusów umocnień.

Post #239, autor: Hejtar
napisany: 3. lutego 2012, piątek, 23:35
awatar
Twój oddział B może dołączyć do obrony osady i wspierać oddział A podczas szturmu wykonywanego przez oddział X

Oddział B nie przenika do osady, ale walczy na zewnątrz niej, wspierając obrońców

Post #240, autor: fresco
napisany: 3. lutego 2012, piątek, 23:37
awatar
Dobra, ale oddział B korzysta z bonusów z umocnień osady?

Wyniki od 221 do 240. Przejdź do strony: 1 ... 10 11 12 13
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: