Szturm na osadę

Wątek w temacie: Dla początkujących

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3 ... 12
Post #1, autor: karol64
napisany: 17. czerwca 2007, niedziela, 14:51
brak awatara
W opisie osady można znaleźć taki tekst:

"Oblężenie lub szturm na tą osadę wymaga oddziału o liczebności minimum XX wolnych żołnierzy."

Czy oznacza to, że przeciwnik mający <XX żołnierzy w oddziale nie ma szansy zdobycia osady ?

Post #2, autor: Valanthir
napisany: 17. czerwca 2007, niedziela, 14:53
zmieniany przez autora, 17. czerwca 2007, 14:53
awatar
Oznacza to, ze jesli ktos podejdzie pod dana osade mniejszym oddzialem, to technicznie nie bedzie mogl ani oblec ani zaatakowac tej osadki... Pokaze mu sie komunikat ze ma za malo ludzi.

Post #3, autor: karol64
napisany: 17. czerwca 2007, niedziela, 14:58
brak awatara
A jeżeli podejdzie dwoma małymi oddziałami (każdy <XX), ale w sumie >XX to coś to zmienia ?

Post #4, autor: Valanthir
napisany: 17. czerwca 2007, niedziela, 15:00
awatar
Wtedy gdy sa one oba pod osada ktora chce zaatakowac, to moze polaczyc oba oddzialy w jeden wiekszy, ktory bedzie mial dosc ludzi i wydac rozkaz ataku. :) Jednak zeby ow rozkaz wydac musi polaczyc oba oddzialy w jeden ktory bedzie dosc duzy... :)

Post #5, autor: Adam
napisany: 16. stycznia 2008, środa, 18:51
awatar
Sytuacja jest taka:

Bronie sie w osadzie ze wszystkimi umocnieniami przed szturmem.

W pobliżu mam odział który zdąży sie przyłączyć do bitwy i pomóc w obronie.

Jak będzie wyglądała jego sytuacja?

Czy korzysta on z bonusów jakie dają umocnienia?

Czy jeśli obrońcy mają rozkaz czekaj na wroga który pozwala im sie kryć przed ostrzałem to odział przychodzący z odsieczą też korzysta gdy bedzie miał taki sam rozkaz?

Post #6, autor: aqwert
napisany: 16. stycznia 2008, środa, 18:58
awatar
Oddziały poza osadą nie korzystają z bonusów umocnień

Post #7, autor: Adam
napisany: 16. stycznia 2008, środa, 19:46
awatar
Więc jak oddziały w osadzie mają rozkaz czekaj na wroga to co sie dzieje z takim odziałem przychodzącym z odsieczą... walczy sam?

A jeżeli atakujący ostrzeliwuje to tylko temu oddziałowi sie dostaje, bo reszta ukryta za murami?

Post #8, autor: Lomion
napisany: 16. stycznia 2008, środa, 23:28
awatar
Jeśli atakujący da 'strzelaj z dystansu' a obrońca da obrońcom w osadzie 'czekaj na wroga' to walczyć będą tylko oddziały znajdujące się poza osadą. Niestety.

Post #9, autor: Angelo
napisany: 17. stycznia 2008, czwartek, 10:40
brak awatara
A jak to jest z przyłanczaniem się do bitwy? W testówce miałem taką sytuację, że zaatakowali mnie niezależni, gdy na jednym polu stały dwa moje oddziały. Jak to niezależni zaatakowali oba oddziały i w efekcie tego były dwie bitwy. Nie mogłem przyłączyć drugiego oddziału do pierwszej bitwy bo miał wypowiedzianą bitwę.
Czy podobnie będzie tutaj, tzn gdyby atakujący przypilnował przeliczenia i wypowiedział bitwę zanim broniący zdąży się przyłączyć. Czyli wygrywa ten kto szybciej klika i siedzi przy kompie podczas przeliczenia.

Post #10, autor: aqwert
napisany: 17. stycznia 2008, czwartek, 10:46
awatar
Jeśli masz kilka bitew na jednym polu, to każdy oddział może uczestniczyć we wszystkich bitwach. Po prostu dołączasz każdy oddział do wszystkich bitew. Czyli nie musisz pilnować przeliczeń.

Post #11, autor: greghor
napisany: 17. stycznia 2008, czwartek, 10:47
awatar
Jedna mała uwaga - możesz się przyłączyć do bitwy w przypadku, kiedy ktoś wydał kilka bitew Twoim oddziałom na jednym polu.

Post #12, autor: Angelo
napisany: 17. stycznia 2008, czwartek, 15:08
brak awatara
Być może coś przeoczyłem, ale wydawało mi się że wtedy nie mogłem przyłączyć się drugim oddziałem bo miałem komunikat że oczekuje na bitwę (tą drugą). Na 100% nie jestem pewny bo było to trochę czasu temu i pewnie coś przeoczyłem. No cóż od tego jest testówka żeby to jeszcze raz przetestować. Dzięki za odpowiedź.

Post #13, autor: pawlo77
napisany: 17. stycznia 2008, czwartek, 16:00
awatar
Angelo połączyc się nie mogłeś ale przyłączyć się mozna
wchodzisz w zakładkie ataku i tam możesz wypowiedzieć bitwe bądź dołączyć już do istniejącej

Post #14, autor: Angelo
napisany: 18. stycznia 2008, piątek, 10:52
brak awatara
Dzieki pawlo77 to właśnie przeoczyłem. Widok Bitwy jest taki sam jak w zakładce Atak z tą róznicą, że w Atak można sie przyłączyć, a w Bitwy nie ma tej opcji. Wszystko działa tak jak opisaliście, można sie przyłączyć do dowolnej bitwy tej wcześniejszej i późniejszej.

Post #15, autor: Archie
napisany: 14. lutego 2008, czwartek, 19:42
awatar
Jako poczatkujacy ;P Niezalezni dokonali ataku na moja osade, wiadomo ze stracilem paru ludzi, wielu zabilem a czesc z armi wroga dostala sie do niewoli ... tylko ze ich nigdzie nie ma ... czyzby z powodu braku oddzialu w osadzie niezalezni niewolnicy rozplywali sie w powietrzu ???

Post #16, autor: wiliam
napisany: 14. lutego 2008, czwartek, 19:57
awatar
Niestety tak i było tak zawsze - dlatego przed obroną osady warto powołać jakiś oddziałek.

Post #17, autor: Aguirre
napisany: 14. lutego 2008, czwartek, 19:58
awatar
Jak daleko widzisz z tej osady?

Post #18, autor: Archie
napisany: 14. lutego 2008, czwartek, 21:49
awatar
niestety teraz tylko jedno pole ...

Post #19, autor: Aguirre
napisany: 15. lutego 2008, piątek, 08:14
awatar
Czyli w raporcie z bitwy po którejś rundzie, że zostali wzięci do niewoli. Ale ponieważ po bitwie nie było komu wziąć ich do niewoli to zwiali na któreś sąsiednie pole:)

Post #20, autor: Adam
napisany: 6. marca 2008, czwartek, 09:57
zmieniany przez autora, 6. marca 2008, 10:06
awatar
1. Jeśli osada jest szturmowana to z jakim rozkazem są powoływani osadnicy do obrony, z "czekaj na wroga"?

2. dawniej gdy wydano szturm, odziały powoływano z morale równym morale osadników... czy nadal tak jest?

PS nie znalazłem odpowiedz na te pytania w zasadach.

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3 ... 12
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: