Szybki świat - propozycja urozmaicenia gry

Wątek w temacie: Zasady gry

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3
Post #1, autor: Angelo
napisany: 12. października 2010, wtorek, 08:55
zmieniany przez autora, 12. października 2010, 09:07
brak awatara
Chodzi o szybki świat, dodatkowo oprócz tych normalnych.

W moim przypadku i myślę że kilku graczy też sie jeszcze znajdzie 1 rok to trochę długi okres aby przewidzieć czy będę miał czas na grę przez cały rok. Zaczynam grę jak mam luz, a jak się świat rozwinie i zaczyna sie robić ciekawie to zaczyna brakować czasu bo akurat w pracy się natłok zrobił. Chętnie zagałbym w świat trwający np 2-3, 3-4 miesiace, bo tyle jestem np w stanie przewidzieć czy będę miał czas na grę.
Jak to widzę?

WARIANT I
Najprościej było by wprowadzić współczynnik na przeliczenia tzn. przeliczenie liczy się tak jak teraz jeden raz ale wartości są mnożone x1 (dla obecnych światów), xn (dla przyspieszonych). Wszystko działa na obecnej mechanice, jedynie dodać trzeba współczynniki. Jest tylko jedno ale tak przyspieszyć można tylko gospodarcze bo jeśli ruszy się ruchowe to oddziały będą się mijać, nie będzie się opłacać chodzić bo zbyt duże będą straty na ćwiczeniu.
Nie najlepsze by to było, ale lepsze takie przyspieszenie niż nijakie i tak by to przyspieszyło grę.

WARIANT II
Przeliczenia uruchamiane przez graczy. Wystarczy np zmienna 16 (32) bity na flagi ustawiane przez graczy. Po wykonaniu ruchu każdy gracz naciska przycisk koniec tury. Wtedy ustawiana jest jedynka na jego pozycji i sprawdzana jest cała zmienna, jeśli pozostałe jedynki (innych graczy) są ustawione, blokowany jest dostęp tak jak teraz i uruchamiane jest przeliczenie (tu nadal bym zostawił wszystkie trzy przeliczenia by była spójność z obecnymi zasadami). Po przeliczeniu jedynki graczy w zmiennej ustawiane na 0. Taki wariant byłby super. Pozwoliło by to przyspieszyć znacząco grę na początku i potem też, a samo przyspieszenie zależało by już tylko od graczy. Tutaj jedynie problemem było by opuszczone księstwo, które mogło by zatrzymać grę, albo gracz opóźniający swój ruch. Ale to mógłby patron pilnować i puszczać gdyby był zbyt długi przestój, lub jakiś automat (np maksymalny czas miedzy przeliczeniami nie może przekroczyć jakiejs wartości). Może świat forumowy, to od razu by było wiadomo że się zatrzymało coś, że coś źle działa itp. Może nawet ujawnić wszyskich graczy aby była wieksza motywacja do nieporzucania światów. Może jakiś licznik długości ruchów dla każdego gracza ujawniany na koniec świata, co by było wiadomo kto opóźniał ;).

Wiem że kiedyś ktoś na forum pisał że przeliczenia mogą się uruchamiać tylko o określonych godzinach na serwerze, ale czy aby na pewno? Przecież część gry jest niejako "real time". Zaczynam budowę - talary są od razu odejmowane, powołuję oddział - od razu jest tworzony i ludnośc z osady odejmowana. Tutaj na bierząco się przelicza na serwerze, wiec moze jeden szybki świat nie obciążyłby aż tak serwera.

Co sądzicie o takiej propozycji?
Byłby ktoś wogule chętny zagrać w takim świecie?

Post #2, autor: Piwosz
napisany: 12. października 2010, wtorek, 09:27
awatar
kiedys dawalem taka propozycje. Chodzilo o podwojne przeliczenie ekonomiczne przez okres 3mc - czyli szybki rozwoj miast i zebrania surowcow. Potem normalnie zeby nie tworzyc przepasci jezeli ktos gdzies zawalil ekonomie.

warian II odpada, czas pracy pro serwerow sie kupuje, prawdopodobnie z lav jest podobnie, ale to Boro musi sie wypowiedziec.

Pomysl fajny, wielu go chcialo.

Post #3, autor: SAMURAYA
napisany: 12. października 2010, wtorek, 09:54
awatar
takie coś to warto byłoby zrobić na oddzielnym silniku, szybkie wprowadzanie zmian na próbę szybciej dawałoby możliwość sprawdzenia ich skutków. problem z opóźniającymi można rozwiązać tak, że przeliczenie jest jak wszyscy nacisną: koniec tury, ale jednocześnie niezależnie od tego nie rzadziej niż ...

Post #4, autor: Luty
napisany: 12. października 2010, wtorek, 12:29
awatar
ja mam pytanie , jak rozgrywane by były bitwy w tym przyspieszonym świecie , czy też w formie przyspieszonej , czy przyspieszenie dotyczyło by tylko gospodarki - no i co z oblężeniami - czy można by było zagłodzić osadę w jeden dzień do zera - bo rozumiem , że oblegający poświęcił by całą sobotę i niedziele na klikanie , a oblegany by nie klikał - jak by to wpływało na szybkość.

Post #5, autor: Piwosz
napisany: 12. października 2010, wtorek, 13:44
awatar
Luty to myslisz ze przez 3 mc przyspieszenie gospodarki by sie nie przydalo? Zabawa zaczela by sie po prostu szybciej. Przeszukiwanie okolicy trwalo by tyle samo co teraz. Przez ten okres nie ma raczej wiekszych bitew, kazdy tylko buduje, hoduje ludzi i odkrywa mape. Wieje nuda.

Post #6, autor: Hejtar
napisany: 12. października 2010, wtorek, 13:49
awatar
Jeżeli przyspieszymy gospodarkę, a nie przyspieszymy przyrostu, to leśnik zatłucze wszystkich w okolicy. Jeżeli przyspieszymy gospodarkę i przyrost, ale nie przyspieszymy ruchów, to nim rolnik znajdzie nowe źródła [i je zasiedli] "zadusi się na swoich" źródełkach lub zbankrutuje, a jak nie zbankrutuje, to przylezie leśnik i zasypie go włóczniami. Jeżeli przyspieszymy gospodarkę, przyrost i prędkość ruchów, to oddziały zaczną się mijać niczym floty galaktyczne, które nigdy i nigdzie nie mogą się spotkać i zewrzeć w walce ;)

Post #7, autor: Piwosz
napisany: 12. października 2010, wtorek, 14:05
awatar
w ciagu 3mc? W ciagu 3 tyg odkryje sie wszystkie zrodla w okolicy. Dlaczego rolnik mialby sie zadusic? Mozna skrocic ten okres. Ja nie widze takich problemow. Ruch bez zmian.

Post #8, autor: nieznany
napisany: 12. października 2010, wtorek, 14:26
Ja propozycję rozumiałbym tak: wszystko jest w proporcjach zachowane tak jak teraz, tylko dzieje się szybciej.

Szczególnie wariant II z dodanym automatem #3.

Każdy książę ma 2 przyciski: "zakończ turę ruchową" i "zakończ turę gospodarczą". Kiedy wszyscy przycisnęli przycisk dotyczący danego rodzaju tury - następuje przeliczenie.

Jeśli jakiś książę jest nieobecny, lub celowo "opóźnia" rozwój wypadków - wówczas z automatu i tak następuje przeliczenie o określonej porze dnia / nocy.

Post #9, autor: Hejtar
napisany: 12. października 2010, wtorek, 14:27
awatar
Tzn. "zadusić" w ten sposób, że jeżeli będzie szybko budował i miał szybki przyrost, to nie będzie miał z czego pobierać podatków na kolejne irygacje i chaty [a jak zwiększy podatki, to zahamuje przyrost - jedyny atut rolnika]. Dodatkowo, będzie miał kłopot z wysyłaniem dużych oddziałów osadniczych - brak pieniędzy i żywności [brak żywności z/w na zbyt mało irygacji i chat, na które zabrakło pieniędzy]

Tak mi się wydaje - mam bowiem wrażenie, że obecnie pierwszy m-c "życia" rolnika jest "dociśnięte" już na max. - tzn. - żywność vs. budowle vs. podatki.

A jak rolnik zawali pierwszy miesiąc, to potem jest już mu ciężko.

ps.
Ale może się mylę

Post #10, autor: Chudy Loco
napisany: 12. października 2010, wtorek, 15:29
awatar
Gwoli ścisłości Hejtar - jak zawali którykolwiek z graczy to będzie mu ciężko czy w szybkim świecie czy w normalnym. Poza tym zawsze wyzywamy na rolnika że za dobry pakiet, a Ty jakoś tak ostro go bronisz teraz, czy nie za ostro ? :D

Jeśli chodzi o te dwa pomysły to wydaje mi się, że wprowadzenie tego 2go wariantu jest złe. Przeliczenia muszą być o stałej godzinie, bo wiele sytuacji jest takich kiedy w ciągu kilku sekund przed bitwą (lub zaraz po przeliczeniu ruchowym np. o 19) trzeba dołączyć jakiś oddział czy wykonać inne operacje. Jeśli przeciwnik zmieni zasady bitwy (dołączy oddziały itp.). Czasem też liczy się kto pierwszy wyda bitwę.
Jak to połączyć z ruchomym czasem przeliczeń ? Obaj władcy - agresor i obrońca powinni mieć równe szanse w tym wyścigu - więc powinni znać dokładny czas przeliczenia.
Pewnie będą głosy, że nie liczy się klikanina itd. ale teraz tak jest i jeśli ma powstać świat szybki jednak działający na tych samych zasadach to uważam, że godziny przeliczeń powinny również być stałe - co najwyżej częściej.

Post #11, autor: nieznany
napisany: 12. października 2010, wtorek, 15:42
Loko, jak będą przyciski + stałe godziny, to każdy zdąży, bo bez jego akceptacji nie odbędzie się szybsze przeliczenie, no, chyba, że o określonej godzinie automatyczne, ale to tak jak teraz, automat przelicza niezależnie czy zaspałeś, czy wyjechałeś, ...

Post #12, autor: Luty
napisany: 12. października 2010, wtorek, 15:44
awatar
ja bym proponował przeliczenia co każdą pełną godzinę z automatu. Chodzi o to, że świat ma być szybki i ci co nie zdążą sami sobie szkodzą.
Ja nie pytałem o pakiety - tylko mam całą masę głupich pytań - "co by było jak by było" i chętnie posłucham wyjaśnień... , bo dla przykładu jak bitwy pozostają bez zmian a cała reszta ostro idzie do przodu , to jest duża szansa, że będą walczyć uzbrojone po zęby watahy ale zagłodzone = ciekawe komu to by bardziej służyło , weteranom , czy wieśniakom z dzidami.

Post #13, autor: nieznany
napisany: 12. października 2010, wtorek, 16:04
Luty, sory, ale wydaje mi się, że wypaczasz. Jeszcze zrozumiałbym automat 2x na dobę skumulowane przeliczenia gospodarczo - ruchowe ( w jednym z nich walki), ale co 1 czy 2 godziny, to nie ta bajka.

Post #14, autor: Chudy Loco
napisany: 12. października 2010, wtorek, 16:33
awatar
Luty - czyż uzbrojenie nie jest produkowane w tym samym przeliczeniu co sprzęt ? Czyli - czy władca nie ma za zadanie sam zdecydować czy woli więcej włóczni czy żarcia? Nie przesadzaj, chyba nie chcesz aby gra sama grała ?

Kronos - w ogóle nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Jeżeli będą stałe godziny gracz ma możliwość się dostosować, czego nie ma w przypadku przycisków.

Zauważ, że ktoś kto kliknie przycisk jako pierwszy danego przeliczenia nie wie kiedy wciśnie ostatnia osoba, zatem, jeśli wciśnie np. minutę przed przeliczeniem nominalnym o godzinie x ma szansę o tę minutę wyprzedzić oponenta w wyścigu do np. wydania bitwy. Dlatego uważam, że jedynym uczciwym dla wszystkich i nie dających za darmo możliwości do oszustw jest system ze stałymi przeliczeniami.

Post #15, autor: Luty
napisany: 12. października 2010, wtorek, 16:37
awatar
OK. przesadziłem = co 3 godziny, bo obecnie jest co 5 godzin + przerwa na sen. Ja nie mam zamiaru wypaczać tylko zadaje pytania , jak otrzymam konkretne odpowiedzi to nie wykluczam, że zagram w takim świecie.

Post #16, autor: Hejtar
napisany: 12. października 2010, wtorek, 16:56
awatar
hahahahahaha...
dobra, dobra - ja poczekam spokojnie, ale potem napiszę: "a nie mówiłem?" hahahahaha...

ps.
Moje wątpliwości opisałem na przykładzie rolnika, ale one dotykają i innych pakietów - jak np. utrzymać stada koni, kiedy brak szmalu, jak walczyć masami wojska beż żarcia i pieniędzy?

Post #17, autor: Lisowczyk
napisany: 12. października 2010, wtorek, 18:09
awatar
A nie lepiej dodać na początek z 50 ludzi w drugiej osadzie lub trzecią i z dwie irygacje.Dodanie drugiej przyspieszyło ponoć grę.

Post #18, autor: Lisowczyk
napisany: 12. października 2010, wtorek, 18:30
awatar
Zazwyczaj i tak przez pierwsze trzy miesiące buduję się irygacje,myśliwych,tawerny i świątynie,a potem trzaska na max ludzi wiec kilka dodatkowych budynków i ludzi przyspieszy początek gry.

Post #19, autor: Riki
napisany: 12. października 2010, wtorek, 18:34
awatar
Jeżeli można by dać każdemu na starcie np. 1000 roboczogodzin do wykorzystania, odpowiednio zwiększyć początkowe talary i materiały by każdy mógł pobudować z nich jeszcze przed startem świata to na co go stać w dowolnej osadzie, to z pewnością przyspieszyłoby by rozgrywkę i zróżnicowało od początku nawet startujących identycznym pakietem.

Post #20, autor: Angelo
napisany: 12. października 2010, wtorek, 22:47
zmieniany przez autora, 12. października 2010, 22:52
brak awatara
Widzę że spory odzew. Niektórzy chyba nie do końca zrozumieli o co mi chodziło.

Wariant I to takie minimum. Przyspiesza się tylko przeliczenie gospodarcze czyli produkcja i przyrost są zwielokrotnione.

W wariancie II nadal są 3 przeliczenia w takiej samej kolejności: ruchowe (9), gospodarcze (14), ruchowo-bitewne (19). Jednak odstęp między nimi byłby ruchomy (zależałby od wszystkich graczy i automatu). Jednego dnia mogły by przejść przeliczenia za kilka dni lub więcej. Automat mógłby uruchamiać przeliczenia w przybliżonych odstępach co teraz - automat miałby tylko za zadanie niedopuścić do zatrzymania świata gdyby któryś gracz przestał grać czy nie mógł wydać rozkazów. Bitwy wtedy mogły by się odbywać w podobnych odstępach czasu po prostu nie puściłbyś dalej obliczeń. Głównie chodzi o przyspieszenia początku, oraz nudniejszych okresów przestoju gdy nic się nie dzieje i czeka się na bieg wydarzeń. W miarę rozwoju świata wiadomo że przyspieszenie by malało i wręcz zanikało, ale zawsze była by możliwość przyspieszenia gdyby trafił się spokojniejszy okres u wszystkich. Myślę też że jak by ktoś spowolnił grę z powodu ważnej bitwy to nikt nie miałby do niego pretensji, natomiast na niektóre bitwy nie trzeba czekać (np z niezależnymi). Ostatecznie i tak to nie jeden gracz by przyspieszał grę, klikać by musieli wszyscy, a efekt końcowy by zależał tylko od tego jak szybko wszyscy klikali. Gdyby to był świat forumowy to można się wręcz umówić na sobotę czy niedzielę na konkretne godziny i znacznie przyspieszyć początek.

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: