Teren nierozpoznany oraz rozkazy "idź do&quot

Wątek w temacie: Dla początkujących

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Post #1, autor: karol64
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 15:12
brak awatara
1. Czy wejście na "teren nierozpoznany" wymaga od oddziału posiadania odpowiedniej ilości punktów ?

2. Oddział po wydaniu rozkazu "idź do punktu" ominie stojącą mu na drodze wodę ?

Pozdrawiam
Karol64

Post #2, autor: wiliam
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 15:16
awatar
1. nawet jeden pieszy człowiek może wejść na nieodkryty teren

2. lepiej tak wydać rozkazy, by oddział omijał wodę - może się zdarzyć, ze wojowie nie będą wiedzieli czy lepiej ominąć z prawej czy z lewej i zatrzymają się w miejscu.

Post #3, autor: kozak
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 15:18
zmieniany przez autora, 16. czerwca 2007, 15:19
awatar
1. nie, te punkty są tylko potrzebne, by mieć widoczność na sąsiednie pola, wejść na teren nierozpoznany możesz zawsze bez problemów

2. bardzo proste manewry omijające może odział wykonać - tzn. np. jeśli ta woda może lekko zostać zahaczona podczas przemarszu, to raczej ją wyminie, ale już żadnych trudniejszych operacji automatycznie nie zrobi - najlepiej korzystać w tej sytuacji z kolejki rozkazów.

Post #4, autor: karol64
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 15:29
brak awatara
Dzięki za rady.

Post #5, autor: karol64
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 15:31
brak awatara
Moje wątpliwość do pyt. 1 wynikała z poniższego opisu:
"Od 40 punktów Twoi ludzie są w stanie patrolować tereny sąsiednie, od 200 - również te odległe o 2 pola."

Post #6, autor: Rouge
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 15:34
awatar
Chodzi o to , że będą je "widzieć".

Post #7, autor: karol64
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 15:35
zmieniany przez autora, 16. czerwca 2007, 15:36
brak awatara
Domyślam się, że jak mój oddział stoi w miejscu, a przed nim jest "teren nierozpoznany", to jest to zapewne woda i oddział nie wie co zrobić.
Zwłaszcza, że teren nierozpoznany leży pomiędzy rozpoznaną wodą.

I ponieważ oddział ma słabą widoczność, to nie widzi, że przed nim jest woda.

Post #8, autor: Rouge
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 15:37
awatar
Jeśli jest to woda to oddział "widziałby" wodę.A stoi bo może jeszcze nie nadszedl na niego czas(czas przeliczeń) , lub idzie przez lasy ,bagna lub góry bo tam się chodzi wolniej.

Post #9, autor: karol64
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 15:41
brak awatara
Sprawdzę wieczorem co z tym oddziałem się dzieje.

Post #10, autor: kozak
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 15:58
awatar
Jako, że na teren z wodą nie da się wejść, to jest on rozpoznawany nawet, gdy jest mało punktów widoczności - wystarczy stanąć na polu sąsiednim (nawet po skosie) - w twoim wypadku powinno się tobie udać tam przedostać - jakby po 19 nadal się nie ruszył, to daj znać - najlepiej Patronowi Świata, bo on ma podgląd na Twoją sytuację.

(dwór książęcy > kancelaria-listy > i po prawej: Patronem Twego Świata jest...)

Post #11, autor: karol64
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 16:32
brak awatara
Czyli musi być jakiś inny powód postoju.
Po przekątnej woda jest widoczna.

Post #12, autor: Czarny
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 16:34
zmieniany przez autora, 16. czerwca 2007, 16:35
awatar
Kozak - Akurat Karol jest wyjątkowo komunikatywnym graczem i niejednokrotnie kontakował się z patronem. :)
Karol, pamiętaj też, że teren , którego nie widzisz może być "trudny" i dlatego wejście na niego zabiera więcej czasu...

Post #13, autor: Hadrian
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 16:42
zmieniany przez autora, 16. czerwca 2007, 16:43
awatar
Cytat:
Karol, pamiętaj też, że teren , którego nie widzisz może być "trudny" i dlatego wejście na niego zabiera więcej czasu...

No panie patronie... A skąd info, że jak teren jest trudny to wejście na niego zabiera więcej czasu? Wg mnie w szybkości marszu liczy się tylko ten teren na którym aktualnie jesteś, a nie na który wchodzisz :P

Post #14, autor: Czarny
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 16:48
awatar
Jeśli jest tak, że wszedłbym na samą krawędź terenu czystego, to uważam, że jeśli są to np. góry, to na niego nie wejdę.

Post #15, autor: Valanthir
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 16:54
awatar
A ja mysle, ze jak gory zaczna na Ciebie oddzialywac, to musailbys na nich byc. Czyli wolniej bedzie sie po nich przemieszczal jak bedzie na tamtym polu... Ewentualnie przy samym wchodzeniu pol drogi przejdzie normalnie po stepach na przyklad a reszte drogi wolniej, np 50% na bagnach... Efekt? Tempo 75%, ale tylko teoretycznie... W praktyce pol drogi 100% szybkosci, a dopiero w bagnie zwolni...

Post #16, autor: Hadrian
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 17:04
zmieniany przez autora, 16. czerwca 2007, 17:04
awatar
[14] Ja myśle że nie można wejść na krawędź i zawsze stoisz z którejś strony tej krawędzi.

Post #17, autor: Czarny
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 17:08
awatar
Cytat:
Ja myśle że nie można wejść na krawędź i zawsze stoisz z którejś strony tej krawędzi

Tego się właśnie obawiałem. Wyglądasz na kogoś, kto właśnie tak sądzi.

Post #18, autor: Hadrian
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 17:14
awatar
[17] Nie oceniaj po wyglądzie :P

Post #19, autor: wiliam
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 17:16
awatar
Jakby Hadrian nie wyglądał to ma racje. Wchodząc w góry ze stepu wchodzi na modyfikatorach stepu.

Post #20, autor: Hadrian
napisany: 16. czerwca 2007, sobota, 17:17
awatar
[19] To zależy po której stronie krawędzi :P

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: