Transport niewolników

Wątek w temacie: Zasady gry

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Post #1, autor: Draconis
napisany: 14. lipca 2008, poniedziałek, 20:24
awatar
nie wnikam ze po zmianach wyszkoleni woje dezerteruja po walce bo im nagle morale spadlo, ok, trauma, zdarza sie.
Jak mam transportowac niewolnikow by mi ich nie ubywalo co 2 dzien? Dawac wielki oddzial transportowy to troche bezsens. Ida zakuci, nie gloduja, straznicy na podwojnym zoldzie a tu czmychaja w porze lunchu :/

Post #2, autor: Luty
napisany: 14. lipca 2008, poniedziałek, 20:58
awatar
Dokładnie! Przy podwójnym żołdzie nie powinno tak być. Co innego gdy wojsko zmizerowane i głodne - tam różnie być może.

Post #3, autor: mularzx
napisany: 14. lipca 2008, poniedziałek, 21:22
awatar
Niewolnikom żołdu panowie nie płacicie. Propozycji zaś by można było płacić "na" niewolników by ich utrzymać przy życiu Boro nie przyjął. Wypada Wam tylko cierpieć w milczeniu jako i ja cierpiałem kiedy uciekali mi sławni wojownicy o parę dziesiątych od naturalizacji. Straty trzeba założyć, ot brutalne traktowanie niewolników przez rasy panów :D

Post #4, autor: Draconis
napisany: 15. lipca 2008, wtorek, 09:33
awatar
lojalnosc jest niepotrzebnie laczona z morale oddzialu, po co? Niewolnicy nie biora udzialu w walkach, lojalnosc zachowuje sie jak oddzielna cecha - ma inna predkosc zmian niz morale, zoldem sie nie podniesie lojalnosci... Po co ja zatem laczyc z morale oddzialu kiedy wiadomo ze trzeba tyle i i tyle wojow by sie niewolnicy nie zbuntowali i ogolne morale - zanizone przez lojalnosc - nie ma tu znaczenia, najwyzej wlasnie z powodu niskiej lojalnosci odchodza ci z regimentu niewolnicy.

Nie mowie zeby cos zmieniac, chcialbym wiedziec po co to zostalo wprowadzone w taki sposob a nie inny bo to troche krok w tyl jak chodzi o wojne a mamy isc do przodu.

Post #5, autor: Boro
napisany: 15. lipca 2008, wtorek, 11:57
awatar
Już to wielokrotnie powtarzałem - gdyby niewolnik miał wyższe morale, to by się pojawiły przekręty z przekazywaniem ludzi sąsiadowi aby trzymać ludzi za darmo.

Możliwość płacenia niewolnikom to byłoby logiczne rozwiązanie, ale znów dodałoby kolejny klocek do stopnia skomplikowania operowania oddziałem. No i wymagałoby zaimplementowania :)

Post #6, autor: Luty
napisany: 28. października 2010, czwartek, 18:27
awatar
jednak to jest nie w porządku, że niewolnicy żrą z kotła armijnego na takich samych prawach jak wojsko i nie mamy na to wpływu. Skoro są wyodrębniani osobno to powinni dostawać też żarcie wedle uznania. Czasem jest tak, że mamy taki balast trzeba go żywić z musu. To władca powinien decydować ile żarcia dostaną niewolnicy, jak chce ich zagłodzić to jego sprawa, a nie automatu.

Post #7, autor: Samuraj
napisany: 28. października 2010, czwartek, 18:53
awatar
przecież możesz ich głodzić wydzielając niewolników do innego oddziału, fakt, że ludzie ich pilnujący też żarcia nie dostaną, no ale może wprowadzać rotację, wówczas spadek morale nie będzie drastyczny;

Post #8, autor: Wortigern
napisany: 28. października 2010, czwartek, 20:09
brak awatara
Ale to wcholerę klikania taka rotacja. to już lepiej niewolników wydzielić, poczekać aż się zbuntują i wyrżnąć, jak Pan Bóg przykazał.

Post #9, autor: Luty
napisany: 28. października 2010, czwartek, 20:20
awatar
Panowie - nie łapiecie sedna sprawy - rotacja, rotacją dla pasjonatów - chodzi o sytuacje gdzie nie może być żadnej rotacji a żarcia ubywa!

Post #10, autor: Czarny
napisany: 28. października 2010, czwartek, 20:25
awatar
He he, a kiedyś były takie czasy, że niewolnikom płaciło się żołd. Księstwo mogło zbankrutować, jak za dużo się nałapało... :)

Post #11, autor: Luty
napisany: 28. października 2010, czwartek, 20:30
awatar
płacenie żołdu niewolnikom to takie samo przegięcie jak podawanie pełnej michy. Czas zmienić ten paradoks, bo księciunio cierpi kiedy jego bohaterowie żrą z tego samego kotła co byle kajdaniarze.

Post #12, autor: Wortigern
napisany: 28. października 2010, czwartek, 21:07
brak awatara
Luty 9 ja doskonale wiem o co chodzi, tyle że proponowana rotacja po pierwsze nie rozwiązuje problemu, a po drugie tworzy niepotrzebną klikaninę.

Post #13, autor: Luty
napisany: 28. października 2010, czwartek, 21:19
awatar
Wortigern - pal lich tą rotację, to zabawa dla grzecznych dzieci :), ja mówię o wydzielaniu żarcia dla niewolników , przyznasz, że są sytuacje kiedy człeka mierzi iż musi ich karmić kosztem własnego woja.

Post #14, autor: Samuraj
napisany: 28. października 2010, czwartek, 21:50
awatar
zamiast wydzielać żarcie może ustawić system tak, że niewolnik je 75% jednostki żywności dziennie?

Post #15, autor: Luty
napisany: 28. października 2010, czwartek, 22:00
awatar
a po co ma jeść 75% ? Gdyby walczył , miał by prawo jeść , a jak nie walczy to księciunio sam decyduje kto ile może jeść, po co fatygować system.

Post #16, autor: Eryk
napisany: 28. października 2010, czwartek, 22:18
awatar
Niech jedzą trawę na stepie, żaby na bagnach i korę drzew w lesie. Najwyżej w górach można byłoby ich dokarmiać.

Post #17, autor: Valerian
napisany: 29. października 2010, piątek, 00:41
awatar
Jestem za tym, by można było dowolnie zmniejszać racje żywnościowe niewolnikom. I nie rozumiem dlaczego mogą uciekać. Zakuci??

Post #18, autor: Boro
napisany: 29. października 2010, piątek, 00:42
awatar
Ale przecież jak nie macie dla niewolników żarcia, to po prostu wydzielcie ich i zaatakujcie lub zostawcie. A Wy byście chcieli mieć i żarcie i niewolników. Nie za dużo chcecie?

Post #19, autor: Larkana
napisany: 29. października 2010, piątek, 00:43
zmieniany przez autora, 29. października 2010, 00:44
awatar
Uciekać, ginąć z wycieczenia, ginąć pod batami Twych wojów, ginąć od ran po bitwie, ginąć przy próbach buntów :)

Duży wybór - to nie tylko ucieczki.

Post #20, autor: Luty
napisany: 29. października 2010, piątek, 00:58
awatar
No tu chodzi o takie coś, że jak jest bitwa to nie można wydzielać. Stoisz z bandą niewolników, przeciwnik posyła łapaczy , niewolników ci przybywa i musisz ich żywić. Jak uwolnisz tych co już masz, to oni znowu mogą zaatakować jako samobójcy. Beznadzieja. Gdyby można było wydzielać im żarcie, to niech zdychają i tak żadnego z nich pożytku.

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: