Najświeższe wątki:
Zasady gry
Trening - dalsze ograniczenie (21 sierpnia)
Komentowana aktualność: Trening - dalsze ograniczenie (21 sierpnia)
Wątek w temacie: Komentarze do aktualności
Tadammmm...
Bardzo się cieszę :)
Bardzo się cieszę :)
jako efekt uboczny tych /słusznych/ zmian wydaje mi się brak konieczności budowania akademii w początkowej fazie bo przetrenowanie tego +1 nie zajmie tyle czasu aby opłacało się ponosić koszty budowy i utrzymania akademii a znowu ktoś kto jednak postawi akademie bez wystarczającego doświadczenia nie odskoczy nam zbytnio z treningiem. Natomiast jest to promowanie wojowników, bo po kilku udanych bitwach można już mieć takich killerów , że klękajcie narody :) - no i dobrze.
Może to zachęcić do produkowania ludzi, przekazywania ich niezależnym i wydawania bitew w ten sposób stworzonym oddziałom.
Warto by było zakazać tego, chociaż wydaje się to trudne.
Warto by było zakazać tego, chociaż wydaje się to trudne.
eee - nie bardzo rozumiem co daje przekazywanie ludzi niezależnym = dozbrajanie niezależnych przed bitwą to już predzej = a tych ludzi bardziej opłacało by się wymieniać z sąsiadem :) - towar do handlu idealny i jakie to zgodne z duchem epoki :)
Wydajesz im bitwę, pokonujesz bez strat własnych i doświadczenie przyrasta.
W końcowym etapie świata nie ma prawie niezależnych, a bywa, że jest taka populacja, że nie ma co z nią robić.
W nowych okolicznościach wymiana zbędnych ludzi na doświadczenie będzie jeszcze bardziej opłacalna.
W końcowym etapie świata nie ma prawie niezależnych, a bywa, że jest taka populacja, że nie ma co z nią robić.
W nowych okolicznościach wymiana zbędnych ludzi na doświadczenie będzie jeszcze bardziej opłacalna.
ale ci przekazani nie buntują się ? a jak są niewolnikami to nie walczą
Post #7, autor:
Lucek
napisany: 24. lipca 2010, sobota, 18:38
zmieniany przez autora, 24. lipca 2010, 18:39
napisany: 24. lipca 2010, sobota, 18:38
zmieniany przez autora, 24. lipca 2010, 18:39
Jak się zbuntują to już nie są niewolnikami
na to potrzebujesz 3 miesiecy bodajze, cos kolo tego :P zeby stracili Twoja narodowosc i stali sie niezalezni. I nie wiem czy nie buntuja sie przed naliczaniem zmiany lojalnosci, wiec ogolnie mozliwe ze jest to niemozliwe ;)
Post #9, autor:
Lucek
napisany: 24. lipca 2010, sobota, 18:49
zmieniany przez autora, 24. lipca 2010, 18:54
napisany: 24. lipca 2010, sobota, 18:49
zmieniany przez autora, 24. lipca 2010, 18:54
wydzielasz oddział samobójców+przekazujesz ich niezależnym+wydajesz im bitwę+twoi samobójcy buntują się i przechodzą pod twoje władanie (przeliczenie o 14.00)+bitwa i tak się odbywa
Oddział który ma wydaną bitwę nie buntuje się.
Ale w tym wypadku oddział ten też nie walczy, no chyba że ja o czymś nie wiem;))
Post #12, autor:
Lucek
napisany: 24. lipca 2010, sobota, 19:13
zmieniany przez autora, 24. lipca 2010, 19:24
napisany: 24. lipca 2010, sobota, 19:13
zmieniany przez autora, 24. lipca 2010, 19:24
Zaatakowałem kiedyś dwa razy tą samą osadę w kolejnych po sobie dniach (w Prima Luce)
W pierwszym szturmie zdobyłem osadę, i musiałem zdobywać tą samą osadę (już moją), kolejnego dnia, przez co miałem trochę kłopotów u Kozaka.
Ataku na swój własny oddział nie ćwiczyłem, ale pomyślałem sobie, że tak to może wyglądać.
Ps.
Przetestuję to w świecie odkrywców, nie mogę też znaleść tego, że zaatakowany odddział nie buntuje się, w zasadach pisze tylko, że zaatakowanego oddziału nie można nikomu przekazać, a to chyba nie to samo
W pierwszym szturmie zdobyłem osadę, i musiałem zdobywać tą samą osadę (już moją), kolejnego dnia, przez co miałem trochę kłopotów u Kozaka.
Ataku na swój własny oddział nie ćwiczyłem, ale pomyślałem sobie, że tak to może wyglądać.
Ps.
Przetestuję to w świecie odkrywców, nie mogę też znaleść tego, że zaatakowany odddział nie buntuje się, w zasadach pisze tylko, że zaatakowanego oddziału nie można nikomu przekazać, a to chyba nie to samo
no i ta druga bitwa o już twoją osadę odbyła się? bo to jakaś walka z własnym cieniem jest - nie byłem jeszcze tak bezczelny aby tego próbować :)
Odbyła się, ale podobno Boro miał coś zrobić by takie sytuacje nie mogły się powtarzać.
Cytat:
po kilku udanych bitwach można już mieć takich killerów , że klękajcie narody :)
chyba właśnie czasy kilerów przeminęły:)
czyli, że to +1 różnicy wyszkolenia spłaszcza możliwości? no przy surowych wojakach to może i tak, ale jak masz sławnych ponad 3-4 to jednak różnica powstaje. czyli paradoksalnie może się bardziej liczyć wypasione uzbrojenie ale aby się dorobić własnego metalu to jednak trochę czasy upłynie - chyba, że ktoś w czepku urodzony i zamiast maczug od razu zdobędzie trochę kolczug i kusz...
Moim zdaniem wróci jedynie słuszna taktyka Walkirii - masowe lekkozbrojne (łucznicy) wojsko, z czasem uzupełniane lepszym sprzętem, za rok-dwa trzeba będzie podrażać/osłabiać łuk
Wydaje mi się, że ostatnie ograniczenie do WS/BS +2 ponad doświadczenie było sensowne, ale obecne jest moim zdaniem zbyt krzywdzące i sprawia, że czas się będzie pożegnać...
Co to znaczy "krzywdzące"? Kogo?
moim zdaniem idealny stan to trening TYLKO do wysokości posiadanego doświadczenia - więc mamy +1 i to nie było ostatnie nasze słowo.
Dopiero wtedy przygotowania do wojny będą proste jak drut / jak wspomniał Aquirre/ etap I = 1. pompujemy na max. oddział startowy + robimy dla niego włócznie 2. robimy na max. łuki 3. robimy na max ludzików. etap II= 1. zbieramy trochę żarcia 2. podnosimy morale wieśniakom I NA WOJNĘ = przeciwnik niczym nas nie zaskoczy bo nawet nie zdąży podnieść morale swoim wieśniakom. Wojna prosta i błyskawiczna, wygrywa ten kto osiągnie lepsze wyniki w etapie I. :)
Dopiero wtedy przygotowania do wojny będą proste jak drut / jak wspomniał Aquirre/ etap I = 1. pompujemy na max. oddział startowy + robimy dla niego włócznie 2. robimy na max. łuki 3. robimy na max ludzików. etap II= 1. zbieramy trochę żarcia 2. podnosimy morale wieśniakom I NA WOJNĘ = przeciwnik niczym nas nie zaskoczy bo nawet nie zdąży podnieść morale swoim wieśniakom. Wojna prosta i błyskawiczna, wygrywa ten kto osiągnie lepsze wyniki w etapie I. :)
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.