Ucieczka osadników

Wątek w temacie: Dla początkujących

Wyniki od 1 do 16. Przejdź do strony: 1
Post #1, autor: Walkiria
napisany: 17. maja 2007, czwartek, 16:24
awatar
Czy ilość osadników uciekających z osady przy morale poniżej 3 jest liczona na tych samych zasadach co przyrost? Bo wydaje mi się, że uciekają szybciej.

Post #2, autor: kozak
napisany: 17. maja 2007, czwartek, 18:19
awatar
oficjalnych informacji na ten temat jak narzie nie ma, a wedle nieoficjalnego wzoru to szybkość ucieczki dla morale 2.5 byłoby takie samo jak szybkość przyrostu przy morale 3.5

ja ze swoich obserwacji wiem tyle, że napewno pierwszy mieszkaniec ucieka szybko - aby zwiał następny to trwa nieco dłużej...

Post #3, autor: von bati
napisany: 17. maja 2007, czwartek, 20:08
awatar
Tego który zwiał też stosunkowo łatwo potem zachęcić do powrotu. Wystarczy trochę podnieść morale ponad 3 oczka i poczekać dzień lub dwa to wróci... zawsze wracają;P

Post #4, autor: Czarny
napisany: 17. maja 2007, czwartek, 20:19
awatar
Nawet wystarczy do 3. Mnie raz wrócił nastęnego dnia, właśnie wtedy, gdy morale wróciło do 3.

Post #5, autor: jacek_
napisany: 17. maja 2007, czwartek, 20:21
awatar
Jak kochał to wrócił :)

Post #6, autor: von bati
napisany: 17. maja 2007, czwartek, 21:32
awatar
Czy do 3 to nie wiem, moze było 3,4;P Z moich obserwacji wynika że 3,0 to taki level neutralny..

Z ciekawostek to pamiętam kiedyś że w pustej osadzie pojawił mi sie kiedyś koleszka co to kiedyś, kiedyś nawiał jak mi morale zeszło... czyli stanowił ułamek od którego system naliczał przyrost choć go formalnie przecież nie było;P ach te ułamki;P

Post #7, autor: Hadrian
napisany: 17. maja 2007, czwartek, 21:55
awatar
Cytat:
a wedle nieoficjalnego wzoru to szybkość ucieczki dla morale 2.5 byłoby takie samo jak szybkość przyrostu przy morale 3.5

A nie prawda - wzór nieoficjalny jest na przyrost a nie na ucieczkę. Uciekają szybciej o iledobrze sie orientuję.

Post #8, autor: kozak
napisany: 17. maja 2007, czwartek, 22:10
awatar
hhahha! Hadrian, skoro już zapodajesz na forum nieoficjalne wzory, to mógłbyś drobnym druczkiem wrzucić też uwagę, że wzór prawdziwy tylko dla morale większego lub równego 3 ;)

Post #9, autor: Walkiria
napisany: 17. maja 2007, czwartek, 22:14
awatar
Mi też się wydaje, że uciekają szybciej. Może wiesz Hadrianie jaki jest wzór na ucieczkę?

Post #10, autor: Lomion
napisany: 17. maja 2007, czwartek, 22:22
awatar
Wzór był podawany na forum, ma postać:

Średni dzienny przyrost w osadzie=(morale osady - 3) * ilość mieszkańców / 290

Dla przyrostów mi się sprawdzał, zaś ucieczka może wydawać się szybsza bo jak z 100 osadników robi się 99,99 to jest to liczone jako spadek - choć potem już musi spaść do 98,99 żeby uciekł kolejny. Ale jak to bywa ze wzorami, aby mieć pewność trzeba sprawdzić.

Post #11, autor: Hadrian
napisany: 17. maja 2007, czwartek, 22:31
zmieniany przez autora, 18. maja 2007, 09:23
awatar
[8] Nie dość że dostajesz wzór na tacy to jeszcze reklamacje składasz. Następnym razem to Ty dociekasz jaki jest wzór i dajesz na forum, a ja będe reklamacje składał :P

[9] Nie znam wzoru na ucieczkę, bo niezbyt często mam morale poniżej 3 by to obserwować. Ale na moje oko to uciekają chyba z 2 razy szybciej niż by to wynikało z wzoru na przyrost - ale mogę się mylić.

[10] Racja. Ale wydaje sie, że i tak uciekają szybciej :P

edit: po przemyśleniu sprawy sądze, że uciekają nawet 4x szybciej niż wynikałoby to ze wzoru

Post #12, autor: kozak
napisany: 17. maja 2007, czwartek, 23:03
awatar
Hadrian: OK! umowa stoi! :D

Post #13, autor: Walkiria
napisany: 21. maja 2007, poniedziałek, 19:44
awatar
Musi szybciej spadać liczba osadników przy morale poniżej 3.

Kilka dni z życia osady:
morale 2,1 z 200 na 198
morale 1,1 ze 198 na 195
morale 0,2 ze 195 na 189
morele -0,6 ze 189 na 182

Panowie matematycy wyliczcie współczynniki. Mi to wygląda na 3-krotnie szybszą ucieczkę niż przyrost.

Post #14, autor: Lomion
napisany: 21. maja 2007, poniedziałek, 20:18
awatar
Współczynnik wyszedł mi równy tyle, ile wynosi 1/3 liczby wojowników odpierających Persów pod Termopilami. Nie wiem jednak którego morale używa algorytm do obliczeń - sprzed czy po przeliczeniu. Założyłem że tego z przed.

Post #15, autor: kozak
napisany: 22. maja 2007, wtorek, 01:02
awatar
Lomion: to jest tak, że najpierw się zmienia morale, a potem się zmienia ludność - wedle nowego morale - tego jestem pewny

Walkiria ma rację, ucieczka jest 3-krotnie szybsza niż przyrost - dokładnego wzoru z takich danych się nie wyliczy, bo to co widzimy to jedynie zaokrąglenia

Post #16, autor: Taiho
napisany: 27. maja 2007, niedziela, 21:54
awatar
Cytat:
morele -0,6 ze 189 na 182

Panowie matematycy wyliczcie współczynniki. Mi to wygląda na 3-krotnie szybszą ucieczkę niż przyrost.
Co to liczyć, widać od razu że osadnicy nie lubią moreli :DD

Wyniki od 1 do 16. Przejdź do strony: 1
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: