Ułatwienia w administracji

Komentowana aktualność: Ułatwienia w administracji

Wątek w temacie: Komentarze do aktualności

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3
Post #1, autor: Avathar
napisany: 18. września 2009, piątek, 07:00
zmieniany przez autora, 18. września 2009, 08:27
awatar
Boro, zaskoczyłeś mnie z tymi opcjami. ;)

Dopiero co była dyskusja na forum a tu już implementacja.

Post #2, autor: wiliam
napisany: 18. września 2009, piątek, 08:35
awatar
Jeśli korzystam z opcji "rezygnacja w zapisach w dzienniku" oddział którego to dotyczy traci swoją nazwę i prezentuje się jedynie pod postacią cyferek.

Nie zmienia to jednak faktu, że zmiana pierwsza klasa!! Serdeczne dzięki!

Post #3, autor: Adam
napisany: 18. września 2009, piątek, 08:43
awatar
Zmiany super:). Pytanko techniczne, już we wszystkich osadach zaznaczyłem automatyczny podział, i domyślam się że ten podział będzie dokonywał się podczas przeliczenia?

Post #4, autor: Malcolm II
napisany: 18. września 2009, piątek, 09:21
awatar
Dwa pytania.

1. W osadzie jest taki komunikat:
"Czy automatycznie optymalizować produkcję żywności w osadach?"
Czy to oznacza, że jak zaznaczę tą opcję w jednej osadzie to automatyczny podział będę miał we wszystkich?

2. Co się stanie gdy ilość osadników przeznaczonych do produkcji żywności będzie za mała do wykarmienia wszystkich obywateli w osadzie?

Post #5, autor: jedidia
napisany: 18. września 2009, piątek, 09:53
zmieniany przez autora, 18. września 2009, 09:55
awatar
hmmm-ale ten automatyczny podzial dotyczy tylko ludzi z zywieniówki? tzn. jak mam kogos w budowlance to mi ich nie przezrzuci do rolnictwa?

Post #6, autor: Avathar
napisany: 18. września 2009, piątek, 09:54
awatar
To ja mam jeszcze jedno czy ta funkcja zabierze mi osadników przydzielonych już do produkcji i budowy czy będzie tylko żonglować pomiędzy rolnikami, myśliwymi i ewentualnie rybakami?

Post #7, autor: jedidia
napisany: 18. września 2009, piątek, 10:06
zmieniany przez autora, 18. września 2009, 18:45
awatar
"Czy automatycznie optymalizować produkcję żywności w osadach? "

Z zapytania wynika ze zmienia sie w kazdej osadzie-ale po co w takim razie ta opcja w kazdej osadzie?

Ja bym preferowal aby ustawialo w pojedynczej osadzie-chyba ze te przestawienie dotyczy tylko ludzi danych do zywieniówki-wtedy wsio rybka.

Post #8, autor: Malcolm II
napisany: 18. września 2009, piątek, 10:08
awatar
Raczej nie powinno odrywać od innych zadań.

A ja sobie to dzisiaj sprawdzę. Wieczorem napiszę co z tego wyszło.

Post #9, autor: Adam
napisany: 18. września 2009, piątek, 11:40
zmieniany przez autora, 18. września 2009, 11:41
awatar
Z tego co Boro pisze to automat będzie rozdzielał ludzi tylko pomiedzy rolnikiem, myśliwym i rybakiem, reszty nie ruszy. Zresztą nie powinnień, bo to nie było by juz ułatwienie ale chaos.

Nie ważne czy starcza jedzenia czy nie, system ustala maksymalna ilość produkcji. Jak niestarcza bo tak ustawia aby go nie starczało jak najmniej.

I dobrze że to opcja dla kazdej osady, sa przecierz czasem osady w ktorych produkcja jest ustawiona na skóry nie na zywność.

Post #10, autor: Valanthir
napisany: 18. września 2009, piątek, 13:34
awatar
A ja mam pytanie trochę inne. Na przeliczeniu są rozdzielani wszyscy ludzie po zawodach zywnosciwych, czy system rozdziela optymalnie tylko tych co dochodza?

Post #11, autor: von bati
napisany: 18. września 2009, piątek, 13:59
zmieniany przez autora, 18. września 2009, 14:01
awatar
Fajna zmiana. Zwłaszcza w osadach których jest ciągły przyrost i trzeba optymalizowac produkcję codziennie. w pozostałych osadach gdzie nie ma przyrostu ludzi praktycznie nic się nie zmienia miesiącami...

Chociaż zamiast ptaszka klimatyczniejsze byłoby zatrudnienie ekonoma który za symbolicznego talara tygodniowo by nam panował nad produkcja zywności w osadzie;P. Na zasadzie: chcesz mieć święty spokój -> płać.

A idąc dalej tym tropem fajnie było by zatrudnić karawaniarza który by taszczył towary z osady znajdującej się obok;P

Post #12, autor: Malcolm II
napisany: 18. września 2009, piątek, 18:56
awatar
Dałem wszystkich na rolników.
Zanim wyprodukowali żywność część przeszła do chaty myśliwskiej. Nikt poza rolnikami i przyrostem z tego dnia nie został dodany do produkcji żywności - pomimo bilansu na minusie. Czyli wszystko OK.

Natomiast nie pojawiła się żadna informacja, że ilość osadników produkujących żywność nie jest wystarczająca do zaspokojenia potrzeb. I to nie jest OK.

Post #13, autor: Slaton
napisany: 24. września 2009, czwartek, 14:52
zmieniany przez autora, 24. września 2009, 14:52
awatar
A moze walcząc z kilkaniem ułatwienia posunąc dalej.

Np zrobic kancelarię skarbu księstwa gdzie w dużych księstwach mozna by było nie tylko obejrzec sobie zbiorcza liste regimentow, osad ale równiez wydawac im stamtąd rozkazy. np. dotyczące zołdu podatków itp. widząc równoczesnie podsumowanie finansowe bez wchodznia w kolejne okna.
Albo sztab generalny (Rada Wojenna) gdzie np. zaznaczając jakies oddziały wydałbym im rozkazy. Np armia składajaca się z oddziałow x y z (zaznaczam oddziały) wykona ruch 4 na zach i 2 na południe lub zaznaczam oddziały x y z i mogę im wydac rozkaz koncentracja w pkt. 38 59.
:)

Post #14, autor: jedidia
napisany: 28. września 2009, poniedziałek, 19:11
awatar
Czy nie można by do tej ostatniej zmiany dopisać taką zasadę, że system przerzuca także robotników z sekcji budowlanej wtedy kiedy nie ma żadnej budowli zaadanej do budowy? W większych księstwach dzieki temu zaoszczedza sie klikania do miasta tylko po to zeby zwolnic chłopaków z "S" stoczniowej do "S" RI:) Jak ktoś wie o co chodzi:)

Post #15, autor: Dagobert III
napisany: 28. września 2009, poniedziałek, 22:57
awatar
Popieram poprawkę obiema ręcami :)

Post #16, autor: Wortigern
napisany: 28. września 2009, poniedziałek, 23:58
brak awatara
hmm ja niekoniecznie to popieram, gdyż w przypadku, kiedy będę chciał zacząć nową budowę bespośrednio po pierwszej, to będę musiał znowu ludzi na budowę przerzucać, no chyba, że system czekałby z tym wysłaniem ich na pola i do lasu powiedzmy jedno przeliczenie po zakończeniu budowy.

Post #17, autor: jacek_
napisany: 29. września 2009, wtorek, 14:23
awatar
Wszystko zależy od tego, w jakiej kolejności są przeliczane wydarzenia. Wydaje mi się że najsensowniejszą jest 1. Przyrost 2. Optymalizacja zatrudnienia 3. Budowa i produkcja - a wtedy ten problem nie występuje, bo jeśli w ciągu doby po zakończeniu jednej budowy zaczynasz kolejną, nigdy w fazie optymalizacji nie masz zbędnych budowniczych :)

Na pewno takie coś jest zgodne z ideą ułatwień w administracji - posiadanie budowniczych w momencie, gdy nie ma budowy, jest całkowicie bez sensu i może być wyłącznie efektem zapomnienia o tym, żeby ich wysłać gdzie indziej. Tym "gdzie indziej" pewnie byłaby produkcja żywności - jako surowca podstawowego, "domyślnego" :)

Przy okazji zlikwidowany byłby jeszcze jeden problem - jeśli chcę zbudować budynek wymagający X roboczodni w ciągu Y dni, a X nie jest podzielne przez Y (n.p. ostrokół w 3 dni), muszę któregoś dnia zmniejszyć ilość robotników, o czym zwykle zapominam ;)

Post #18, autor: greghor
napisany: 29. września 2009, wtorek, 14:25
zmieniany przez autora, 29. września 2009, 14:39
awatar
Jak będziesz chciał rozpocząć budowę bezpośrednio po poprzedniej, to po prostu ją rozpoczniesz. Zmiana 'made in jedi' będzie funkcjonowała TYLKO w osadach w których nie ma rozpoczętej budowy. Bez znaczenia jest, czy budowa będzie miała postęp prac 0, czy 99%.

Jak najbardziej podoba mi się ta zmiana. Jakiś czas temu zdarzyła mi się taka wtopa, bo przydzieliłem 80 robotników do budowy chyba fosy, ale zapomniałem wcisnąć "rozpocznij budowę",;))Przypadki, że budowa się kończy, a robotnicy dalej budują są u mnie notoryczne, bo po prostu czasem nie ma czasu aby zalogować się na dłużej, wojny są ważniejsze itp.

Jeszcze jedna sprawa, jak już się wypowiadam - dlaczego jest limit na wysokość podatku w osadzie na 2,5? Już drugi raz w ciągu miesiąca chciałbym dać wyższy podatek, a nie mogę. Są takie sytuacje, że chciałoby się mieć 2,6 a nawet 2,7.

Post #19, autor: Lomion
napisany: 29. września 2009, wtorek, 14:53
awatar
Limit pewnie jest po to, abyś nie ustawił sobie na jeden dzień podatku na 10 000, rozwiązując sobie na dłuższy czas problem finansowania.

Post #20, autor: pawlo77
napisany: 29. września 2009, wtorek, 15:00
awatar
mam podobnie jak gregor ludzie po kilka lub kilkanaście dni budują tylko teoretycznie bo nic się nie buduje po prostu zapominam o nich

Wyniki od 1 do 20. Przejdź do strony: 1 2 3
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.
Wyszukiwarka: