Najświeższe wątki:
Zasady gry
Ułatwienia w administracji
Komentowana aktualność: Ułatwienia w administracji
Wątek w temacie: Komentarze do aktualności
Mhm, masz silnego bohatera, czujesz sie zagrozony. Rozumiem ze bardzo chetnie wydzielasz bohatera i dajesz tylko jemu osobny trening? ;P Bo mi np to wydaje sie nieracjonalne. Nie mowie ze w czasie pokoju to jest dobre, ale czasem racjonalne moze okazac sie trzymanie wojska na morale o 1 punkcik gratis wyzszym. Co moze np tylek uratowac jakby jednak ktos sie do nas wybieral :D Bo jak juz widzimy kogos na horyzoncie to troche pozno na zastanawianie sie nad poziomem morale. ;)
Post #42, autor:
Adam
napisany: 7. listopada 2009, sobota, 14:08
zmieniany przez autora, 7. listopada 2009, 14:15
napisany: 7. listopada 2009, sobota, 14:08
zmieniany przez autora, 7. listopada 2009, 14:15
Boro administracja w księstwie od dawna sie prosi o nowe rozkazy:
na poczatek najpilniejsze:
Zabierz wszystko i odłuż wszystko - to powinno być wmiare proste do wprowadzenia.
Lecz przydały by sie rozwnięcia dalsze rozkazów:
1. Opcja przy której oddział przy przy pobieraniu z automatu nigdy nie weźmie więcej niż może unieść bez strat w prętkości.
Mogła by działać tak jak w osadach podział żywności zaznaczamy lub odznaczamy tą opcję.
Aktualnie gdyby oddział miał taką opcję poprostu przestał by wykonywać kolejne załadunki gdyby nie miał już miejsca.
Gdyby weszła opcja zabierz wszystko brałby proporcjonalnie np: jesli w osadzie jest np: 60 skór i 20 włoczni, wziołby 30 skór i 10 włoczni.
przydala by sie tez wersja "Zabierz wszystko oprócz: xxxxx"
Tych kilka opcji zmiejszyło by ilośc wykonywanych rozkazów przez serwer nawet o 3/4 w niekórych przypadkach. Bo zamiast litani z towarami które ma mi wóz zabrać było by poprostu "zabierz wszystko".
Zmniejszyło by to znacznie administracje i klikanine, i to tej ktorej najbardziej nie lubie bo monotonej i nic nie wnoszoncej w rozgrywkę.
Jeszcze jedno bardzo by mi sie podobało, teraz jesli wóz mi transportuje skóry i chce aby przestał to robic musze odwołać rozkaz i wydać go ponownie jak mam litanie rozkazow to jeszcze policzyć zobaczyć gdzie go wcisnac. Owiele łatwiej by było gdybym mógł kliknac w dany sorowiec i zmienić go poprostu na inny podobnie jak przy wyborze produkcji, owiele mniej roboty by to było.
Przydała by sie także opcja zawieszania pojedyńczych rozkazów(reszta wykonywan jest nadal poprostu system go opuszcza), gdy naprzykład chce wybudować budynak to muszę odwołac rozkaz w automatycznym transportom żeby mi drewna na budowe nie podbierały, a wystarczyło by zawieścic ten rozkaz a po wybudowaniu go odznaczyć i znowu byłby wykonywany.
Ewentualnie także opcja zawieśc wykoanie rozkazu na Np: 7 dni. wtedy patrze ile będzie sie budować budynak na czas budowy zawieszam rozkaz na konkretną ilośc dni i juz sie nie musze o nic martwić.
U mnie litatania na kilkanaście rozkazow to standart a mialem już nawet ich prawie 30 dla transportującego wozu.
na poczatek najpilniejsze:
Zabierz wszystko i odłuż wszystko - to powinno być wmiare proste do wprowadzenia.
Lecz przydały by sie rozwnięcia dalsze rozkazów:
1. Opcja przy której oddział przy przy pobieraniu z automatu nigdy nie weźmie więcej niż może unieść bez strat w prętkości.
Mogła by działać tak jak w osadach podział żywności zaznaczamy lub odznaczamy tą opcję.
Aktualnie gdyby oddział miał taką opcję poprostu przestał by wykonywać kolejne załadunki gdyby nie miał już miejsca.
Gdyby weszła opcja zabierz wszystko brałby proporcjonalnie np: jesli w osadzie jest np: 60 skór i 20 włoczni, wziołby 30 skór i 10 włoczni.
przydala by sie tez wersja "Zabierz wszystko oprócz: xxxxx"
Tych kilka opcji zmiejszyło by ilośc wykonywanych rozkazów przez serwer nawet o 3/4 w niekórych przypadkach. Bo zamiast litani z towarami które ma mi wóz zabrać było by poprostu "zabierz wszystko".
Zmniejszyło by to znacznie administracje i klikanine, i to tej ktorej najbardziej nie lubie bo monotonej i nic nie wnoszoncej w rozgrywkę.
Jeszcze jedno bardzo by mi sie podobało, teraz jesli wóz mi transportuje skóry i chce aby przestał to robic musze odwołać rozkaz i wydać go ponownie jak mam litanie rozkazow to jeszcze policzyć zobaczyć gdzie go wcisnac. Owiele łatwiej by było gdybym mógł kliknac w dany sorowiec i zmienić go poprostu na inny podobnie jak przy wyborze produkcji, owiele mniej roboty by to było.
Przydała by sie także opcja zawieszania pojedyńczych rozkazów(reszta wykonywan jest nadal poprostu system go opuszcza), gdy naprzykład chce wybudować budynak to muszę odwołac rozkaz w automatycznym transportom żeby mi drewna na budowe nie podbierały, a wystarczyło by zawieścic ten rozkaz a po wybudowaniu go odznaczyć i znowu byłby wykonywany.
Ewentualnie także opcja zawieśc wykoanie rozkazu na Np: 7 dni. wtedy patrze ile będzie sie budować budynak na czas budowy zawieszam rozkaz na konkretną ilośc dni i juz sie nie musze o nic martwić.
U mnie litatania na kilkanaście rozkazow to standart a mialem już nawet ich prawie 30 dla transportującego wozu.
O żesz w mordę 30? Nie wiem jak to robisz. Dla mnie najbardziej przydatny byłby skrót po wydaniu rozkazu marszowego bezpośrednio do mapy, że już o wymarzonej widoczności 9 pól mapy zamiast jednego w karcie oddziału nie wspomnę :)
Taka ilos mialem za Zygfryda, 8 wiosek do okola stolicy 1 woz puszony w autmat ktory krazyl wioska-stolica i tak 8 razy. Teraz mam takie po 10-16 ktore ale wozy przerzucaja naraz po 6 roznych towarow naraz. U mnie wszystko chodzi z automatu inaczej by mnie szlak trafil
Post #45, autor:
Adam
napisany: 7. listopada 2009, sobota, 17:32
zmieniany przez autora, 7. listopada 2009, 18:39
napisany: 7. listopada 2009, sobota, 17:32
zmieniany przez autora, 7. listopada 2009, 18:39
Po kilku latach zmieniłem podejscie do gry. Jakbym byl krezusem to bym wynajal czlowieka i to on by wszysztko klikal. Ja bym tylko rzucal okiem na ksiestwo i padalo by kilka polecen: Przesun te oddzialy w to miejsce. A tamte na poludni o 4 kratki na zachod ale maja na siebie nie wpadac. Brakuje nam pancezy zmien produkcje w tej i w tej osadzie i zadbaj o skory. Jak by brakowalo sprawdz gdzie mamy nadniar i z tamtad przerzuc. Trzeba zaopatrzyc wojsko wez 5 wozow i rozwiez zywnos. Temu odzialowi podmiem pancerze na kolczugi. A pancerze do rekrutow. Odpisz na list badz w nim mily zamiesc to i to potem daj mi go do zatwierdzenia. Tak bym chcial grac bo dla mnie sola gry jest kombiowanie ukladanie planu w glowie, cala reszta to tylko narzedzia do ralizacji tego planu.
Jak mam byc ksieciem chce rzadzic z pozimu ksiecia. A nie z poziomu niskiego urzednika czy dziesietnika. Oczwiscie na poczatku to bawi dlatego system automatyzacji powinien byc opcja.
Jak mam byc ksieciem chce rzadzic z pozimu ksiecia. A nie z poziomu niskiego urzednika czy dziesietnika. Oczwiscie na poczatku to bawi dlatego system automatyzacji powinien byc opcja.
Post #46, autor:
Valanthir
napisany: 7. listopada 2009, sobota, 19:15
zmieniany przez autora, 7. listopada 2009, 19:16
napisany: 7. listopada 2009, sobota, 19:15
zmieniany przez autora, 7. listopada 2009, 19:16
a czy teraz dalej rzeczywiscie takie monstrualne ksiestwa macie ze az tak ciezko? :P czy zostal niektorym uraz z wielkich swiatow? ;>
[45] Adam - obawiam się, że to nie ta gra :), gra w księciunia ostatnio była w niedzielę tuż po 19oo.
hehe, widzę, że jest powrót do dyskusji nad automatyzacją transportu.
ciekawe, że jak nowi gracze coś w tym względzie proponują, to ich się beszta, a jak starzy, to nie ...
:P
ciekawe, że jak nowi gracze coś w tym względzie proponują, to ich się beszta, a jak starzy, to nie ...
:P
hm, nowych zapewne beszta sie "dla zasady" :P
taaaaak, gonić kota!
Mnie osobiście brakuje komunikatu o ilości towarów w magazynach oraz informacji o tym ile i jakiej broni używają moje oddziały, w podsumowaniu księstwa.
Mhm, jednak nie do konca jest wszystko w porzadku z tego co widze. Podzial jest ustalany przed zakonczeniem budowy budynku, ktorym moze byc np. system irygacji, czy chatka mysliwska, przystan.. Podpatrzone dzisiaj wlasnie na testowce, wiec raczej sie mi nie wydaje :)
Masz rację, też to zauważyłem.
eh, czepiacie się ;)
Ponawiam apel o umieszczenie w zakładce podsumowanie księstwa ilości towarów w magazynach uzbrojenia w magazynach i używanego przez wojsko, podobnie, jak to jest w wieściach ze świata.
Ja se tu chciałem o coś zapytać bo nie znalazłem:
Jak rozumiem nowi kolesie w osadzie będą optymalizowani co do produkcji żywności. Jednak jak już coś pozmieniam i np. myśliwi pójdą na budowę, a jednak będą korzystniej wypadać niż rolnicy których nie ruszyłem, to jak se to zapiszę, to mi nie przeniesie rolników do chatek?
Jak rozumiem nowi kolesie w osadzie będą optymalizowani co do produkcji żywności. Jednak jak już coś pozmieniam i np. myśliwi pójdą na budowę, a jednak będą korzystniej wypadać niż rolnicy których nie ruszyłem, to jak se to zapiszę, to mi nie przeniesie rolników do chatek?
przeniesie. optymalizuje zawsze przed 14-ta (albo w trakcie tury gospodarczej jak kto woli)
ale oczywiście, możesz sobie tę obcję odznaczyć. w takim wypadku nie będzie Ci obtymalizować.
Z odznaczeniem się domyśliłem. Dzięki obu, acz to właśnie Krzywy rozwiewa powoli me wątpliwości :) Teraz jak rozumiem mogę to olać, bo jak zajrzę teraz do osady, to oni będą leśnikami, a ich praca policzyła się w tymże przeliczeniu?
Dodawać posty mogą tylko zarejestrowani użytkownicy, po zalogowaniu.